stromectol stromectol generique rhinocortivermectin kamagra seretide inhaler seretide rotacaps seretide serevent serocryptin seromycin serophene seropram seroquel servambutol servanolol servicillin serviclofen servispor servitet silagra sildalis sildenafil silvitra simcora simvasine simvast sinemet cr sinemet sinequan singulair sirdalud skinoren smap sortis spersanicol spiroctan sporanox starlix stocrin strattera stromectol suhagra force suhagra sumycin super avana
     
     

0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » *** NAMAZ PLATFORMU *** » bir sorum var

önceki konu   diğer konu
4 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
emirhan2005 su an offline emirhan2005  
bir sorum var
35 Mesaj -
selamün aleyküm
öglen namazinin son sünnetini 4 rekat kilarsan nasil kilinacak
ikindi namazinin sünneti gibimi yoksa öglenin ilk sünneti gibimi?birde aksamin ve yatsinin son sünnetinide 4 rekat kilarsam onlarda ayni öglenin son sünnetini kildigim gibimi olacak son olarakta evvabin namazi kilarken mesala 6 rekat kiliyorum selamlamadan hepsini bir ondada iki rekatta bir tayyihatta oturunca salli barikler okunuyormu???
saygilarimla ALLAH simdiden hepinizden razi olsun hakkinizi helal edin...
Gönderen: 13.08.2008 - 13:07
Bu Mesaji Bildir   emirhan2005 üyenin diger mesajlarini ara emirhan2005 üyenin Profiline bak emirhan2005 üyeye özel mesaj gönder emirhan2005 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Muhtazaf su an offline Muhtazaf  
Moderator


4254 Mesaj -
Deðerli Kardeþimiz;

Beþ vakit namazdan önce ve sonra kýlýnan nâfilelerin bir kýsmý sünnet-i müekkede, bir kýsmý da sünnet-i gayr-ý müekkededir. Ýkinci kýsma ayný zamanda müstehap ve mendup da denir. Bu nâfileler içinde en kuvvetli sünnet olan sabah namazýndan önce kýlýnan iki rekâttýr. Bundan sonraki sünnetler efdaliyet sýrasýna göre þöyle zikredilmektedir:

Akþam namazýnýn iki rekât sünneti, öðlenin farzýndan sonra kýlýnan iki rekât sün sünnet ve yatsýnýn farzýndan önce kýlýnan dört rekâtlýk ilk sünnet.

Bu sünnetlerin kýlýnmasýný teþvik eden Peygamber Efendimiz (a.s.m.) bazýlarýnýn terki halinde de ikaz edici beyanlarda bulunmuþlardýr. Meselâ sabah namazýnýn sünneti hakkýnda, “Atýn çiftesine maruz kalsanýz da bu sünneti terk etmeyin” tarzýnda ikazda bulunmaktadýr.

Peygamber Efendimiz öðle namazýnýn ilk sünneti hakkýnda, “Öðle namazýnýn farzýndan önce dert rekâtý terk eden kimse þefaatime nâil olmaz” buyurmuþtur.

Hakkýnda ikazlar bulunan sünnetler müekked sünnetlerdir. Peygamber Efendimiz bu namazlarý hep kýlmýþlardýr. Fakat ayný þeyler ikindi namazýnýn sünneti ve yatsý namazýnýn ilk sünneti için vâki deðildir.

Ýkindi namazýnýn sünnetinin kýlýnmasý hakkýnda Peygamber Efendimizin teþvik edici mübarek sözleri mevcuttur.

Fakat diðer sünnetlerde olduðu gibi, ikindi namazýnýn sünnetinin terki halinde bir ikaz bulunmamaktadýr. Sadece teþvik bulunmaktadýr. Zaten ikindi namazýnýn sünneti ile yatsý namazýnýn ilk dört rekâtlýk sünneti menduptur. Sünnet-i gayr-ý müekkede ve müstehap olarak da bilinen mendup, Peygamber Efendimizin ibadet maksadýyla ara sýra yaptýðý, bazan yapýp, bazan terk ettiði iþleridir. Sevabý çok olup iþlenmesi teþvik edildiðinden de mendup denmiþtir.

