0
Start Giriş Üye Ol üyeler ((( RAVDATe@m))) Arama
Toplam Kategori: 69 *** Toplam Konu: 30100 *** Toplam Mesaj: 148193
Forum Anasayfa » SERBEST KÜRSÜ » Paskalya (Ostern): Diriliş Bayramı

önceki konu   sonraki konu
Bu konuda 1 mesaj mevcut
Sayfa (1): (1)
Ekleyen
Mesaj
Ramazanoglu su an offline Ramazanoglu  
Paskalya (Ostern): Diriliş Bayramı

61 Mesaj -

Kayıt Tarihi: 12.11.2006
En Son On: 13.04.2009 - 04:16
Cinsiyeti: Erkek 
Paskalya (almanca Ostern, ingilizce Eastern) hristiyan kiliseleri tarafından, İncil’de anlatıldığı gibi, İsa’nın ölümden sonra yeniden dirildiği gün olarak anılır. Hristiyanların en önemli bayram ve anma günleridir. Diğer hristiyan bayramlarında olduğu gibi bu bayrama da kültürel motifler karışmıştır: Paskalya tavşanı ve paskalya yumurtası gibi.

Paskalya Bayramının Anlamı
Paskalya bayramı 1091 yılından beri batı kiliseleri tarafından perhiz Çarşambası’ndan (külçarşambası) başlayıp 40 gün sürer. Bu 40 gün, İsrail halkının çöllerde 40 yıl dolaşmasını, İsa’nın çölde 40 gün oruç tutmasını hatırlatır. 1091’den beri pazar günleri oruçtan hariç tutulduğu için, ''Karsamstag''dan *(paskalyadan önceki Cumartesi) önce tam 46 gün eder. Kefaret zamanı, günlük deyişle paskalya orucu, ''Karsamstag''da biter. Yani tam olarak Paskalyapazarının arife günü, ki yahudi, hristiyan ve islam geleneklerine göre günler arife ile başlar. (Paskalya gecesi şenliği Paskalya pazarının bir parçasıdır. )


Paskalyadan önceki son haftaya Karwoche (woche:hafta, kar: (eski almancada) şikayet, üzüntü, matem) denir. Bu hafta, hristiyanların İsa’nın Kudüs’e geldiği gün olarak kutladıkları ''Palm pazarı''ndan başlar. ''Gründonnerstag'' günü (Yeşil Perşembe demek ama bazı bölgelerde ''Kirli Perşembe'' deniyor. Buradaki yeşil renk anlamı taşımaz, eski almancadaki ''greinen'' yani şimdiki “weinen” ağlamak sözcüğünden gelir) hristiyanlar İsa’nın inananlarla yediği son akşam yemeğini anarlar. Bir sonraki gün olan matem-cuması (karfreitag) İsa’nın çarmıha gerildiği düşünülür; cumartesi mezarda sessizlik; üçüncü gün olan Paskalya pazarı da İncil’e göre İsa’nın dirilip öğrencilerine göründüğü gündür.



Tevratta hatırlanması emredilen pesah ve hamursuz ekmek günleri hristiyanlıkta farklı bir boyut kazanmış ama bayram olması aynen kalmıştır. Ayrıca pesahten önceki 40 gün ve pesahtan sonraki 50 gün uygulamaları da hristiyanlığa uyarlanmıştır. Pesahtan 50 gün sonra Musa'ya Tora/Tevrat'ın verilmesi, paskalyadan 50 gün sonra İsa'nın göğe yükselmesi Pentakost/Pfingsten (ellinci gün) kutlamasıyla da benzerlik gösterir.

Abbas'ın oğlu Abdullah (Allah onlardan razı olsun) rivayet ediyor:

Peygamberimiz (Allah'ın selamı O'nun üzerine olsun) Medine’ye hicret ettikten sonra orada yaşayan yahudilerin oruçlu olduklarını öğrendi.

“Bu ne orucudur?” diye sordu.

