ivermektin colchicine lopinavir ritonavir ivermectine generique luvox seretide inhaler seretide rotacaps seretide serevent serocryptin seromycin serophene seropram seroquel servambutol servanolol servicillin serviclofen servispor servitet silagra sildalis sildenafil silvitra simcora simvasine simvast sinemet cr sinemet sinequan singulair sirdalud skinoren smap sortis spersanicol spiroctan sporanox starlix stocrin strattera stromectol suhagra force suhagra sumycin super avana
     
     

0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » A I L E / E Ğ İ T İ M / S A Ğ L I K » SAĞLIK & SPOR » Bitkilerle Tedavi ve Papatya...

önceki konu   diğer konu
2 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
Ukab su an offline Ukab  
Bitkilerle Tedavi ve Papatya...
575 Mesaj -
PAPATYA

Bu yazýmýzdaki konumuz papatyalar… Kýrlarda, bahçelerde hep göre geldiðimiz, yapraklarýný sayarak kura çektiðimiz, sevimli papatyalar… Arapça "ukvuhan" da denilen bu sevimli dostlarýmýz meðer ne hazinelere sahipmiþ!
Öncelikle kýsa künyesine bir göz atalým:

Ýsmi: Papatya, koyungözü
Arapçasý: Babune, babunec, ukvuhan
Latincesi: Matricaria chamomilla


Bahçelerde, yol kenarlarýnda, çayýr, tarla ve kýrlarda yetiþen papatyamýzýn aslýnda kalabalýk bir ailesi var. Fakat memleketimizde 50 kadar çeþidi yetiþmekle beraber göze çarpan ve dikkat çeken farklýlýklarý sebebi ile 8–10 ana baþlýk altýnda hepsini guruplandýrabiliyoruz.

Bileþikgiller familyasýndaki bitkiler gibi Anthemis ve Matricaria cinsi papatya türleri, ortada sarý tüpsü çiçekleri ile bunlarýn çevresinde beyaz ya da sarý renkli dilsi çiçeklerinden oluþan bileþik çiçekleri ve çok parçalý yapraklarý ile tanýnýr.
Papatya; 20–75 cm yükseklikte çok dallý, yapraklarý parçalý, tüysüz, çiçekleri küçükbaþlar halinde toplanmýþ bir yýllýk otsu bitkidir. Tüm dünyada ýlýman iklim kuþaðýnda yetiþtirilmekte olup, ülkemizde de en çok tanýnan çiçeklerden biridir. Gerçi isminden ve resminden baþka hakkýnda fazla bilgimiz de yok ama geçmiþte dedelerimizin ve ninelerimizin en çok istifade ettikleri þifalý bitkilerden birisidir papatya.

Kimyevi terkibine baktýðýmýzda; reçine, tanen, bisabolol'den tutun da; salisil asid, vitamin C, provitamin A ve uçucu yaðlara varýncaya kadar birçok kimyasal bileþeni bünyesinde barýndýrdýðýný görürüz.

Eski Mýsýr, Yunan ve Roma ilaçlarýnda yer alan papatya, 19. yüzyýl boyunca Amerika'nýn tanýnmýþ doktorlarýnýn reçetelerinde yer almýþ. Bizdeki kullanýmý ise Amerika'nýn tarihinden de eskilere dayanýyor. Nedense yeni yazýlan eserlerde bitkilerin faideleri hakkýnda bile sanki Amerika ve Avrupa'dan icazet alma psikolojisi var. Tarihsel doðrularýmýzý bile onlara teyit ettirme hastalýðýmýz devam ediyor. Hâlbuki bu ve benzeri tedavi yöntemleri, terkipler bizim tarihimizde yaklaþýk 1000 yýllýk geçmiþe sahiptir. Bitkilerle tedavinin insanlýk tarihi kadar eski olduðunu herkes bilir. Özellikle Ýslamiyet ile tanýþtýktan sonra ecdadýmýz bu hususta çok önemli mesafeler kaydetmiþ ve bütün dünyaya ýþýk tutmuþken, iþte bu nedenledir ki; Avrupa ve Amerika'dan onay almaya çalýþýr gibi davranmak bizleri gülünç duruma düþürüyor. Elbette ki ilim Çin de bile olsa alacaðýz; bu Efendiler Efendisi'nin fermanýdýr. Amerikalýlarýn da, Avrupalýlarýn da hatta özellikle Uzakdoðu ülkelerinin de bu husustaki tecrübelerinden faydalanacaðýz. Ama bunu kompleksli bir þekilde deðil, kendi saðlam eserlerimizi temel ve dayanak edinerek yapmalýyýz. Tüm dünyanýn sahip olmak istediði ama olamadýðý þanlý ve güzide bir geçmiþe sahip olduðumuzu unutmamalýyýz. Týp hususunda günümüze kadar ulaþabilmiþ bin yýllýk yazma eserlerimiz dünyaya parmak ýsýrttýracak nitelik ve niceliktedir.

