lopinavir ritonavir dexamethasone generique stromectol generique luvox generique luvox naprosyn natyl nebilet neggram negram nemexin neo stediril neoral neurolithium neurontin neurotop nexium nimotop nivaquine nizoral cream nizoral nolvadex nootropil norflocine norlutate noroxin norsol nortrilen norvasc norvir novonorm nyolol ocuflox oculastin oftan olmetec plus olmetec omix omnicef onymax optivar orelox orfiril osiren otrivin rhume des foins oxsoralen
     
     

0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » A I L E / E Ğ İ T İ M / S A Ğ L I K » ÇOCUK EĞİTİMİ » ÇOCUĞUMU "CHAT" BAŞINDAN KALDIRAMIYORUM

önceki konu   diğer konu
6 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
~DUA~ su an offline ~DUA~  
ÇOCUĞUMU "CHAT" BAŞINDAN KALDIRAMIYORUM
129 Mesaj -
Uzman Psikolog Þule Çelik
egitim.com Ýçerik Sorumlusu




Bilgisayarlarýn yaygýnlaþmasý, bilgisayar oyunlarýnýn çoðalmasý çocuklarý bilgisayar baþýna çekmeye çoktan baþlamýþtý. Son zamanlarda ise, Internetin günlük yaþama girmesi sanal ortamda iletiþim olanaklarýnýn artmasý hepimizi ve çoðunlukla da çocuklarý bilgisayar baþýna adeta baðladý. Milyonlarca lira ödenerek alýnan bilgisayarlarýn yalnýzca chat (sohbet), oyun, surf (Internette gezinti) amacýyla kullanýlmasý ise anne babalarý endiþelendirmeye baþladý. "Çocuðum eve gelir gelmez bilgisayar baþýna oturuyor, yemek yemeyi bile unutuyor ya da yemeðini bilgisayar baþýnda yiyor. Kiminle konuþuyor, ne oynuyor... gibi sorular uzayýp gidiyor." Bu durum ise anne babalarý endiþelendirebiliyor.

Çok iyi bilinmelidir ki, bilgisayar kullanmak ya da Internetten faydalanmak tek baþýna kiþinin yaþamýna asla olumsuz etkide bulunmuyor. Olumsuz etki ancak kiþinin bilgisayarý veya Interneti ya da chat gibi iletiþim araçlarýný yanlýþ kullanmasý sonucu ortaya çýkabiliyor.

Öyleyse, bilgisayar oyunlarý, chat ya da Internette geçirilen zamanýn çok fazla olduðuna nasýl karar verebiliriz?
Eðer bilgisayar baþýnda geçirilen zaman kiþinin yaþamýnda bazý güçlükler yaþamasýna, örneðin derslerinde baþarýsýz olmasýna, sosyal yaþamdan uzaklaþmasýna neden oluyorsa, bu durumda bilgisayar baþýnda çok fazla zaman geçirildiði düþünülebiliyor.

Çocuklar chat yapmayý neden tercih ediyor?
Sanal ortamda kurulan arkadaþlýklarýn çekiciliði nedir?
Kuþkusuz her çocuðun, gencin, bireyin "chat" yapma, bilgisayar oyunu oynama ve Internette gezinme nedeni birbirinden farklýdýr. Anne babalar bu durumu deðerlendirirken çocuðun farklýlýðýný ve biricikliðini göz önünde bulundurmalýdýrlar. Öte yandan, Internet, chat, bilgisayar oyunlarý hatta cep telefonlarý gibi teknoloji harikasý araçlar ve hizmetleri çekici kýlabilecek ortak konulardan da bahsedilebilir.

