0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » A I L E / E Ğ İ T İ M / S A Ğ L I K » KADIN & AiLE » Şefkatin Rengi Nedir?

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
Muhtazaf su an offline Muhtazaf  
Şefkatin Rengi Nedir?
Moderator


4254 Mesaj -
Þefkatin Rengi Nedir?


Ýnsanoðlunun çaðrýþýmlarý vardýr. Her kavramý baþka bir kavram veya mana ile özdeþleþtirmesi, bazen konuþma diline bazen ise edebiyata ve sanata malzeme oluþturmuþtur. Gül kokusu ve resmi ile her muhatap oluþumuzda gelmiþ geçmiþ en güzel insaný hatýrlamamýz gibi.



Böyle bir çaðrýþýmýn merakýyla, anne adayý bir meslektaþýma sormuþtum; ''þefkatin rengi nedir?” ''Beyazdýr” demiþti pek de düþünme ihtiyacý duymadan. Daha sonralarý farklý insanlardan da ayný cevabý alýnca ''neden beyaz diyorlar?'' araþtýrmasýna girmiþtim. Galiba onlar da otomatik bir çaðrýþýmla þefkat deyince hep anne sütü ile yan yana getirmiþlerdi bu kutsal kavramý. Anne sütünün telaffuzu bile insanýn içini ýsýtýrken onun taþýyýcýsýna hamledilmesi, þefkatin elbette en kestirme yolu. Peki annenin içine bu duyguyu koyan ve devamýný saðlayan ana merkeze ne demeli?



Bir akarsuyun yüzünde parlayan ýþýltýlar tepedeki bir güneþi gösterir. Çünkü su akýp gitse de o parýltýlar ayný yerde duruyor. Demek parýltý, deðiþken ve akýp giden sudan deðil tepedeki deðiþmez ve hep ýþýltý vermeye muktedir bir güneþten. Peki bu adýný duyduðumuzda içimizi ýsýtan þefkat kavramý nereden geliyor? Nurani meselelere nurlu tahliller yapan üstad buna da þöyle bir tarif yapar; ''dünyadaki bütün annelerin þefkatleri ancak bir lema-i tecelli-i Rahmettir.'' Yani rahmet güneþinden küçük bir ýþýltýdýr.



Ne kadar enteresan, o küçücük ýþýltýyý dünyadaki tüm anneler paylaþsýnlar da her birine düþen o mini minnacýk bir miktar ile ruhunu yavrusunun ruhuna feda eder hale gelsin. Bu nasýl bir iksir ki düne kadar hayatýn ciddiyet boyutuna muhatap olmadýðýný, oyun ve oyalamalara takýldýðýný düþündüðünüz o kýz çocuðu, belki de bencil ve çocuksu o insancýk, vücuduna þefkatin yaratýcýsýnýn koyduðu o küçücük canlý emanet ile nasýl þefkat kahramaný oluyor? Dünyaya kafa tutar hale geliyor. Canýný yavrusu için hiçe sayan bir kahramanlýk nasýl tahsil edildi birkaç haftada? Böyle ulvi bir duygu nasýl çýð gibi büyüdü ruhunda?



Anneler deyince, bu kervana tüm canlý türlerinin her birinin annelerini ve anne adaylarýný da katarsak muazzam bir þefkat ordusu meydana gelir. Penguenden aslana, kediden balýða, filden timsaha en uç örneklerde bile insaný hayret ve hürmet hisleriyle dolduran bir þefkatin mükemmel örneklerini temaþa ederiz. Sayý ve örnekler arttýkça bu Rahmetten küçük bir ýþýma bile bu kadar þefkat denizi gösterdiðine göre kaynak yani ilahi þefkat ve Rahmet'in artýk muhayyilesi mümkün olmayan bir mütalaa zeminine sürükleniriz.



'' Anneni de annendeki annelik duygusunu da yaratan o yüce Kudret ve Rahmet seni annenden daha çok sever ve þefkat eder'' dense bunu bir soyut kavram addeder, belki ilk bakýþta tam algýlayamayýz. Fakat annemin de haberi olmadan ve müdahalesi olamadan bir tek hücreden beni annemin vücut dokusu içinde sarýp sarmalayýp büyüten, besleyen ve koruyan elbette beni en çok sevendir, þefkat edendir.



