colchicine fluvoxamine budesonide ivermektin ivermectin fludapamide fludex forzest fosamax frumil fulcin furacin furadantin furo basan furodrix gabantine gastroprazol geodon glaupax gli basan glibenese glibenorme glimerax glimeryle glucobay gluconormine glucophage xr glucophage glucotrol xl glucotrol glucovance gracial grifulvin gris peg grisol grisovin gyne lotrimin hard on oral jelly hard on helvecin helvevir hypnorex hytrin bph hytrin hyzaar ilosone
     
     

0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » D İ N / İ S L A M » DİĞER DİNİ KONULAR » Eyüp Sultan Camii

önceki konu   diğer konu
4 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
SendenKalan su an offline SendenKalan  
Eyüp Sultan Camii
178 Mesaj -
Cami

Eyüp Sultan Camisi dikdörtgen planda, mihrabý çýkýntýlýdýr. Merkez kubbe altý sütun ve iki filayaðýna müstenit kemerlere yaslanýr, etrafýnda yarým kubbe, ortasýnda Eyüp Sultan türbesi, sandukasýnýn ayak ucunda bir pýnar, avlu ortasýnda asýrlýk bir çýnar bulunmaktadýr.

1458'den sonra çeþitli defalar tamir gören caminin minarelerinin boyu önceleri kýsaydý, 1733'de yeni uzun minareler yapýldý. 1823'de deniz tarafýndaki minare, yýldýrýmla hasar gördügü için yeniden inþa edildi.

Cümle kapýsý önündeki Sinan Paþa kasrý 1798'de yýktýrýlmýþtýr. Yerinde ulu bir çýnar aðacý gölgesinde etrafý parmaklýklý bir set ve çimen sofa vardýr. Parmaklýðýn dört köþesinde dört çeþmecik bulunur. Bunlara hacat çeþmeleri, kýsmet çeþmeleri denir. Tamir edildikten sonra camiyi açýp namaz kýlan Sultan III. Selim Mevlevi olduðu için parmaklýklarýn üzerinde mevlevi sikkeleri vardýr.

Dýþ avlunun caddeye açýlan iki kapýsý vardýr. Ýç avlu 12 sütuna müstenit 13 kubbelidir.Avlunun ortasý þadýrvandýr. Türbe tek kubbeli, 8 köþelidir. Türbe methalinde nakþý kademi saadet, saðýnda sebil bulunur.
Eyüp Sultan Camisi kubbesi
Eyüp Sultan Camisi kubbesi

Mihrab eyvandýr, minber mermerdir. Mihrab tarafý hariç üç tarafý galerilidir. Son cemaat yeri önünde 6 sütunlu ve 7 kubbeli bir revak vardýr. Mermer cümle kapýsý üzerinde 9 sýralýk kitabenin ilk sýrasý:

Zehi münkadý emri gerdgar zýlli Rabbani

Serefrazý cihandaraný asrýn þahý devraný

Menarý nurfeþan sultan selim haný bülend ikbal

Bilin gülbank dahi iyledi pür cümle azani.

Bu kadar çok kabir, türbe, lahit baþka bir camide iç içe geçmemiþtir. Serviler ve mezarlýklar cami çevresini uhrevi bir mekan yapar. Necip Fazýl, Fevzi Çakmak, Ferhat Paþa, Mehmet Paþa, Siyavuþ Paþa, Beþir Fuad, Ahmet Haþim, Ziya Osman Saba, Sokullu Mehmet Paþa burada yatmaktadýr.

Fatih'ten sonra asýrlarca padiþahlar Eyüp Sultan Camisi'nde kýlýç kuþanmýþlardýr. Bunu Fatih baþlatmýþ, ilk kýlýcý Fatih'e Akþemseddin kuþatmýþtýr. Padiþahlar Sinan Paþa Köþkü'nden kayýkla Bostan iskelesine gelir, camide iki rekat namaz kýlar, þeyhülislam kýlýcý kuþatýrdý.

Caminin dýþ avlusunda sebil bulunmaktadýr. Üç pencerelidir. Bayramlarda ve özel günlerde þerbet daðýtýldýðý için þerbethane denilmiþtir.

Eyüp Sultan Türbesi

Türbe, caminin kuzeyinde, iç avlunun önündedir. Fatih Sultan mehmed tarafýndan 1454-55 tarihinde yaptýrýlmýþtýr. Rivayete göre iç avludaki çýnarýn bulunduðu yer Ebu Eyüp'ün gasledildiði yerdir. Türbe 8 köþeli, tek kubbelidir, kesme taþtan yapýlmýþtýr. cephe yüzlerine oturtulmuþ olup, kasnaðý yoktur. Pencere söveleri mermerdir. Kapý cephesi hariç diðerleri altta ve üstte iki pencerelidir.Kemerli kapý mermerdir, üzerinde Allah, Muhammed, kelime-i tevhid hakedilmiþtir.

Türbe içi çinilerle kaplýdýr. Üzerinde celi yazýlar baþtan baþa dolaþýr. Kubbe kalem iþlemeleriyle süslüdür. Kubbe ortasýnda Ali imran suresi 193. ayeti yazýlýdýr.