Yahudiler,
“Bugün Allah’ın Musa’yı düşmanlarından kurtardığı, Firavun’u boğdurduğu gündür. Musa efendimiz şükür olarak bugün oruç tutmuştur” dediler.

Bunun üzerine Resulullah ta,
“Biz, Musa’nın sünnetini uygulamaya sizden daha çok yakın ve hak sahibiyiz” buyurdu ve o gün oruç tuttu, tutulmasını da emretti. (Ebû Dâvud, Savm: 64)

Yukardaki hadiste yahudilerin sözünü ettiği gün ('günler' olarak ta anlaşılabilir), israioğullarının Mısır'dan çıktıkları Pesah günün hemen ardından gelen gün veya günlerdir. Peygamber efendimizin o günleri yad etmeye sahip çıkması bize de yol gösterici olması gerekiyor. İmanlı israiloğullarını Mısır esaretinden türlü mucizelerle kurtaran Allah, hepimizin Allah'ı, onlara önderlik yapan Musa hepimizin peygamberi. Dolayısıyla bu günleri anmak ve kutlamak ''teslimiyet dininin'' bir parçası olsa gerektir.

Köşe yazımızda da belirttiğimiz gibi, hz. İsa'nın öğrencileriyle yediği son akşam yemeği ve takip eden saatlerde yaşananlar, hristiyanlar için önemli olduğu kadar biz müslümanlar için de çok büyük değer taşıyor. Bize göre içinde bazı sırların da saklı bulunduğu bu günler, Rabbimizin kudretini ve takdirini görme açısından da önem taşıyorlar. Perşembeyi cumaya bağlayan gece, ki artık o gece cumaya aittir, bizde haftalık bir bayram olmuştur. Birçok önemli olayın Muharrem ayının 10'una tevafuk etmesi gibi İbrani takvimin 15 Nisan'ında (türkçe Nisan ayı ismini burdan almakla birlikte takvimsel olarak farklıdır) ve takip eden günlerde de dindarlar açısından önemli olaylar meydana gelmiştir. Bunların farkında olan müslümanların, bu günlere ve bu bayramlara kayıtsız kalması düşünülemeyeceği gibi, bizim dışımızda cereyan eden, sadece yahudi ve hristiyanların kutsal günleri olarak ta bakılmamalıdır.

Bu düşüncelerle, yahudi, hristiyan ve müslümanların bu mübarek günleri kutlu olsun, bu günler ortak mirasa sahip bu din mensubu insanların bilinçlenmesine ve bütün dünyaya barışın hakim olmasına vesile olsun.


AbdulKADİR Ramazanoğlu
Ekleme Tarihi: 10.04.2009 - 18:26
Bu mesajı bildir   Ramazanoglu üyenin diğer mesajları Ramazanoglu`in Profili Ramazanoglu Özel Mesaj Gönder zum Anfang der Seite
Pozisyon düzeni - imzaları göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   sonraki konu

Kategori Seç:  
Sitemizde şu an Yok üye ve 1866 Misafir mevcut. En son üyemiz: Didem_


Admin   Moderator   Vip   Üye ]

Hayırlı ömürler dileriz.    Bu üyelerimizin doğum günlerini tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu bir ömür dileriz:
hava51 (51), gökhan teyin (40), mevanur0812 (39), Gokhan1978 (46), gokbu (42), EMSÝLE (40), AgaBey (42), BLueAngeL (44), Mr. E (47), FETÝH (31), Oxigen47 (42), emet (37), emre066 (37), Kiyal (44), 54Sakarya (42), mtnors (48), sinemiz (43), kurtsahin (53), Ariff (56), bayimpex (43), Areca (48), adiyamankartali (46), Tuana_69 (39), herþeysev.. (44), insirah2004 (42), Tesla42 (41), firatre (46), tasci (37)
24 Saatin Aktif Konuları
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 1.61450 saniyede açıldı