colchicine stromectol ivermectine fluvoxamine generique plaquenil cordarone coreg coridil corpamil corprilin corpriretic corticotherapique cosaar plus cotrim coumadin cozaar crestor crixivan cyclogyl cycrin cyklokapron cymbalta cytotec cytoxan dalacin c dalacin t dalacin v danatrol danocrine daonil deflamat deltasone demadex demolaxin dentomycine depakine chrono depakine depakote depo provera dermestril dermovate deroxat desogen desoren desyrel detrol la
     
     

0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » D İ N / İ S L A M » İBRET TABLOLARI » Mektubat-ı Rabbani(şeriat ilmi ve dünyalık ilimler)

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
cchn11 su an offline cchn11  
Mektubat-ı Rabbani(şeriat ilmi ve dünyalık ilimler)
24 Mesaj -
Mektubat-ý Rabbani





ÞERÝAT ÝLMÝ
VE DÜNYALIK ÝLÝMLER

Dünya nedir bilir misiniz? Dünya, mal, mülk, makam, ihtiras, para, þöhret gibi lüzumsuz iþlerdir. Bunlar ve bunlarla birlikte herhangi þey ki, seni Mevlâ'dan uzaklaþtýrýp, araya perde oluyor, o dahi dünyaya dâhildir.

Âhiret hayatýna taalluk etmeyen ilimler, bilimler dahi dünyadýr. Astronomi, jeoloji, mantýk, matematik, fen gibi ilimleri öðrenip, öðretmek faydalý ve insaný kurtaran iþler olmuþ olsaydý, bütün felsefeciler kurtuluþa ermiþ olurdu.
Kâinatýn Efendisi Sallallahu Aleyhi ve Sellem buyurdular ki:
"Allah Celle Celâluhu'nun bir kulundan yüz çevirmesinin alâmeti, kulun âhirete taalluk etmeyen fuzuli ve malayani iþlerle meþgul olmasýdýr."
Bir insanýn kalbinde hardal tanesi kadar da olsa, Hak Teâlâ'dan gayri bir þey varsa, bu onda olan bir hastalýða iþarettir."
Dünyalýk ilimlerden olan astronomi için derler ki, bu ilim sayesinde namaz vakitlerini öðreniriz. Bu tespit doðru deðildir. Astronomi ilmi ile namaz vakitleri öðrenilebilir; ancak bu ilim olmadan da namaz vakitleri biliniyordu. O hâlde denilebilir ki, namaz vakitlerinin öðrenme yollarýndan sadece biri astronomi ilminde vardýr.
Sayýlarýný ancak Allah Celle Celâluhu'nun bildiði çok sayýda mü'min, astronomi ilminden haberleri olmadýðý hâlde namaz vakitlerini biliyor.
Astronominin yanýnda diðer bazý ilimlerin de þeriat ilimlerinin öðrenilmesine ve uygulanmasýna yardýmcý olduðu söylenmektedir. Bu söylem biraz zorlama bir söylemdir. Bir þartla doðru olabilir, o da bu ilimlerin öðrenilip, öðretilmesi, þeriat hükümlerini bilmek için ve kelâm ilminin delillerine yardýmcý olmak için olursa, doðru kabul edilebilir. Aksi hâlde bu ilimlerle meþgul olmak hiç de doðru bir iþ deðildir.
Mubah olan bir þeyle meþgul olunarak, vacip bir emrin kaçýrýlmasý doðru olmaz. Eðer mubah bir iþ, bir vacibin kaçýrýlmasýna sebep oluyorsa, bu mubah iþ mubahlýktan çýkar. Bu ilimlerle meþgul olmak, þeriat ilimleri öðrenmeyi engelliyorsa, bu hiç de doðru bir iþ deðildir. (1)


Öyle fakirler vardýr ki...