Türbenin ortasýnda etrafý gümüþ þebekeli bir parmaklýk içinde Halid b. Zeyd ebu Eyyüb el-Ensari'nin sandukasý vardýr. Üzerinde siyah atlas üzerine sarý simli kisvei þerif örtülüdür. Yazýlarý Mustafa Rakým Efendi yazmýþtýr. Kisveyi baðlayan sýrma kuþak üzerindeki celi hatlarý Sultan II. Mahmud yazmýþtýr.

Türbenin içinde, sandukanýn ayakucunda bir kuyu bulunmaktadýr. I.Ahmed ihya etmiþtir. Rivayetlerde bu kuyunun ayazma olarak þifa kuyusu olduðu yazýlýdýr. Sandukanýn üzerindeki dairevi kandillikte 36 adet buhurdan ve zemzemiye vardýr. Türbenin duvarlarýndaki yazýlar I.Ahmed, III. Mustafa, III. Selim, II. mahmud, Abdulaziz, Hattat Osman, Ahmed Razi, Yesarizade Mustafa Ýzzet, Mahmud Celaleddin Efendi'ye aittir. Türbedeki sancaký þerif ve dört büyük þamdan Topkapý Müzesi'nde korumaya alýnmýþtýr.

Türbe kapýlarýný tahtadan tunca çeviren I.Abdülhamit'tir. Türbenin önünde medhal vardýr. Türbenin sað tarafýnda kadýnlar mescidi bulunur ki burada Adile Sultan itikafa girmiþtir. Ýç avludan türbe medhaline bir hacet penceresi açýlýr. Hacet penceresinin iç kýsmýnda þu hadisi þerif yazýlýdýr: "Devemi kendi haline býrakýnýz. Zira o kendine düþen görevi yapmaya memur edilmiþtir. O da gitti, Ebu Eyyub'un kapýsý önüne çöktü."

Ýmaret

Eyüp Camisi civarýnda Fatih Sultan Mehmed'in yaptýrdýðý imarette günde iki kere yemek piþirilirdi. Normal günlerde pirinçli, buðdaylý yemek çýkarken Ramazan ayýnda etli yemek daðýtýlýrdý. Özel günlerde, cuma ve kandillerde, zerde ve zerbaç, pilav çýkarýlýp yoksullara verilirdi.

Eyüp el-Ensari

Emeviler zamanýnda Ýstanbul kuþatmasýna (671) katýlan ve burada þehit olan Eyüb el-Ensari Hazretlerinin kabrini Akþemseddin rüyasýnda gördü ve Fatih Sultan Mehmed'e bildirdi. 1458'de Fatih burada bir türbe ve cami yaptýrdý. 1800'de cami yeniden inþa edildi. Kubbe yazýlarý Hamit Aytaç'ýndýr. Medresesi yok olmuþ, ziyaret aþýrýlýðý sebebiyle külliyedeki tahribat tamir edilmemiþtir.

Eyüp Sultan, Mekke'ye giderek Akabe'de ilk Müslüman olan sahabilerdendir. Alemdarý Nebi, Mihmandarý Resulullah diye anýlýr. Bedir, Uhud ve Hendek savaþlarýna katýlmýþ, Ýstanbul kuþatmasýnda þehit düþmüþtür.

Evliya Çelebi'ye göre: "Ýlahi arif, Hazreti Eba Eyüb ensari, peygamberin sahabesinden hadis rivayet edenlerdendir. Kendisi ensardandýr. Hazreti Peygamber Mekke'den medine'ye hicret ettikleri zaman Cibrili Emin peygamberin devesinin yularýndan tutup çeke çeke cömert Eba eyübün evinin önünde çöktürmüþtür.

Bu iþaret üzerine Muhammed peygamber Eba Eyüb'ün evinden baþka bir yere misafir olmamýþtýr. Hala, peygamberin mübarek mezarý bu Eba Eyüb Ensari hazretlerinin evinin yerindedir ki, peygamberin candan sevdiði dostudur ki o peygamaberden birçok hadisler nakl ve rivayet eder."

Evliya Çelebi'nin anlattýðýna göre Eba Eyüb iki kere Konstantiniye seferi yaptý. Ýkincisinde Galata'yý fethetti, istanbul'u da fethetmek üzere iken barýþ yaptý, Ayasofya'da namaz kýlýp Eðrikapý'dan çýkarken kafirler bunlarý þehit etti. Bir rivayete göre ise ishalden vefat etti.

1453'de Fatih Sultan Mehmed istanbul'u fethederken Akþemseddin hazretleri bir yer bulup orayý kazdýrýnca bir dört köþe yeþil somaki mermer göründü. Üzerinde haza kabri Eba Eyyubi Ensari, bu Eba Eyyüb'ün mezarýdýr, yazýlýydý. Taþý kaldýrdýlar. Ýçinde Eba Eyyüb'ün vücudu safran ile boyanmýþ kefen içinde terü taze ve sað ellerinde tunç mühür vardý. Burada nurlu türbesini yaptýlar. Bu çevrede 33 sahabi yatmaktadýr.