Ýletiþim kurmada kolaylýk saðlýyor: Chat günlük yaþamda kolay iletiþim kuramayan çocuk ya da gençlere iletiþim ve bir çok kiþiyle tanýþma olanaðý sunuyor. Sanal ortamda bireyler kendilerini daha kolay ifade edebiliyorlar. Günlük yaþamda kendilerini ifade etmekte güçlük çekenler bile sanal ortamda kendileri veya baþkalarý ya da tanýnmak istedikleri gibi olabiliyorlar.
Sosyal ortam sunuyor: Interaktif araçlar (iletiþim araçlarýgöz kırpma aracýlýðýyla sunulan iletiþim olanaðý bireylere bir gruba ait olduklarýný hissettiriyor. Bireyler üye olduklarý gruplar içinde bir yerleri olduðunu hissediyorlar. Bu durum günlük yaþamda iletiþim kurmada ve sosyal ortamlara katýlmada güçlük yaþayan bireylere kolaylýklar saðlýyor. Bireyler bu gruplar içinde onaylandýklarýný, kabul edildiklerini hissediyorlar.
Ýnsanlarla daha yakýn iliþkiler kurmayý saðlayabiliyor: Internetin sunduðu iletiþim olanaðý bireyleri günlük yaþamda olduðundan daha çok yakýnlaþtýrabiliyor. Bireyler bu ortam içinde içlerinden geldiði gibi iletiþim kurup yakýnlaþabiliyorlar. Internette yüzünü görmedikleri insanlarla dertleþmek daha kolay olduðu için bireyler daha derin iliþkiler kurabiliyorlar.
Çocuk ya da genç, olmak istediði kiþi gibi davranabiliyor: Internet aracýlýðýyla hayallerindeki kiþi olmak çok kolay. Bir insan, sosyal iliþkiler kurmada zorlanan, utangaç ya da yeterince kendine güvenli olmayan biri olsa bile, Internet ortamýnda olmak istediði kiþi gibi davranabiliyor.
Ucuz ve uzun süre ve birçok kiþi ile ayný anda iletiþim imkaný sunuyor: Internet özellikle arkadaþlarý ile sürekli iletiþim içinde olmaya bayýlan ergenler için telefondan daha ucuz ve uzun iletiþim olanaðý sunuyor. Böylece çocuk ya da gençler ayný anda birçok arkadaþý ile birlikte iletiþim kurma olanaðýný daha ucuza bulabiliyor.
Gerçeklerden kaçabilmeye yarýyor: Bilgisayar oyunlarý ya da Internet üzerinden sunulan içerik çok renkli, hýzlý, görsel ve iþitsel efektler tarafýndan zenginleþtirilmiþ olduðu için çocuðun ya da gencin, bilgisayar baþýnda keyifli uzun zaman geçirmesine yardýmcý oluyor. Bu da günlük sýkýntýlar ya da sorunlardan uzaklaþmak isteyen çocuk ve gençleri bilgisayar baþýna çekiyor.
Son zamanlarda psikoloji alanýnda yapýlan araþtýrmalar, Internette çok fazla zaman geçiren bireylerin, Internetten uzaklaþtýklarýnda ya da uzaklaþtýrýldýklarýnda baðýmlý insanlarda görülen çekilme etkilerine benzer belirtilerin görüldüðünü göstermekle birlikte henüz "Internet Baðýmlýlýðý " diye bir hastalýktan tam olarak bahsedilemeyeceðini söylüyor. Amerika'da yapýlan çalýþmalara göre bugün 47 milyon insan Internet kullanýyor ama bunlarýn yalnýzca %5-10 kadarýnýn Internet baðýmlýsý olduðu gözleniyor.

Aþýrý Internet Kullanýmý hakkýnda genel olarak iki görüþ öne çýkýyor:

Teknoloji Baðýmlýlýðý:
Bilgisayar, bilgisayar oyunlarý, telefon gibi teknolojik geliþmelerin sunduðu hizmetler, zengin görsel ve iþitsel içerik sunuyor, her þeye hýzla ulaþýlabiliyor. Bu gibi hizmetler yoluyla zengin bir öðrenme ortamý sunuluyor öte yandan sunulan içeriðin hýzlý, ani, beklenmedik formatlarda, düzensiz bir akýþ içinde olmasý çocuðun ya da bireyin dikkatini uzun süre bilgisayarda tutmasýna yarýyor.

