generique plaquenil kamagra generique luvox fluvoxamine ivermektin prograf propecia proscar protonix protopic provas comp provas maxx provas provera pyridium ranimed ranisifar rebetol red viagra regepar reglan remeron reminyl renagel renova requip resochine retin a retrovir revatio revia rheumatrex rhinocort rhinovent risperdal rivodarone robaxin rocaltrol rogaine rudopram rulid rulide salazopyrin saroten selecim septicol
     
     

0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » EDEBİYAT / MAKALE / ŞİİR » MAKALELER » Şifremiz: Vücudumuz

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
NurBahcesi su an offline NurBahcesi  
Şifremiz: Vücudumuz
2687 Mesaj -
Salih UYAR

Günümüzde hýzlý geliþen teknoloji, bu ihtiyacýmýzý karþýlamada, ferdî tanýmlama numaralarý (PIN), kart ve þifre gibi çeþitli metotlarla hayatýmýza girmiþtir. Bugün bilgisayarýn açýlýþ düðmesine bastýðýmýzda, bankamatiklerde, internette yaptýðýmýz çeþitli iþlemlerde ve daha birçok alanda, bir kart veya þifreye ihtiyaç duymaktayýz. Hasýlý þifresiz bir hayatý düþünemez olduk.

Ýris vasýtasýyla tanýma
Ýris, gözbebeðini çevreleyen dokunun renkli kýsmýdýr. Her bir iriste; taç, kriptler-kemerler, lifler, benekler-lekeler, çukurlar, ýþýnsal çizgiler ve hafif çizgiler gibi ayýrt edici özellikler mevcuttur. Yapýlan araþtýrmalar, bir kiþiye ait irisin, bir baþka kiþinin irisine benzemediðini göstermiþtir. Yaygýn olarak test edilmemiþ olsa bile, irisin güvenilir bir biyometri olduðu düþünülmektedir. Ayrýca bu tekniðin kullanýmý kolaydýr. Bu tekniðin uygulanmasýnda gözlükler, görüntüyü eðebileceði için, tam güvenilirlik açýsýndan iþlem sýrasýnda kullanýlmamalýdýr. Koyu renkli gözlerin tanýmlanmasý zordur, bu tip gözlerin tanýmlanmasýnda iyi bir ýþýklandýrma gerekir. Bazý hastalýklar, irisin bu özelliðini bozar. Bu iþlemin uygulanmasýnda pahalý bir kameraya ihtiyaç duyulmasý da maliyeti artýrmaktadýr.

Retina ile tanýma
Retina, insanoðluna bahþedilmiþ ölçüm vasýtasý olarak kullanýlabilecek eþsiz mikro-anatomik özelliklerden biridir. Bazý araþtýrmacýlar; retinanýn, irise göre daha üstün bir biyometrik özelliðe sahip olduðu kanaatindedirler. Ferdî tanýma sistemlerinde kullanýlan retina tarama sistemi, bir lâzerin gözün arkasýna ýþýtýlmasý ve böylelikle retinanýn damar desenlerinin ölçülmesi esasýna göre çalýþýr. Retina oldukça güvenilir bir biyometridir. Çünkü, gözle görülmez ve kolayca taklit edilemez. Ayrýca, yaþlanma ve hastalýk dýþýnda yýpranmaz. Bununla beraber iris biyometrisi gibi tam olarak test edilmiþ bir sistem deðildir. Ayrýca lâzer kullanýlmasýndan dolayý, saðlýk açýsýndan potansiyel riskler taþýr, maliyeti yüksektir.

Geçmiþte Darwin'in gözün mükemmelliði karþýsýnda hayrete düþmesi ve teorisinin bu husustaki acizliðini söylemesi gibi bugün de birçok araþtýrmacý, iris ve retinanýn ayýrýcý özelliklerindeki bu harikalýklar karþýsýnda hayrettedir.

