stromectol ivermektine stromectol kaletra lopinavir ritonavir 3tc abilify aceon acepril acerpes achromycine aciphex acivir acnecolor acnefuge acticin actigall actisite active pack actonel actoplus met actos acular adalat cc adalat adapress adartrel adcirca addyi adipur advair diskus advair rotahaler aerius aerodiol aggrenox agofenac agoprim agopton agorex airol airomir akneroxid aknex aknin n aknoral albenza
     
     

0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » D İ N / İ S L A M » SORULAR & CEVAPLAR » KREDI

önceki konu   diğer konu
2 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
Sefer1 su an offline Sefer1  
KREDI
5 Mesaj
Selamün Aleyküm Hocam,

benim kredi Ihtiyacím var. Ben Almanyadan soruyorum. Faizsiz Kredi veren Bankalara sordum. Dedilerki, bu isi sade Türkiyede yapiyoruz. Peki bir Müslümanin Almanyada hali ne olacak??? Mecburmu Faize bulasacak? Insanin istedigi kadar Kanatkar olsun. Gene toplu paraya ihtiyaci var. Hocam Ehli Sünnte vel Cemmat, ne yapacak bu durumda.

Selamün Aleyküm
Gönderen: 23.08.2006 - 13:08
Bu Mesaji Bildir   Sefer1 üyenin diger mesajlarini ara Sefer1 üyenin Profiline bak Sefer1 üyeye özel mesaj gönder Sefer1 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Gast ahmet gunay  
Misafir
A.S kardeþim Ödünç Ýþlemleri ve Faiz Yasaðý



1- AYNÝ ÖDÜNÇ (MAL ÖDÜNCÜgöz kırpma


Ýnsanlar veya kurumlar arasýnda ödünç konusu bir mal olduðu zaman fazlaca bir sorun yoktur.

Birincisi, bu konuda þer'i hüküm yorumu gerektirmeyecek kadar açýktýr. Alýnan mal, ya bizzat kendisi iade edilerek veya ayný kalitede, ayný miktar, uzunluk veya sayýda, yani misli mal ile geri ödenmelidir.

Ýkincisi, günümüzde neredeyse tüm mallar standartlaþtýrýlmýþtýr. Yani, her cins mal; kalite, içerik, aðýrlýk, uzunluk, sayý vs. bakýmdan birbirinin aynýsý olarak üretilip pazarlanmaktadýr. Uluslararasý pazarlara yönelik üretim yapmak zorunda olan Batý Sanayiindeki kitle üretimi, standardizasyonu zorunlu unsur hâline getirdi. Ayrýca, ticaret ve özellikle sýnýr ötesi dýþ ticaretin mevcut boyutlarý ancak emtianýn standart hâle getirilmesiyle mümkün olmaktadýr.

Dolayýsýyla, ödünç olarak bir mal alýndýðýnda, bunu aynen veya misli olarak iade etmek konusunda teknik bir zorluk bulunmamaktadýr.

Özetle, mal takasýnda alýnan malýn kendisi veya vasýf ve nicelik olarak benzeri mislen iade edilerek ödünç muamelesi sonlandýrýlýr. Burada dikkat edilecek tek nokta; malýn hiçbir eksilme, bozulma, yýpranma, hasar görmemiþ hâliyle sahibine geri verilmesidir.

Diðer taraftan, mal takasý konusunda Ýslamî hüküm ile insanî yasalar arasýnda bir çeliþki bulunmamaktadýr. Bu da yorum yapmayý kolaylaþtýran önemli bir husustur.

2- TÜRK LÝRASI ÝLE ÖDÜNÇ ÝÞLEMLERÝ


Kiþi ve kurumlar arasýnda Türk Lirasý ile ödünç meselesi, mal borcu gibi basit deðildir. Ayni borçlanmada alýnan da verilen de maldýr. Mal ise, ihtiyaçlarýn tatminini direkt olarak saðlayan maddelerdir; bizzat tüketilir veya kullanýlýr.

Zamanýmýzda bütün dünyada olduðu gibi, ülkemizde de kâðýt para sistemi caridir. TC Merkez Bankasý banknotlarýný altýna çevirmez. Kâðýt para; ihtiyaçlarýn karþýlanmasý için gerekli mal ve hizmetlerin satýn alýnmasýna yarayan malî araçtýr ve kâðýttan mamûl banknot ve ufaklýk madenî para þeklindedir.