Derviþler Hak Teâlâ Hazretlerinin dostlarýdýr. O derviþlerin her hâlleri Rableri ile birliktedir. Oturmalarý, kalkmalarý, yatmalarý, her hâlleri Allah iledir.
"Onlar öyle bir topluluktur ki, onlarla birlikte olan, onlarla oturup kalkan kimse gaflete düþmez, isyan etmez." Bu hadisi þerif o güzel mü'minleri iþaret etmektedir.
Kâinatýn Efendisi Sallallahu Aleyhi ve Sellem, muhacirlerin fakirleri hürmetine Hak Teâlâ'dan yardým talebinde bulunurdu. Muhacirlerin fakir ve düþkünlerini iþaret ederek þöyle buyurmuþlardýr:
"Saçý, baþý, sakalý birbirine karýþmýþ, aç kalmýþ, kapýlardan kovulmuþ nice mü'minler vardýr ki, Allah'tan bir þey isteseler kabul olur, yemin etseler yeminleri boþa çýkmaz."
Mevlâ Teâlâ o mü'min kullarýnýn bütün arzularýný yerine getirir. (2)


Ýki kanat sahibi olmak

Þu herkes tarafýndan bilinmelidir ki, iki cihan saadetine kavuþmak için tek bir yol vardýr, o da Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e tâbi olmaktýr. Ona ve âline salât ve selâmlarýmýz olsun. Ona tâbi olmanýn usul ve yöntemi, ehlisünnet ulemâsýnýn tespit edip bildirdiði üzere olmalýdýr. Hak Teâlâ Hazretleri ehlisünnet ulemâsýnýn gayretlerini makbul buyursun.
Ýþin baþý, itikadýn düzgün olmasýna baðlýdýr. Ýtikadýn düzgünlüðü de o büyüklerin koyduðu ilkelere uymakla, onlarýn izinden gitmekle olur. Ýtikadý saðlama aldýktan sonra ilmihal bilgisi gelir ki, bu, sýrasýyla haramlarý, farzlarý, vacipleri, sünnetleri, menduplarý, mubahlarý ve þüphelileri öðrenmektir. Sadece öðrenmekle kalýnmamalý, mü'min öðrendiði ile de amel etmelidir.
Bu durum þöyle açýklanýr: Bir mü'min hem itikadî hem de amelî olarak iþini saðlama almýþsa, iki kanat sahibi olmuþ demektir. Ýki kanat sahibi olduktan sonra Mevlâ Teâlâ Hazretleri takdir buyurmuþlarsa, iki cihan saadetine ulaþmýþ ve ulvî âleme doðru hareket baþlamýþtýr. (3)



