0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » D İ N / İ S L A M » DİĞER DİNİ KONULAR » EHLi SUNNETiN MESLEKLERi

önceki konu   diğer konu
2 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
Hak-dilaram su an offline Hak-dilaram  
EHLi SUNNETiN MESLEKLERi
143 Mesaj -
" El-Cemaa. El-Cemaa".. Ashabý tâbiini, tebâi tâbiin olan selefi ve bunlarýn ardýnca giden, ilmi alýp onunla amel eden, baþkalarýna da öðreten halefi, kýsa ifade ile ümmetin büyüklerini tanýmak ve bulmak gerekir.

Meslekleri barajcýlýk, madencilik benzeri olan ilim ve hidayet rehberlerini de sekiz sýnýfta mütâlaa ederek hayatlarýný zabdetmek, sözlerini almak, anlamak, onlardan faydalanmak ve onlara ittiba' etmekle NÂCÝYE FIRKASINA, diðer ifadeyle ashab nazarýnca ma'ruf olan CEMAATE dahil olunur. Aksi takdirde - birçok hadislerle Ehli Sünnet velCemaat övüldüðü için - her fýrka ve her ferd kendinin Ehli sünnetten, gayrýnýn Cemaatin dýþýnda olduðunu iddia eder. Amma iddia ile iþ olmaz.

Evet sekiz meslek.. Her bir meslekten büyüklerimizi tanýmak.. Yukarýda meslek itibarýyla Ehli sünnetin büyüklerinin sekiz sýnýf olduðunu söyledik.

1- Tevhid, nübüvvet, ahiret hakkýndaki inançlarý zabdeden, ictihad þartlarýný, imamý tayin etmek gibi dinin temeli olan itikâdî meseleleri izah eden kelam mesleðidir. Bunlara Sýfâtiyye de denildi. Elbette her meslekte imam olduðu gibi, bu mesleðin de iki imamý vardýr: Mâturîdî ve Eþ'ârî.. Hanefilerin hepsi Mâturîdi, Þâfiîlerin hepsi, Mâlikîlerin kýsmý âzamisi, Hanbelîlerden çok azý Eþ'ârîdir.

Mâturîdî fýkýhta Hanefî, Eþ'ârî Þafiîdir. Bunlar teþbih, ta'tîl meselelerinde Râfýziyye, Havâriciyye, Cehmiyye, Neccâriyye dalâletinden sakýnmýþlardýr. Kerrâmiyye ve Bâtýniyyelerden teberrî etmiþlerdir. Kelam ilminde takriben 2490 mesele vardýr. Ýmam Eþ'ârî ve Ýmam Mâturîdî'nin arasýnda lafzî nizâdan ibaret sadece 12 mesele ihtilaflýdýr. ÝnþaAllah ilerde beyan ederiz.

2- Fýkýh mesleðidir. Fukaha, ashab-ý re'iy ve ehli hadis diye ikiye ayrýldýlar. Ýtikadda ayrýlmadýlar. Usûl-i dinde birinci sýnýfa yani kelamcýlara ittiba' ettiler. Allah Teâlâ'nýn ezelî sýfatlarýnýn var olduðuna kâil oldular. bununla Mutezile'den ve Kaderiyye'den ayrýldýlar. Gözle Allah teâlâ'nýn görülmesini isbat ettiler, amma teþbîhsiz ve ta'tîlsiz. bununla da Mücessime ve Müþebbihe fýrkalarýndan ayrýldýlar. Dediler ki: Kabirde azab ve sual haktýr. Sýrat köprüsü haktýr. Þefaat haktýr. Þirkten maada büyük günahlarýn afuv edilmesi umulur. Cennet ehliyle, cehennem ehliyle bâkîdir. Ümmetin en büyüðü Ebû bekr, sonra Ömer, sonra Osman, sonra Ali radýyallahu anhum'dur. Ashab ve tâbiînin büyüklerine saygý göstermek, onlara saygý göstermeyenlerden teberrî etmek vacibdir. Fâsýk dahi olsa, müslüman olan imamýn arkasýnda namaz caizdir. Þer'i hükümler; Ayet , Sünnet ve Ashabýn icmâýnýn dýþýndan alýnmaz. Aklî kýyas yok, Þer'î kýyas vardýr. Mest üzerine mesetmek vardýr. Üç talak birden vuku bulur. Mut'a nikahý haramdýr. Ma'siyetin dýþýnda, doðrusu ma'rûfta amire itaat vardýr.