Bu vesileyle paranýn ekonomik iþlevlerini kýsaca özetleyelim:


a- Para Mübadele aracýdýr

Para mübadele vasýtasý olmak suretiyle trampanýn zorluklarýný ortadan kaldýrýr. Trampada, elinde A malý olan ve B malýna ihtiyaç duyan kimse, elinde B malý olup A malýna gereksinimi bulunan birisini bulmalýdýr. Ayrýca, iki malýn deðerleri az-çok yakýn olmalýdýr. Bu da her zaman mümkün olmaz. Örneðin, kuaförlük yapan bir insanýn her gün nasýl ekmek satýn alabileceði meçhûldür.

Bizzat kendisi gereksinimlerin giderilmesine yaramayan, yenmeyen içilmeyen para burada devreye girer.


b- Tasarruf aracýdýr

Herkes tarafýndan mübadele vasýtasý olarak kabûl edilme özelliði, parayý mantýken tasarruf için de en uygun araç hâline getirir. Tasarruf, gelirin harcanmayan bölümüdür. Veya harcamanýn (tüketimin) ertelenmesidir. Birikimin para olarak saklanmasý ve gelecekte istenildiði zaman bu parayla mal ve hizmetin satýn alýnmasý mümkündür. Tasarruf sahibi, arzu ederse birikimini harcamak yerine taþýnýr veya taþýnmaz mala yatýrabilir. Çünkü para sonsuz likittir.


c- Para bir kýymet ölçüsüdür

Para ticarete konu olan çeþitli mal ve hizmetlerin hesaplanmasýnda herkesin kabul ettiði müþterek bir ölçü, bir hesap birimidir. Mübadele edilen mal veya hizmetlerin birimi karþýlýðýnda ödenen para tutarýna fiyat denir. Fiyat, mallarýn birbiriyle mukayesesini kolaylaþtýrýr, mal ve hizmetler için müþterek bir ölçü teþkil eder.

Paranýn bulunmadýðý bir ortamda, mal ve hizmetlerin mübadele deðerini saptamak için bu mal ve hizmetlerin birbiriyle oranlanmalarý gerekir. Bu son derece zor bir iþtir. Örneðin, herhangi bir ülkede 100 adet mal varsa, her malýn diðer tüm mallar cinsinden kýymetini ölçmek için, 4950 tane oran bulmak gerekir. Halbuki paranýn tedavül ettiði ortamda, bu mallarýn nispî deðerini saptamak için, 100 tane malýn fiyatýný gösteren bir liste hazýrlamak yeterlidir.

Ancak, para sabit bir ölçü deðildir. Deðer ölçüsü olan paranýn kendi deðeri zaman içinde deðiþir. Ayný para birimi ile alýnabilecek mal ve hizmet miktarý—satýn alma gücü—sabit deðildir, deðiþkendir.

Ekonomilerin eskiden beri deðiþmez karakteristiklerinden biri sürekli fiyat artýþlarýdýr. Buna enflasyon denir. Enflasyon yaþanan bir ekonomide paranýn satýn alma gücü devamlý geriler. Yani, bugün 1 liraya aldýðýnýz malý ya da hizmeti yarýn 2 liraya alabilir hâle gelirsiniz.

Türkiye’de enflasyon oranlarý bir kamu kuruluþu olan Devlet Ýstatistik Kurumu (DÝE) tarafýndan hesaplanýr. DÝE enflasyon hesaplamalarýnda, 1200’den fazla mal ve hizmeti esas alýr ve bunlara vatandaþlarýn tüketiminde aldýklarý paylara göre aðýrlýk puaný verir. Sonra teker teker her kalemdeki fiyat artýþ oranýyla, aðýrlýk puanýný çarparak, o kalemin neden olduðu enflasyon oranýný bulur. Sonra, bu rakamlarý toplar ve dönemler itibariyle nihai enflasyon nispetine ulaþýr.

Örneðin, milletimizin baþlýca besini olan ekmek, çok tüketildiði için %5’lik bir aðýrlýða sahiptir. Þayet bir yýlda ekmeðe yapýlan zam, sözgelimi %60 ise, bu kalemin tek baþýna neden olduðu yýllýk enflasyon oraný: %5 X %60 = %3 olarak saptanýr. Ýþte her mal ve hizmetin yarattýðý enflasyon oraný bu þekilde hesaplanýr. Daha sonra, bu oranlar toplanarak ülkemizdeki enflasyon oraný bulunur. Türkiye'de DÝE tarafýndan aylýk ve yýllýk olarak hesaplanan enflasyon oranlarý basýn yoluyla halka açýklanýr.