Papatyalar baharda çiçekler henüz tamamen açýlmadan, özellikle güneþli günler tercih edilmek üzere sabahlarý toplanýr, zaman kaybetmeden ince bir tabaka halinde serilerek gölgede kurutulur. Kurutma iþlemi temiz bir bez sergi üzerinde yapýlmalýdýr. Sonrasýnda bu kurutulmuþ papatyalardan toz halinde veya kaynatýlmýþ su ile haþlanarak faydalanýlýr. Ancak Mayýs papatyasýnýn etkinliðinin doruða çýkartýlabilmesi için kaynamasý gerekir. Çünkü aktif olmayan pro–azulen C ancak yüksek ýsýlarda aktif azulene dönüþebilir.

Papatyanýn spazm çözücü, gaz giderici, vücuttaki iltihabi reaksiyonu önleyici etkilerinin gastrit ve ülserli hastalarda önemli iyileþme ve rahatlama saðlandýðý gözlenmiþtir. Yüzyýllardýr birçok hastalýðýn tedavisinde yardýmcý olarak kullanýlan papatyanýn ülsere karþý etkisi günümüz ilim adamlarýnca da kabul edilmiþtir. Yalnýz bu etkinin elde edilebilmesi için doðru bitkinin en uygun usulle ve 2–3 ay gibi bir süre kullanýlmasý gerekmektedir. Þeker mide asidini arttýrdýðý için ya tamamen þekersiz içilmeli ya da çok az þeker kullanýlmalýdýr.

Mayýs papatyasý diye bilinen türün en önemli etkilerinden birisi de, bakterilerin salgýladýðý zehirleri etkisiz hale getirmesidir. Yapýlan laboratuar çalýþmalarýna göre papatya uçucu yaðýndaki bileþikler, bakterilerin ürettiði zehirleri baðlayarak onlarý parçalamaktadýr. Bu, papatya çayýnýn buharý buruna çekilmek sureti ile sinüzit ve anjin gibi üst solunum yolu hastalýklarýnda genel durumun düzelmesine yardýmcý olur.

SPAZM–ÝDRAR VE ADET SÖKTÜRÜR

Spazm çözücü etkisi sebebi ile papatya hanýmlarýn aðrýlý adet þikâyetlerinde de faydalýdýr. Hafif acýmsý lezzeti ile iþtah açýcý, hazmý kolaylaþtýrýcý, sindirim sistemi gazlarýný gidericidir. Bunlarýn yaný sýra içerdiði aðrý kesici bileþikler ve azulen ile ateþ düþürücü, yatýþtýrýcý, spazm giderici, terletici, romatizmal aðrýlarý azaltýcý olarak da kullanýlýr. Azulen çok etkili hararet düþürücü ve iltihabi reaksiyonlarý azaltýcý özelliktedir. Spazm çözücü özelliði, bünyesindeki bisabolole baðlýdýr. Papatyanýn ayný zamanda idrar ve adet söktürücü özelliði de vardýr. Papatya çayýmýzýn içileceði en uygun vakitler ise, kahvaltý öncesi, kahvaltý–öðle yemeði arasý, öðle–akþam yemeði arasý ve yatmadan öncesidir.

Ýçerisinde bulunan tanenin antiseptik yani mikrop öldürücü etkisinden dolayý aðýz ve boðazýn mikrobik hastalýklarýnda gargara þeklinde, derideki basit yaralarda ve basurda pansuman yapmak sureti ile kullanýlabildiði gibi, saç bakýmýnda da önemli bir yere sahiptir.

Mide þiþkinliklerinde kullanýlan papatya yaðý, çocuklarýn karýn aðrýlarýnda da dýþtan sürülerek kullanýlabilir. Romatizmal aðrýlar için tavsiye edilen terkipler içersinde papatya yaðýnýn hatýrý sayýlýr yeri vardýr. Kulak iltihabý ve uðultusu için de tavsiye edilmektedir.

Alman papatyasý, kokulu papatya, yabani papatya (öküzgözügöz kırpma, izmir papatyasý, beyaz papatya, köpek papatyasý, boyacý papatyasý ve mayýs papatyasý (adi papatya, týbbi papatya) belli baþlý çeþitleridir.

