ivermectin ivermektin fluvoxamine lopinavir ritonavir chloroquine apranax aprovel aralen arava arcocillin arcoxia aricept arilin arimidex aristocort artane arthrotec artofen asacol asasantine asmaxen at 10 atarax atenil ateno basan comp ateno basan atesifar athrofen atridox atrovent augmentin avalide avana avapro avelox aventyl aviral avodart aygestin azaimun azarek azelex aziclav azulfidine bactrim basiron
     
     

0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » K İ T A P / K Ü L T Ü R / S A N A T » KİTAP & DERGİ » KATI SANATI

önceki konu   diğer konu
4 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
Havace su an offline Havace  
KATI SANATI
16 Mesaj -
katý' sanatý





Herhangi bir düz kaðýdýn, süslü kaðýdýn (mesela ebrulu bir kaðýdýn) veya derinini oyulmasýyla yapýlan sanata katý'denir. Katý' sanatýnda, kesilip çýkartýldýktan sonra baþka bir yere yapýþtýrýlan kýsma "erkek oyma", içi oyulmuþ kýsma ise "diþi oyma" adý verilir. Cilt sanatýnýn þemse ve köþebent tarzýndaki ince ve zarif motifleri, hüsn-i hat örnekleri, vazo desenleri tek çiçekler, buketler, tabiat manzaralarý ve tasvirleri oyma sanatýnda en çok rastlanan þekiller olarak, cilt kapaklarýnda, murakka' kýt'alarda, albümlerde ve el yazmasý eserlerin süsleri arasýnda görülür. Katý' sanatýnýn kâðýt üzerindeki en eski örneklerine Ýran'da rastlanmýþtýr. Osmanlýlara geliþi XVI. yüzyýlýn baþlarýndadýr. Özellikle Kanuni Sultan Süleyman devrinde katý', önemli bir sanat dalý olarak tezhipten sonraki en önemli süsü onuþtur. Bu yazma eslerde oyma olarak tezyini motiflere ve çiçeklere kadar hemen her þekil denenmiþtir. Bu kâðýt oyma sanatýyla uðraþanlara "Katý'an" (Oymacýlar) denmiþtir.

XVI. yüzyýlda gördüðü raðbetle giderek geliþen kâðýt oymacýlýðý, XVII. ve XVIII. yüzyýllarda da bu dönemlerin sanat anlayýþýna uygun eserlerle ilerlemeye devam etmiþtir. XVII. yüzyýl baþlarýnda Türk kâðýt oymacýlýðýnda isim yapan en büyük sanatkârlardan biri olan Bursalý Mevlevi Fahri Dede baþta olmak üzere, Nakþî, Halazâde Mehmed, Mahmud el Gaznevî Derviþ Hasan Eyyubî gibi adý bilinen katý' ustalarý kadar, bu sahanýn isimleri meçhul kalmýþ sanatkarlarý da süsleme tarihimizde iz býrakan nadide eserler yaratmýþlardýr.

Katý' sanatý XVIII. yüzyýlda da özellikle çiçek türündeki eserlerle canlýlýðýný devam ettirmiþtir. 1729 tarihli bir minyatür albümünün sayfalarý arasýnda bulunan sade, fakat nefis kompozisyonlar içindeki deðiþik türde oymalar ile bir Divan'daki vazolu ve çiçekli bahçe manzaralarý, bu yüzyýldaki kâðýt oyma sanatýnýn en güzel örnekleri arasýndadýr.

XVII. yüzyýlda Anadolu'ya gelen Batýlý seyyahlarýn beraberlerinde götürdükleri bazý eserler yoluyla, katý' tekniði Osmanlýlar kanalýyla Avrupa'ya geçmiþtir. Nitekim XVI. yüzyýl sonlarýyla XVII. yüzyýl baþlarýnda Batý'da kâðýt oymalarýna karþý büyük bir ilgi baþlamýþtýr. Bu sanatý benimseyen Avrupalýlar, bir süre sonra silhouette (gölge) adýný verdikleri kendi tarzlarýný geliþtirmiþlerdir.

Ciltçilik, hattatlýk, ebru gibi klasikleþmiþ Türk sanatlarýnýn gerilemesine paralel olarak Katý' sanatý da gerilemiþ yok olmaya yüz tutmuþtur. XIX. yüzyýlda bu sahada hiçbir ciddi eserin ortaya konulamamasý bu sanatýn dalýnýn sonunu getiriþtir.

Bütün klasik Türk-Ýslam sanatlarýnda olduðu gibi, oldukça sabýr ve dikkat isteyen bu sanatýn temsilcileri az da olsa günümüzde çalýþmalarýna devam etmektedir. Ýstanbul eski eserler müzesinde iki örneði olan bu sanatýn halk tarafýndan bilinmemesi yayýlmamasýndaki en önemli sebeptir.