Evliya Çelebi ve Eyüp

Evliya Çelebi'nin Eyüp anlatýmý: "Eyüp þehri, Ýstanbul'un batý tarafýndadýr. Ýstanbul'a denizden dokuz mil ve karadan iki saattir. Ama yine istanbul'a bitiþik olup arasýnda asla boþ arazi yoktur. Baþtanbaþa mamurdur. Fakat baþka hükümettir. Fatih kanununa göre beþyüz akça mevleviyettir.

..karþý tarafý deniz karþýsýnda Sütlüce kasabasýdýr. Arasý bir ok atýmý yerdir.

Eyüb Sultan Camisi: Bu, Fatih Sultan Mehmed Han'ýn yapýsýdýr ki sevabýný Eba Eyüb'e hediye eylemiþtir. Deniz kýyýsýna yakýn ensari yerinde düz bir yerde yapýlmýþtýr. Bir kubbelidir. Mihrab tarafýnda yarým kubbesi daha vardýr. Lakin o kadar yüksek deðildir. Caminin içinde sütun yoktur. Orta kubbe etrafýnda saðlam kemerler vardýr. Mihrabý ve minberi sanatlý deðildir. Hünkar mahfili sað taraftadýr. Ýki kapýlýdýr. Biri sað tarafta yan kapýsý, diðeri kýble kapýsýdýr. Kýble kapýsý üzerinde bir mermer üzerinde celi yazý ile þu tarih yazýlmýþtýr: hamden lillah beyti mamur oldu bu. Sað ve solda iki minaresi vardýr. Avlusunun üç tarafý odalarla süslüdür. Ortasýnda cemaat maksuresi vardýr. Bu maksure ile Eba Eyüp mezarý arasýnda göklere baþ uzatmýþ iki çýnar vardýr ki, cemaat, gölgesinde ibadet ederler. Bu avlunun da iki kapýsý vardýr. Batý kapýsýnýn dýþýnda büyük bir avlu daha vardýr. Ýçinde dut ve diðer aðaçlarla yedi tane büyük çýnar vardýr. Bu avvlunun iki tarafýnda abdest musluklarý vardýr. Bu camiden baþka þehir içinde seksen kadar mescid vardýr ki dördü Mimar Sinan yapýsýdýr."

Kaynak: Mehmet Nami Haskan, Eyüpsultan Tarihi, Eyüpsultan Vakfý Yayýnlarý, Ýstanbul 1996.
Fotoðraflar: Mesut ÇELÝK ( SendenKalan )








Gönderen: 31.08.2008 - 14:06
Bu Mesaji Bildir   SendenKalan üyenin diger mesajlarini ara SendenKalan üyenin Profiline bak SendenKalan üyeye özel mesaj gönder SendenKalan üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
SuMeYRa su an offline SuMeYRa  
1576 Mesaj -


Rabbimiz nasib etsin, birgün yolumuz oralarada düssün insaAllah...

Allah ZülCelal Razi Olsun


Gönderen: 31.08.2008 - 14:12
Bu Mesaji Bildir   SuMeYRa üyenin diger mesajlarini ara SuMeYRa üyenin Profiline bak SuMeYRa üyeye özel mesaj gönder SuMeYRa üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
SendenKalan su an offline SendenKalan  
RE:
178 Mesaj -
Alıntı
Orijýnalý SuMeYRa



Rabbimiz nasib etsin, birgün yolumuz oralarada düssün insaAllah...

Allah ZülCelal Razi Olsun




Ýnþaallah Bekleriz efendim...
Gönderen: 31.08.2008 - 14:14
Bu Mesaji Bildir   SendenKalan üyenin diger mesajlarini ara SendenKalan üyenin Profiline bak SendenKalan üyeye özel mesaj gönder SendenKalan üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
SuMeYRa su an offline SuMeYRa  
1576 Mesaj -
Bizde dualarinizi bekleriz.. Aksi Halde nasil gelelim efendim...
Gönderen: 31.08.2008 - 14:25
Bu Mesaji Bildir   SuMeYRa üyenin diger mesajlarini ara SuMeYRa üyenin Profiline bak SuMeYRa üyeye özel mesaj gönder SuMeYRa üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 807 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
2243 üye ile 29.03.2024 - 11:40 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
Huseyin Gurbuz (49), hayrunisa2006 (52), paradies (45), gurbetci mucahi.. (50), ZEYVAH (37), mustafapala74 (38), genc hafýz (34), _?=)(/ (41), ist1965m (59), carina_caresse (36), carina.caresse (36), carina_caressee (36), es_me (38), vuslatim (36), mustafakemalpas.. (39), garibb (48), mdadag (53), CILGIN28 (59), mahmut aga (52), ilhan_27 (46), yunus_emre1983 (41), mchd (49), aozkan78 (46), ertan-1 (54), hittmann313 (49), ahmetolsun (43), feyza20 (39), yilmaz47 (49), babasininkizi86 (38), yasam (42), Ebu_AkiL (43), red_knight (39), HuseyinAbi (49)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.56065 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.