stromectol chloroquine kaletra chloroquine generique colchicine lamotrine lamprene lanoxin lansoprax largactil lasix leponex levaquin levitra oral jelly levitra professional levitra soft levitra super force levitra lexapro lidocaton lignospan lioresal lipanthyl lipitor lisitril comp lisitril lisopril plus lisopril litarex lithiofor lithobid lodoz lopid lopimed lopresor lopressor lora allergie lorado loratine lotemax lovelle loxazol loxitane lozol sr lozol lur
     
     

0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » A I L E / E Ğ İ T İ M / S A Ğ L I K » SAĞLIK & SPOR » Kene tehdidi Türkiye'yi sarıyor

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
FilizEnsar su an offline FilizEnsar  
Kene tehdidi Türkiye'yi sarıyor
274 Mesaj -
Daha çok kýrsal bölgelerde görülüyor. Keneler aracýlýðýyla insanlara geçiyor. Aniden geliyor ve ölümle neticelenebiliyor. Kýrým Kongo kanamalý ateþi (KKKA) hastalýðýndan bahsediyoruz. Türkiye’de ilk kez 2002’de görülen hastalýk, içinde bulunduðumuz yaz aylarýnda ‘alarm’ veriyor. Son olarak Kastamonu’da bir vatandaþýn bu hastalýk sebebiyle ölmesi, Saðlýk ile Tarým ve Köyiþleri bakanlýklarýný harekete geçirdi. Ýlk kez 1944-1945 yýllarýnýn yaz aylarýnda Batý Kýrým steplerinde ürün toplamaya yardýmcý olan Rus askerlerine musallat olmuþ. 1956’da ise Kongo’da görülmüþ. Bu yüzden Kýrým Kongo kanamalý ateþi adýyla dünya týp literatürüne_geçmiþ.Ýki_haftada_öldürüyor
KKKA, hayvanlara ve insanlara kenelerin ýsýrmasýyla geçiyor. Hayvanlarda belirtisiz seyrederken, insanlarda öldürücü olabiliyor. Daha çok, kýrsal kesimlerde yaþayan insanlar risk gruplarýný oluþturuyor. Hastalýk ani baþlayan ateþ, baþ ve kas aðrýlarý, kýrgýnlýk, halsizlik ve iþtahsýzlýk gibi belirtilerle baþlýyor. Bulantý, kusma, karýn aðrýsý, ishal gibi þikayetlerle devam ediyor. Bunlara daha sonra vücudun muhtelif yerlerinde görülen kanamalar eþlik ediyor. Bunun sebebini Saðlýk Bakanlýðý Temel Saðlýk Hizmetleri Genel Müdür Yardýmcýsý ve Enfeksiyon Hastalýklarý Klinik Mikrobiyoloji Uzmaný Yardýmcý Doç. Dr. Turan Buzgan þöyle açýklýyor: “Vücudumuzda trombosit adý verilen kanama hücreleri var. Bunlar kanamayý önleyici görev yapýyor. Ancak kenelerin ýsýrmasýyla vücuda giren virüs yüzünden trombositlerin sayýsý giderek azalýyor ve damarlarda hasar meydana geliyor. Bu da kanamaya sebep oluyor. Diþ eti, burun, kulak kanamasý gibi dýþ kanama ya da vücudun birçok yerinde morarmalar oluþarak iç kanama þeklinde de görülebilir.”

Uzmanlar, hastalýðýn belirtilerinin, kene tarafýndan ýsýrýlan kiþiye virüsün geçmesini müteakip genellikle 1-3 günde ortaya çýktýðý görüþünde. Bu süre, en fazla 9 gün olabiliyor. Hastalýða yakalananlarýn hemen hastaneye yatmasý hayati öneme sahip. Ýki haftada kaybedilmeyen hastalar, KKKA’ya karþý ömür boyu baðýþýklýk kazanýyor.
Türkiye’de_yayýlýyor

Geçmiþe dönük bir bulgudan bahsedilememekle birlikte KKKA, Türkiye’de ilk olarak üç yýl önce görüldü. Tokat’taki bir vakanýn ardýndan Gümüþhane, Sivas gibi illerden de benzer bildirimlerin gelmesi Saðlýk Bakanlýðý’ný harekete geçirmiþ. Hastalýðýn týp fakültesi eðitim kitaplarýnda yer almamasý ve ülkemizde ilk defa görülmesi ‘teþhisi’ zorlaþtýrmýþ. Kan numunelerinin Fransa’ya gönderilmesiyle, kenelerden geçen bir virüsün hastalýða sebep olduðu ancak anlaþýlabilmiþ. Ardýndan, bir komisyon hastalýðýn görüldüðü illeri taramýþ. Neticede, virüsün ‘hyalomma’ türü bir kene tarafýndan bulaþtýrýldýðý ve virüsün ülkemizde de çok yaygýn olduðu tespit edilmiþ. Bunun üzerine 2004’te Refik Saydam Hýfzýsýhha Enstitüsü devreye sokulmuþ.