Peygamber Efendimizin (a.s.m.) ikindi ve yatsýnýn sünnetini kýlýþ þekline gelince; Ebû Dâvud’ta rivayet edilen bir hadis-i þerife göre, Resul-i Ekrem Efendimiz ikindinin sünnetini dört rekât kýlar, her iki rekâtýn arasýný da selâmla ayýrýrdý. Yine Hazret-i Âiþe’nin rivayetine göre, “Resul-i Ekrem (a.s.m.) yatsýnýn farzýndan önce dört rekât, farzýndan sonra da dört rekât kýlar, sonra yatarlardý.”

Peygamberimizin (a.s.m.) ikindi namazýnýn sünnetini sadece iki rekât kýldýðýna dair rivayetler de mevcuttur. Neseî’nin Hz. Ali’den rivayetine göre, “Resulullah (a.s.m.) ikindi namazýnýn farzýndan önce iki rekât kýlardý.”

Bu hadislere göre, ikindi ve yatsý namazýndan önce dörder rekât kýlmak menduptur. Sevabý ve fazileti yüksek bir ibadettir. Ýmam Muhammed, ikindiden ve yatsýdan sonra kýlýnan sünnetlerde iki rekâtla dört rekât arasýnda serbest kalmýþtýr. Yani ikindi namazýnýn sünneti iki rekât olarak da kýlýnabilir. Fakat Hanefi mezhebinin diðer imamlarý dört kýlmayý efdal görmüþlerdir.

Muhît isimli fýkýh kitabýnda yer aldýðýna göre Peygamber Efendimiz, ikindinin sünneti ile yatsýnýn ilk dört rekât sünnetini devamlý olarak kýlmamýþlardýr. Bazan dört kýlmýþ, bazan iki kýlmýþ, bazan da terk etmiþ, hiç tkýlmamýþlardýr. Buna göre sevabý hatýrý için her zaman kýlmak mümkündür. Fakat gerek vaktin müsait olduðu, gerekse müsaadesizliði zamanýnda hem ikindinin, hem de yatsýnýn ilk sünnetini kýlmamak insana bir mes’uliyet getirmez. Kýlmayan günaha girmez, mes’ul olmaz. Bununla beraber 4-5 dakikalýk bir zamaný da böyle sevaplý bir sünnet için her zaman ayýrabiliriz, kýlabiliriz.

Sorunuza gelince:

Öðle namazýnýn ve Cuma namazýnýn ilk sünneti dört rekatlýk bir namazdýr. Bu nedenle iki rekatta bir selam verilerek kýlýnamaz. Dört rekatta bir selam verilerek kýlýnmalýdýr. Ancak iki rekatta bir selam veren kimse hiç konuþmadan ve göðsünü kýbleden çevirmeden yani namazýnýn bozacak bir þey yapmadan ayaða kalkarak iki rekat daha kýlarsa namazý geçerlidir. Yalnýz namaz bittikten sonra sehiv secdesi yapmasý gerekir. Eðer iki rekattan sonra selam verince namazýný bozacak bir þey yapmýþsa sonradan iki rekat daha kýlmýþ olsa bile bu namazýn sevabýnýn alýr ama öðlenin ilk sünnetini kýlmýþ olmaz.

Öðle namazýnýn son sünneti iki rekat kýlýnýr. Bununla birlikte bu son sünneti dört rekat kýlmak müstahabdýr. O zaman ya her iki rekatta bir selâm verilir veya dört rekatýn sonunda selâm verilir. Dört rekat sonunda selâm verilince, ilk oturuþta yalnýz "Rabbenâ âtinâ" duasý okunmaz. Üçüncü rekat için tekbir alýnarak ayaða kalkýnca yine "Sübhaneke" okunur. Sonra bu son iki rekat evvelki iki rekat gibi kýlýnýr.

