stromectol dexamethasone budesonide generique kaletra ivermektin imdur imigran imitrex imodium imuran imurek inderal la inderal index indocin sr indocin inegy intagra iscover isoptin isordil sublingual isordil itraderm itrop jumexal kamagra effervescent kamagra gold kamagra oral jelly kamagra soft kamagra keflex kemadrin kenacort a solubile kenacort a kenacort kenergon kessar keto med ketozol kinzal kinzalplus klacid lamictal dispersible lamictal lamisil cream lamisil
     
     

0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » A I L E / E Ğ İ T İ M / S A Ğ L I K » MUTFAK & EV İŞLERİ » Gıda katkı maddelerine dikkat

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
Muhtazaf su an offline Muhtazaf  
Gıda katkı maddelerine dikkat
Moderator


4254 Mesaj -
Gýda katký maddelerine dikkat
Ülkemizde gýda katký maddelerinin kullanýmý günden güne artmasýna raðmen olasý yan etkilerini tüketiciler bilmiyor. Gün geçtikçe daha çok miktarlarda tüketilen bu katký maddeleri, beslenmeyle ilgili kalp hastalýklarý, allerjik astým ve ürtiker gibi çeþitli hastalýklarýn geliþimine yol açýyor. Ýþte kullanmaktan kaçýnmanýz gereken 9 katký maddesi: Aspartam (sentetik tatlandýrýcýgöz kırpma Equal ve NutraSweet marka tatlandýrýcý ve binlerce gýdada bulunan tatlandýrýcýlar eleþtirilere maruz kalýyor. Amerikan Gýda ve Ýlaç Dairesi (FDA) tarafýndan onaylansa da, birçok araþtýrmada aspartamýn kanserle iliþkisi olduðu açýklanýyor. Ayrýca FDA'nýn tartýþýlýr aspartam onaylamasý meclis soruþturmasýna davetiye çýkarýyor. Kýsmen hidrojene nebati yað (trans yaðlar) Trans yað asitleri, sývý bitki yaðlarýný hidrojen bulunan bir ortamda ýsýtarak elde ediliyor. Hidrojenleme olarak bilinen iþlem raf ömrünü uzatmak için yapýlýyor. Birçok saðlýk uzmaný bu yaðlarýn koroner damar hastalýklarý riskini ve kötü kolesterol düzeyini artýrdýðý konusunda ayný fikri paylaþýyor. New York City geçen günlerde restoranlarda suni trans yað kullanýmýný yasakladý. Sodyum Nitrit: Sodyum nitrit sýklýkla koruyucu madde olarak kullanýlýyor. Yediðimiz bazý etler bu maddeyle korunuyor. Sodyum nitrit kanser riskini artýrýyor, çünkü nitrit kýzartma tavasýnda ya da midemizde asitli ortamla karþýlaþýnca kanserojen bileþime dönüþüyor. Suni Renklendiriciler: Birçok suni renklendirici içeren gýdalarýn üretiminde sentetik boya kullanýlýyor. Yýllarca FDA, fýrýnlanmýþ yiyecekler, meþrubatlar ve þekerlemelere sertifika verirken birçok boyanýn da kullanýmýný yasakladý. Halen bazý saðlýk gruplarý onaylanmýþ boyalar Mavi 1 ve 2, Kýrmýzý 3 ve Sarý 6'nýn kanser riskine yol açtýðýný iddia ediyor. Olestra: Yaðsýz patates cipslerinden bulunan katký maddesi olestra, daha çok Olean markasý ile biliniyor. FDA tarafýndan onaylanmýþ olmasýna raðmen, yýllardýr üzerlerindeki "Bu gýda olestra içermektedir" uyarý etiketiyle gýdalarda bu madde kullanýlýyor. Olestra temel vitaminlerin emilimini engellediði gibi karýn aðrýsýna ve mide-baðýrsak sorunlarýna yol açabiliyor. Stevia: Doðal tatlandýrýcý yerine geçen Stevia, FDA'nýn yasaklanmýþ katký maddeleri listesinden çýkarýldý. Halen diyet bütünleyicisi olarak kullanýlan Stevia'nýn gýda katký maddesi olarak kullanýmýna izin verilmiyor. Dünya Saðlýk Örgütü, kanserojen olmadýðýný buldu, fakat daha fazla araþtýrma yapýlmasý gerektiðini belirtti.
Sakarin: En eski suni tatlandýrýcý olarak bilinen sakarin birçok diet ürününde ve sodalarda bulunuyor. Ýlk kez 1907 yýlýnda Amerika Tarým Departmaný (USDA) tarafýndan yapýlan araþtýrmayla saðlýk riski olduðu bulunan sakarinin, bu tarihten sonra kanserle iliþkisi olduðunu gösteren çok sayýda araþtýrma yapýldý. 1977 yýlýnda FDA tarafýndan kullanýmý yasaklanan sakarinin halen kanserojen olma olasýlýðý üzerinde duruluyor. Sülfitler: Kesilen meyve ve sebzelerin kararmamasý için kullanýlan bir kimyasal. Önce güvenilir olduðu düþünülen sülfitin daha sonra ölümcül alerjik reaksiyonlara neden olduðu bulundu. 1980'lerde Amerikan Senatosu çið sebze ve meyvelerde sülfit kullanýmýný yasaklamasý için FDA'yý zorladý. FDA bundan beri sülfit yasaðýný geniþleterek katký maddesi olarak da kullanýmýný yasakladý. BHA & BHT: Gýdalarda otooksidasyon oranýný düþüren iki kimyasal BHA (butylated hidroxyanisole E320) ve BHT (butylated hidroxytoluene E321), gýdalarda renk, koku ve tat deðiþikliðini önlüyor. Antimikrobiyal, antioksidan özellikleri ve besinlerdeki E vitaminini koruma özellikleri nedeniyle kullanýlýyor. Bazý araþtýrmalar, BHA'nýn kanserojen olabileceðini gösteriyor.
ALINTI
Gönderen: 26.11.2008 - 23:50
Bu Mesaji Bildir   Muhtazaf üyenin diger mesajlarini ara Muhtazaf üyenin Profiline bak Muhtazaf üyeye özel mesaj gönder Muhtazaf üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 644 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
2243 üye ile 29.03.2024 - 11:40 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
***Murat*** (48), behlul (50), hatice57 (44), GaZZe (60), erveysel (61), Abdulkadir22 (31), samyeli13 (47), candeniz (24), balacan (54), abdulkadir (31), babam veben (55), askbumu (43), sahra_yagmur (37), halit42 (39), Babacan52 (56), gurbetcigenc (33), Fikret1972 (52), NuR_EFSAN (39), jopp777 (47), pempe1987 (37), Nur baçesi (28), seyhzadem (36), Mustafa Alptug (41), gunes_akca (35), KanKaZ (36), hsusal (72), olimp_ (45), ufkumuzvar (42), gakkosfatih (42), HIKKI (51), Selale1 (49), Yasin Tural (36), nebitdag (45)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.56162 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.