ivermectin stromectol hydroxychloroquine kamagra kaletra super kamagra suprax symmetrel synthroid bottle synthroid tadacip tadalift tadalis sx tadora tamec tamsunax tarivid tavanic tegretol telfast temovate tenoretic tenormin terbifil tetraseptine thorazine ticlid tildiem timisol timonil timoptic tirosint tofranil top avana topamax toramide torasem torasis torem trandate transannon trecator sc trental trial packs triatec
     
     

0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » A I L E / E Ğ İ T İ M / S A Ğ L I K » SAĞLIK & SPOR » Uyku ve Tirafik

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
Ônder23 su an offline Ônder23  
Uyku ve Tirafik
569 Mesaj -
Trafik; yol, araç ve insan üçlüsünden oluþmakta, bunlardan herhangi birinde oluþan bozukluk trafik kazalarýna neden olmaktadýr. Trafik kazalarý tüm ülkelerde önemli bir sorundur. ABD’de kazalarýn, 4. ölüm nedeni olduðu ve motorlu araç kazalarýnýn %51 ile en çok ölüme neden olan kaza türü olduðu bildirilmiþtir. Ülkemizde farklý bölgelerde yapýlan araþtýrmalarda adli olaylarýn büyük bölümünü trafik kazalarýnýn oluþturduðu görülmektedir. Ýstatistiklere göre 1998 yýlýnda ülkemizde 440.149 trafik kazasý olmuþ, 4.935 kiþi ölürken 114.552 kiþi yaralanmýþtýr. Bu sayý olay yerinde ölenleri içermekte, kazadan sonra hastaneye kaldýrýlýp orada yaþamýný yitirenleri içermemektedir. Oysa DSÖ kazadan bir ay sonraya kadar ölümleri trafik kazasý ölümü olarak kabul etmektedir. Bu nedenle yýlda büyük olasýlýkla 10 bin kiþin ülkemizde trafik kazasý kurbaný olduðu söylenebilir.
Trafik kazalarýnda aþýrý hýz, alkol alýmý, tehlikeli araç kullanmanýn yanýnda uykusuzluk da önemli bir nedendir.

ABD Ulusal Otoyol Trafik Güvenliði Yönetimi yýllýk tüm kazalarýn yaklaþýk %1,5'inde temel nedenin uykusuzluk ve yorgunlukla iliþkili olduðunu tahmin etmektedir. Ýngiltere, Norveç ve Ýsviçre'de yapýlan farklý çalýþmalarda %1-16 arasýnda deðiþen oranlar bildirilmiþtir.

Uyku iliþkili kazalar kazalar açýsýndan en çok risk altýnda olan sürücüler;

a) Uykusu bozulmuþ ya da yorgun sürücüler

Mola vermeksizin uzun süre araç kullananlar,
Gece, öðleden sonra ve normalde uyuduðu saatlerde araç kullananlar,
Uyku yapan ilaçlar ya da alkol alanlar,
Tek baþýna araç kullananlar,
Uzun, kýrsal, sýkýcý yollarda araç kullananlar,
Sýk yolculuk edenler,
Ýngiltere'de yapýlan araþtýrmada uyku iliþkili kazalarýn saat 02.00, 06.00 ve 16.00 dolaylarýnda 3 pik yaptýðý saptanmýþtýr .
b) Genç sürücüler

Uyku iliþkili kazalarýn geç kalma eðiliminde olan, az uyuyan ve gece araba kullanan gençlerde yaygýn olduðu saptanmýþtýr. Kuzey Carolina'da bu tür kazalarýn %55'inin 25 yaþ ya da daha genç kiþilerce yapýldýðý, sürücülerin %78'nin erkek olduðu görüldü. Ýngiltere ve Norveç'te yapýlan çalýþmalar da benzerdi.

c) Vardiyalý çalýþan sürücüler

ABD'de 25 milyon insan vardiyalý olarak çalýþmaktadýr. Bu alýþýlmadýk programlarla çalýþanlarýn %20-30'unun yorgunluk iliþkili araba kazasý geçirdiði saptanmýþtýr. Özellikle gece vardiyasýndan eve dönüþ tehlikeli olmaktadýr.

d)Ticari araç sürücüleri

Özellikle kamyon sürücüleri yorgunluða baðlý kazalara eðilimlidir. Kamyon sürücülerinde uyku apnesi olarak adlandýrýlan uyku ve solunum bozukluðu yüksek oranda görülebilir. Tüm aðýr kamyon kazalarýnýn en az %30-40'ýnda sürücünün yorgunluðunun, katkýda bulunan etmenlerden biri olduðu ileri sürülmektedir.

e)Taný konulmamýþ uyku bozukluklarý olan sürücüler

Uyku bozukluklarýnýn kazalarý arttýran bir risk etmeni olduðu bildirilmiþtir. Kronik insomnia (uykusuzluk), uyku apnesi ve narkolepsi gibi aþýrý gündüz uyuklamasýna neden olan bozukluklar olasýlýkla 30 milyon ABD yurttaþýnda görülmektedir. Uyku bozukluðu olan pek çok kiþi tanýsýz ve tedavisiz kalmaktadýr. Örneðin; uyku apnesi orta yaþlý erkeklerin %4'ünde, ayný yaþ grubundaki kadýnlarýn %2'sinde bulunmaktadýr. Bu bozukluk kaza riskini 3-7 kat arttýrmaktadýr.

