colchicine dexamethasone stromectol stromectol hydroxychloroquine aldactone aldara aldipin alendron alesse aleve alges x algifor allegra allergodil allo 300 tablinen allo basan allopur altace alutan alzar amanol amaryl amilo basan amilorid comp amiloride hct amiodar amlo eco amlopin amlovasc amoxi basan amoxi cophar amoxi mepha amoxil amoximex anafranil sr anafranil antabus antabuse antalgit antamex antisacer antra antramups anvitoff apcalis oral jelly
     
     

0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » A I L E / E Ğ İ T İ M / S A Ğ L I K » ÇOCUK EĞİTİMİ » EĞİTİMDEN NE ANLIYORUZ?

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
Suhedanur su an offline Suhedanur  
EĞİTİMDEN NE ANLIYORUZ?
339 Mesaj -
EÐÝTÝMDEN NE ANLIYORUZ?
Ýnsan olarak dünyaya gelmekle insanlýða katýlmak, toplumun bir üyesi haline gelmek arasýnda uzun bir yol vardýr. Bu iki olguyu birleþtiren yol ise eðitimdir. Bu yönüyle toplumsallaþma olarak da niteleyebileceðimiz eðitim, ferdin yaþadýðý toplumda yeteneklerini, ahlak ölçülerini, davranýþlarýný ve ideallerini belirleyen süreçlerin toplamýdýr.
Bu süreçlerin temeli ferdin yakýn ve uzak çevresiyle etkileþimlerine dayanýr. Söz konusu etkileþimler beþikten mezara kadar sürer. Ýnsan bir yönüyle arýnmaya bir yönüyle kötülüðe meyleden bir potansiyeli vardýr. Ýnsanoðlu giderek baðýmlýlýktan baðýmsýzlýða, bencil davranýþlardan sorumluluða, somut düþüncelerden soyut ve mantýklý düþünmeye geçer.
Geliþtikçe, iç güdülerini, ilkel ve baþýboþ eðilimlerini dizginleyerek toplum beklentilerine göre davranmayý öðrenir. Aile iliþkilerinden toplumsal iliþkilere geçerek çevresini geliþtirir. Bütün geliþmelerde temel psikolojik mekanizma öðrenmedir. Öðrenme yollarý içerisinde en etkili olaný da özdeþleþme yani örnek alma mekanizmasýdýr.
Neden insanlar benzer uyaranlar karþýsýnda farklý nitelikte tepkiler geliþtirirler? Bu sorunun cevabýný vermek kolay deðildir. Çünkü davranýþlarýmýz, bilinçli yada bilinçsiz pek çok faktörün etkisi altýnda þekillenir.
Bu faktörlerin pek azý, insanýn o andaki özgür denetimi, bilinçli kontrolü altýnda tutulabilecek tabiatýndadýr.
Ýnsanoðlunun ömür boyu içine girdiði sosyal iliþki ve etkileþimlerinin ilki, en yoðun, en yalýn ve katýksýz olaný anne-çocuk iliþkisidir.
Çocuk bu iliþkiye girerken fýtratýnýn en saf, en çýplak halini taþýmaktadýr. Sadece biyolojik varlýðýný sürdürmeye yönelik az sayýdaki ilkel içgüdü ve reflekslere dayalý davranýþlardan baþka (emme, yakalama vb.) hiç bir þey bilmeyen insan yavrusu annesiyle girdiði o çok özel iliþki içerisinde, kolay kolay deðiþmeyecek psiko-sosyal niteliklerinin temellerini atacaktýr. Nedir bu nitelikler?
Benlik yapýsý, karakter, kiþilik,sosyal deðerler ve tutumlar, alýþkanlýklar, temel inançlar, idealler vb. Yine anne-çocuk iliþkisi içerisinde çocuk; sevmeyi, güvenmeyi, sabretmeyi, sorumluluk almayý iletiþim kurmayý, kendini ifade etmeyi, sorun çözme yaklaþýmlarýný dünyaya bakmayý hatta öðrenmeyi öðrenecektir.
Sýnýrsýz çeþitlikteki insan davranýþlarýnýn tamamýna yakýn bir bölümü öðrenmeyle edinilen davranýþlardýr. Ýnsan öðrenmesinin en yoðun ve en kalýcý nitelik taþýdýðý dönemse uzmanlarýn emici zihin dönemi yahut sihirli yýllar dediði 0-6 yaþ dönemidir. Bu dönem boyunca adeta görünmez bir göbek baðýyla baðlýymýþçasýna birebir iliþki içinde olduðu anne, çocuðun psiko-sosyal geliþmesinde en etkili konumdadýr.

Özellikle anne çocuk iliþkisi öznelliklerarasý bir iliþki tarzý olduðundan modelin bu noktasýnda fenomenolojik (olgusal) bir açýk kapý kýrýlma olabileceði ileri sürülmektedir.

0-6 yaþ döneminde çocuðun kendisiyle ilgili olarak en yakýnlarýndan ona yansýtýlan deðerlendirmeler (benlik yapýsý vb.) onun dünyaya dair zihinsel haritasýný çizer.

Bu harita ne kadar gerçekçi olursa kiþi doðru adrese o kadar çabuk ulaþýr. Bu harita yanlýþ bilgilerden, duygusal yýkýntýlardan, ruhsal yaralanmalardan uzak vahyi anlayýþla algýlanan hakikate uygun çizgiler taþýmasý gerekir. Bu ömür boyu takýlacak psikolojik bir gözlüktür.

Bu gözlük ferdin kendine, topluma ve dünyaya karþý tavrýný, sorunlarý karþýsýndaki çözüm yaklaþýmýný önemli ölçüde etkiler.
Gönderen: 08.03.2004 - 16:42
Bu Mesaji Bildir   Suhedanur üyenin diger mesajlarini ara Suhedanur üyenin Profiline bak Suhedanur üyeye özel mesaj gönder Suhedanur üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 874 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
2243 üye ile 29.03.2024 - 11:40 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
Huseyin Gurbuz (49), hayrunisa2006 (52), paradies (45), gurbetci mucahi.. (50), ZEYVAH (37), mustafapala74 (38), genc hafýz (34), _?=)(/ (41), ist1965m (59), carina_caresse (36), carina.caresse (36), carina_caressee (36), es_me (38), vuslatim (36), mustafakemalpas.. (39), garibb (48), mdadag (53), CILGIN28 (59), mahmut aga (52), ilhan_27 (46), yunus_emre1983 (41), mchd (49), aozkan78 (46), ertan-1 (54), hittmann313 (49), ahmetolsun (43), feyza20 (39), yilmaz47 (49), babasininkizi86 (38), yasam (42), Ebu_AkiL (43), red_knight (39), HuseyinAbi (49)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.67006 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.