generique colchicine stromectol colchicine lopinavir ritonavir fluvoxamine super kamagra suprax symmetrel synthroid bottle synthroid tadacip tadalift tadalis sx tadora tamec tamsunax tarivid tavanic tegretol telfast temovate tenoretic tenormin terbifil tetraseptine thorazine ticlid tildiem timisol timonil timoptic tirosint tofranil top avana topamax toramide torasem torasis torem trandate transannon trecator sc trental trial packs triatec
     
     

0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » D İ N / İ S L A M » SORULAR & CEVAPLAR » Alış verişte vazgeçme üzerine

önceki konu   diğer konu
2 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
cahar su an offline cahar  
Alış verişte vazgeçme üzerine
2 Mesaj
Selamunaleyküm deðerli hocam bildiðiniz gibi alýþveriþte aldýðýnýz maldan vazgeçmebilmek için þartlar var bunlardan biride alýþveriþten sonra mekaný terk etmden vazgeçebilme þartý,bu þartýn tam hükmü ve delili nedir bide ilginç bi soru geldi ben tam cevap veremedim soru þöyle;alýþ veriþ bir gemide oluyorsa yani iki tarafta uzun süre gemiyi terk edemeyeceðine göre bu alýþveriþte satýcý zararlý olmazmý bu konuda büyük bir zatýn güzel bir açýklamasý vardý ancak hatýrlayamadým eðer bu zatý ve açýklamasýnýda yazarsanýz beni büyük bir meraktan kurtarýrsýnýz.
Selam ve dua ile..
Gönderen: 25.04.2006 - 01:59
Bu Mesaji Bildir   cahar üyenin diger mesajlarini ara cahar üyenin Profiline bak cahar üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Gast ahmet gunay  
Misafir
Deðerli kardeþim;

alýþ-veriþ þekilleri

1-Müsaveme: Satýcýnýn, malý alýþ fiyatýný ve kârýn miktarýný söylemeden satmasýdýr. Serbest pazarlýk suretiyle yapýlan bir satýþtýr. Ekseriya satýþlar böyledir. Daha önce de belirttiðimiz gibi bunda kârýn fâhiþ miktarda olmamasý gerekir.

2-Murabaha: Satýcýnýn, maliyet fiyatýný, kâr miktarýný belirterek satmasýdýr. Meselâ: satýcýnýn "bu malý, 1000 liraya aldým, 100 lira kâr ederek 1100 liraya sana sattým." demesi gibi. Bunda satýcýnýn yalan söylememesi gerekir. Bu tür bir alýþ-veriþte satýcýnýn yalaný anlaþýldýðýnda, yalan söylenilen miktar müþteri tarafýndan geri istenebilir.

3-Tevliye: Maliyet fiyatýna kârsýz satýþtýr, belirli bir kârla veya kârsýz satýþlarda müþteri, satýcýnýn yalan söylediðini anlarsa-yukarýda kýsmen deðindiðimiz gibi- alýþ-veriþi bozabilir.

4-Vâzia: Maliyetten aþaðýsýna, zararýna satýþtýr. Günümüzde bilhassa mevsim sonlarýnda ve dükkân tasfiyelerinde baþvurulan bir satýþ þeklidir. Satýcýnýn beyan ettiði fiyatlarda yalancý olmamasý gerekir. Eðer yalan meydana çýkarsa alýcý fazla miktarý satýcýdan talep edebilir.

Muhayyer alýþ-veriþler: Alýcý veya satýcý, satýþýn gerçekleþmesini bazý þartlara baðlayabilirler. Böyle alýþveriþlere muhayyer satýþ denir. Muhayyerliði þart koþan, þartlar gerçekleþmeyince alýþ-veriþi bozabilir. Peygamberimiz böyle alýþ-veriþler hakkýnda þöyle buyurur: "Alýcý ve satýcý alýþ-veriþ yaptýklarýnda, birbirlerinden ayrýlýncaya kadar pazarlýktan dönmekte muhayyerdir, veya alýþ-veriþleri muhayyerdir. Eðer alýþ-veriþlerinde muhayyerlik varsa alýþ-veriþ (muhayyerlik þartlarý ile) gerçekleþmiþ olur."