Baðýmlýlýða Yatkýn Kiþilik Yapýsý:
Psikolojik sorunlarýn görünen yüzü olarak da deðerlendirilebilecek Internet ve chat baðýmlýlýðý aslýnda bize baðýmlý kiþilik hakkýnda ipuçlarý sunabiliyor. O nedenle chat baþýndan ayrýlmayan çocuðun kiþilik özelliklerinin deðerlendirilmesi önemli. Internette çok fazla vakit geçiren bireylerin daha çok hassas, yalnýz, çabuk sýkýlan, içe-dönük, kendine güveni az olan, baðýmlýlýk geçmiþi ya da yatkýnlýðý olan bireyler olduðu üzerinde duruluyor.

Neler Yapýlabilir:
Sanal yerine doðal ortam:
Çocuklarýnýzý arkadaþlarý ile doðal yollardan görüþmeleri için yönlendirebilir, onlara yeni olanaklar yaratabilirsiniz. Yaz kamplarý, hafta sonu doða yürüyüþleri, evde ve bahçede yapýlabilecek etkinlikler, hobiler, spor karþýlaþmalarýnýn izlenmesi gibi aktif ve doðal etkinliklere katýlmasýna yardýmcý olabilirsiniz.

Spora yönlendirme:
Spor çocuklar ve gençlerin fiziksel, zihinsel, ruhsal ve sosyal geliþimleri için son derece gerekli bir aktivitedir. Çocuðunuza uygun bir spor çalýþmasý seçebilir ve haftanýn 2-3 gününü spor yaparak geçirmesini saðlayabilirsiniz.

Arkadaþlýk iliþkileri desteklenmeli:
Çocuðunuzun arkadaþlýk iliþkilerini desteklemeniz, O'nu, varolan arkadaþlýk iliþkilerini sürdürmek ve yeni arkadaþlýk iliþkileri kurmasý için yüreklendirecek, böylece çocuðunuz bilgisayarda çok uzun ve gereksiz zaman geçirmek yerine arkadaþlarý ile olmayý seçecektir.

Sosyal Beceri Eðitimi:
Çocuklar ve gençler kendi akran gruplarý içinde iletiþim kurmaya özendirilebilir. Eðer çocuk ya da genç iletiþim kurmada, iletiþimi baþlatmada ve sürdürmede güçlük çekiyorsa, sosyal beceri eðitimlerinden faydalanýlabilir. Bu konuda çocuðunuza, okulunda bulunan psikolojik danýþman yardýmcý olabilir ya da "Sosyal Beceri Eðitim Gruplarý" yapan özel psikolojik danýþmanlýk merkezlerinden yardým alýnabilir.

Profesyonel Yardým:
Bunlarý yaptýðýnýz halde çocuðunuzun giderek bilgisayar oyunlarýna, bilgisayarda sohbet etmeye baðýmlý bir hale geldiðini gözlüyorsanýz ve bu durum çocuðunuzun okul baþarýsýný, sosyal yaþamýný olumsuz etkiliyorsa, bir psikologtan yardým alabilirsiniz.

Internet Kullaným Sözleþmesi:
Aile Çocuk Internet Kullaným Sözleþmesi, bilgisayar ve Internetin çocuklarýnýz tarafýndan etkili bir biçimde kullanýlmasýna yardýmcý olabilir.

Aileler Ýçin Internet Kullaným Önerileri:
Bilgisayar ve Internette geçirilen zamanýn sýnýrlandýrýlmasý, bilgisayar herkesin bulunduðu odaya konmasý gibi basit önlemler çocuðunuza etkili bilgisayar kullanma alýþkanlýðý kazandýrmaya yardýmcý olabilir.

