kaletra colchicine generique plaquenil fluvoxamine colchicine seretide inhaler seretide rotacaps seretide serevent serocryptin seromycin serophene seropram seroquel servambutol servanolol servicillin serviclofen servispor servitet silagra sildalis sildenafil silvitra simcora simvasine simvast sinemet cr sinemet sinequan singulair sirdalud skinoren smap sortis spersanicol spiroctan sporanox starlix stocrin strattera stromectol suhagra force suhagra sumycin super avana
     
     

0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » TARİH / SİYASET / EKONOMİ » TÜRKİYE VE DÜNYADA SİYASET » SOSYAL GÜVENLİK YASASIYLA NE YAPILMAYA ÇALIŞILIYOR ??

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Gönderen
Mesaj
Berraksu1 su an offline Berraksu1  
SOSYAL GÜVENLİK YASASIYLA NE YAPILMAYA ÇALIŞILIYOR ??
226 Mesaj -
Bu hükümet neler yapmaya çalýþýyor doðrusu bilemiyorum. Her ne kadar Baþbakan "Hak Kaybý Yok" desede incelemeler sonucunda çýkanlar bunu söylemiyor.



Kaldý ki, mevcut emeklilik ücretiyle ne kadar geçinilir derken, bir de yeni yasalarla haklar daha da azaltýlmaya çalýþýlýyor.Benim babamda bis S.S.K. emeklisi ve aldýðý rakamla geçinmeleri mümkün deðil. Sanki hükümet sosyal þartlarý iyileþtirmiþte, nereden neyi kýsarým hesabýný yapýyor.



Örneðin kiralar almýþ baþýný gidiyor. Mutfak harcamalarý, el yakýyor. Sebze meyva fiyatlarý iyice uçmuþ. Etlerden bahsetmek bile lüx. Elektrik, doðal gaz, su, telefon, vb.. faturalarla yarýþmaktan insanlar usanýyor.

Sözde krediler uygun hale getirildi, gel ev alda göreyim seni. Hangi güvenceyle nasýl kredi borcuna girersin?



Bankalar acýmasýz..! Halen faizlerle baþa çýkmak zor.



Birde kalkmýþ insanlarý mengeneye sokuyorlar... Bu iþin sonu nereye varacak?



Niçin Milletvekilleri ve Bakanlar asgari ücretle geçinmiyor? Lafa gelince biz halktanýz deyip mangalda kül býrakýlmýyor.



Dilerseniz Radikal' den Sn.Ahmet KIVANÇ' ýn haberinede bir göz atýn bakalým;



Neymiþ bu sosyal güvenlik reformu?



Baþbakan Tayyip Erdoðan, sosyal güvenlik yasa tasarýsýnda hak kaybý olacaðýný söyleyen sendikacýlarý 'yalancýlýk'la itham etti. Baþbakan Erdoðan'ýn, tasarýnýn 2028 yýlý ve daha sonraki yýllarý ilgilendirdiði iddiasýna karþýn, tasarý, yürürlüðe girdiði andan itibaren dul kadýnlarýn aylýðýnda düþüþ, yetim aylýðý alan kýzlarýn çeyiz parasýnda azalma, iþsiz kalanlarýn saðlýk yardýmýnda 6 aydan 10 güne düþüþ, mevcut çalýþanlarýn yeni sistemde geçirecekleri süreye tekabül eden emekli aylýklarýnda yüzde 23'e varan oranlarda azalma öngörüyor.

19 konuda hak kaybý var

Baþbakan Erdoðan'ýn önceki gün AKP grup toplantýsýnda yalancýlýkla suçladýðý sendikalar, bugün yapacaklarý basýn toplantýsýnda açýklanacak bildiride çalýþanlarýn nasýl hak kayýplarýna uðradýðýný anlatacaklar. Yarýn iki saat iþ býrakma kararý alan Emek Platformu'nu oluþturan sendikalar, 19 konuda çalýþanlarýn hak kaybýna uðradýðýný tespit etti.

"Tasarýda hak kaybý yok" iddialarýný, Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý'nýn bizzat hazýrlayýp TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda daðýttýðý aktüerya raporu çürütüyor. Raporda, tasarýyla emeklilik sisteminde en büyük tasarrufun, aylýk baðlama oraný, güncelleme katsayýsý ve emeklilik yaþýyla saðlanacaðý, bu þekilde yapýlacak tasarrufun gayri safi yurtiçi hasýlanýn yüzde 2'sine ulaþacaðý ifade ediliyor.