MELEKLERÝ GEÇMEK TAKVA VE VERA ÝLEDÝR

Allah Celle Celâluhu þöyle buyurdular:
"Resûl, size ne getirdiyse, ona tutunun, size yasak ettiði þeylerden de sakýnýn." (Haþr, 7)
Bu âyeti kerime bize iki mesaj vermektedir. Bunlardan biri:
"Emirlere sarýlmak", diðeri de "Yasaklardan sakýnmaktýr".
Bu iki mesajýn üstü olan bir hâl vardýr ki, ondan da reva ve takva diye söz edilir.
Resûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem Efendimizin yanýnda bir mü'minin ibadetindeki gayretinden, ibadetlerine gösterdiði hassaslýktan bahsedilir. Az sonra da bir baþka mü'minin takvasýndan, emir ve yasaklara karþý gösterdiði hassasiyetten bahsedilir. Anlatýlanlarý dinleyen Efendimiz buyururlar ki:
"Hiçbir kimseyi, takva, vera sahipleri ve haramlardan uzak duranlarla denk tutma." Efendimiz bu sözüyle takvanýn üstünlüðünü belirtmiþ olmaktadýr.
Efendimiz bir baþka hadisi þeriflerinde:
"Dinin dümeni veradýr."
Ýnsanýn meleklerden daha üstün bir fazilete ermesi, ikinci kýsýmda geçen vera ehli olmasý ile mümkün olur. Mevlâ Teâlâ'ya yaklaþmak, O'na ulaþacak basamaklarý çýkmak yine bu ikinci kýsma riayet etmek ile mümkün olur ki, bunun adý "vera ve takva"dýr.
Birinci kýsýmdaki, Mevlâ'mýzýn emir ve yasaklarý melekelerle ortak yanýmýzdýr. Melekler sadece emredileni yapar. Onlara bir noktada emir kulu da denir. Bu noktada insanlarla ortaktýrlar. Meleklerde yükselme yoktur. Ýþte bu nedenledir ki, Ýslâm dininde takva ve veranýn önem ve ehemmiyeti pek büyüktür. Ýslâm dininin en mühim iþlerinin en mühimidir, olmazsa olmazýdýr.
Esas haramlardan kaçýnmak olan bu hâlde, çok hassas davranmak gerekir ki, hassas davranmanýn birinci yolu, mubahlardan uzak durmakla olur. Þöyle denilebilir: Mubahlarýn zarurî ihtiyaçlarý karþýlayan miktarýnýn dýþýndakilerden uzak duralým. Mubahlar konusunda gevþek davranmaya gelmez. Sen gevþek davranýrsan, nefis daha fazlasýný ister, þüpheli þeylere saldýrýr. Þüpheli olan þeyler ise, harama yakýndýr.
Bir hadisi þerifte þöyle buyrulmuþtur:
"Bir kimse kuyunun yakýnýna gelirse, içine düþme korkusu vardýr."
Böyle bir tehlike ile karþý karþýya olduðumuz düþünülürse, yapacaðýmýz iþ, takva ve veraya sýkýntý vermeyecek þekilde mubahlarla sadece zarurî ihtiyaçlarýmýzý karþýlayacaðýz. Zarurî ihtiyaçlarýmýzýn dýþýndakilerden uzak duracaðýz.
Mubahlardan zarurî ihtiyaçlarýmýz için kullanacaklarýmýz, saðlýk sýhhatimizin devamý için olmalýdýr. Saðlýk sýhhat da Rabbimize daha iyi kulluk yapabilmek içindir. Bu, þu örneðe benzer ki; yemek için mi yaþýyoruz, yaþamak için mi yiyoruz? Elbette ki yaþamak için yeterli olaný yiyeceðiz. Yaþamamýz da Mevlâ'mýzýn rýzasýný kazanmak için olacak. (4)
"Muhammed Allah'ýn Resûlü'dür." Allahu Teâlâ Hazretleri, ona salât ve selâm eylesin.
"O, âdemoðlunun efendisidir."
"O, kýyamet günü ümmeti en çok olacak kimsedir."
"O, Hak Teâlâ katýnda evvel geçmiþ olanlarýn içinde en hayýrlý olaný, sonrakiler içinde de en hayýrlý olandýr."
"O, kýyamet günü kabri ilk açýlacak olandýr."
"O, ilk þefaat eden ve þefaati ilk kabul edilecek olandýr."
"O, cennetin kapýsýný ilk çalan kiþidir."
"O, kýyamet gününde Âdem ve peþinden gelenlerin gölgesinde gölgeleneceði, Hamd Sancaðý'nýn taþýyýcýsýdýr." Kâinatýn Efendisi þöyle buyurdular:
"Biz sonuncular olduðumuz hâlde, kýyamet günü en öndekiler olacaðýz."
"Ben öyle bir söz söyleyeceðim ki, bunda gurur yoktur. O söz de þudur: Ben Allah'ýn habibiyim."
"Ben peygamberlerin sonuncusuyum; bunda da gurur yoktur."
"Ben Abdülmuttalib'in oðlu Abdullah'ýn oðlu Muhammed'im."
"Allah yaratýlacaklarýn hepsini yarattý, beni o yaratýklarýn içinde en hayýrlýsý olarak seçti."
"Sonra yaratýklarý ikiye ayýrdý. Hayýrlýlarý da iki ayýrdý. Onlarýn da içinden en hayýrlýlarýný ayýrdý. Beni de onlardan yaptý."
"Sonra onlarý kabile kabile yarattý, beni de o kabilelerin içinde en hayýrlý olandan yaptý."
"Sonra onlarý ev ev ayýrdý, beni de o evlerin içindeki en hayýrlý evden yaptý. Ben, onlarýn en hayýrlýsý olarak buradayým."
"Tekrar diriliþin olacaðý vakitte, ilk dirilecek olan benim."
"Ýnsanlar âlemlerin Rabbinin huzuruna çýktýðýnda en önde olacak benim."
"Herkesin sustuðu zaman, susanlar adýna konuþan benim."
"Cehenneme atýlacaklara þefaat edecek olan benim."
"Ümitsizliðe düþenlere, umut ve müjdeci ben olacaðým."
"Büyük hesap gününde anah tarlar benim elimde olacak."
"Büyük günde Hamd Sancaðý benim elimde olacak."
"Rabbimin katýnda âdemoðlunun en hayýrlýsý benim."
O gün etrafýmda bin hizmetçi dönüp dolaþýr, her bir hizmetçi gönül açar, göz kamaþtýrýr.
"Büyük hesap gününde peygamberlerin imamý, þefaatçisi olacaðým. Bunda övünme yoktur."
Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem olmasaydý, Allah Celle Celâluhu kâinatý yaratmazdý. Kâinatýn Efendisi peygamber olduðu vakitte Âdem Aleyhisselâm daha henüz su ve çamur arasýnda bulunuyordu.
Yukarýdan bu satýra kadar anlatmaya çalýþtýðýmýz þeylerle, Resûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in vasýflarýnýn ne kadar büyük ve yüce olduðu açýk bir þekilde ortadadýr. Böyle bir Resûl'e ümmet olmak büyük bir þereftir. Böyle büyük þeref ve yüceliðe sahip bir Peygamber'e tâbi olan da büyük hayýrlara erer. Bu mânada Rabbimiz buyuruyor ki:
"Siz ümmetlerin hayýrlýsý olarak, insanlar arasýndan seçilip çýkarýldýnýz." (Âli Ýmran, 110)
Ýman edenler en hayýrlý olursa, inkâr edip isyan edenler de en hayýrsýz durumuna düþerler.
Bu konuda da Rabbimiz þöyle buyurmaktadýr:
"Bedevîler, küfür ve nifak cihetinden daha þiddetlidirler." (5)