BÝTKÝ ÝLE TEDAVÝDEKÝ SAKINCALAR

Bitkilerle tedavinin bilinçli kullanýldýðý takdirde herhangi bir tehlikesi olmadýðý doðrudur. Ancak kiþinin bünyesi, hastalýðýnýn durumu–seviyesi, vücudundaki hassasiyetler ve diðer marazlarla beraber; kullanýlacak bitkinin, suyun, macunun veya yaðýn hakkýnda da derinlemesine bilgi sahibi olmak ve varsa bünyelere göre yan etkilerini de göz önünde bulundurmak gerekmektedir.
Bazý bitkiler doz aþýmýnda insaný zehirleyebilir, bitkilerden bir kýsmýnýn hamile hanýmlar tarafýndan kullanýmý da sakýncalýdýr. Böbrek iltihabý veya karaciðer þikâyeti olan hastalarýn kullanmalarý zararlý olabilen bitkiler de mevcuttur. Bu ve bunlara benzer birçok sebepten dolayý mütehassýs hekimlere danýþmadan, hastalýðýmýz ve sebepleri hakkýnda yetkili aðýzlardan bilgi ve tavsiye almadan kendi kendimize müdahalede bulunmamalýyýz. Hele hele takvim yapraklarý, gazete köþeleri ve dergilerde okuduðumuz þu ön bilgi niteliðindeki yazýlardan hareketle manavdan domates ve bakkaldan peynir alýrcasýna bir takým bitkiler alýp kendimizce uyarladýðýmýz terkipler kullanmayalým.
Þifalý bitkilerle (Allah Celle Celaluhu dilerse) gerçekten hayat kurtarmak dahi mümkündür. Ancak bunun, iþin ehli kiþilerin yapacaðý tavsiyeler doðrultusunda olmasý lazýmdýr. Yanýnýzda taþýdýðýnýz basit bir çaký ile hayat kurtarabilirsiniz. Ama ayný çaký bilinçsiz kullanýlýrsa, can da alabilirsiniz. Lütfen sýhhatimiz üzerinden kumar oynamayalým.
Konumuzu þu ifadelerle toparlayýp noktalayalým:
"Papatyanýn lezzeti acý ve biraz da yakýcýdýr. Eski hekimler ilaç olarak papatyaya büyük kýymet verdiklerinden bugün hala bu bitkiden faydalanýlmaktadýr. Papatya haþlanarak suyu çay gibi içilirse, mideyi düzeltir. Baðýrsaklardaki gazlarý izale eder. Vücudu terleterek zehirlerin dýþarýya atýlmasýný saðlar. Sýcak papatya suyu ile yapýlan gargaralar diþ etlerine, boðaz ve bademciklerde meydana gelen iltihaplara gayet iyi gelir. Romatizmalý olanlar papatya suyu veya yaðý ile aðrýyan yerlerine friksiyon yaparlarsa, rahatlaþýrlar. Soðuk algýnlýklarýna karþý vücudu muhafazada ve soðuk algýnlýklarýnda birebirdir. Ýshali önler, âdeti ve idrarý söker, sarýlýða da faydalýdýr. Hulasa doðru ve yerinde kullanýldýðý takdirde faideleri sayamayacak kadar çoktur."
Unutmayýn, Allah'tan baþka þifa verici yoktur.


EsSelam Aleykum...

Gönderen: 29.03.2007 - 09:02
Bu Mesaji Bildir   Ukab üyenin diger mesajlarini ara Ukab üyenin Profiline bak Ukab üyeye özel mesaj gönder Ukab üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
~HiLaLaY~ su an offline ~HiLaLaY~  
Konu icon   
2765 Mesaj -
çok güzel bilgiler paylaþýmýnýz için teþekkürler


Allah Razı Olsun


Rabbim herþeyin en güzelini, hayrlýsýný versin

saðlýðýmýzdan, sýhhatýmýzdan ayýrmasýn inþaAllah...



ALLAH (C.C) emanet olunuz...


Sevgi Selam ve DUA ile...


Gönderen: 29.03.2007 - 09:57
Bu Mesaji Bildir   ~HiLaLaY~ üyenin diger mesajlarini ara ~HiLaLaY~ üyenin Profiline bak ~HiLaLaY~ üyeye özel mesaj gönder ~HiLaLaY~ üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an 1 üye ve 569 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
2243 üye ile 29.03.2024 - 11:40 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
mukaddes (42), kayzersoze (40), kardelen_99 (), Cihad-i_Ekber (37), 86Feyza (38), sahmal (47), 99Feyza (38), ismail dogan (45), ber (45), numanözen (37), sonsuzdiyar (36), 999Feyza (38), abd04 (39), k.aslan1000 (52), yunus76 (48), shadowsz (39), sevcan (39), s.f. (59), hatce (55), CengizC (54), cicek.ayhan06 (52), Habesi (48), _osmanli_ (42), cesuryurek (40), basri_ciftci (39), selamyolcu (37), kara gözlüm03 (37), iyi (27), Melike88 (36), enkin (44), oglum_burak (46), reco (42), muslima06 (35), DJ_NEZO (33), urartul (47), dinsizliginkabu.. (39), squid (48), süphan (47)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.58858 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.