Yüzün biyometrik özellikleri
Her insana (tek yumurta ikizleri hariçgöz kırpma, farklý bir yüz yapýsý verilmiþtir. Yüz tarama ve tanýmlama sistemleriyle, yüzün karakteristikleri (diðer yüzlerden ayýrt edici vasýflarýgöz kırpma ve yüzdeki diðer organlarla münasebetleri ölçülür. Bu özellikler kullanýlarak yapýlan tespitler, genellikle sunî zeka gibi çalýþmalarý da içine alan kompleks iþlemlerdir.
Yüz bilgisini elde etmek için, standart video ve termal görüntüleme teknolojileri kullanýlmaktadýr. Video kamera ile yüzün birtakým görüntüleri alýnýr. Yüzün fotoðrafý çekildikten sonra, ayýrt edici bilgi noktalarý haritalanýr. Meselâ, gözlerin, burnun ve aðzýn birbirleriyle olan konumu belirlenir ve bir bilgi deseni hazýrlanýr. Termal görüntüleme kamerasý vasýtasýyla, yüzün altýndaki kan akýþýnýn oluþturduðu ýsý analiz edilir. Meydana getirilen desene göre de belirleyici bir kod oluþturulur. Termal görüntüleme kameralarý, iyi aydýnlatma þartýna baðlý deðildir, bundan dolayý karanlýk ortamlarda da kullanýlma avantajýna sahiptir.
Yüz tarama için hýzlý ve güvenilir kameralar mevcuttur. Termal görüntü; plâstik cerrahi gibi yüzde yapýlan deðiþikliklerden etkilenmez.
Fakat yüzün pozisyonu ve yönü, doðru karar verilmesini zorlaþtýrýr. Ancak yüz deseni ile tanýmlamanýn doðruluk derecesi, taklit edilebilme riski en düþük olanýdýr.

Ses biyometrisi
Ses biyometrisi, sesin zaman içindeki spektrumunun ve frekansýndaki deðiþikliklerin belirlenmesiyle ortaya çýkmýþ, kiþiyi tanýmlamada kullanýlan bir sistemdir. Ses tanýmlama, þablon olarak kaydedilmiþ bir sesle, algýlayýcý tarafýndan elde edilmiþ sesin eþleþtirilmesi üzerine kurulu bir sistemdir. Sesle ferdi tanýma sisteminde, eðer kiþiden önceden kaydedilmiþ belirli bir ifadeyi söylemesi istenirse, doðruluk artmaktadýr. Ses taramanýn kullanýcýlara verdiði herhangi bir rahatsýzlýk söz konusu deðildir. Ancak, bu ölçümün doðruluðu henüz retina ve iris biyometrilerinin doðruluðuna ulaþamamýþtýr ve davranýþlara dayalý bir biyometri olduðu için, oldukça çok çeþitliliðe sahiptir. Sesin hacmi, hýzý ve kalitesindeki deðiþimler, tanýmlamayý güçleþtirir. Meselâ heyecan, korku ve üþüme durumlarýnda olduðu gibi. Günümüz teknolojilerinde, kaydedilmiþ bir ses ile, ses tanýmlama araçlarýný kandýrmak da mümkündür. Bundan dolayý bu tekniðin uygulanmasý zordur.

Parmak izi
Parmak izi, parmak ucu derisinde, göz ile görülebilen çýkýntýlarýn meydana getirdiði þekillerdir. Dýþ deriye ait bu çýkýntýlara, papilla veya hat denir. Parmaklarýmýzý dikkatlice incelersek, parmak izlerinin, birçok hattýn farklý biçimlerde biraraya getirilmesiyle yapýldýðýný görürüz.

Tek yumurta ikizleri de dahil olmak üzere herkes, eþsiz parmak izlerine sahiptir. Bir baþka deyiþle, insanlarýn kimlikleri parmak uçlarýnda kodlanýr. Bu kodlama sistemi, günümüzde kullanýlan barkod sistemine benzetilebilir.

Derin kesik ve yaralar olmadýðý sürece, parmak izlerindeki bu hatlar, insan hayatý boyunca deðiþmez. Parmak izlerinin bu deðiþmez ve herkes için farklý özellikleri (tek yumurta ikizlerinde bile bu farklýlýk mevcuttur), onlarý kimlik tespiti konusunda çok kullanýlan bir özellik haline getirmiþtir. Yaratýcý, parmak izlerine o kadar fazla eþsiz bilgiyi derc etmiþtir ki, doðru tanýmlama için parmak izinin küçük bir parçasý bile yeterli olmaktadýr.

