hydroxychloroquine hydroxychloroquine fluvoxamine ivermektine generique plaquenil luvox lyrica marvelon maxalt medrol active mefe basan mefenacide mefenamin meladinine mellaril mellerettes melleril mentax mestinon metaglip metfin metoject metrizol micardis hct micardis micardisplus microgynon micronase micronovum microzide minac 50 minipress minocin miranova mobic mobicox moduretic motilium motrin munobal myambutol myconormin myfortic mysoline naltrexin naprolag
     
     

0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » TARİH / SİYASET / EKONOMİ » TÜRKİYE VE DÜNYADA SİYASET » İslam Ümmetini Bölen İki Unsur: Milliyetçilik - Hizipçilik

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
Muhtazaf su an offline Muhtazaf  
İslam Ümmetini Bölen İki Unsur: Milliyetçilik - Hizipçilik
Moderator


4254 Mesaj -
Ýslam Ümmetini Bölen Ýki Unsur: Milliyetçilik - Hizipçilik

“Milliyetçilik Müslümanlara dýþarýdan dayatýlýrken hizipçilik içsel bir problemdir.” Zafer Bangaþ’ýn yazýsýný Murat Kayacan, Haksöz-Haber için çevirdi.

Milliyetçilik ve Hizipçilik Ýslam Ümmetini Bölüyor

Zafer Bangaþ / Crescent

Müslümanlar Ýslam'ý en güzel bir þekilde Ýslam devletinde yaþayabilirler. O devleti kurmanýn aracý da Ýslamî harekettir. Ýslam devleti kurma çabasý içinde olanlarýn bu hedefi gerçekleþtirmede kullandýklarý yöntemlerin de net olmasý gerekir. Müslümanlar, Ýslamî hareketin ilerlemesine engel olan tehlikelerin farkýnda olmalýlar.


Bu engellerden iki tanesi hemen kendini belli eder: Milliyetçilik ve hizipçilik. Milliyetçilik Müslümanlara dýþarýdan empoze edilmiþken hizipçilik içsel bir problemdir. Milliyetçilik Ýslam'ýn deðerlerine, ahlaki yapýsýna ve kültürüne tamamen yabancýdýr ve Ýslamî siyasi düþünceye sömürgeciler tarafýndan enjekte edilmiþtir. Sömürgecilerin net bir hedefi vardý: Müslümanlarýn yurdu ile yönetimlerinin arasýný açmak. Baþardýlar da çünkü Ýslam dünyasýnda sayýca az elit bir topluluk Ýslam'ýn deðerleri ve kültürüne yabancýlaþmýþ ve Batý konseptini kýsa sürede benimseyip içselleþtirmiþlerdi. Aziz Kur'an'da belirtildiði gibi evrensel ümmet kavramýna sýký sýkýya baðlý Müslüman kitleler bunu kabu etmedi. Bu kitleler reddettiklerini ifade edemeyeblirler fakat hayatlarýnda pratiðe döküp kararlýlýklarýný gösterebilirler. Dünyanýn herhangi bir yerindeki Müslüman kardeþlerine olan derin duyarlýlýklarý bunu gerektirir.


Kur'an'daki ümmet kavramý nettir. Þehadet getirip ALLAH'ýn birliðini ve Hz. Muhammed (s)'in rasul oluþunu ifade eden herkes otomatik olarak Ýslam þemsiyesi altýna girer ve ümmetin bir parçasý olur. Doðal olarak, bireyi daha üst seviyelere taþýyacak gerekli baþka birçok basamak söz konusudur. Fakat bu basamaklarý henüz geçmemiþ olanlarýn ümmet içindeki yerini de kimse inkâr edemez. Maalesef Ýslam dünyasýnýn birçok yerinde ümmet kavramý milliyetçiliðin boðucu etkisi altýnda gücünü yitirdi. Müslümanlar birbirinden renk, dil, etnisite ve vatan temelinde ayrýldý ve Ýslam dünyasý ulus-devletlere bölündü. Ulus-devletlerin mevcut olmadýðý bir vasatta, Ýslam yurdunu bölmek için sömgüreciler tarafýndan Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleþik Arap Emirlikleri vb. yeni ulus-devletler kuruldu.

Bu tür bölünmeler sadece ümmetten kopmaya deðil ümmetin bozguna uðramasý ve aþaðýlanmasýna da yol açtý. Sözgelimi Suudiler, Mýsýrlýlar ve Ürdünlüler "milli menfaatlerine" uygun olmadýðýný düþündüklerinden Filistinlilere yardým etmiyorlar. Afganistan sorununda Pakistan'ýn tavrý için de aynýsýný söyleyebiliriz. Önceki Pakistan rejimi Amerikan tehditleri nedeniyle 2001'de Afganistan'ý terk etti. Pakistan diktatörü Pervez Müþerref, ABD politikalarýna teslim oluþunu "milli menfaat" söylemiyle savundu.