Sosyal güvenlikte norm ve standart birliðini saðlamak üzere yola çýkan hükümet, bu amacýna sadece iþçi ve esnaf açýsýndan 'kýsmen' ulaþtý. Söz konusu yasa yürürlüðe girdikten sonra ilk defa iþe baþlayacak olan kamu çalýþanlarý da iþçi ve esnafla ayný düzenlemelere tabi olacak. Ancak, yasa yürürlüðe girmeden bir gün önce iþe baþlayan memurlar ile bir gün sonra iþe baþlayan memurlar yan yana masalarda çalýþýyor olsalar bile farklý emeklilik sistemine dahil olacak.

Mevcut emekli þanslý

Tasarýyla ilgili en önemli kafa karýþýklýklarýndan birini, emekli aylýklarý konusu oluþturuyor. Öncelikle belirtmek gerekirse, tasarýnýn emekli aylýðýný düþüren hükümleri mevcut emekliler ile yasanýn yürürlüðe girdiði tarih itibarýyla emekliliðe hak kazanmýþ ama çalýþmaya devam edenlerin ileride alacaklarý aylýklarý etkilemeyecek. Tasarýnýn emekli aylýðýný düþürücü hükümleri, mevcut çalýþanlar açýsýndan ise 'mevcut sistemdeki çalýþma süresi 10 yýldan az olanlarý' etkileyecek.

Radikal'in ve Emek Platformu'nun, yeni sosyal güvenlik sisteminde hak kaybýna yol açan düzenlemelere iliþkin tespitleri þöyle:

Aylýk baðlama oraný düþüyor: Mevcut sistemde 25 yýl çalýþan iþçi ve esnaf statüsündekiler, çalýþtýklarý her yýla karþýlýk yüzde 2.6 üzerinden (25 yýl X 2.6) prime esas kazançlarýnýn yüzde 65'i oranýnda; memurlar ise yýllýk yüzde 3 üzerinden (25 yýl X 3) yüzde 75 oranýnda emekli aylýðýna hak kazanýyor. Yeni sistemde ise çalýþýlan her yýl için, prime esas kazancýn yüzde 2'si oranýnda aylýk baðlanacak. Bu düzenleme, mevcut çalýþanlarýn bundan sonraki süreleri ile yeni çalýþanlarýn emekli aylýklarýnda yüzde 23 ile 30 arasýnda düþüþe yolaçacak.

Ekonomik büyümenin çalýþana faydasý yok: Mevcut sistemde geçmiþ dönem kazançlarý, kazancýn ait olduðu yýldan itibaren aylýk tahsis talep tarihine dek yaþanan tüketici fiyat endeksi (TÜFE) artýþý ile GSYH artýþýnýn toplamý kadar artýrýlýyor. Yeni sistemde ise iþçi ve esnaf ile 'yeni' memurlarýn geçmiþ dönem kazançlarý, tüketici enflasyonu artýþý ile GSYH'daki artýþýn yüzde 30'unun toplamý kadar artýrýlarak güncellenecek.

Prim ödeme gün sayýsý 9 bine çýkýyor: Mevcut sistemde esnaf ve memur statüsündekilerin emekli olabilmesi için en az 25 yýl prim ödemeleri gerekiyor. Ýþçiler ise 7 bin gün prim ödüyor. Yeni sistemde, memur ve esnafýn prim gün süresi deðiþmezken, iþçilerin prim gün sayýsý 2008 yýlýndan baþlayarak her yýl 100 gün artýrýlarak, 2028 yýlýnda 9 bin güne çýkarýlacak.

Emeklilik yaþý artýyor: Mevcut sistemde kadýnlar 44-58, erkekler ise 48-60 yaþlarý arasýnda emekli olabiliyorlar. Yeni sistemde emeklilik yaþý 2036 yýlýna kadar kadýnda 58, erkeklerde 60 yaþ olarak uygulanacak. 2036-2048 yýllarý arasýnda ise müracaat tarihine baðlý olarak kadýnlar 59-65, erkekler ise 61-65 yaþlarý arasýnda emekliliðe hak kazanabilecekler.

Mevsimlik iþçilerin emekliliði zorlaþtý: Bir yýl içinde 5-6 ay çalýþýp, kalan günlerde iþsiz kalan mevsimlik ve geçici iþçiler, emeklilik yaþýný doldurduklarý takdirde mevcut sistemde 4 bin 500 gün prim ödeyerek 'eksik aylýkla' emekli olabiliyorlar. Yeni sistemde ise mevsimlik ve geçici iþçilerin 5 bin 400 gün çalýþýp, yaþ haddini de üç yýl aþmýþ olmalarý gerekecek.

Prim oranlarý: Sigorta prim oranlarý iþçiler için deðiþmezken, esnaf ve memurlar açýsýndan artacak.