(Müslim, Büyû, 10). Alýcý ve satýcý için üç gün muhayyerlik müddeti tanýnmýþtýr. Ýmam-ý A'zama göre alýþveriþte muhayyerliði þart koþanlar üç gün içinde bu alýþ-veriþten cayma hakkýna sahiptirler. Bu müddetin sona ermesinden sonra alýþ-veriþten cayma hakký kalmaz.

Satýcý muhayyerliði þart koþmuþsa satýlan mal onun mülkiyetinde kalýr. Üç gün içinde bu mal alýcýnýn elinde helâk olursa onu tazmin eder; yani bedelini satýcýya vermek zorundadýr. Ancak alýcý muhayyerlik þartý ileri sürerse söz konusu mal satýcýnýn mülkiyetinden çýkmýþtýr. Üç gün içinde alýcý vazgeçerse malý iade eder. Fakat bu üç gün içinde alýcýnýn elindeki mal yok olursa satýþ bedeli alýcý tarafýndan mal sahibine ödenir. Bu duruma göre muhayyerliði þart koþan taraf bu müddet içinde alýþ-veriþi bozabilir veya geçerli kýlabilir .

Bir kimsenin, görmediði bir malý satýn almasý caizdir. Buna göre malý gördüðü zaman muhayyerlik hakkýna sahip olur. Malý gördüðünde isterse kabullenir, isterse malý geri çevirir. Malýn bedeli olarak önceden konuþulmuþ olan fiyat geçerlidir. Alýcý bu fiyatý kabullenir. Malý görmeden aldýðýný ve razý olduðunu söylese bile, malý gördüðünde isterse geri verebilir.

Satýcý ise, kendisine ait olup da görmediði bir malý sattýðýnda muhayyerlik hakkýna sahip deðildir. Yani sattýktan sonra malýný görüp de piþman olursa bu satýþtan dönemez.

Satýlan mallarýn tümünün görülmesi þart deðildir. Numûnesinin görülmesi yeterlidir. Ancak malýn geri kalan kýsmý numûnenin ayný olmalýdýr. Buna göre malý görmeden satýn alan kimsenin bu malý kabullenmesi veya geri vermesi hususunda muhayyerdir. Zîra aldanmasý söz konusu olabileceðinden dolayý bu muhayyerlik hakký müþteriye verilmiþtir.

Bir müþteri satýn aldýðý malý bir kusurunu görse satýn alýp almama konusunda muhayyerdir. Ýsterse bedeli karþýlýðýnda alýr, isterse malý geri verir. Malýn belirli bir özellikte olduðu söylenirse, o özellik bulunmayýnca satýþ bozulabilir. Meselâ onbeþ kilo süt vermesi þartýyla satýn alýnan bir inek daha az süt verirse alýcý bu satýþý bozabilir.

Birkaç mala ayrý ayrý fiyat biçilip müþterinin bunlardan birini tercih etmekte muhayyer olmasý.

Malýn deðerini düþüren bir ayýp veya kusur olursa alýcý muhayyer olur.

Alýnan bir kumaþýn defolu olmasý gibi. Ama müþteri bir maldaki kusuru görerek ve bilerek alýrsa bu durumda alýcýnýn muhayyerliði olmaz. Ancak satýn aldýðý kumaþýn deðerini yükseltecek þekilde boyasa, dikse ve ondan sonra kusurunu görse bundan dolayý ortaya çýkan deðer eksikliðini satýcýdan alma hakkýna sahiptir. Satýcý böyle bir iþlemden geçen malý satýþ bedeli ile geriye almak isterse bu hakka sahip deðildir; malý artýk geri alamaz.

Alýþ-veriþin þartlarý

Ticarette mübadele edilen malýn kýymetli olmasý: Ticareti yapýlan mal, kullanýlmasý dînen caiz olan maldýr; helâl olan yiyecekler, giyecekler, çeþitli eþyalar gibi. Kullanýlmasý haram olan eþyanýn ticareti de haramdýr. Peygamberimiz Mekke fethinde insanlara þöyle demiþtir: "Allah ve Resulü þarap (bütün alkollü içkiler), ölü hayvan, domuz ve putlarýn satýþýný yasakladý." (Müslim, Müsakat, 13).

Ýnsanlara haram kýlýnan þeyler, gerçekten onlara zararlý olan þeylerdir. Haram olan mallarý satanlar insanlara kötülük yapmýþ olurlar. Dînimiz böyle mallarýn ticaretini yasaklayarak insanlarýn birbirine kötülük yapmalarýný önlemiþtir.