Para ödüncünde, borç verilen parayla, geri ödenen paranýn birim olarak ayný olmasý, faiz veya riba denilen haksýz fazlalýðý engellemez, tam tersi haksýzlýðýn kaynaðý olur.

Para borçlarýnda riba olup olmadýðýný saptamak için "reel faizin" hesaplanmasý gerekir. Reel faiz, vadenin sonuna kadar olan enflasyonun o vadeye ödenen (nominal) faizden düþülmesiyle bulunur. Bir baþka ifadeyle reel faiz, nominal faizin enflasyon oranýna göre düzeltilmiþ, ayarlanmýþ hâlidir. Nominal faiz ise, para, tahvil, bono vs. belgenin üzerinde yazýlý olan veya ortada bir belge yoksa, cari olan ve üzerinde hiçbir düzeltme veya ayarlama yapýlmayan faizdir. Rakamlý bir örnek verelim.

Bir arkadaþýna, sözgelimi 100 milyon TL. ödünç veren alacaklýnýn bu parayý 6 ay sonra yine 100 milyon TL. olarak geri aldýðýný düþünelim. Þayet paranýn alýnýp, geri verildiði 6 aylýk dönemde enflasyon oraný %20 olmuþsa, 100 milyon TL'nin satýn alma gücünde azalma meydana gelmiþtir. Þöyle ki:

100 X 100/120 = 83

6 ayýn sonunda iade edilen 100 milyon TL, satýn alma gücü olarak 83 milyon TL'ye düþmüþtür. Yani, ödünç veren kimse haksýzlýða uðramýþtýr. Çünkü borç verdiði paraya göre geri aldýðý paranýn reel deðeri düþüktür, yani ona saðlayacaðý satýn alma gücü azalmýþtýr. Ýki taraf bakýmýndan da adaletin temini için, geri ödenecek tutar 120 milyon TL. olmalýdýr. (120 X 100/120 = 100) Çünkü altý ay önceki 100 milyon TL'nin satýn alma gücü, enflasyondan dolayý ancak 120 milyon TL ile saðlanabilmektedir. Dolayýsýyla, ödünç konusu paranýn nominal yani üzerinde yazýlý olan tutarýný ödemek, ödünç veren aleyhine, borçlu lehine bir ribadýr.

Para borçlarýnda yasak kapsamýna giren ";reel faiz"dir ve hesaplanmasý için nominal faizden, ilgili dönemde oluþan enflasyon bölünerek düþülür.

Örnek: Meselâ bir borca %30 oranýnda faiz uygulansýn. Ayný dönemdeki enflasyon oranýnýn %16 olduðunu varsayalým. Bu durumda reel faiz %12 (%14 deðil) olarak gerçekleþir. (1.30/1.16= 1.12 )

Reel faiz, alan için enflasyonun üzerinde reel (gerçek) gelir, ödeyen için ise, reel bir giderdir. Yani reel faizi alan zenginleþir, ödeyen ise fakirleþir. Bu da ribanýn ta kendisidir ve dinen haramdýr.

Eðer, ödünç paraya sadece enflasyonun etkisini nötrleyecek kadar bir tutar (faiz) eklenirse, paranýn satýn alma deðeri korunmuþ olur. Dolayýsýyla, ödünç alýnan ve geri ödenen para ayný satýn alma gücüne sahip olacaðýndan adalet saðlanmýþ olur.

Ekonominin aðýr kriz dönemlerinde fabrikalar kapanýr, iþsizlik yaygýnlaþýr, sonuçta fiyatlar genel seviyesi düþer, yani mal ve hizmetler eskiye göre ucuzlar; buna deflasyon denir. Enflasyonun tersine, deflasyon ortamýnda para deðer kazanýr. Bu defa para ödünçlerinde negatif reel faiz oluþur. Borç alan kaybeder, alacaklý haksýz gelir elde eder. Haksýzlýk yaratmamanýn çaresi yine aynýdýr. Negatif reel faiz hesaplanýr ve ana paradan düþülür. Ancak, deflasyon nadiren rastlanan bir ekonomik olaydýr.

Reel ve nominal faizlerin denk olmasý için, ödünç iþleminin yer aldýðý zaman diliminde, fiyatlarýn hiç deðiþmemesi yani enflasyonun "sýfýr"olmasý gerekir. Böyle bir duruma ekonomilerde de hemen hemen hiç rastlanýlmaz.


