0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » D İ N / İ S L A M » DİĞER DİNİ KONULAR » Modern Dünyada İman-amel münasebeti

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
Muhtazaf su an offline Muhtazaf  
Modern Dünyada İman-amel münasebeti
Moderator


4254 Mesaj -
Modern Dünyada Ýman-amel münasebeti
Dr. Ebubekir Sifil

Modern Dünyada Ýman-amel münasebeti
Vahyin temel hedefinin barýþ, özgürlük, adalet, eþitlik, zenginlik, geliþme/kalkýnma, refah... gibi "temel ilkeler"in gerçekleþtirilmesi olduðunda bütün modernistler görüþ birliði içindedir. "Önemli olan bu ilkelerin hayata geçirilmesidir. Bunun yolu/metodu önemli deðildir" derler. Bu sebeple Ýslam'ýn toplumsal hayatý düzenlemeye matuf baðlayýcý hükümler/ kalýplar getirmediðini, bahsi geçen ilkelere ulaþmak için her tarih ve coðrafyada farklý modeller ortaya konulabileceðini söylerler.

Ýslam'a, kaynaklarýna ve Müslümanlarýn tarihi tecrübelerine "Batýlý bir müslüman entelektüel" gözüyle bakan Tarýk Ramazan'ýn iddia ve eleþtirilerinin temelinde de bu bakýþ açýsý mevcut.

Bunun bir "çarpýlma" olduðu açýk. Hayata, varlýða ve eþyaya liberal pozitivist bir gözlükle bakmayý tercih ettiðiniz zaman bu kalýplarý benimsememeniz mümkün deðil. Bu bir kere gerçekleþtiðinde, bahsi geçen "temel ilkeler"le çatýþma/uyumsuzluk teþkil eden ayet, hadis, hüküm, tecrübe... ne varsa "bir þekilde" hayatýn dýþýna atýlacaktýr kaçýnýlmaz olarak!

Mesele "temel ilkeler"de... Onlar etrafýnda kurulu bir dünyaya talip olmayý, "insan" olmanýn amentüsü olarak ezberleyip benimsedikten sonra, hangi dine mensup olduðunuzun, nerede yaþadýðýnýzýn, hangi dili konuþtuðunuzun ve neyin propagandasýný yaptýðýnýzýn çok fazla bir önemi kalmýyor. Zira inanýlan ve dile getirilen ayný þeydir.

Ýþbu "temel ilkeler"in Ýslam adýna konuþup yazanlar vasýtasýyla Müslümanlarýn da dünyasýnda yer bulmuþ olmasý bu açýdan þaþýrtýcý deðil. Ýslam'ýn "tekelci" olmadýðý, "çoðulcu" bir yapýyý benimsediði, "baský ve þiddet"i reddettiði, "barýþ"tan yana olduðu, "ayrýmcýlýk" yapmadýðý... dile getirildiðinde bunun ruhumuzda "ayartýcý" bir etki yaptýðýný kim inkâr edebilir?

Tam bu noktada þu soru -rahatsýz edici olsa da- hayli anlam kazanýyor: "Müslümanlýk"ý "gayri müslimlik"ten ayýran nedir?

Bu soruya "iman" diye cevap vermek kolay ama yetersiz, hatta "aldatýcý" olaný benimsemek anlamýna gelecektir. Zira "iman" hem soyuttur, hem mücmeldir. Onu ete-kemiðe büründürerek yere indiren de, hayatýn bütün þubeleriyle iliþkisini belirgin kýlan da "amel"dir.

Ýlm-i Kelam zemininde münakaþa edilen "iman-amel münasebeti"nden bahsetmiyorum. Yani itikadiyatýn ameliyatla, imanýn azalarýn ameli ile münasebeti, ikincilerin yokluðunun ya da eksikliðinin birincileri ortadan kaldýrýp kaldýrmadýðý tartýþmasý deðil konumuz. Ya da "alýþtýðýmýz anlamda" bu deðil.

Yaþadýðýmýz durumu izah ve ifade için bununla irtibatlý olan ama biraz daha farklý açýlýmlar gerektiren bir bakýþa ihtiyacýmýz var. Burada sözünü ettiðim "amel", dünyaya bakýþýmýzý, hayatý anlamlandýrýþ tarzýmýzý, ideolojileri ve fikirleri deðerlendirme biçimimizi anlatýyor daha çok.

Vahyi ve onun etrafýnda teessüs etmiþ Müslümanlýðý liberal pozitivist dünya görüþünün ardýna baðlamak, gayri müslim dünyanýn teorik ve pratik deðer ve kabullerini Ýslam'ý yeniden tarif etme cürmünü göze alacak kadar merkezîleþtirmek ve mutlaklaþtýrmak þüphesiz "yeni" bir durum ve baþlý baþýna ele alýnmasý gerekiyor.

Elbette bu vakýayý ele alacaðýmýz temel zemin de "iman-amel münasebeti"dir. Ancak aradaki "mahiyet farký"na dikkat etmemiz gerekiyor: Gayri müslim dünyanýn deðer ve kabullerini hayatlarýnýn temeline yerleþtiren modern müslümanlar amelî mükellefiyetlerini arýzasýz biçimde yerine getiriyor olabilirler. Namaz, oruç, zekât, hacc gibi ibadetlerini aksaksýz/eksiksiz yapýyor olabilirler. Bu durumda onlarýn durumunun "iman-amel münasebeti" noktasýnda herhangi bir problem arz etmediðini söyleyebilir miyiz?

Batý'nýn ekonomik, siyasî, hukukî, toplumsal... kurum, kuram ve kurallarýnýn Ýslam'la çeliþme/çatýþma teþkil etmediði tezini terviç eden ve buradan modernizme "Ýslamî" bir zemin elde etmeye çalýþan modern müslüman, "iman-amel münasebeti" baðlamýnda nerede durmaktadýr?

Ben burada "arýzalý bir imandan kaynaklanan arýzalý bir amel"den bahsedebileceðimizi düþünüyorum. Ne dersiniz?

Gönderen: 20.01.2010 - 23:53
Bu Mesaji Bildir   Muhtazaf üyenin diger mesajlarini ara Muhtazaf üyenin Profiline bak Muhtazaf üyeye özel mesaj gönder Muhtazaf üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1185 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 11:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
aliye72 (49), maliyeter (45), Mehmet Ögretmis (66), REHBER2 (60), meltem35 (54), banazli (48), kardelen55 (53), rojda (39), yakobus (48), ibo13 (47), zeyd82 (42), erhan baker (50), seferistan (53), rufat (43), KAMCILI_MIZRAK (52), ejderha (57), Sofican (44), ofluenes61 (39), manly (51), boncell (53), zümer (44), ferdi33 (54), recai (47), Hidayet Demir (67), yelizyagci (48), doxan1 (45), imparator_57 (43), DELÝVELÝOGLU (60), KURTBEY66 (47), Murtaza GÜRSOY (38), yalovalifurkan7.. (34), durak1 (69), sinos (52), isik_67 (38), DaMLaM (47), EnDeRuN (53), Baha_RIP (35), cristor (46), AVLAYANHASAN (51), seyyid_emin (46), beyzanur61 (45), sekkos (42), necla caltekin (72), ekrem1992 (32), MuhammetColak (42)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.82523 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.