generique plaquenil kaletra generique plaquenil generique stromectol generique luvox prograf propecia proscar protonix protopic provas comp provas maxx provas provera pyridium ranimed ranisifar rebetol red viagra regepar reglan remeron reminyl renagel renova requip resochine retin a retrovir revatio revia rheumatrex rhinocort rhinovent risperdal rivodarone robaxin rocaltrol rogaine rudopram rulid rulide salazopyrin saroten selecim septicol
     
     

0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » K İ T A P / K Ü L T Ü R / S A N A T » MiZAH - KARiKATÜR - FIKRA » osmanlı döneminden NÜKTELER!!

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
Muhtazaf su an offline Muhtazaf  
osmanlı döneminden NÜKTELER!!
Moderator


4254 Mesaj -
osmanlý döneminden NÜKTELER!!
Bu Kadarý Çok Bile
Bir arife günü Sadrazam Koca Ragýp Paþa ile þair Haþmet, Sadrazam Kuyucu Murat Paþa Türbesini ziyarete giderler. Koca Ragýp Paþa, türbedarý kýzdýrmak maksadýyla ona þöyle der:
"Efendi! Burada yatan kiþi sýradan biri deðildir. Bu kiþi gazi ve savaþçý bir vezirdir. Ýþte bu yüzden sandukasýna, kavuðuna, sarýðýna çok dikkat etmelisin." Türbedar:
"Baþ üstüne Paþam," der Sadrazam devam eder:
"Kendisi büyük adamdýr. Ona ilgi gösterip, hizmetinde kusur etmemelisin." Oruçlu türbedar iyice sinirlenir; ama susmaya devam eder. Sadrazam konuþmasýný þöyle sürdürür:
"Türbedar efendi, anladýn deðil mi? Merhumun kavuðunda, sarýðýnda toz toprak namýna bir þey bulunmamalý." Türbedar bakmýþ ki sadrazamýn sözleri bitecek gibi deðil, daha fazla dayanamayarak þöyle der: "Efendim, bu adam bu gece yerinden kalkýp da yarýn sabah, bayram namazýna gidecek deðil ya. Bu kadar çok bile."
Rahat Uyku Uyusam
Rusya'nýn istekleri karþýsýnda Padiþah II. Mahmut, Divan þairi Keçecizade Ýzzet Molla'nýn fikrini öðrenmek ister. Keçecizade, düþüncelerinin yer aldýðý bir tasarýyý Padiþaha sunar. Bunun sonucunu öðrenmek amacýyla da sýk sýk saraya gidip gelir. Yine bir gün böyle bir maksatla saraya geldiðinde, cahil olan Kýzlaraðasý ona þöyle der:
"Molla Efendi, o Rus Çarý'na tacý biz vermedik mi? Sen niye endiþe ediyorsun ki;
padiþahýmýz ondan tacý almasýný da bilir."
Adamýn bu tavrý karþýsýnda, Ýzzet Molla, ellerini havaya kaldýrýp þöyle dua eder:
"Allah'ým, þu adamýn aklýný bir gece olsun bana versen de, hiç deðilse rahat bir uyku uyusam."
Çengeloðlu
Kaptaný derya Çengeloðlu Tahir Paþa Ýzmir Valiliði yaptýðý sýralarda bir gün redif askerleri ayaklanýp konaðýna saldýrmýþlar. Paþa, hemen hazýrlanýp ayaklananlarýn arasýna dalmýþ ve:
"Siz Çengeloðlunu öldü mü sanýrsýnýz?" diye baðýrmýþ. Paþayý aralarýnda böylesine cesaretli gören isyancýlar hep birden daðýlmýþ ve söz konusu isyan böyle bastýrýlmýþ. Bu baþarýsý dolayýsýyla kendisini tebrik etmeye gelenler:
"Bu ne cesaret Paþam," demiþler. "Ya isyancýlardan biri çýkýp da tüfeðini size doðrultup ateþleseydi?"
Çengeloðlu Tahir Paþa þöyle cevaplandýrmýþ soruyu:
"Bilmez misiniz? Çengeloðluna vuracak tüfeðin tetiðini çekmek için on iki manda lazýmdýr."
Siz Geldiniz Ya
Mýsýr Valisi Kavalalý Mehmet Ali Paþa, Ýstanbul'a gidecek olan Nedimi Þair Nihat Bey'den gelirken getirmesi için beyaz renkli, çok iyi bir eþek istemiþ. Fakat Nihat Bey eþeði almayý unutmuþ. Mýsýr'a geldiðinde ise Paþa haklý olarak hemen sormuþ:
"Nihat Bey, bizim eþek nerede kaldý?" Þair þaþkýnlýkla þöyle demiþ:
"Vallahi unuttum Paþam, þimdi sizi gördüm de hatýrýma geldi."
Paþa, aldýðý cevaba memnun olmamýþ; ama yine de gülümseyerek þöyle demiþ:
"Neyse, siz geldiniz ya, artýk lüzumu kalmadý."
Kolayý Var
