0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » A I L E / E Ğ İ T İ M / S A Ğ L I K » SAĞLIK & SPOR » Balı peteğinle yemeyin!

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
Muhtazaf su an offline Muhtazaf  
Balı peteğinle yemeyin!
Moderator


4254 Mesaj -
Balý peteðinle yemeyin!


Karpuzu kabuðu ile yemek ne kadar doðru deðilse, balý da peteðiyle yemek o kadar doðru deðildir.
Çanakkale Arý Yetiþtiricileri Birliði Baþkaný Cahit Ýleri, balýn peteðiyle tüketilmemesi gerektiði uyarýsýnda bulundu.Ýleri, insana enerji veren, grip ve üst solunum yollarý hastalýklarýnýn doðal ilacý olan, dengeli beslenmede vazgeçilmez besin kaynaklarý arasýnda yer alan balý tüketirken bazý inceliklere dikkat edilmesi gerektiðini söyledi.Balý peteðiyle tüketmenin çok doðru bir davranýþ olmadýðýna iþaret eden Ýleri, “Karpuzu kabuðuyla tüketmek ne kadar doðru deðilse, balý peteðiyle tüketmek de o kadar doðru deðildir. Çünkü petek balýn saklandýðý, korunduðu, muhafaza edildiði doðal bir kaptýr” dedi.Ýleri, arýlarýn doðada balý bulduklarý zaman hemen petek üretimine geçtiðini, topladýklarý balý da hazýrladýklarý peteklere koyduklarýný belirterek, þunlarý söyledi:“Petek üretiminde kullanýlan bal mumu, arýlarýn vücutlarýndaki halkalarýn arasýndan, birbirine tutunarak terleme yoluyla elde edilir. Ýhtiyaca göre farklý altýgenlerle petek örülür. Petek yapýmý arýyý çok yormaktadýr. 1 kilogram petek yapan bir arý kolonisi, 22-25 kilogram bal kaybetmiþ demektir. Zor þartlarda üretilen, ayný zamanda sanayi ürünü olan bal mumunun petekli bal tüketme yoluyla çöpe atýlmasý milli bir kayýptýr.”Ýleri, petekli balýn içindeki bal mumunun insan organizmasýna yararlý olmadýðýný, besleyici hiç bir deðerinin bulunmadýðýný vurguladý.Hazmýnýn kolay olmasý, alet ve ekipmanlarla el deðmeden hasat edilmesi, petekli bala oranla hesaplý olmasý, laboratuvarlarda incelenebilme özelliðiyle daha güvenilir olmasý nedeniyle tüketiciler tarafýndan süzme balýn tercih edilmesini öneren Ýleri, “Petekli olan bal, süzme bala göre en az iki kat daha pahalýdýr. Petekli balýn yüzde 25'inin bal mumu olduðunu hesaba katarsanýz bu oran üç katýna çýkmaktadýr. Arýnýn yaþadýðý yerin, kara kovan, sepet kovan, aðaç kovuðu ya da modern kovan olmasý balýn kalitesine yansýmamaktadýr” diye konuþtu.Ýleri, balýn, bitkilerin çiçeklerinde, yaprak diplerinde bulunan bal bezleri tarafýndan salgýlanan nektarýn, arý vasýtasýyla enzimler katýlýp, su oranýnýn yüzde 17'lere düþürüldüðü bir gýda maddesi olduðunu sözlerine ekledi.
Gönderen: 13.04.2009 - 13:01
Bu Mesaji Bildir   Muhtazaf üyenin diger mesajlarini ara Muhtazaf üyenin Profiline bak Muhtazaf üyeye özel mesaj gönder Muhtazaf üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1277 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 11:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
SaYaCGIN (48), AnneminSariGülü.. (34), kotza1 (55), keremcik (52), fatih GUNES (49), muhsin p.o. (52), tuva (42), Dostluklar_Baki (39), meydan26 (50), mehlika akasya (45), panter32 (50), NÖBETCI (47), baranbari (49), friendsofmehdi (39), tatar_salih (36)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.70344 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.