0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » D İ N / İ S L A M » BÜYÜK ŞAHSİYETLER » Bediüzzaman Said Nursî'yi rahmetle aniyoruz...

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
Z.OMER TURGUT su an offline Z.OMER TURGUT  
Bediüzzaman Said Nursî'yi rahmetle aniyoruz...
94 Mesaj -
Bediüzzaman Said Nursî Kimdir?

Bediüzzaman Said Nursî, yüzyýlýmýzýn yetiþtirdiði önde gelen Ýslâm mütefekkirlerinden biridir. 1876'da Bitlis'in Hizan kazâsýna baðlý Ýsparit nâhiyesinin Nurs köyünde dünyaya gelmiþ, 23 Mart 1960'da Þanlýurfa'da Hakkýn rahmetine kavuþmuþtur. Keskin zekâsý, hârikulâde hâfýzasý ve üstün kâbiliyetleriyle çok küçük yaþlardan itibâren dikkatleri üzerinde toplayan Said Nursî, normal þartlar altýnda yýllar süren klasik medrese eðitimini üç ay gibi kýsa bir zamanda tamamlamýþtýr.Gençlik yýllarýný alabildiðine haraketli bir tahsil hayatý ile deðerlendirmiþ; ilimdeki üstünlüðünü, devrinin ulemâsýyla çeþitli zeminlerde yaptýðý münâzaralarda fiilen ispatlamýþtýr. Bu meziyetleriyle ilim çevresine kendisini kabul ettirerek, "Bediüzzaman" , yani "çaðýn eþsiz güzelliði" lâkabý ile anýlmaya baþlamýþtýr.

Said Nursî medrese eðitimiyle dini ilimlerde kazandýðý ihtisasý, çeþitli fenlerde yaptýðý tetkiklerle tamamlamýþ; bu arada devrinin gazetelerini takip ederek ülkedeki ve dünyadaki geliþmelerle ilgilenmiþtir. Diðer taraftan, doðup büyüdüðü þark topraklarýnýn sýkýntý ve problemlerini bizzat yaþayarak gören Said Nursî, en zarurî ihtiyacýn eðitim olduðu kanaatine varmýþ; bunun için de þarkta din ve fen ilimlerinin birlikte okutulacaðý bir üniversite kurulmasýný temin için yardým istemek maksadýyla 1907'de Ýstanbul'a gelmiþtir. Ýstanbul'da da ilim dünyasýna kendisini kýsa sürede kabul ettiren Bediüzzaman, çeþitli gazetelerde yazdýðý makalelerle, o günlerde Osmanlýyý ve Ýstanbul'u çalkalayan hürriyet ve meþrûtiyet tartýþmalarýna katýlmýþ; meþrûtiyete Ýslam nâmýna sahip çýkmýþtýr. 1909'da patlak veren 31 Mart Olayýnda yatýþtýrýcý bir rol oynamýþ; buna raðmen, haksýz ithamlarla Sýkýyönetim Mahkemesine çýkarýlmýþ, ancak beraat etmiþtir. Bu hadiseden sonra Ýstanbul'dan ayrýlarak þarka geri dönmüþtür.

Birinci Dünya Savaþýnýn patlak verdiði günlerde Van'da bulunan Bediüzzaman, talebeleriyle birlikte gönüllü milis alaylarý teþkil ederek cepheye koþmuþtur. Vatan müdâfaasýnda çok büyük hizmeti geçmiþ; savaþta bir çok talebesi þehit olmuþ; kendisi de Bitlis müdâfaasý sýrasýnda yaralanarak esir düþmüþtür. Yaklaþýk üç yýl Rusya'da esâret hayatý yaþadýktan sonra Varþova, Viyana ve Sofya yoluyla Ýstanbul'a dönmüþtür.

Ýstanbul'da devlet ricalinin ve ilim çevrelerinin büyük teveccühüyle karþýlanmýþ; Dârü'l-Hikmeti'l Ýslamiye âzâlýðýna tayin edilmiþtir. Bu devrede, resmî vazifesinden aldýðý maaþla kendi kitaplarýný bastýran ve bunlarý parasýz daðýtan Bediüzzaman, Ýstanbul'un iþgâli sýrasýnda neþrettiði Hutuvât-ý Sitte adlý broþürle büyük hizmet etmiþ ve iþgal kuvvetlerinin plânlarýný bozmuþtur. Kezâ, iþgalcilerin baskýsý altýnda verilen ve Anadolu'daki kuvâ-yý milliye hareketini "isyan" olarak vasýflandýran þeyhülislâm fetvasýna karþý, mukabil bir fetva vererek millî kurtuluþ hareketinin meþrûiyetini îlân etmiþtir. Bu hizmetleri Anadolu'da kurulan Millet Meclisi'nin takdirini kazanmýþ ve Bediüzzaman bizzat Mustafa Kemal tarafýndan ýsrarla Ankara'ya dâvet edilmiþtir.