Yatsý namazýnýn son sünneti de, dört rekat olarak kýlýnabilir. Bu halde tamamen ilk dört rekat gibi kýlýnýr. Bununla beraber iki rekatta bir selam vermek sureti ile de kýlýnabilir. Bu takdirde her iki rekatýn ka'desinde "Tahiyyat ile Salavatlar" ve "Rabbena atina" duasý okunur. Geceleyin kýlýnan nafile namazlarda daha faziletli olan, böyle iki rekatta bir selam vermektir.
ALINTI

Evvabin Namazý

Evvabin, evvab kelimesinin çoðulu olup, tevbe ve istiðfar ederek Allah Teala'ya çokça yönelen kiþi demektir. Evvabi namazý, Akþam namazýnýn sünnetinden hemen sonra, iki rekattan altý rekata kadar kýlýnýr. Fahr-ý Kainat -sallü aleyhi ve sellem-Efendimiz þöyle buyuruyor:
"Bir kimse Akþam namazýndan sonra hiç konuþmadan altý rekat namaz kýlsa, o namaz (sevap bakýmýndan) on iki senelik ibadete denk olur." (Tirmizi, Mevakit, 204)
selam ve dua ile kardesim

Gönderen: 14.08.2008 - 00:12
Bu Mesaji Bildir   Muhtazaf üyenin diger mesajlarini ara Muhtazaf üyenin Profiline bak Muhtazaf üyeye özel mesaj gönder Muhtazaf üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
ayse53 su an offline ayse53  
Evvabin namazi
44 Mesaj -
aksam namazindan sonra kilinan alti rekat namazda okunan sureler elhamdan sonra bir sure mi okumaliyiz yoksa elhamdan sonra belli miktarda bir ihlas mi okumamiz gerekiyor veya kildigimiz nafile namazlarda nasil bir yol cizmemiz gerekiyor ?beni bilgilendirirseniz sevinirim Muhtazaf arkadasim Allah Razı Olsun
Gönderen: 14.08.2008 - 13:55
Bu Mesaji Bildir   ayse53 üyenin diger mesajlarini ara ayse53 üyenin Profiline bak ayse53 üyeye özel mesaj gönder ayse53 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Muhtazaf su an offline Muhtazaf  
Moderator


4254 Mesaj -
Bu namaza "Niyet ettim Allah rýzasý için evvabin namazý kýlmaya" diye niyet edip ikiþer rekat halinde sabah namazýnýn sünneti gibi kýlýnabilir.