Sosyal güvenlik destek primi: Yasa yürürlüðe girmeden önce çalýþmakta olan iþçiler emekli olduktan sonra çalýþmaya devam ettikleri takdirde, þu an yüzde 30 seviyesinde bulunan sosyal güvenlik destek primi (SGDP) yerine prime esas kazançlarýnýn yüzde 31'i ila yüzde 36.5'i oranýnda destek primi ödeyecekler. Esnafta emekli aylýðýnýn yüzde 10'u oranýndaki destek primi ilk etapta yüzde 12'ye, kademeli olarak dördüncü yýlda yüzde 15'e çýkarýlacak.

Emekli aylýðý alt sýnýrý düþüyor: Mevcut sistemde emekli aylýklarýnýn aþýrý düþük düzeyde kalmasýný önlemek amacýyla iþçilerde 540 YTL, esnafta 420 YTL, kamu çalýþanlarýnda ise 750 YTL seviyesinde alt sýnýr uygulanýyor. Yeni sistemde alt sýnýr asgari ücretin yüzde 35'i (213 YTL) seviyesine çekildi.

Ölüm aylýðýnda adaletsizlik: Ölüm aylýðý esnafla eþitlenerek, iþçiler için 900 günden 1800 güne, memurlar için 3 bin 600 günden 1800 güne getirildi. Yasanýn yürürlüðe girdiði tarih itibarýyla 900 gün ila 1800 gün arasýnda prim ödemesi bulunup da, yasa yürürlüðe girdikten sonra yaþamýný yitirecek iþçiler açýsýndan bir geçiþ hükmü konulmadýðý için hak kaybý doðacak.

Ýþsizsen tedavin zor: Mevcut sistemde 90 gün prim ödeyen iþçi, iþten ayrýldýktan sonra altý ay süreyle saðlýk hizmetinden yararlanabiliyor. Böylece mevsimlik ve geçici iþçiler yýl boyu saðlýk hizmeti alabiliyor. Yeni sistemde, saðlýk hizmetinden yararlanma koþulu 30 güne çekildi ama iþsiz kalanlar, iþsiz kaldýktan sonra tedavi hizmetinden 10 gün yararlanabilecek.

Yaþ haddini bekleyen GSS primi ödeyecek: Emekli olmak için gerekli prim gün sayýsýný 45 yaþýnda dolduran ancak 60 yaþýnda emekliliði bekleyen kiþiler herhangi bir iþte çalýþmýyorlarsa bu süre boyunca saðlýk hizmetinden yararlanabilmek için genel saðlýk sigortasý (GSS) primi ödemek zorunda kalacaklar.

Çeyiz yardýmý azalýyor: Yetim kýz çocuklarý için ödenmekte olan evlenme yardýmý, yetim aylýðýnýn 24 katý tutarýndan, yeni tasarýyla 12 katýna düþürülüyor.

Dul aylýðý düþürülüyor: Çalýþan ve ölüm aylýðý alan çocuksuz dul eþin aylýðý yüzde 75'ten yüzde 50'ye düþürülecek.

Diþ için devlete güvenmeyin: Halen ücretsiz karþýlanan diþ tedavilerine sýnýr getiriliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu, 18-45 yaþ arasýndakilerin diþ protez tedavilerini karþýlamayacak, bu yaþ dýþýndakilerin ise sadece yarýsýný karþýlayacak.

Yatarak katký payý sürüyor: Yatarak tedavide yüzde 1'lik katký payý getirilmesinden vazgeçilmekle birlikte, kamu hastanelerinde otelcilik ve öðretim üyesi farký; özel hastanelerde ise yüzde 20 fark ödemesi getiriliyor.



Radikal




SÖYLESEM TESÝR ETMEZ, SUSSAM GÖNÜL RAHAT DEÐÝL.
FUZULÝ
Gönderen: 14.03.2008 - 12:06
Bu Mesaji Bildir   Berraksu1 üyenin diger mesajlarini ara Berraksu1 üyenin Profiline bak Berraksu1 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar gizle
önceki konu   diğer konu

Mesajlar Gönderen Tarih
 SOSYAL GÜVENLİK YASASIYLA NE YAPILMAYA ÇALIŞILIYOR ??
Berraksu1 14.03.2008 - 12:06

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 858 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
2243 üye ile 29.03.2024 - 11:40 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
tektabanca (45), recebcorduk (42), hacibaba (86), deryadeniz8585 (39), mhuisltalfa (36), salihabaþf.. (54), boss58 (54), mahmut1988 (36), feti (47), özel dedektif (43), Mutlu79 (45), muhammednesim (53), esranur_ (41), bahar_ (40), hasan37 (), mehmet_bilxx (28), Rahmankazi (41), akadir62 (62), fbozan26 (57), d_elif (49), GsLi_SeDa (34), koc (35), feti29 (47), nihat bekta&tho.. (54), nazt (42), Günahkar20 (35), sarica68 (52), eneserdinc (42), necmetdin (47), abi (35), hier (56), AyGeN (38), sea_stars (52), ben_onun_hayran.. (51)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.65247 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.