Ýþte bu cemaatin büyükleri, meslekçileri, Ýmam Mâlik, Ýmam Þafiî, Ýmam Evzâî, Ýmam sevrî, Ýmam Ebû Hanîfe, Ýbnu Ebî Leylâ, Ebî Sevr, Ýmam Ahmed bin Hanbel, Ýmam Dâvud ve ardýnca giden Nevevî, Râfiî, Aynî, Ýbn-ul Himam, Ýmam Bâcî ve sairdirler. ( rahimehullahi aleyhim ) Artýk bunlarý tanýmak için tabâkât-ul-fukaha hakkýnda yazýlan eserleri okumak gerekir.

Medâr-ý tessüftür ki, mezheb kavgasý.. Mezhebler arasýndaki telfîk.. Mezheblerin çatýþmasý.. Ve sair kelimeleri, - bu büyük cemaatin dýþýnda olanlar - tarih satrelerine kaydederler. hatta hristiyan mezhebi, müsül-man mezhebi.. derler. Bu kelimelerle zihinleri karýþtýrýrlar, mezhebten soðuturlar. Ýmamlarýn birbirlerinin aleyhinde olduðunu söylerler.

Sorarýz: Ey bu tip kitap yazanlar.. Siz mezheblere tabi' misiniz, yoksa kendiniz mezheb misiniz?.. Mezhebe tâbi'yiz deseler; deriz ki: Bak, herhangi bir mezhebde eser yazan, öbür mezhebin müctehidine saldýrmaksýzýn sözünü alýr; onun ve kendisinin delillerini ortaya koyar, sana havale eder; hangisine uyarsan uy demek ister. Bak, Hanbelilerden Ýbnu Kuddâme'nin Muðnî'sine, Mâlikîlerden Ýmam Bâcî'nin El-Müntekâ'sýna, Hanefîlerden Ýmam Aynî'nin Benâye'sine, Ýbnu Himâm'ýn Feth-ul Kadîr'ine, Þafiîlerden Nevevî'nin Mecmûuna. Ve sâirine...

Mezhebe tâbi' deðiliz.. Þimdiye kadar " Lâ ilâhe Ýlallah'ýn manasýný bilmediler.. Eskiler taharet hakkýnda ciltler eser yazar, devlet kavramý hakkýnda iki satre yazmadýlar.. Ve sâir.. deseler; deriz ki: Ey Müceddidiyye fýrkasý, ey reformcular.. Siz , Ýslamýn güzelliðini bildirmek mi istersiniz? Yoksa, Ýslama bir güzellik getirmek mi istersiniz? Dün Telfîk-ul-Mezâhib'i, bugün ise Tevfîk-ul-Mezâhib'i yazan siz deðil misiniz?

Ey Þiâ.. Dün Ýbnu Teymiyye kafirdir; dediðiniz halde, bugün nasýl imam ettiniz? Ey Havâricîler.. Dün hazreti Ali'yi, hakemeyni tekfir eden, bugün de, Allah'ýn hükmüyle hükmetmeyen herkes kafirdir, istiðâse yoktur, ölüyle tevessül yoktur, diyen siz deðil misiniz? Dün imamýnýz Urve bin Hudeyr, Yezid bin Âsým idi. Þimdi de imamýnýz Muhammed bin Abdilvahab deðil midir? Dün Hârîcî, buðat; bugün Vahâbî deðil misiniz? Ve ey Câhýzî meþrebli.. Eþ'ârî ve Mâtûrîdî'ye ne ihtiyac vardýr, diyorsun. Eþ'ârî ve Mâturîdî seviyesine çýktýn mý, ölçülerini bildin mi, ki evliyayý, tarikatý tasavvufu inkar ediyorsun? Dünkü imamýn Bâbýk olduðunu bildik. Bugünkü imamýn kimdir, söyle bize... Dün Hazreti Ali'ye karþý geldin; bugün müdafâ mý ediyorsun?

