ivermektine generique stromectol ivermectin generique luvox fluvoxamine super kamagra suprax symmetrel synthroid bottle synthroid tadacip tadalift tadalis sx tadora tamec tamsunax tarivid tavanic tegretol telfast temovate tenoretic tenormin terbifil tetraseptine thorazine ticlid tildiem timisol timonil timoptic tirosint tofranil top avana topamax toramide torasem torasis torem trandate transannon trecator sc trental trial packs triatec
     
     

0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » D İ N / İ S L A M » İBRET TABLOLARI » Çanakkale Cephesi

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
zehremisal su an offline zehremisal  
Çanakkale Cephesi
31 Mesaj -
Bir efsaneydi Çanakkale

Birinci Dünya Savaþý öncesinde Avrupa ikiye bölünmüþtü. Almanya’nýn öncülüðünde buluþan Avusturya—Macaristan, Ýtalya —daha sonra saf deðiþtirmiþti—,
Bulgaristan ‘Ýttifak Devletleri’ni meydana getirmiþlerdi. Bu ittifaka daha sonra Osmanlý Ýmparatorluðu’nun da katýlmasýna karþýlýk, Fransa, Ýngiltere, Rusya —daha sonra ise Amerika, Japonya, Belçika, Romanya, Sýrbistan, Yunanistan ve ve Karadað— ‘Ýtilaf Devletleri’ni oluþturmuþlardý.
Osmanlý savaþa nasýl girdi?

Ýttihat ve Terakki’nin güçlü önderlerinden Enver Paþa, henüz 33 yaþýnda bir gençken Saraya damat olmuþtu. 3 Ocak 1914’te birdenbire paþalýða yükseltildi, Harbiye Nazýrlýðý’na getirildi ve Baþkomutan vekili oldu. Enver Paþa’nýn aþýrý denebilecek vatanseverliði ve cesaretine tecrübesizliði de eklenirse bu tür durumlarda reaksiyoner politikalar üretmesi son derece doðaldý.

Karada ve denizde cehennemî savaþ sürerken, Ýngiliz donanmasýnýn sýkýþtýrdýðý iki Alman gemisi “Goeben” ve Breslau” Çanakkale Boðazýný geçerek Osmanlý’ya sýðýndý. Ne padiþahýn, ne diðer bakanlarýn, ne de Meclisin haberdar olmadýðý bu olaydan, Sadrazam Halim Paþa da habersizdi kuþkusuz.

10 Aðustos 1914 gecesiydi ve Bakanlar Kurulu, Baþbakan Said Halim Paþa’nýn yalýsýnda toplanmýþtý. Harbiye Nazýrý Enver Paþa toplantýya biraz geç kalmýþtý ve içeri girer girmez de gülümseyerek þöyle demiþti:

“Bir oðlumuz dünyaya geldi”

Enver Paþa oldukça rahat ve kendinden emin bir þekilde iki Alman gemisinin Ýngiliz donanmasý tarafýndan takip edildiðini, kurtulmak için Boðaz’ý geçtiklerini, buna da kendisinin izin verdiðini söylüyordu.

Ýtilaf Devletleri ise Osmanlý Ýmparatorluðu’na bir ültimatom vererek Alman gemilerini býrakmasýný, aksi takdirde bunun savaþ sebebi sayýlacaðýný bildirmekte gecikmediler. Ýttihat Terakki Hükümetinin gemilerin Almanya’dan satýn alýndýðýný belirterek, gemilere Türk bayraðýný çekmesinin ardýndan Rus þehirlerini bombalatmasý bardaðý taþýran son damla olmuþtu. Osmanlý artýk I. Dünya Savaþý’nýn tam ortasýndaydý.

Rus donanmasý 17 Kasým 1914 günü Trabzon’u bombaladý. Ýngiliz, Fransýz ve Ýtalyan donanmalarý Çanakkale Boðazý’na çoktan dayanmýþtý.

Çanakkale geçilmez!

Ýtilaf Devletleri Çanakkale Boðazý’ný aþarak Ýstanbul’u da kolayca ele geçireceklerini düþünüyorlardý. Böylelikle Akdeniz—Karadeniz yolu Ýngiltere—Fransa ve Rusya’nýn denetimine girecek, baþkenti Ýstanbul’u yitiren Osmanlý Devleti de oyun dýþý kalmýþ olacaktý.