Malýn özelliklerinin belirli olmasý, gizli bir kusuru bulunmamasý: Peygamberimiz þöyle buyurur: "Birbirinden ayrýlmadýkça alan ve satan pazarlýðý bozmakta muhayyerdir. Alan satan doðru söyler, malýn özelliklerini açýklarlarsa alýþ-veriþleri bereketlenir; yalan söyler ve malýn ayýplarýný gizlerlerse ticaretlerinin bereketi yok olur. " (Müslim, Büyû, 11). Çünkü böyle bir alýþ-veriþ, taraflardan birinin aldanmasý, zarara uðramasý demektir. Bu ise dinde asla hoþ görülmez. Satýlan malda herhangi bir kusur varsa bu gizlenmemeli; açýkça belirtilmelidir. Ancak böyle satýlýrsa ticaret helâl ve bereketli olur.

Satýlan malýn mevcut olmasý: Mevcut olmayan bir malýn satýþý caiz deðildir. Mevcut olmayan malýn alýcýya teslimi mümkün olmayabilir. Bu takdirde alýcý maðdur olacaktýr. Böyle bir maðduriyeti önlemek için Ýslâm hukuku, hemen teslim edilecek veya teslim edilebilmesi mümkün olan mallarýn satýþýný uygun görmüþtür. Peygamberimiz (s.a.s.) meyveler meydana gelmeden, tomurcuk veya çaðla halinde iken satýþýný yasaklamýþ, ancak dönmeye baþladýðý bir zamanda satýþýna izin vermiþtir. (Müslim, Büyû, 13). Çünkü, olgunlaþmasýna kadar meyvelerde pek çok hasar ve hastalýk meydana gelebilir. Bundan da alýcý büyük zarar görür. Diðer taraftan bu safhada meyvelerin miktarlarýný tahmin de güçtür. Bütün bu sakýncalarýndan dolayý mevcut olmayan malýn satýþýna izin verilmemiþtir.

Mal ve bedelin belirli olmasý: Alýþveriþ belirli bir malýn belirli bir bedelle deðiþtirilmesidir. Mal veya bedelden biri belli olmazsa bu ticaret meþrû deðildir. Müþteri satýlan malý görmeli, kontrol etmeli gerekli incelemeleri yapabilmelidir. Satýcýnýn da malý karþýlýðýnda alacaðý þeyi; para ise miktarýný baþka bir mal ise, bunun ne olduðunu bilmesi lâzýmdýr. Meselâ: müþteri, cüzdanýmdaki paraya bu malý bana sat dese, satýcý da kabul etse böyle bir alýþ-veriþ caiz deðildir. Bu tür alýþveriþlerde taraflardan biri için, mutlaka tehlike ve aldanma vardýr. Ýslâm'dan önce geçerli olan bu tür alýþveriþleri Peygamberimiz (s.a.s.) yasaklamýþtýr. Akit unsurlarýndan birinin meçhul olduðu bu tür alýþ-veriþlerin hepsine "garar" denir.

Malýn teslim alýnmasý, (Kabz): Satým akdinde, alýcýnýn herhangi bir engelle karþýlaþmaksýzýn, satýn aldýðý mal üzerinde tasarruf yetkisine sahip olmasý demektir. Bu iþlem, satýlan malýn teslim alýnmasý ile gerçekleþir. Kabz sayýlan iþlemler, satýlanýn durumuna göre deðiþir. Meselâ ev veya arsanýn teslimi; alýcýnýn içine girmesi veya arsayý görecek þekilde yakýnýnda durmasý yahut da evin kapý anahtarlarýna sahip olmasý ile tamam olur. Menkul mallarda ise, satýlanýn fiilen teslim alýnmasý veya alýcýnýn tasarruf alanýna sokulmasý ile meydana gelir. Ancak ölçü, tartý veya sayý ile satýlan þeylerin kabzý; ölçerek, tartarak veya saymak suretiyle tamamýnýn teslimi ile gerçekleþir (el-Kâsânî, Bedâyiu'sSanâyî, V, 244).