Üç karanlýk tabiri ile mekaný anlatýlan o embriyonik insan, adeta þefkatli bir el tarafýndan anne tarlasýnda ekilmiþ nazenin bir tohumcuk. Ve tarlaya emretmiþ sahibi '' bu tohumu al, besle ve koru'' ne pahasýna olursa olsun. Tarla olan doku öyle itaat ve sevgiyle sarmýþ ki tohumu adý artýk týbbi bir ifadeden öte Rahim olmuþ, yani “anne rahmi”. Çünkü Allah' ýn Rahmaniyeti ve Rahimiyetinden ders almýþ. Bu arada annenin uterus dokusunu onunla ayný genetik yapýda olmayan bu emaneti nasýl atmayýp, dýþlamayýp kabul ediþi hatta kucaklayýþý (implatasyon) halen týbbi bir muamma. Çünkü her doku kendine protein yapýsý yabancý olan dokuyu dýþlar, atar. Demek emir, kudret ve irade çok büyük yerden kolluyor o yavruyu. Ve þefkatin en yücesi genetik kurallarýný sarsýyor.



Sevimli bir vav (9) harfi þeklinde kývrýlan o ilahi emaneti okumamýzý ve ibret almamýzý emreder o ilahi ferman. “Oku'' der bana. Ben sorarým : ''rabbim neyi okuyayým''. O der: ''yaradýlýþýný oku'' bir nutfeden insana seyrini. Yani ''zigottan embriyoya oradan fetüse ve nihayet mini mini bir insancýk oluþuna giden süreci oku'' der bana mana özetiyle. Ve bizim marifetullah okulundaki tahsil hayatýmýzýn ilk dersidir bu, ilahi þefkat tecellilerini okumak.



Þefkatin mukaddesatý ile birlikte asaleti de var. Hatta þefkatin aþktan daha üstün bir duygu olduðunu söyler üstad Bediüzzaman. Çünkü aþk karþýlýk bekler, þefkat karþýlýksýzdýr. Aþk maþuku- nu sever sadece. Þefkat ise sevdiðine benzeyenleri de, çaðrýþtýrdýklarýný da sevmenin adýdýr ayný zamanda. Demek sosyal bir olgu anlamýnda da þefkate çok muhtacýz, þu zaman ve zemininde ülkemizin. Çocuðunu baðrýna basan bir müþfik, baþkasýnýn çocuðunu da sever, incitmez, korur. Aðacýn dalýný kýramadýðý gibi kalbini de kýramaz mazlumun veya kolunu kanadýný. Tüm aç olan sevdiklerine lokmasýný verenlerle dolar dünya. Yavrusu açken kendisi nasýl tok olabilir ki?



Þefkatin rengine neden beyaz dediklerinin bir anlamý da þimdi beliriyor bu bakýþlar ýþýðýnda. Beyaz tüm renklerin toplamýdýr çünkü. Tüm renkleri çarkýfelek yapýp hýzla döndürürseniz beyaz görünür. Sanki bir çok güzelliði de karýþtýrýp santrifüj ettiðimizde þefkat çýkýyor ortaya. Demek aklýn yolu birmiþ. Demek o tertemiz duyguya beyaz diyenler gayri ihtiyari ortak bir yolda buluþmuþlar.

Tefekkür Dergisi

Gönderen: 26.01.2010 - 14:22
Bu Mesaji Bildir   Muhtazaf üyenin diger mesajlarini ara Muhtazaf üyenin Profiline bak Muhtazaf üyeye özel mesaj gönder Muhtazaf üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1174 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 11:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
sakir bayram (64), arabulan (55), ümit09 (53), hilalbaþa.. (44), ESÝLA (39), HiLaL90 (34), enes.gs (38), aksoy60 (40), Beste (46), gümüþta&#2.. (43), derdodertli (51), nurangurtekin (45), irfan temel (53), ismail_kutahya (37), Basel-Stadt (48), BLaCKHaPPY (47), haya (36), hesert (51), lütuf (39), köln72 (52), emretavsan (44), ahmet51 (47), ahmetpolat1983 (41), cansin18 (60), mizgin_islam (44), *HilaL* (39), ogretmen78 (45), mehmet70 (54), bluedream (42), Gül-i Ruhsar (37), Meral Cölkusu (44), Dünyali (52)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.65181 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.