Ýngiliz—Fransýz donanmasý Osmanlý Devleti ile savaþa girdikleri Aðustos 1914’ten baþlayarak Çanakkale Boðazý’na giriþ—çýkýþý denetimleri altýna almýþlardý. Kasým—Aralýk 1914’te Boðazý savunan Türk tabyalarýna karþý bir kaç saldýrý düzenlediler. Ama asýl deniz harekatý 19 Þubat 1915’te baþlamýþtý. 40 gemiden oluþan Ýngiliz—Fransýz filosunun saldýrýsýný Türk topçularý Boðazýn iki yakasýndan açtýklarý þiddetli ateþle geri püskürttüler. 25 Þubat 1915’teki ikinci büyük saldýrýda Boðazý savunan dýþ tabyalarý susturmayý baþardýlarsa da iç tabyalarýn direnmesi karþýsýnda Boðaza girmeyi baþaramadýlar. Bu durum karþýsýnda ellerindeki bütün güçleri toplayarak kesin sonuç almak için bir harekat düzenlemeye karar verdiler. Böylesi bir geliþmeyi bekleyen Türkler de Boðazýn iki yakasýndaki savunma güçlerini artýrdýlar. Boðazýn sularýna da çok miktarda mayýn döktüler. 18 Mart 1915 günü baþlayan büyük saldýrýnýn baþlangýcýnda Ýngiliz ve Fransýz donanmasýndan dört zýrhlý mayýnlara çarptý. Bunlardan ikisi batmýþ, ikisi de hareketsiz kalmýþtý. Bu geliþmeler üzerine geri çekilmeye çalýþan iki Fransýz zýrhlýsý da mayýna çarparak aðýr yara aldý. Uzun hazýrlýklar sonunda giriþtikleri saldýrýnýn daha ilk gününde böylesi bir yenilgiye uðrayýnca Ýngiliz—Fransýz filosu Çanakkale Boðazý’ndan ayrýlmak zorunda kaldý.

Bu olayýn Deniz Harp tarihindeki yeri inkar edilemeyecek kadar büyüktür. Bu yüzden Deniz Kuvvetleri Komutanlýðý’nýn hemen hemen bütün birliklerinde her 18 Mart bütün heyecaný ve coþkunluðuyla yeniden yaþanýr, yeniden yaþatýlýr. Marþlar, kahramanlýk türküleri söylenir. Bir esenliktir 18 Mart, zaferin efsanevî çýðlýðýný hatýrlatýr.


Aydoðan Vatandaþ - Aksiyon Dergisi Sayý: 171


--------------------------------------------------------------------------------

10 BiN KAYIP ASKER

Fiilen 3 Kasým 1914'te baþlayan Çanakkale Savaþlarý 9 Ocak 1916 tarihinde Ýtilaf Devletleri'nin çekilmesiyle sona erdi. Çanakkale'de ortaya çýkan rakamlar savaþýn ne kadar þiddetli geçtiðini anlatmaya yetiyor. Yaklaþýk bir yýl süren çarpýþmalar sonucunda Ýtilaf Devletleri 252 bin kayýp verirken, Osmanlý Devleti ise 251 bin þehit verdi.

3 Kasým 1914'te Seddülbahir Kalesi'ndeki cephaneliðe yapýlan saldýrýda 5 subay 83 er þehit oldu. Bunlara "ilk þehitler" deniyor.

Rumeli Mecidiyesi'nde görev yapan Topçu er Seyit 275 kilo 600 gram aðýrlýðýndaki top mermisini tek baþýna kaldýrýp namluya sürerek ateþ etti; Queen Elizabeth mayýn gemisi sulara gömüldü.

19 Mayýs 1915'te cepheye katýlan 100 kadar Ýstanbul Týp Fakültesi öðrencisi 3 saat içinde þehit düþtü. Ýstanbul Týp Fakültesi 1921 yýlýna kadar hiç mezun veremedi.
Karþýlýklý siperlerin en yakýn mesafesi 5 metre olduðu halde çatýþmalar sürdü.

Savaþta 60 Ýngiliz uçaðýna karþýlýk 22 Türk uçaðý bulunuyordu.

Ýngilizler 205 bin, Fransýzlar 47 bin kayýp verirken Ýtilaf Devletleri'nin toplam kaybý 252 bin olarak tespit edildi.

Ýngiltere (sömürge askerleri dahil) savaþa 469 bin askerle katýldý.

O gün için 700 bin Türk askeri bulunuyordu.