Ýngiltere'de yapýlan araþtýrmada uyku iliþkili kazalarýn þu kriterlerle saptandýðý belirtilmiþtir:

Sürücünün alkolmetre ve kan alkol düzeyinin yasal limitin altýnda olmasý,
Aracýn yoldan çýkmamýþ ya da baþka bir aracýn arkasýna çarpmamýþ olmasý,
Fren izlerine rastlanmamasý,
Araçta mekanik bir sorun olmamasý,
Ýyi hava koþullarý ve görüþün açýk olmasý,
Hýz ve öndeki araca çok yakýn kullanmak gibi nedenlerin eliminasyonu,
Olay yerine gelen polis memurlarýnýn temel neden olarak uyuklamaktan kuþkulanmasý,
Kazadan hemen birkaç saniye önce sürücünün çýkýþ noktasýný ya da çarptýðý aracý açýkça görmesi.
McCartt ve arkadaþlarýnýn 593 uzun yol kamyon þöförüyle yüzyüze yaptýklarý görüþmelerde, sürücülerin oldukça büyük bir kýsmýnýn direksiyonda uyuduklarýný saptamýþlardýr. Sürücülerin %47,1'i daha önce, %25,4'ü ise son bir yýl içinde direksiyonda uyuduklarýný söylemiþlerdir.
ABD'de uyku nedenli kazalarýn, yýllýk 23.318 ölüm ve 1.907.072- 2.474.430 sakatlýða yol açan yaralanma ile iliþkili olduðu düþünülmektedir. Bunun giderinin ise 43.15-56.02 milyar dolar olduðu sanýlmaktadýr.

Uyku iliþkili kazalarý engellemede etkili olabilecek önlemler:

1) Yolculuk öncesi öneriler

Sürücü iyi bir gece uykusu uyumalýdýr. Bireysel farklýlýk göstermekle birlikte, ortalama 8 saatlik bir gece uykusu gereklidir.

Uzun yolculuklar bir arkadaþla birlikte yapýlabilir. Yolcular yorgunluk belirtilerini fark ederek ya da aracý sýra ile kullanarak yardýmcý olabilirler.
Her 100 mil (yaklaþýk 160 km) ya da iki saatte bir düzenli molalar verilebilir.

Alkol ve performansý azaltan ilaçlar kullanýlmamalýdýr. Alkol ve yorgunluk birbirlerinin etkilerini arttýrýr.
Sýk olarak gündüz uyuklamasý, gece uyumakta zorluk ya da her gece yüksek sesle horlama gibi yakýnmalar varsa uyku bozukluklarý açýsýndan bir doktora danýþýlmalýdýr.
2) Uykulu sürücüler için öneriler

Yorgunluðun uyaran iþaretlerine dikkat edilmelidir.
Araba kullandýðý son birkaç kilometreyi anýmsamýyorsa,
Yolda saða-sola sapýyor ya da yolda ya da yol kenarýnda bulunan, sürücüyü hýz ve yol sýnýrý açýsýndan uyaran bariyerlere çarpýyorsa,
Dalýyor ya da dikkatini toplayamýyorsa,
Sýk sýk esniyorsa,
Gözlerini açýk tutmakta zorlanýyorsa,
Önünüzdeki arabaya çok yakýn kullanýyor ya da trafik iþaretlerini kaçýrýyorsa,
Baþýný tutmakta zorlanýyorsa,
Aracý ani duruþ ve kalkýþlarla sarsa sarsa kullanýyorsa uyuma tehlikesinin olduðunu bilmelisiniz.
Yalnýzca radyoyu açmakla yetinmeyin, pencereyi de açýn ve onu uyanýk tutmak için diðer "numaralarý" deneyin.
Mola vermek için güvenli bir yer bulun
Trafikten uzak, güvenli bir alana gidin ve kýsa bir süre (15-45 dakika) uyumasýný saðlayýn.
Eðer gerekiyorsa kýsa süreli uyanýklýk için kahve baþka kafeinli içecekler alýn (kafeinin kan dolaþýmýna geçmesi yaklaþýk 30 dakika alýr).
3) Yol deðiþiklikleri Anayollardaki hýz kesici ve yol kenarýný belirleyen bariyerler sürücüyü yoldan çýktýðý an uyarabilir. Tekerlekler bu bariyerlere çarptýðýnda oluþan sarsýntý ve gürültü anayollardaki, aracýn yoldan çýkmasýna baðlý kazalarý önlemede oldukça etkili olabilir. Kazalardaki kesin azalma bilinmemekle birlikte çalýþmalar %15-70 oranýnda azalma bildirmektedir. Sürücü bu bariyerlere çarptýðýnda yorgun olabileceðini düþünerek dinlenmelidir.
Gönderen: 21.04.2007 - 20:53
Bu Mesaji Bildir   Ônder23 üyenin diger mesajlarini ara Ônder23 üyenin Profiline bak Ônder23 üyeye özel mesaj gönder Ônder23 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 576 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
2243 üye ile 29.03.2024 - 11:40 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
mukaddes (42), kayzersoze (40), kardelen_99 (), Cihad-i_Ekber (37), 86Feyza (38), sahmal (47), 99Feyza (38), ismail dogan (45), ber (45), numanözen (37), sonsuzdiyar (36), 999Feyza (38), abd04 (39), k.aslan1000 (52), yunus76 (48), shadowsz (39), sevcan (39), s.f. (59), hatce (55), CengizC (54), cicek.ayhan06 (52), Habesi (48), _osmanli_ (42), cesuryurek (40), basri_ciftci (39), selamyolcu (37), kara gözlüm03 (37), iyi (27), Melike88 (36), enkin (44), oglum_burak (46), reco (42), muslima06 (35), DJ_NEZO (33), urartul (47), dinsizliginkabu.. (39), squid (48), süphan (47)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.55572 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.