Bu mükerrer dâvetler neticesinde 1922 sonlarýnda Ankara'ya gelmiþ ve Meclis'te resmî bir "hoþâmedî" merâsimiyle karþýlanmýþtýr. Ankara'da kaldýðý günlerde, yeni kurulan devlete hâkim olan kadronun dîne bakýþ tarzýnýn menfî olduðunu görünce, on maddelik bir beyannâme hazýrlayarak Meclis âzâlarýna daðýtmýþtýr. Bu beyannâmede yeni inkýlâbýn mîmarlarýný Ýslam þeâirine sahip çýkmaya çaðýrmýþ; akabinde Mustafa Kemal'le bir kaç görüþmesi olmuþtur. Kendisine þark umumî vâizliði, milletvekilliði ve Diyanet âzâlýðý teklif edilmiþ; ancak Bediüzzaman bu teklifleri kabul etmeyerek Van'a dönmüþtür.

O sýralarda çýkan Þeyh Said hâdisesiyle hiç bir ilgisi olmadýðý, hattâ hâdise öncesinde kendisinden destek isteyen Þeyh Said'i bu niyetinden vazgeçirmeye çalýþtýðý halde, Bediüzzaman hâdise sonrasýnda, Van'da ikâmet ettiði uzlethanesinden alýnarak Burdur'a, oradan da Isparta'nýn Barla nâhiyesine götürülmüþtür. Burada "mânevî cihad" hizmetini baþlatmýþ, birbiri peþi sýra telif ettiði eserlerde îman esaslarýný terennüm etmiþtir. Bu eserler, îmanýný tehlikede hisseden halkýn büyük teveccüh ve raðbetine mazhar olmuþ; elden ele dolaþarak hýzla yayýlmýþtýr. O devrede elle yazýlarak çoðaltýlan eserlerin toplam tirajý 600.000'i bulmuþtur. Baþlattýðý hizmetin halka mal olmasý, devrin idârecilerini rahatsýz ettiðinden 1935'te Eskiþehir, 1943'de Afyon, 1952'de de Ýstanbul mahkemelerine çýkarýlmýþtýr. Bunlardan netice alýnamamýþ, ancak Bediüzzaman yine rahat býrakýlmamýþ; Kastamonu'da, Emirdað'da, Isparta'da sýký tarassud ve takip altýnda yaþamaya mecbur býrakýlmýþtýr.

Ömrünün son günlerine kadar keyfî muâmele ve eziyetlerden kurtulamayan Bediüzzaman, buna raðmen, îman hizmetini büyük bir kararlýlýkla devam ettirmiþ; o zor þartlar altýnda telif ettiði 6000 küsur sayfalýk Risâle-i Nur Külliyatý'ný tamamlamaya ve yaymaya muvaffak olmuþtur. Kur'ân'ý bu asrýn idrâkine uygun ve ikna edici bir üslupla izah ve ispat eden ve vehbî olarak kaleme alýnan bu eserler, onun çileli hayatýný en güzel meyvesidir.
Gönderen: 23.03.2007 - 08:47
Bu Mesaji Bildir   Z.OMER TURGUT üyenin diger mesajlarini ara Z.OMER TURGUT üyenin Profiline bak Z.OMER TURGUT üyeye özel mesaj gönder Z.OMER TURGUT üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1435 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 11:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
sezgin 42 (51), hirtilar (51), Ebranur (52), hatay 1 (64), prensesim_28 (54), btutkun58 (60), zeko6454 (62), omarbabuscu (47), aydýn25 (49), mürsel (61), kapadokyali (33), Hacý Ali (72), battal_42 (53), nuhozer (44), ufuk özdemir (55), halidinvelit (60), maviadaist (49), mkuzeci (43), dervisoglu (60), Furkan 2 (50), MUHAMMEDSA&Yacu.. (45), Samet86 (39), yusuf s (40), mesutgumus (44), s_saglam85 (40), tugra01 (44), kizdede (49), Reyyannn (42), Ilyas AKTAS (59), munal_40 (55), ckisaer (66), münih2828 (66), babaersin (40), memoemmi (47), militan_aet (40), nuryol (49), ibrahimbirsen (71), duisburger (51), AlMiRa (39), abdullah dalgic (58), mkilinc_1986 (39), temiz (61), garibem (53), hýfz&yac.. (57), bedrettin tutku.. (60), Rýfat ÖZ.. (64), akcan_80 (44), ahmet12 (33), alptürk (47), ata kýra.. (71), mukremýn (57), engizli müdür (63), wip_ (50), velibey (52), Beytullah_Ko&cc.. (32), ramoz (60), amel114 (40), Bad-Mad (38), radyogul (44), kaya76 (49), Filizz (67), vuslat28 (48), hayhak (47), nasuh uslu (53)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.91174 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.