Osmanlý Devleti toplam 251 bin þehir verdi. 10 bin askerimiz kayýp.

Savaþta 57. Alay'ýn bütün mensuplarý þehit düþtü. Bir daha 57. Alay kurulmadý. Bu Alay'ýn sancaðý halen Avustralya Savaþ Müzesi'nde sergilenmektedir.

25 þehitle Kastamonu'nun Güzlük köyü en fazla kayýp veren köy olarak kayýtlara geçti.

En çok þehit veren ilk beþ ilin sýralamasý ise þöyle: Bursa 3274; Balýkesir 3003; Konya 2683; Kastamonu 2527; Denizli 2258.

Ýstanbul 1908 þehit verirken bu savaþla birlikte adý tarihe geçen Çanakkale ise 1876 þehit verdi. Tabii burada diðer illerden alýnan askerlerin Çanakkale dýþýndaki cephelere gönderilmesi gerçeði de göz ardý edilmemeli.

Savaþ sýrasýnda Saroz Körfezi'ne 300 kadar Yunan asker çýkarýldý ancak bunlar korktuklarý gerekçesiyle tekrar geri gönderildi.

Ýtilaf Devletleri safýnda 600 kiþiden oluþan Siyon Katýrcýlar Birliði de savaþa katýldý.


--------------------------------------------------------------------------------

Çanakkale’de esir düþen askerler: Osmanlý bize çok iyi davrandý

18 Mart’ýn yýldönümününde ortaya çýkartýlan Osmanlý belgeleri en önemli tarihî dönemeçlerden biri sayýlan Çanakkale Savaþlarý’na iliþkin yeni ayrýntýlarýn gün yüzüne çýkmasýný saðladý. Baþbakanlýk Devlet Arþivleri Genel Müdürlüðü, Çanakkale Muharebeleri’ne ait þimdiye kadar yayýnlanmamýþ belgeleri bir araya getirdi.

Çanakkale Savaþlarý’nýn 90. yýldönümü çerçevesinde hazýrlanan, ‘Osmanlý Belgelerinde Çanakkale Muharebeleri’ adý verilen kitap iki ciltten oluþuyor. Kitapta tarihe ýþýk tutacak 300’e yakýn belge var. Osmanlý belgelerinde ortaya çýkan en dikkat çekici olaylardan birisi Ýngilizlerin öncülüðündeki müttefik kuvvetlerin sivillerin bulunduðu alanlara ve hastanelere ateþ açýlmasý emrini vermesi. Osmanlý komutanlarýnýn yazýþmalarýnda ayrýca Ýngilizlerin boðucu gaz kullandýðýndan þikayetçi olunuyor ve bunun uluslararasý savaþ kurallarýna uygun olmadýðýna dair uyarýlarda bulunulduðu görülüyor. Devlet Arþivleri Genel Müdürü Doç. Dr. Yusuf Sarýnay, Çanakkale’nin dünyadaki en önemli tarihî dönemeçlerden biri olduðunu belirtti. Osmanlý arþivlerinden derlenerek hazýrlanan belgelerde ‘Hariciye Nezareti’nden Ordu-yu Hümayun Baþkumandanlýðý Vekalet-i Celilesi’ne denilerek yazýlan belgede, Ýngilizlerin hastane ve hastane gemilerini bombaladýklarýna dikkat çekiliyor. Bunun savaþ kurallarýna aykýrý olduðunun altý çizilirken, saldýrýnýn devam etmesi halinde sivil ve asker Ýngiliz esirlerine misillemede bulunulacaðý uyarýsý yapýlýyor. Ayný yerden gönderilen bir sonraki belgede ise müttefik uçaklarýnýn Hilal-i Ahmer iþaretleri olan Akbaþ Tekkesi hastane çadýrlarýný bombaladýklarý bildiriliyor. Yazýnýn devamýnda ise müttefik denizaltýlarýnýn Marmara havzasýnda yolcu gemilerine saldýrmaktan çekinmediklerinden þikayetçi olunuyor.