Parmak izlerinin ferdi tanýma gayesiyle kullanýlmasý fikri, 1890´lý yýllarda, Hindistan´da görev yapan Ýngiliz polis þefi Sir Edward Henry tarafýndan ortaya atýlmýþtýr. Bu teknik günümüzde en yaygýn kullanýlan biyometridir.

Güçlü bir biyometri olan parmak izlerine, Kur'an-ý Kerim'de; "Ýnsan zanneder mi ki ölümünden sonra Biz kemiklerini toplayýp onu diriltmeyeceðiz? Evet, toplarýz, hem de parmak uçlarýna varýncaya kadar eski halinde düzenleriz." (Kýyamet, 3-4) beyanýyla iþaret edilmektedir. Bu âyet-i kerimede geçen ifadenin, parmak izi olduðu hususunda genel bir mutabakat vardýr.

Parmak izleri, tanýmlama doðruluðu konusunda güçlü bir þablon saðlamak için yeterince karmaþýktýr. Daha saðlýklý bir güvenlik isteniyorsa, birden çok parmaðýn izi kullanýlabilir. Çünkü her parmaðýn izi farklý yaratýlmýþtýr. Parmak izinin taranmasý, hýzlýdýr ve kiþilere herhangi bir rahatsýzlýk vermez. Parmak izi tarayýcýlarý, kolaylýkla küçültülebilir ve düþük maliyetle çok sayýda üretilebilir. Bugün bazý ülkelerde sadece sol ve sað iþaret parmaklarý bile yeterli görülmektedir. Bununla beraber bazý insanlarýn parmak izlerinin görüntülenmesi güçtür. Yeni teknolojilerle, parmak izlerinin görüntü olarak deðil, kodlanarak saklanmasý da tercih edilebilmektedir.

Bilim ilerledikçe, biyometrik olarak kullanýlabilecek insana has hususiyetler daha da artacaktýr. Bu sebeple insan biyometrisi; çaðýn gerisinde kalmak istemeyen toplumlarýn, araþtýrma ve geliþtirme çalýþmalarýnda ihmal etmemeleri gereken bir çalýþma sahasýdýr.


____________

Kaynaklar
- Biometric solutions to personel identification, http://www.rfrancis.com/digital_persona/ biometricsolutions.pdf
- Authentication, http://www.dis.shef.ac.uk/mark/courses/cit/07.pdf
- Ahmet Orun, Dr., TÜBÝTAK-MAM, Biliþim Teknolojileri Enstitüsü, http://www.biltek.tubitak.gov.tr/dergi/97/haziran/parmak.htm


Mesaj 1 kez düzenlendi. En son NurBahcesi tarafından, 02.05.2006 - 23:09 tarihinde.
Gönderen: 02.05.2006 - 23:06
Bu Mesaji Bildir   NurBahcesi üyenin diger mesajlarini ara NurBahcesi üyenin Profiline bak NurBahcesi üyeye özel mesaj gönder NurBahcesi üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 874 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
2243 üye ile 29.03.2024 - 11:40 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
Mecced (42), tilve (45), alsancak55 (54), kobra111 (49), ihlumut (39), salih1960 (64), morsel (35), zeynep17 (31), alperen_58 (58), mushab60 (50), MEDINENIN GÜLÜ (36), lazkopat_tr (37), ilhanebrar (50), turkthunder (46), selcukserdar (45), sedaseda (35), orhanaksoy (58), selimkum (40), ege-men (37), adigesav (58), osman__ulker (44), azize (38), muhittin19 (40), faruk1453 (40), BüCüR (37), mücahit444 (46), yilmaz keskin (53), daricali (39), ilkahmet (44), aktashakan (38), mücella (41), fatih avc&yacut.. (52), GurbetGülü (36), abdulbakiucar (40), MaRsS (39), metince (52), sercan_21998 (42)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.58855 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.