Kaynaklar
http://www.netaddiction.com/parents.htm
http://abcnews.go.com/sections/living/DailyNews/netaddiction_chat.html
http://netculture.about.com/gi/dynamic/offsite.htm?site=http%3A%2F%2Fwww.rider.edu%2Fusers%2Fsuler%2Fpsycyber%2Fcybaddict.html
http://netculture.about.com/gi/dynamic/offsite.htm?site=http%3A%2F%2Fwww.usatoday.com%2Flife%2Fcyber%2Ftech%2Fctb096.htm
http://www.netaddiction.com/articles/symptoms.htm
http://www.chem.vt.edu/chem-dept/dessy/honors/papers/ferris.html
http://mentalhealth.about.com/library/weekly/aa092997.htm
http://www.findarticles.com/cf_dls/m1175/n2_v31/21280057/print.jhtml
http://www.islandscene.com/internet/1997/970101/stuck/
http://www.addictionrecov.org/wrkguide_www.htm
http://www.addictions.com/internet.htm
http://content.techweb.com/wire/news/aug/0813addict.html
http://www.addictionrecov.org/intwhat.htm
Gönderen: 24.07.2004 - 22:20
Bu Mesaji Bildir   ~DUA~ üyenin diger mesajlarini ara ~DUA~ üyenin Profiline bak ~DUA~ üyeye özel mesaj gönder ~DUA~ üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Emirdag su an offline Emirdag  
Allah razi olsun
1071 Mesaj -
Cok guncel ve bir o kadarda onemli bir konu.Ins cocuklarimiza altarnetifler sunan aileler olabiliriz.Karsimizdaki cok guclu ve ugrasimizda o kadar zor malesef.
Gönderen: 25.07.2004 - 01:26
Bu Mesaji Bildir   Emirdag üyenin diger mesajlarini ara Emirdag üyenin Profiline bak Emirdag üyeye özel mesaj gönder Emirdag üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
muhammedfevzi su an offline muhammedfevzi  
slm
379 Mesaj -
Flörtlerin bazýlarý da böyle baþlýyor zaten...

duvar



Allah Razı Olsun
Gönderen: 26.07.2004 - 17:44
Bu Mesaji Bildir   muhammedfevzi üyenin diger mesajlarini ara muhammedfevzi üyenin Profiline bak muhammedfevzi üyeye özel mesaj gönder muhammedfevzi üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Nazligul su an offline Nazligul  
1113 Mesaj -
Allah razi olsun, cok güzel bir Konuya deginmisiniz.
Gönderen: 27.07.2004 - 20:59
Bu Mesaji Bildir   Nazligul üyenin diger mesajlarini ara Nazligul üyenin Profiline bak Nazligul üyeye özel mesaj gönder Nazligul üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Ayzitbige su an offline Ayzitbige  
Konu icon    güncel bir konu
247 Mesaj -
Evet haklisiniz arkadaslar!
Eger insanlar o güzel vakitlerini ravda.net gibi sitelerde gecirirlerse hic fena olmaz. Bilakis cok sey ögrenmis olurlar!
Gönderen: 27.07.2004 - 21:24
Bu Mesaji Bildir   Ayzitbige üyenin diger mesajlarini ara Ayzitbige üyenin Profiline bak Ayzitbige üyeye özel mesaj gönder Ayzitbige üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Nazligul su an offline Nazligul  
1113 Mesaj -
Cok haklisin Ayzitbige Kardesim...
Sana son derece katiliyorum...
sevinçli
Gönderen: 27.07.2004 - 22:10
Bu Mesaji Bildir   Nazligul üyenin diger mesajlarini ara Nazligul üyenin Profiline bak Nazligul üyeye özel mesaj gönder Nazligul üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 826 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
2243 üye ile 29.03.2024 - 11:40 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
Huseyin Gurbuz (49), hayrunisa2006 (52), paradies (45), gurbetci mucahi.. (50), ZEYVAH (37), mustafapala74 (38), genc hafýz (34), _?=)(/ (41), ist1965m (59), carina_caresse (36), carina.caresse (36), carina_caressee (36), es_me (38), vuslatim (36), mustafakemalpas.. (39), garibb (48), mdadag (53), CILGIN28 (59), mahmut aga (52), ilhan_27 (46), yunus_emre1983 (41), mchd (49), aozkan78 (46), ertan-1 (54), hittmann313 (49), ahmetolsun (43), feyza20 (39), yilmaz47 (49), babasininkizi86 (38), yasam (42), Ebu_AkiL (43), red_knight (39), HuseyinAbi (49)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.59396 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.