lopinavir ritonavir kaletra generique luvox stromectol budesonide super kamagra suprax symmetrel synthroid bottle synthroid tadacip tadalift tadalis sx tadora tamec tamsunax tarivid tavanic tegretol telfast temovate tenoretic tenormin terbifil tetraseptine thorazine ticlid tildiem timisol timonil timoptic tirosint tofranil top avana topamax toramide torasem torasis torem trandate transannon trecator sc trental trial packs triatec
     
     

0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » TARİH / SİYASET / EKONOMİ » OSMANLI TARİHİ ve MEDENİYYETİ » OSMANLIDA RAMAZAN SOFRALARI

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Gönderen
Mesaj
vehbi70 su an offline vehbi70  
OSMANLIDA RAMAZAN SOFRALARI
919 Mesaj -
RAMAZAN SOFRALARI

Türkler arasýnda 11 ayýn bir sultaný diye anýlan Ramazan ayýnýn kendine özgü pek çok töresi vardýr. Biz burada sadece bu törenin sofrasýndan söz edebileceðiz.
Ramazan günlerinde de sofralarýn her gün iki türlüsü kuruluyor. Bir iftar sofrasý. Öbürü sahur sofrasý.

Ýftar sofrasý, saati belli olan ve akþam saatlerinde açýlan sofradýr. Genelde oruç açma zamanýný ve sofraya daveti þehirlerde ve kasabalarda toplar patlatarak haber verirlerdi insanlara.

Top sesini duyanlar aile sofralarýnýn töresine uyarak yerlerine otururlar ve oruç açarlardý. Yani bütün günü hiçbir þey yemeden geçirenler oruç bozarlardý. Ya birkaç yudum suyla. Ya bir zeytinle.

Ramazan sofralarýnýn ilki olan iftar sofrasý iki aþamalýdýr. Birinci aþama "Ýftariye" denilen ilk fasýl, ikincisi de yemeklerin yendiði ikinci fasýl.

Ýftariye, açlýðýn verdiði hýzla yemeklerin üstüne atýlmayý önlemek üzere tertiplenmiþ çerez sofrasýdýr bir anlamda. Küçük tabaklarda ve sahanlarda reçeller, peynirler, zeytinler ve benzeri yiyeceklerden teker teker alýnýr. Bunlarýn yanýnda fýrýnlardan yeni çýkmýþ pideler vardýr.

Ýftar sofrasý bittikten sonra bir anda kaldýrýlýr. O sýra akþam namazýnýn okunma sýrasýdýr. Ýsteyenler ezanla gelen sese uyarak akþam namazýný kýlar. Sonra, yeniden hazýrlanmýþ olan sofranýn baþýna oturulur. Çorbadan sonra araya giren yemek normal sofralarda pek olmayan yumurtalý pastýrmadýr. Yalnýz pastýrma da olabilir. Bu pastýrmanýn piþiriminde bazý özellikler vardýr. Soðanlý piþmesi gibi.

Saray sofralarýnda hemen her ramazan günü var olan pastýrma evlerde her gün olur muydu bilemiyorum.

Sonra gelen yemekler etle baþlar ve genel olarak güllaçla biter.

Belli saatlerde yenen sahur yemeði ikinci ve orucu karþýlama yemeðidir. Sabaha karþý yenir. Bu yemeðin misafiri olmaz. Ev halký arasýnda yenir. Gündüz, insaný susatmayacak, ama tok tutacak yemekler yapýlýr. Sahur sofrasýnda mutlaka hoþaf olur. Pilav, makarna, börek türleri bu yemeðin tutucu yemekleridir.

Hýdýrellez gibi, bayram günleri gibi, ailede ölüm ayý gibi, düðünler, sünnetler gibi sayýlý özel günlerde bazýlarýnýn özel bir yemeði vardýr, o da piþirilir. Ama her zamanki yemek listelerinden seçmeler yapýlýr. Özel gün yemekleri ve tatlýlarý içinde dikkati çeken en önemli yemek helvadýr.

Doðum, ölüm, gurbetten gelme, gurbete gitme, sünnet, hastalýktan kurtulma gibi pek çok olayda... ya bir kazanç ve hoþluk sonnuda ya da bir kayýp ve keder nedeniyle Osmanlý evlerinde mutlaka helva piþer ve eþe dosta ya helva daðýtýlýr ya da helvaya davet edilirdi.

Neden helva? Bunu bilemiyorum. Ama bu törenlerin baþ oyuncusu bakýyorum her zaman HELVA.

Osmanlý Ýmparatorluðuna ilk Ýngiliz büyük elçisi olarak gelen Sir Edward Burton'un Ýstanbul'da þerefine verilen ilk ziyafetin raporunda Kraliçeye yazdýklarý için þunlar da var:

-Yaklaþýk yüz türlü yemek saymýþ.
-Gül þerbetinin nefis lezzetini unutamýyormuþ.
-Yemek bitince ellerini buhur suyu denilen, içinde öd aðacý, misk, sandalaðacý ve çiçek suyu bulunan çok güzel kokulu bir suyla yýkamýþlar.

Bir de: Her padiþah, her ramazanda her on yeniçeriye bir büyük tepsi olmak üzere baklava yaptýrýyor. Her tepsiyi iki yeniçeri saraydan alarak yeniçeri ocaðýna getiriyor. Ertesi gün bu gümüþ tepsiler ve üstüne örtülen futalar saraya gönderiliyor.

Yeniçeriler, yönetimden memnunsalar tepsilerdeki baklavalarý kabul ediyorlar ve bitiriyorlar. Ama memnun deðilseler, baklavalar olduðu gibi geri gönderiliyor. Ýþte böyle efendim.



''Gençligin Yetismesine Hizmet,Bir insanlik ve VATAN Borcudur!!!''
Gönderen: 05.08.2006 - 17:14
Bu Mesaji Bildir   vehbi70 üyenin diger mesajlarini ara vehbi70 üyenin Profiline bak vehbi70 üyeye özel mesaj gönder vehbi70 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar gizle
önceki konu   diğer konu

Mesajlar Gönderen Tarih
 OSMANLIDA RAMAZAN SOFRALARI
vehbi70 05.08.2006 - 17:14

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 936 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
2243 üye ile 29.03.2024 - 11:40 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
gülbeysah (40), emrebican (30), ali deutsch 22 (40), sueda05 (46), mevo (56), bulent661 (51), yasar1126 (51), nur20 (39), cedanza (47), Gülsah (46), abdullah_66 (38), Mehmet Ali AKKA.. (56), esmercadi (38), aiShwaRya (46), hkaba4601 (42), aribali67 (49), ibrahim20 (36), mikail yesiloz (47), ali esen (49), sEm@ (37), lazya (47), Hira (44), rahmetgulu (50), yozgat66nl (50), muzo69 (55), emrebeyzade (43), hikmet_69d (41), mesekkatli (43), memolituncay800 (39), kewinmars (37), selmani (52), lomiksa_x (61), puzzle (45)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.59124 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.