3- DÖVÝZ ÜZERÝNDEN ÖDÜNÇ ÝÞLEMLERÝ


Tüm dünyada olduðu gibi, ülkemizde de döviz fiyatlarý son derecede oynaktýr. Döviz kurlarý ulusal ve uluslar arasý ekonomik ve siyasî olaylardan etkilenir. Döviz üzerinden borçlanmayý faiz yasaðý bakýmýndan iki bölümde incelemek uygundur.


a- Dövize döviz borçlanma

Þayet bir kiþi veya kurum ödünç verip aldýðý dövizi, zaten döviz olarak muhafaza ediyorsa ve borç alýnan ile iade edilen döviz tutarý eþit ise, bunun dinen hiçbir sakýnca yoktur. Örneðin bir insan veya þirket kasasýnda tutmakta olduðu 1.000 ABD dolarýný ödünç olarak verir ve vade sonunda yine 1.000 ABD dolarý geri alýrsa, bu iþlemde hiçbir mahzur yoktur, hatta bence böyle bir iþlem karz-ý hasen, yani güzel borç mahiyetindedir.


b- Dövize Endeksli TL Ödünç

Þayet ödünç konusu para TL ise ve ödünç iþlemi herhangi bir dövize endekslenirse, buna dövize endeksleme denir.

Örneðin, 10 milyar TL'lýk bir ödünç muamelesinde, bu meblaðýn cari kurdan karþýlýðý 7.000 ABD dolarý ise ve geri ödeme gününde 7.000 ABD dolarýnýn o günkü kurdan karþýlýðý kadar TL ödenmesi öngörülürse, bu dövize endeksli bir ödünç iþlemidir.

Dövize endeksli ödünç muamelesi riba niteliðindedir. Ýþlemin baþýndaki ile sonundaki döviz kurlarý arasýndaki fark iki taraftan biri için ribadýr.

Örneðin, ülkemizde zaman zaman yaþanýlan devalüasyonlar döviz üzerinden veya dövize endeksli borçlarýn TL karþýlýðýnýn bir günde katlanmasýna neden olmaktadýr. Ancak yakýn tarihimizde aksi durumlar da ortaya çýktý. 2003 yýlýnda ABD dolarý 1.770.000 TL'ye yükseldi, daha sonra ise 1.330.000 TL'ye kadar geriledi. Kurun yüksek olduðu dönemde dövize endeksli borç alan kimseler, kurun düþtüðü sýralarda geri ödeme yaparak aldýklarý ana paradan daha az bir tutarý geri ödediler. Böylece, alacaklýlar verdikleri ana parayý tam olarak geri alamadýlar. Bu tür iþlemin faiz yasaðýna girdiði çok açýktýr.

Özetle, dövize endeksli ödünçler iki taraftan birisi için potansiyel haksýzlýk kaynaðý olup, Ýslamî yönden savunulamaz.


4- ALTINLA ÖDÜNÇ


Döviz borçlanmasý için söylediklerimiz aynen altýn ödüncü için de geçerlidir. Yani, birebir altýnla borçlanýp alacaklanma kuþkusuz olarak caizdir. Tek koþul, alýnan ve iade olunan altýnýn ayný vasýfta ve aðýrlýkta olmasýdýr. Ancak altýna endeksli TL ödünç haramdýr


Mesaj 1 kez düzenlendi. En son ahmet gunay tarafından, 01.09.2006 - 23:50 tarihinde.
Gönderen: 01.09.2006 - 23:46
Bu Mesaji Bildir   Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1029 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
2243 üye ile 29.03.2024 - 11:40 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
Mecced (42), tilve (45), alsancak55 (54), kobra111 (49), ihlumut (39), salih1960 (64), morsel (35), zeynep17 (31), alperen_58 (58), mushab60 (50), MEDINENIN GÜLÜ (36), lazkopat_tr (37), ilhanebrar (50), turkthunder (46), selcukserdar (45), sedaseda (35), orhanaksoy (58), selimkum (40), ege-men (37), adigesav (58), osman__ulker (44), azize (38), muhittin19 (40), faruk1453 (40), BüCüR (37), mücahit444 (46), yilmaz keskin (53), daricali (39), ilkahmet (44), aktashakan (38), mücella (41), fatih avc&yacut.. (52), GurbetGülü (36), abdulbakiucar (40), MaRsS (39), metince (52), sercan_21998 (42)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.62273 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.