Karargah Umumi Ýstihbarat Þubesi Müdürü imzasý taþýyan bir baþka belge ise oldukça ürkütücü. Müttefik kuvvetlerinin boðucu gaz yayan mermiler kullandýklarý ifade ediliyor ve müttefik uçaklarýnca Seddülbahir’deki Halilpaþa Hastanesi’nin bombalandýðý anlatýlýyor. Ayý ve domuz avý için üretilen domdom kurþununu bile müttefik askerlerinin kullanmaktan çekinmedikleri yine Osmanlý belgelerinde dile getirilen konular arasýnda. Söz konusu tespiti içeren belgede Tekirdað Hastanesi’ne yatýrýlmýþ bir askerin bacaðýndan çýkartýlmýþ olan domdom kurþununun fotoðraflarý da yer alýyor.

Belgelerde müttefik kuvvetlerinin acýmasýzlýðýna karþýn Osmanlý’nýn esirlere ne kadar iyi muamele ettiði de esir düþen askerlerin ifadelerinden yola çýkýlarak anlatýlýyor. Osmanlý kuvvetleri tarafýndan batýrýlan AE-2 denizaltýsýnýn esir düþen kaptaný Yüzbaþý Staker, Malta’daki bir dostuna gönderdiði mektupta, durumunun iyi olduðunu ve kendisine çok güzel muamelede bulunulduðunu vurguluyor. Yüzbaþýnýn mektupta dile getirdiði, “Rahatým pek yerinde, ummadýðýmýz derecede iyi muamele görmekteyiz.” ifadeleri, Osmanlý’nýn esirlere olan tavrý konusunda fikir veriyor. Osmanlý belgelerinden anlaþýldýðý üzere Çanakkale’deki zafer, Müslüman nüfusun yoðun olduðu ülkelerde sevinçle karþýlanmýþ. Bunun en ilginç örneklerinden biri bugünkü Endonezya’nýn baþkentinin bulunduðu Jakarta’da görülüyor. Buradaki Müslümanlar mutluluklarýný camilerden dile getirmiþ. Cuma hutbelerinde Osmanlý paþasýna ‘gazi’ unvaný verildiði ilan edilmiþ.



Almanya’nýn teknolojide gün geçtikçe ilerlemesi, bölgedeki etkinliðinin artmasý bu ülkeleri endiþelendiriyordu. Bir Sýrp gencinin Avusturya—Macaristan veliahtý Ferdinand’ý Saraybosna’da vurarak öldürmesi bardaðý taþýran son damla olmuþtu.

Rusya Sýrbistan’ý korumak maksadýyla Avusturya—Macaristan Ýmparatorluðu’na saldýrdý. Almanya derhal Avusturya—Macaristan tarafýndan savaþa katýlarak Rusya’ya saldýrmakta gecikmedi. Nihayet Fransa ve Ýngiltere müttefikleri Rusya’ya yardým etmek için savaþa girdiler. Böylece o zamana kadar yaþanan bütün savaþlarýn en büyüðü, en korkuncu, en uzunu ve en geniþ çaplýsý baþlamýþ oldu. Ýtilaf Devletleri’nin saflarýnda toplam 42 milyon 700 bin, Ýttifak Devletleri’nin saflarýnda ise toplam 22 milyon 900 bin asker savaþýyordu. Bu savaþ sonunda her iki taraf toplam 9 milyon 323 bin ölü, 38 milyon 481 bin yaralý vermiþti.

ZAMAN
Gönderen: 30.05.2005 - 09:05
Bu Mesaji Bildir   zehremisal üyenin diger mesajlarini ara zehremisal üyenin Profiline bak zehremisal üyeye özel mesaj gönder zehremisal üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 621 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
2243 üye ile 29.03.2024 - 11:40 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
ay_sakini (49), iyibirinsan (65), emin27 (43), mirsat (46), alican_1982 (42), ~Leyla~ (40), merve (24), ebrar. (40), hakan78 (46), 26kRal26 (52), seyitcengiz (45), black_pearl (36), macup54 (48), rana_80 (44), emreali (43), bekirsahin (47), mustafatv38 (38), By.Kanka® (49), lee (46), alaz (39), piri_reis (40), bkaya75 (49), ruh (49), yasmin61 (44), veznematik (65), arkadas55 (49), Nuray (42), MaRaLiM (60), garip_mucahit (37), kemal celebi (56), zihni (59), yolcu79 (43), AlwaysHAK (44), iyibiri (65), ..::ABRE::.. (44), Yusuf-Islamx61 (52), Hayri_58 (37), lamek67 (52), osman0101 (42), 20fevzi (42), CeMoKa (41), sýla1979 (45), Kati210 (47), yakamoz362 (39), enes76 (48), Ufki (70), ismail03 (48), yellowstone (51)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.58103 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.