Ýmparatorluk dönemi þairlerinin en esprililerinden biri olan þair Haþmet'in (18. yy.) kendine göre aptalca iþler yapanlarýn adýný kaydettiði gizli bir defteri varmýþ. Kim ahmakça, akýlsýzca bir iþ yapsa adýný oraya iþlermiþ. Haþmet'in böyle bir defter tuttuðundan haberdar olan padiþah (3. Mustafa) bir yolunu bulup bu defteri elde etmiþ. Padiþah zevk ve merakla bu defteri karýþtýrýrken, aptalca iþler yapanlarýn listesi demek olan bu defterde kendi adýna da rastlamýþ. Hemen þair Haþmet'in huzuruna çýkarýlmasýný emretmiþ. Þair karþýsýna çýkýnca vakit kaybetmeden paylamaya baþlamýþ:
-Bu ne küstahlýk! Sen nasýl oluyor da benim adýmý böyle aptallar listesine kaydediyorsun?
-Efendimiz sakin olunuz, izah edeyim. Siz geçenlerde baþ seyise yüklü bir para vererek cins bir Arap atý almaya gönderdiniz. O kadar parayla Arabistan'a gönderilen kimse artýk geri döner mi? Bunun için sizin adýnýz da orada bulunuyor.
-Peki, ya baþ seyis geri dönerse?
-Kolayý var efendimiz, sizin adýnýzý siler onunkini yazarýz...
Yüzük Taþý
19. yy. âlim ve þairlerinden Gaziantepli Hasýrcýzade Mehmet Aða, devrinin en nüktedan kiþilerinden biriymiþ. Dönemin devlet adamlarýndan Fuat Paþa ile de tanýþýklýðý olan Hasýrcýzade Mehmet, Paþayla görüþtüðü bir gün, gözü onun parmaðýndaki yüzüðe takýlmýþ. Fuat paþa sormuþ:
-Taþýna mý bakýyorsunuz?
-Evet Paþam.
-Elmastýr.
-Ne faydasý var, yani ne getirir?
-Yüzük taþý ne getirecek Mehmet Aða?
-Benim de babadan kalma iki taþým var, senede yüz altýn getirirler.
-Yaa, ne taþý bunlar?
-Deðirmen taþý paþam.
Gâzi...
Hasýrcýzade'den bir gün yeni Müslüman olmuþ yoksul bir gayrimüslim için yardým istemiþler. Mehmet Aða da o zamanýn en deðerli parasý olan iki tane "El-Gâzi" altýný yardýmda bulunmuþ. Fakat arkasýndan bir nükte savurmadan edememiþ:
"Müslüman oldu bir Kâfir, þehid oldu iki Gâzi."
Kâmil Eþek
Eþref, Ýzmir'in kazalarýndan birinde kaymakamken, Ýzmir valisi olan Kâmil Paþa, o kazaya teftiþe gelmiþ. Vali kazaya geldiðinde Eþref bir eþeðin sýrtýnda tur atýyormuþ. Eþref'i o halde gören Kâmil Paþa Eþref'in dikkatini çekmiþ:
- Aman dikkat et Eþref, eþek seni düþürmesin!
- Meraklanmayýn paþa, eþek kâmildir. ( olgun, eðitimli anlamýnda)
Yalansa
Abartýcý bir kiþi olarak tanýnan hattat Ýzzet Efendi bir dostuna:
- Dün gece sabaha kadar oturdum, bir Kur'an yazýp bitirdim, demiþ.
Az sonra dostu söze girmiþ :
- Geçen Ramazan'da Kandilli'ye, bir iftar yemeðine gidiyordum. Boðaziçi'nde öyle bir fýrtýna çýktý ki... Dalgalar bindiðim kayýðý sahildeki minarelerin þerefelerine kadar çýkardý. Kayýk dalgalar arasýnda sallanýrken iftar oldu, toplar atýldý. Ben de sigaramý kandillerden yakýp orucumu bozdum.
Mustafa Ýzzet Efendi baðýrmýþ :
-Yalan !..
-Yalansa, senin dün gece yazdýðýn Kur'an-ý Kerim çarpsýn.
Kardeslerin duymasin
Fatih Sultan Mehmed, adamlarý ile gezerken, yanýna sokulan dilenciye bir altýn vermiþ. Dilenci parayý alýnca:
-Aman Sultaným, demiþ. Koskoca bir padiþah, kardeþine bu kadar az para verir mi?
Fatih Sultan Mehmed, nereden kardeþ olduðunu sorunca, dilenci:
-Ýkimiz de demiþ, Hazreti Âdem'in çocuklarý deðil miyiz? Elbet kardeþiz.
Sultan Fatih:
-Bunu sakýn baþkasýna söyleme, diðer kardeþleriniz de pay isterse, sana bu bile düþmez.
OsmanlI Sigorta sirketi
Ýngiliz Büyükelçisi, eski Osmanlý evlerinin dýþ duvarlarýna asýlan 'Ya Hafîz' -Muhafaza eden Allah- levhalarýný görünce dayanamamýþ ve Keçecizâde Fuad Paþa'ya bunlarýn ne olduðunu sormuþ. Fuad Paþa, Ýngiliz'in anlayacaðý dille cevap vermiþ:
- 0 gördükleriniz, Osmanlý Sigorta Þirketinin levhalarýdýr.
Kiralik
Bazý büyük adamlarýn ölümlerinden sonra yaþadýklarý evlerin üzerine birebirinden farklý ifadelerin yer aldýðý levhalar asýlýrmýþ.Ýþte böylesine bir konunun konuþulduðu bir toplantýda Þair Florinalý Nazým, Süleyman Nazif'e sormuþ:

"Üstad! Sizce ben öldükten sonra evimin kapýsýnýn üstüne ne yazarlar?"

Soruya muhatap olan Süleyman Nâzif, þu cevabý vermiþ:

"Kiralýk daire!...
Tecrübe
Ahmak bir adamýn eline " Kýyafet Ýlmi " ne dair bir kitap geçer. Okurken þöyle bir yazý görür:"Bir adamýn baþý küçük, sakalýyla boyu uzun olursa aklý az olur." Meðer herifinde kitabýn tarif ettiði gibi baþý küçük, sakalýyla boyu uzundur, kendisini bu tarifin dýþýna çýkarmak ister. Ne yapmasý gerektiðini düþünür. Baþýný büyültmenin imkaný olmadýðý gibi, boyunu kýsaltmasý da mümkün deðildir. "Bari sakalýmý olsun küçülteyim" diyerek þamdaný eline alýr. Bir eliyle de sakalýnýn yarýsýný tuttuktan sonra ikinci yarýsýný þamdanýn alevine yaklaþtýrýr. Birazý yanýp da sýcaklýk parmaklarýnýn uçlarýna dokununca elini çeker. Yüzü cascavlak kalýr. Bunun üzerine hokkayý kalemi eline alarak kitabýn kenarýna þunlarý yazar:

- Tecrübe ile sabittir..
Gönderen: 26.04.2008 - 00:27
Bu Mesaji Bildir   Muhtazaf üyenin diger mesajlarini ara Muhtazaf üyenin Profiline bak Muhtazaf üyeye özel mesaj gönder Muhtazaf üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 666 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
2243 üye ile 29.03.2024 - 11:40 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
***Murat*** (48), behlul (50), hatice57 (44), GaZZe (60), erveysel (61), Abdulkadir22 (31), samyeli13 (47), candeniz (24), balacan (54), abdulkadir (31), babam veben (55), askbumu (43), sahra_yagmur (37), halit42 (39), Babacan52 (56), gurbetcigenc (33), Fikret1972 (52), NuR_EFSAN (39), jopp777 (47), pempe1987 (37), Nur baçesi (28), seyhzadem (36), Mustafa Alptug (41), gunes_akca (35), KanKaZ (36), hsusal (72), olimp_ (45), ufkumuzvar (42), gakkosfatih (42), HIKKI (51), Selale1 (49), Yasin Tural (36), nebitdag (45)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.57127 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.