Türkiye’de bugüne kadar 445 KKKA vakasý tespit edilirken, Kastamonu’daki son olayla birlikte toplam 21 kiþi hayatýný kaybetti. Saðlýk Bakanlýðý verilerine göre, 2002-2003’te 150 vaka 6 ölüm, 2004’te 249 vaka 13 ölüm, 2005’te (24.06.2005’e kadar) 55 vaka 1 ölüm gerçekleþti. Tokat, Sivas ve Çorum baþta olmak üzere 22 il, hastalýk yönünden riskli yerler olarak tespit edildi.

Tedavisi_mümkün_deðil

Saðlýk Bakanlýðý Müsteþarý Necdet Ünivar, KKKA’nýn kontrolü için bugün dünyada kabul görmüþ bir uygulamanýn mevcut olmadýðýný, hastalýðýn tedavisinin de bulunmadýðýný söylüyor. Korunmada kiþisel tedbirlerin büyük önem taþýdýðýný hatýrlatarak, “Hastalarýn uygun þartlara sahip hastane takiplerinin yapýlmasý ve destek tedavisinin saðlanmasý için gerekli imkanlar saðlanmýþtýr.” diyor.

Saðlýk Bakanlýðý Temel Saðlýk Hizmetleri Genel Müdürlüðü Bulaþýcý Hastalýklar ve Salgýn Kontrolü Daire Baþkan Vekili Veteriner Hekim Ramazan Uzun, hastalýðý önlemek için Dünya Saðlýk Örgütü (WHO) tarafýndan bir ilaç gönderildiði bilgisini veriyor. Ýlacýn ölümleri engelleyemediðini belirterek, “Etkili olduðu söylenen ilacýn böyle olmadýðý WHO’ya bildirildi. Hastalýk ülkemiz açýsýndan bir vaka. Bakanlýðýmýz çalýþmalarýný sürdürüyor. Doðadaki keneyi yok etmemiz mümkün deðil. Çünkü, kýrsalda yaþayan ve orman bitki örtüsünün içine yerleþebilen bir hayvan. Bir kene 5-7 bin arasý yumurta üretiyor, virüsü yumurtalarýna geçirebiliyor. Bu nedenle kene nüfusunu en aza indirmemiz gerekiyor.” diyor.

Konunun diðer tarafý ise Tarým ve Köy Ýþleri Bakanlýðý. Bakanlýk, hastalýða karþý gerekli önlemlerin alýnmasý amacýyla 81 ilin valiliðine bir genelge gönderdi. Hastalýðýn yayýlmasýnda rol oynayan kenelerle mücadele konusunda çalýþmalar yapýldýðýný belirten bakanlýk yetkilileri, risk taþýyan 22 ilde Saðlýk Bakanlýðý ile iþbirliði yapýldýðýný söylüyor.

KENEYÝ_ELLE_ÖLDÜRMEYÝN

Saðlýk Bakanlýðý, KKKA hastalýðýna karþý alýnmasý gereken tedbirleri broþürlerle halka anlatýyor:

Hayvanlardaki kenelerle mücadele edilmeli, hayvanlar kenelere karþý ilaçlanmalý.

Çalý, çýrpý, su kenarý veya gür otlarýn bulunduðu alanlara piknik veya baþka bir amaçlý gitme durumunda pantolon paçalarý çorap içine alýnmalý ve vücut kene yönünden kontrol edilmeli. Bu tür yerlere gidildiðinde mümkünse çizme giyilmeli.

Keneler vücuttan uzaklaþtýrýlýrken koparýlmamalý, bir cýmbýzla saða sola oynatýlarak_çýkarýlmalýdýr.

Keneler kesinlikle elle öldürülmemeli, patlatýlmamalýdýr.

Vücuttaki kenelerin üzerine herhangi bir kimyasal madde (alkol, gaz yaðý vb.) dökülmemelidir. Çünkü bu kimyasal maddeler kenelerin kusmasýna sebep olduðundan kusmuktaki virüsler, kenenin kan emmek için ýsýrdýðý yerden vücuda girebilirler.
Gönderen: 18.07.2006 - 16:55
Bu Mesaji Bildir   FilizEnsar üyenin diger mesajlarini ara FilizEnsar üyenin Profiline bak FilizEnsar üyeye özel mesaj gönder FilizEnsar üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 511 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
2243 üye ile 29.03.2024 - 11:40 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
yalnizkurt55 (62), siyahnur (56), SULEYMAN ONCU (48), corluca (54), batalli (61), Fethi62K (62), emin2325 (66), yasin ibrahim e.. (53), h_hayrettin (43), turhanozturk (61), hazanrengi (43), Zilkade (42), akif1980 (44), mekselina (34), neverness (51), rufeyde (48), rabia| (50), Selvaa (49), antaly59 (66), BÜYÜK BALIKÇI (53), cemiluygun (70), Mikai66 (46), polat_23 (44), adar72 (35), nzl44 (47), m_ugurluoglu (37), emperor (50), osmanorhan (55), muhacir (53), salepli (51), musdem (54), ilyas_bozkurt (50), Jeday (35), ebuzerbasak (35), RaHMeT_YaGMuRu (40), eL_SaLvAdoR (42), faruk38 (62), ibrahimkindan (64), Karizmatik_63 (41), halimeuzunlar (41), hakan__ (43), citakhalil (70), serin (48), ZorDünya (54), cüneyd75 (49)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.61249 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.