Akþam namazýndan sonra kýlýnan sünnet-müstehap olan altý rekatlýk namaz. Evvabin kelimesi "evvab" kelimesinin çoðuludur. Evvab, iþlediði bir günahtan hemen tevbe ve istiðfar eden demektir. Tevbe ve istiðfar edenlerin namazý demek olan "evvabin namazý" bir çok hadiste çok sevaplý olduðu bildirilip teþvik edilen, altý rekatlýk nafile namaz olup, akþam namazýndan sonra kýlýnýr. Bu konuda, Ebu Hureyre (ra)den nakledilen bir hadiste, Peygamberimiz (sav) þöyle buyurmuþtur: "Kim akþam namazýndan sonra aralarýnda kötü bir þey konuþaksýzýn altý rekat namaz kýlarsa, (kýldýðý bu altý rekatlýk namaz) onun için on iki senelik ibadete denk kýlýnýr." (Tirmizi-Salat, 431) Ayrýca Peygamberimiz (sav)in, akþam namazýndan sonra altý rekat nafile namaz kýldýðý ve "Her kim akþam namazýndan sonra altý rekat nafile namaz kýlarsa, denizlerin köpükleri kadar olsa bile günahlarý affedilir." dediði nakledilmektedir. (Heysemi, Mecmeuz Zevaid, II, 230; Þevkani, III, 64. Her iki kaynakta Taberaniden nakleder.) Konuyla ilgili hadis kitaplarýnda yer alan rivayetlerde bazýlarýnda, Peygamberimiz (sav) in akþam namazýndan sonra dört rekat kýldýðý ve kýlmayý teþvik ettiði de yer almaktadýr. (Heysemi, Mecmeuz Zevaid, II, 230; Þevkani, III, 64. Her iki kaynakta Taberaniden nakleder.) Hanefilerden, evvabin namazý, (akþam namazýndan sonraki namaz), akþam namazýnýn iki rekat müekked sünnetiyle birlikte altý rekat olduðunu söyleyenler, bu rivayeti esas almaktadýrlar. Mezhebde tercihe þayan görüþe göre, bu namaz, akþam namazýnýn müekked sünnetinin dýþýnda altý rekatlýk bir namaz olup, Hanefi alimleri, bu namazýn kaç selamla kýlýnmasýnýn daha faziletli olacaðý konusunda ihtilaf etmiþlerdir. Bazýlarý, altý rekatýn tümünün bir selamla kýlýnmasýný daha faziletli görürken, bazýsý iki selamla, bazýsý da üç selamla kýlýnmasýnýn daha faziletli olacaðýný söylemiþlerdir. Niyet ettim Allah rýzasý için evvabin namazýný kýlmaya þeklinde niyet edilebilir. Ýslam Fýkhý Ansiklopedisi Prof. Dr. Vehbe Zuhayli



Nafile namazlarý ikiþer rekat kýlmak en iysidir ve öðle namazýnýn son sünneti gibi kýlýnýr. Ancak nafile namazlar dört rekat olarak da kýlýnabilir. Eðer dört rekat olarak kýlýnýrsa o zaman ikindi namazýnýn sünneti gibi kýlýnýr. Ýkinci rekatta oturunca salli ve barik dularý da okunarak ayaða kalkýlýr ve üçüncü rekatta sübhaneke okunarak euzü besmeleden sonra fatiha ve zamm-ý sure okunur
Teheccüd namazý menduptur. Ýki ilâ oniki rekat arasýnda kýlýnabilir. En azý iki rekat, en çoðu oniki, ortasý ise sekiz rekattýr. Her iki rekatta selam verilmesi daha faziletlidir.
Selam ve dua ile...

Gönderen: 20.08.2008 - 01:19
Bu Mesaji Bildir   Muhtazaf üyenin diger mesajlarini ara Muhtazaf üyenin Profiline bak Muhtazaf üyeye özel mesaj gönder Muhtazaf üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 717 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
2243 üye ile 29.03.2024 - 11:40 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
jakup (32), muzocel26 (58), salihhazar (55), Beyza (56), cs7014 (50), oezkan (51), kara61 (66), aetkral (51), kubratalp (48), K.GOCERLI (27), cecenmucahidi (33), yaburka (49), violine (44), mavi_ruya (48), mbahaddin (55), Kerim_Bey (36), Süreyya (66), yemenici68 (56), mecid (43), kerime (42), mehmet_eyigör_6.. (28), tokayca (51), hasan5335 (36), volkan33 (54), mgunhan (48), ttufan (42), isvec (65), beyazguel (38), atay (62), sonromeo2 (47), kulibo (38), Zeynepgul (44), nihat 60 (44), g_neferalperen3.. (46), sebiarus (55), hace (41), EsmerKiz-NL (39), n@ksýben (43), pedino (54), hatice 1975 (49), hesbollahi (45), hafýz_ (37), ozel (68), fethic (55), hacimeryem (54), telve (52), Levent75 (49), züleyha hanc&ya.. (47), erciyas tamer (46), m.kýl&ya.. (53)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.57378 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.