kaletra ivermectin kaletra lopinavir ritonavir ivermectine detrol detrusitol dexantol dexone diamox diflucan dilantin dilatrend dilzem dinostral diocimex diovan hct diovan diprolene diuresal diurix dostinex doxy basan doxycline droxia dulcolax duodopa duphaston duricef duspatalin dynexan nouvelle formule ecopan efavirenz effexor xr effexor elantan elavil eldepryl elmetacin elocon elpradil eltroxine elyzol ena basan enasifar endoxan
     
     

0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » A I L E / E Ğ İ T İ M / S A Ğ L I K » SAĞLIK & SPOR » Anoreksia Nervoza

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
((( ... ))) su an offline ((( ... )))  
Konu icon    Anoreksia Nervoza
2338 Mesaj -

Anoreksia Nervoza


Genel olarak 12-18 yaþlarý arasýnda baþlayan ve þiþmanlamaya karþý aðýr korku yüzünden bilinçli olarak aþýrý zayýf kalma çabalarý ile belirlenen bir bozukluktur. Toplumda ortaya çýkma sýklýðý bilinmemekle birlikte eskiden sanýldýðý gibi çok ender rastlanan bir rahatsýzlýk deðildir. Anoreksia Nervozalý bireylerin yaklaþýk %95' i kadýndýr. Ve bir kiþinin kýz kardeþinde bu tür bir bozukluk varsa o kiþide ayný hastalýk riski belirgin oranda artmaktadýr. Bozukluk daha üst sosyoekonomik sýnýflarda daha sýktýr.

En temel belirti aþýrý kilo alma korkusudur. Bu durum kiþinin yiyecek konusunda neredeyse fobik olacak noktaya dek varmasýna neden olabilir. Þiþmanlama korkusunun yaný sýra beden imgesinde de bozulma vardýr. Buna baðlý olarak bu kiþiler çok zayýf ve ince olsalar bile kendilerini þiþman bulabilirler. Vücut aðýrlýðýný kontrol altýnda tutabilmek için iki yolu kullanýrlar: Kiþilerin bir bölümü yiyecek alýmýný ileri derecede kýsýtlarlar. Zaten aldýklarý çok az yiyeceðin de çok az kalorili yiyecekler olmasýna dikkat ederler. Bu kiþiler buna raðmen aðýr egzersizler de yaparlar. Diðer gruptaki kiþilerde yiyecek alýmýnýn ileri derecede azaldýðý açlýk dönemleri ile aþýrý yeme dönemlerinin birbirini izlediði gözlenir. Bu gruptaki kiþiler, aþýrý yemeden sonra þiþmanlayacaklarý korkusuyla boðazlarýna parmaklarýný bastýrarak kusarlar. Sýk sýk bunu yapan kiþilerin el sýrtýnda deri sertleþmesi olabilir. Sýk kusan kiþilerde mide asidinin etkisiyle diþlerde bozukluklar, çürümeler olur.

Bu kiþilerin yeme davranýþlarýnda ve yiyeceklerle olan iliþkilerinde gariplikler gözlenebilir. Yiyecekleri saklayabilir, yemek yapmak için mutfakta saatlerce uðraþabilirler.

Anoreksia Nervoza' nýn nedenleri günümüzde kesin olarak bilinmemektedir. Hastalýðýn oluþumu psikolojik, sosyolojik ve biyolojik olmak üzere üç boyutta ele alýnabilir. Hastalýðýn ergenlikte ortaya çýktýðý; bu dönemin cinsel ve sosyal çatýþmalarla yüklü oluþu dikkate alýnacak olursa; cinsel ve sosyal çatýþmalarla baþa çýkma konusundaki yetersizliklerin yiyeceklerden fobik kaçýnma þeklinde ortaya çýkmasý öne sürülebilir.

Sosyo-kültürel etmenler özellikle son yýllarda yeme bozukluklarýnýn yaygýnlýðýnýn artýþýndan sorumludurlar. Batý toplumlarýnda kadýnýn fiziksel görünümü ve bu baðlamda ince bir vücut yapýsýna sahip olmasý oldukça önemlidir. Kadýn için ideal fizik görünüm ince olmaktýr. Eskiden hafif kilolu kadýn tipi ideal tip olarak görülürken, þimdilerde bu anlayýþ terk edilmiþtir. Teknolojik geliþime paralel olarak medyadaki deðiþimle birlikte bu anlayýþ hýz kazanmýþtýr. 1970'li yýllardan önce ideal kadýn balýk etinde Taylor kabul edilirken, 1970'lerde zayýflýðý ile ün yapmýþ manken Twiggy yapýlan kamuoyu araþtýrmalarýnda öne geçmiþtir. Son 25 yýldýr Amerikalý kadýnlar daha zayýf olma eðilimindedirler. Gerek Türkiye'de, gerekse yurtdýþýnda güzellik yarýþmalarýna hep zayýf kýzlarýn katýldýklarý görülmektedir. Medyadaki bu imaj bombardýmanýn toplumsal sonucu olarak, popüler insanlarýn beden ölçülerinin daha da küçüldüðü görülmektedir.

Anoreksia Nervozalý hastalarýn tedavisi çoðu kez güçlüklerle doludur. Hastalarýn çoðunda, hastalýk birkaç yýl önce baþlamýþtýr. Tedaviye katýlmak ve tedavi planlarý için isteksizdirler. Bu sebeple genellikle çocuklarýnýn bu durumundan üzüntü ve endiþe duyan anne babalarý tarafýndan doktora getirilirler. Tedavide bireysel psikoterapi, grup ve aile terapisi, ilaç tedavisi gibi yöntemler kullanýlabilir.

Gönderen: 29.04.2004 - 01:28
Bu Mesaji Bildir   ((( ... ))) üyenin diger mesajlarini ara ((( ... ))) üyenin Profiline bak ((( ... ))) üyeye özel mesaj gönder ((( ... ))) üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 771 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
2243 üye ile 29.03.2024 - 11:40 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
lauren444 (37), buraksenel (45), hurkan (51), proferol (), UHIBBUKI (37), espri_espri (45), can_gül (41), cevik (51), zübeyir (44), kulferhat (43), rikkat (55), dully (34), abdullah056 (36), orhan yý.. (55), erbüþ (38), Asilturk (60), Abdullah56 (36), lamia (54), sivaslifaruk (44), yakup karatekin (57), hasanözç.. (45), xUbeydullahx (42), ~BiR gAriP YoLc.. (36), metin30 (48), duruweb (39), üveyis (63), kenan03 (45), ikramozden (46), Hayirsizin (42), NEFRET_17 (39), sonysalih (55)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.57175 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.