Üstad Bedîuzzaman diyor ki: Þimdiye kadar tevâtür derecesinde Ýslam büyüklerinin hakkýnda yazýlan eserleri ve bunlarýn ardýnca giden bunca ulemayý tekzîb etmek aklýn kârý deðildir.

3- Haber, Sünnet ve Nebî sallallâhu aleyhi ve sellem'in ashabýndan naklonulan cerh ve ta'dîl mesleðidir. Bu meslekte sülûk edenler çoktur. Bunlar da yine mezheb imamlarý ve tâbî'leri olan zevattýr. Bu meslekte yürüyenler, sahih, hasen, zayýf, mevdû', hülasa hadis ilminin dirâyet bölümünü izah eden ravîlerin durumlarýný bildiren imamlar çoktur. Fukahâ hasen gördükleri hadisten hüküm çýkarýrlar. Kütüb-ü Sitte, Mesânidler meydandadýr, mevcuddur. Tabâkât-ul-muhaddisîn hususunda yazýlan eserlere bakýnýz.

4- Ýlm-i Edeb mesleðidir. Yani serf, nahiv, belâðat, lugat gibi alet ilimleridir. Evet bunlarýn da imamlarý vardýr. Ebû Abdirrahman el-Halîl bin Ahmed, Ebî Amr bin Alâ, Sibeveyh, Ferra', Ahfeþ, Asmaî, Mâzunî, Ebû Ubeyd ve sair imamlar, bu mesleðin rehberleridirler. kimisi Kûfîdir, kimisi Basrîdir. Bu hususta tabakât-un-Nuhat gibi eserlere bakýnýz.

Bunlar da ilimlerini, deyimlerini, kaderiyye, Râfýzýyye, Havâriciyye ve sâir dalâlet fýrkasýnýn ilim ve deyimlerinden korudular. Lugat ve edeb ilimlerinde imam oldular.

Modern Arabca öðreten ey muasýrlar.. Bilmiþ olunuz ki, Arabî ilim hakîkaten ilimdir. Pratik konuþmalardan ibaret deðildir. Evet, müþteþrikler, Ýngilizler, Fransýzlar, ler ve ler; bir de karþýmýza çýkarttýlar modern Arabca.. Halbuki^" dat " ile " zý" mahrecini birbirinden ayýrlazlar. medâr-ý teessüf þu ki, bugün Arab ülkelerinde dahi müþteþrikler tarafýndan yazýlmýþ sarf ve nahiv tedrîs ediliyor. Hâlis edibler tarafýndan yazýlmýþ eserler kütübhanelerin ambarlarýnda çürüyor. Yeni bir Arabca.. Tevdîd.. Kolaylýk.. Reform.. Harekesiz bir Buhârî'yi, bir müslim'i, adamýn eline verdin mi, bir Elfiye'yi gösterdin mi; alýr, cesede bakar gibi ona bakar ve bunlar eski, anlayamýyoruz, der...

Geldik Türkiye'ye.. Ayný tas ayný hamam bulduk. Asrýmýzda yaþayýp vefat eden Ömer Nasûhî Bilmen'in Kâmûs-i Fýkhiyye'sini yahud Elmalý Tefsîri'ni, yahud Üstad Bedîuzzaman'ýn herhangi bir eserini Ýlahiyyattan mezun bir gencin eline verdik.. Bakar, bakar: Bunun dili çok aðýr. Ne demeak istiyor?.. Haa.. bu Osmanlýcadýr, der. Okuyamaz, anlayamaz.

Ey Muasýr kardeþler.. Hendese, týb, ziraat, her ne meslekte olursa olsun. O mesleðe aid deyim ve terimleri Türkçeleþtiriyor musun? Söyle bana, avamýn anlayacaðý þekilde aspirin'in türkçesi ne demek? Dekan ne demek? Sial, Maðma ne demek? Banyo ne demek? Neden bu kadar kendinize düþman oldunuz? Neden Ýslâmî ýstýlâhî kelimeler öðrenmiyorsunuz?

Ey Tahrifçiler.. kevser suyu gibi Bedîuzzaman'ýn deyim ve terimlerini, Türkçeleþtiriyoruz, izah ediyoruz, þerhediyoruz bahanesiyle, neden gençlerimizi, dînî ýstýlâhî kelimelerden uzaklaþtýrýp eskiyi unutturuyorsunuz? bu tahrîf mi, tashîh mi, tahrîr mi?.. Ne?..