YAPILIÞI:

Bu sanatýn en önemli malzemesi sabýrdýr. Hat çalýþmak isteyenlerin hatta yakýn olmasý ya da en azýndan yazýnýn karakterlerini bozmamasý gerekir. Her hangi bir kâðýttan ya da deriden yapýlabileceði gibi, hafif renkli ebrular üzerinde de denenebilir. Sanatkârýn zevkine kalmýþ motifler, resimler uygulanabilir ya da hat örnekleri kesilebilir.

Ýthal pastel renkli fon kartonlarýnda güzel durur. Kâðýdýn arkasý 0,5 mm x 0.2mm. (bu kesin bir ölçü deðildir 0.7mm. x 0.3mm. de olabilir) Dikey ve yatay olarak kareler çizilir, istenirse baklava dilimi þeklinde yada altý köþeli yýldýzlar þeklinde de çizilebir... Yazacaðýnýz yazý ya da yapacaðýnýz resim bu çizilen þekillerin üzerine ters olarak çizilir. (Eðer hat yazýlacaksa yazýnýn ters yazýlmasý gerekir) Kareler ucuna karga burun uç takýlmýþ gretuar yardýmýyla birer birer kesilir. Yazýya denk gelen kareler de yazýnýn kenar çizgisiyle karenin içte kalan kýsmý kesilir. Bu þekilde kesim iþine devam edilir. Yaklaþýk 50x70 ebadýndaki bir kaðýtta 05x02 ebadýnda çizilmiþ karelerle 2500-3000 civarýnda kare kesmeniz gerekir. Bittikten sonra dantel gibi iþlenmiþ yekpare bir kâðýt üzerinde bir hat ya da resim elde etmiþ olursunuz. Ýsterseniz arkasýna baþka bir kartonu da fon olarak kullanabilir hatta kestiðiniz kaðýtla fon karton arasýnda boþluk býrakarak derinlik kazanabilirsiniz.
Gönderen: 08.07.2006 - 17:22
Bu Mesaji Bildir   Havace üyenin diger mesajlarini ara Havace üyenin Profiline bak Havace üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
NurBahcesi su an offline NurBahcesi  
2687 Mesaj -
MUBAREK BUNLARI TEKTEK OKUYACAGIM YAZDIKLARINIZIN TAMAMINI EMIN OLUNUZ
BEN OSMANLI SELCUKLU TURK ISLAM SENTEZINI BURADA GORMEKTEN ONUR DUYARIM
ÖZLEDIGIM YAZILAR
ALLAH RAZI OLSUN HEPSINI INCEDEN INCEYE BU AKSAM OKUYACAGIM
Gönderen: 08.07.2006 - 17:26
Bu Mesaji Bildir   NurBahcesi üyenin diger mesajlarini ara NurBahcesi üyenin Profiline bak NurBahcesi üyeye özel mesaj gönder NurBahcesi üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
eminkardes2000 su an offline eminkardes2000  
selamun aleykum
58 Mesaj -
MUBAREK BUNLARI TEKTEK OKUYACAGIM YAZDIKLARINIZIN TAMAMINI EMIN OLUNUZ
BEN OSMANLI SELCUKLU TURK ISLAM SENTEZINI BURADA GORMEKTEN ONUR DUYARIM
ÖZLEDIGIM YAZILAR
ALLAH RAZI OLSUN HEPSINI INCEDEN INCEYE BU AKSAM OKUYACAGIM

"TURK ISLAM SENTEZINI" bana bunu açýklarsanýz sevinirim...,

islam nasýl oluyorda türklük ile sentez leniyor
veya bu doðrumu?
Gönderen: 08.07.2006 - 17:30
Bu Mesaji Bildir   eminkardes2000 üyenin diger mesajlarini ara eminkardes2000 üyenin Profiline bak eminkardes2000 üyeye özel mesaj gönder eminkardes2000 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
eminkardes2000 su an offline eminkardes2000  
nurbahcesi kardeşim cevaplarsa sevinirim
58 Mesaj -
"TURK ISLAM SENTEZINI" bana bunu açýklarsanýz sevinirim...,

islam nasýl oluyorda türklük ile sentez leniyor
veya bu doðrumu?
Gönderen: 08.07.2006 - 17:42
Bu Mesaji Bildir   eminkardes2000 üyenin diger mesajlarini ara eminkardes2000 üyenin Profiline bak eminkardes2000 üyeye özel mesaj gönder eminkardes2000 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 747 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
2243 üye ile 29.03.2024 - 11:40 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
hasanelm (54), _gazel_ (33), feza (47), nihat surgun (55), Rabbanice (46), kuzpinar (45), alex (38), rümeyza (50), flash.gs (40), xbüþrax (31), gelisimci (44), ranaezgi (42), xxsevgixx (51), ömeru-l faruk (45), maviboncuk1988 (36), Selman-i Farisi (41), evvelim (50), Engin1 (40), avci11 (53), nur1982 (42), koksal06 (54), ergenekon58 (59), M. Emin (59), mak99 (52), furkancanpolat (45), meergin (52), osmanhan1 (47), seyma1987 (37), RahLee (37), zöhre (43)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.56958 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.