Dipnotlar
1"Mektûbâtý Rabbânî", 73.Mektup
2"Mektûbâtý Rabbânî", 74.Mektup
3"Mektûbâtý Rabbânî", 75.Mektup
4"Mektûbâtý Rabbânî", 75.Mektup
5Tevbe, 97; "Mektûbâtý Rabbânî", 44.Mektup

(Ýtibar Haber)
Gönderen: 05.05.2008 - 14:51
Bu Mesaji Bildir   cchn11 üyenin diger mesajlarini ara cchn11 üyenin Profiline bak cchn11 üyeye özel mesaj gönder cchn11 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 816 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
2243 üye ile 29.03.2024 - 11:40 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
karaali70 (54), Mücahit58 (42), firdevs_91 (33), harman76 (48), gul2 (47), özgür3 (35), songokou (42), nuri72 (52), aysun saglam (46), dalin (39), caglar_1988 (36), emine_yilmaz (45), elif19 (37), morcali (63), enderim23 (46), aga2 (61), hüzünlü gurbet (46), yeþil (42), 1yavuz (53), suvari_ (41), gazeteci1985 (39), adem03 (45), azzat (60), huemeyra41 (32), Kursad_ist (46), ruhan_ruhani (41), eskalibo (50), neofatih (39), yuuusuf (43), yunuscelik (46)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.56786 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.