Bu hususta Mâkâlâtu Kevserî'yi okuyalým. kendimizi tanýyalým: Ne idik, ne olduk? Üstâdý da aslýndan okuyalým. Necib Fazýl'ýn ne demek istediðini bilelim. Ne Mýsýr'a gidelim ne Pakistan'a. Ne Fransa'ya ne Hindistan'a

" Ancak mü'minler birbirine kardeþtirler " halkasýna girelim. Ehli Sünnet olalým. Ne Ýhvân'a ihtiyac, ne hiziblere...

5- Ýlm-i Kýrâat mesleðidir. Evet, Kur'ân'ý Arabî olarak, kýrâat imamlarýmýzýn dedikleri gibi okumak, üstün meslektir. Ehli Sünnet meslekte de, gayrlerinden sakýndýlar. Dalâlet fýrkalarýndan ayrýldýlar. Evet " Kur'an, Arablarýn lahni ve sesiyle okunur. ( Kur'ân'ý okuduðunuz zaman, yahudi ve hristiyanlarýn ) Tevrat ve Ýncili okuyuþu gibi okumaktan, ölüye aðlayan yahud þarký türkü söyleyen kadýnýn ses ve naðmelerinden sakýnýn. Gerçek þu ki, Benden sonra bir kavm neþ'et eder. Kur'ân'ý baðazlarýnda evirip çevirirler. Kur'an gýrtlaklarýndan kalblerine inmez. Elbette onlarý beðenenlerin kalbleri de onlarýn halindedir. " mealindeki hadisle amel etmek mecburiyetindeyiz.

Ýmam Cezerî'nin Rasâlesi gibi eserlere bakýnýz.

Kur'ân'a mûsikî ilim de varmýþ.. Filan kafir, Arabca bilmediði halde Kur'ân'ý denlemiþ. Mûsikî ilminde çok ileri olduðundan beðenmemiþ, itiraz etmiþ. Dinlediði kiþi sonradan öðrenip de yunanda tekrar okumuþ, bunun üzerine o da müslüman olmuþ.. Bu delil mi? Bak tahrife.. Evet Kur'ân Arabî olarak inmiþtir; Arabî olarak okumak ve buna göre Ondan hüküm çýkarmak þarttýr. Dikkat edelim. Ýlm-i Kýraat ve ilm-i te'vîl baþlý baþýna bir meslektir. Ýmamlarý Ýbni Mes'ûd gibi ashabý kiramlardýr. sonra Ýmam Âsým gibi zevattýr.

ittiba ehli sunnetedir dilara yayinlari eserinden naklen bir bolum...
Gönderen: 11.01.2007 - 15:29
Bu Mesaji Bildir   Hak-dilaram üyenin diger mesajlarini ara Hak-dilaram üyenin Profiline bak Hak-dilaram üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
DERiNsular su an offline DERiNsular  
171 Mesaj -
Mükemmel


Allah Razı Olsun



selam ve dua ile
Gönderen: 11.01.2007 - 15:53
Bu Mesaji Bildir   DERiNsular üyenin diger mesajlarini ara DERiNsular üyenin Profiline bak DERiNsular üyeye özel mesaj gönder DERiNsular üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1633 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 12:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
recep özdil (71), simyager (35), uygar (40), issca (49), xray (44), gokhankas (42), delikanli88 (37), sinan99 (32), orhana (40), ErCiYeS (41), nupelda47 (37), sahinkilic (57), sedat__ (47), sellar (69), mertcan@ (43), Ottoman&taseR (58), guzelgozler (46), ecgut (33), haným (54), Hüseyin60 (38), safary (63), xxfurkanxx (46), pedaliza_61 (47), gülnihal (46), tarih571 (48), idriscakir (44), ahmethan (40), arslan sura (55), Yunus198855 (37), muzdarip (42), hasravda (45), ssk (61), naggar05 (43), arslanchik1 (43), adem55 (39), mümine (46), s.ilker (43), Eldeniz Ceferov (48), Kanatsiz Melegi.. (45), mustafayat (62), nefti (), anahtarr (52)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.63625 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.