Milliyetçilik dýþarýdan empoze edilmiþse, hizipçilik de içsel olarak ortaya çýkmýþtýr. Kökleri hilafetin saltanata dönüþtüðü ilk dönem Ýslam tarihine kadar uzanýr. Emeviler entrika ve kaba kuvvetle iktidarlarýný kabul ettirmiþlerdi. Bunun da ötesinde, hizipçi aklileþtirme operasyonlarýyla kabile dayanýþmasýyla temsil yeteneði olmayan bir iktidar biçimini kurumsallaþtýrmýþlardý. Böylece Emeviler; ümmetin gelecek nesillerini sosyal adalet, eþitlik ve refah konusunda ümmetin dýþýnda kalanlara da önderlik etmekten uzaklaþtýrdý.

Son zamanlarda, hizipçilik Ýran Ýslam devriminin özgürleþtirici etkisini sýnýrlamak için körüklendi. Müslümanlar arasýnda her ne kadar hizipçiliðin izlerine daima rastlansa da en tehlikeli þekli (farklý mezhep mensuplarýna ve onlarýn gittikleri camilere saldýrýlar) yeni bir olgudur. ABD'nin tahrikiyle Ýslam dünyasýndaki Arap olan ve olmayan gayri meþru rejimler Ýslamî Ýran'ý hedef almak ve onu izole etmek için hizipçiliðe istekli bir þekilde sarýldý. Arap liderler arasýnda hizipçilik düzeyi onun ABD'ye hizmeti ile orantýlýdýr. Onlar yüzyýllar öncesine ait eski çatýþma nedenlerini gündeme taþýmak istemektedirler.

Hizipçiliðin en yoðun olduðu ve ölümcül etki yaptýðý üç ülke Irak, Afganistan ve Pakistan'ýn Ýslamî Ýran ile sýnýrý vardýr. Bu ülkeler doðrudan ya da dolaylý olarak ABD iþgali altýndadýr. Ýslamî devrimin etkisinin öncelikle bu ülkeleri kuþatacaðýný varsaymak tabiidir.

Ayrýca Pakistan ve Afganistan'da hizipçiliðin Hindistan'daki Deoband Medresesi'yle irtibatlý Deobandî âlimler müessesesi aracýlýðýyla körükleniyor olmasý da ilginçtir. Bu tür fikirlerin kaynaðý Hindistan da olsa orada hizipçi çatýþmalar ya yoktur ya da çok azdýr. Deobandîlerin Suudilerle de yakýn iliþkileri vardýr. Bu zararlý baðlantý Pakistan'daki hizipçilik konusunda endiþe verici bir yükseliþe neden odu. Bu üzücü durum, yakýn vadede Pakistan'da bir Ýslam devriminin gerçekleþme ihtimalini zora sokmakta.

Bu nedenle Pakistan'ýn gerçekte bir ABD sömürgesi ve Suudi himayesi altýnda bir ülke olduðunu fark etmek zor deðildir. Müslümanlar yollarýna çýkan engelleri tespit etmeden tabii halleri olan Ýslam devleti çatýsý altýnda yaþamaya doðru mesafe alamayacaklardýr.

------------

* Bu makale Murat Kayacan tarafýndan Haksöz-Haber okuyucularý için Crescent'ten çevrilmiþtir.

Gönderen: 21.12.2009 - 23:01
Bu Mesaji Bildir   Muhtazaf üyenin diger mesajlarini ara Muhtazaf üyenin Profiline bak Muhtazaf üyeye özel mesaj gönder Muhtazaf üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 805 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
2243 üye ile 29.03.2024 - 11:40 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
karaali70 (54), Mücahit58 (42), firdevs_91 (33), harman76 (48), gul2 (47), özgür3 (35), songokou (42), nuri72 (52), aysun saglam (46), dalin (39), caglar_1988 (36), emine_yilmaz (45), elif19 (37), morcali (63), enderim23 (46), aga2 (61), hüzünlü gurbet (46), yeþil (42), 1yavuz (53), suvari_ (41), gazeteci1985 (39), adem03 (45), azzat (60), huemeyra41 (32), Kursad_ist (46), ruhan_ruhani (41), eskalibo (50), neofatih (39), yuuusuf (43), yunuscelik (46)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.58251 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.