Menkûl mallarýn kabzdan önce satýþýnýn caiz olmadýðý konusunda görüþ birliði vardýr. Delîl Hz. Peygamber'in þu hadîsidir: "Bir gýda maddesini satýn alan kimse, onu kabzetmedikçe (teslim almadýkça) satmasýn " (Buhârî, Büyû, 54, 55, Müslim, Büyû, 29-34, 34-36, 39, 41), Hadîste zikredilen gýda maddesi örnek kâbilinden olup, diðer menkûl mallar da hadîs kapsamýna girer. Ýslâm hukukçularýnýn çoðunluðu bu görüþtedir. (el-Kâsânî Bedâyîu's-Sanâyi, V, 234). Buradaki endiþe; menkûl mallarda çokça karþýlaþýlan hasar veya bir ayýbýn sirâyeti ve bu yüzden sonraki müþterinin aldanma tehlikesidir. Diðer bir tehlike de ilk müþterinin malý kabzedememesi ve kendi müþterisine teslim edememesidir. Kabzdan önce satýþýn yüzyýlýmýz ekonomisinde görülen zararlarýndan birisi de sun'î fiyat artýþlarýna neden olmasýdýr. Þöyle ki:

Günümüzde, arz ve talep dengesi yüzünden, özellikle kontrollü arz sonucu üretici ile tüketici arasýna, henüz mal piyasaya sürülmeden aylar önce, pekçok þahýs veya þirket girmektedir. Meselâ, ana toptancý, üretici firmanýn belki beþ-altý ayda üretebileceði tüm malýný daha üretilmeden kapatmakta; fakat henüz mal eline geçmeden, baþka toptancýlara, onlar da tüketiciye kâr paylarýný ekleyerek satmaktadýr. Mal son alýcýya, sanki bir kaç elden geçtikten sonra ulaþmaktadýr. Fakat gerçekte, ilk toplama ile son muþteri arasýnda yer alan kiþiler, kendi aralarýndaki iþleri hep evrak üzerinde yürütmekte ve satýþ bedeline her biri ayrý ayrý kâr eklemektedir. Mal, üretildiðinde son müþteriye doðrudan intikal etmektedir .

Piyasada akýcýlýk gibi görünen bu iþler, gerçekte fiyatlarýn sun'î olarak artýþýna, mal arzýnýn kontrol altýnda tutulmasýna, piyasaya kontrollü mal sürülmesine sebep olmaktadýr. Kabzdan önce satýþ yasaðý uygulanýnca; ticaret muâmeleleri biraz aðýrlýk kazanacak, bunun yanýnda birtakým aracýlar ortadan çýkmak zorunda kalacaktýr. Çünkü nakliye, depo kirasý, personel istihdamý vb. harcamalar, aracýlarý ve parazit þirketleri aradan çekilmeye zorlayacaktýr. Böylece, piyasada rayiç fiyatýn tabii olarak oluþmasý imkân dahiline girecektir.

Sonuç olarak, satýn alýnan bir malýn kabz ve teslim alýnmadan önce satýþ yolu açýk býrakýlýrsa; bir ambarda depo edilmiþ malýn fiyatý, o mal daha yerinden oynamadan elden ele, dilden dile dolaþa dolaþa sebepsiz yere yükseltilmiþ olur. (Tecrîd-i Sarîh Terc. VI, 447, 450-451)

Ebû Hanîfe ve Ebû Yusuf'a göre kabzdan önce satýþ yasaðý, arsa ve arazi satýþlarýný kapsamýna almaz. Çünkü menkûl mallarýn tesliminde ortaya çýkabilecek güçlük ve riskler (garar) gayr-i menkûllerde söz konusu deðildir. Onun telef olma ihtimâli azdýr. (Alî Haydar, Mecelle Þerhi, I, 407, mad. 253
Gönderen: 26.04.2006 - 00:45
Bu Mesaji Bildir   Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 854 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
2243 üye ile 29.03.2024 - 11:40 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
mouharem68 (56), Mavi mutluluk (42), gardiyan (51), hüzünn (36), yanardag (49), kalebeyi (43), Trabzon61 (34), Kameraman_63 (61), Rabia1 (52), MaviguL (42), YSMNT (45), kardelen_06 (40), PembeGül (39), aliosmantr (37), safak13 (46), secere (47), yasargokmen (51), mehmet23 (53), HaBeSii (43), tkardelen (42), MUSTAFA ONUR (63), efendi54 (54), cemilakgun (48), þip&thorn.. (45), cemilakgün (48), Moehh80 (44), ismailbaturay (47), tümtürk (36), SaBoTaJ (124), resadiyeli84 (40), muhammedali_x (49), metinx (49), Fatih almanya (44)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.57927 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.