0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » D İ N / İ S L A M » DİĞER DİNİ KONULAR » Kur'an kaç sayfadır?

önceki konu   diğer konu
2 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
Muhtazaf su an offline Muhtazaf  
Kur'an kaç sayfadır?
Moderator


4254 Mesaj -
Kur'an kaç sayfadýr?
Ýslam neden hak dindir?
Cevap 1: Kur'an'ýn bir harfi dahi deðiþiklik arzetmez. Ancak sayfa tanzimi deðiþik olabilir. Elimizde bulunan Kur'an'larda Fatiha suresi ve Bakara suresinin ilk beþ ayeti bir sayfa olarak hesaplanýp toplam 604 sayfa olarak belirlenmiþtir.

Cevap 2: "Allah katýnda hak din Ýslâmdýr. O Ehl-i kitabýn ihtilaflarý kendilerine gerçeði bildiren ilim geldikten sonra sýrf aralarýndaki haset ve ihtiras yüzünden olmuþtur. Allah’ýn âyetlerini inkâr edenler bilsinler ki Allah onlarýn hesabýný çabuk görür." (Ali Ýmran 19)

Sözlükte din "gerek ödül gerekse ceza þeklindeki karþýlýk" anlamýnda olup tâbi ile (uyan) kudret sahibi metbû (uyulan) arasýndaki iliþkiyi ifade eder. Te***rim olarak dinin çeþitli tanýmlarý yapýlmýþtýr. Batýlý bilim adamlarýyla müslüman bilginlerin din tarifleri arasýnda bazý temel farklýlýklar bulunmaktadýr. Yine dinin kaynaðý ve ilk ortaya çýkýþ biçimi konusunda bu iki muhitte önemli görüþ ayrýlýk***larý vardýr.

Ýslâmî anlayýþa göre din kýsaca kiþinin yaratýlýþ amacýna uygun bir hayat sü***rebilmesi ve bu amacý belirli bir disiplin içinde gerçekleþtirebilmesi için kendisi***ne yol gösteren kurallar bütününü ifade eder. Din bir tarafýn kutsal buyruk ve ege***menliðine diðer tarafýn uyum ve baðlýlýðýna dayalý iliþkileri düzenleyen bir kurum olmakla beraber bu âyet-i kerîmeden Kur'an'a göre Allah katýnda dinin ve din***darlýðýn deðer taþýmasýnýn iradî bir teslimiyet üzerine kurulmuþ olmasý þartýna baðlý olduðu anlaþýlmaktadýr. Bir baþka anlatýmla Ýslâmî telakkiye göre din akýl sahiplerini kendi istek ve iradeleriyle hayra ve mutluluða yönlendiren bir kurum beþe***rin kendi seçimine dayalý fiillerini düzenleyen ilâhî bir kanundur.

Kur'ân-ý Kerîm'de islâm kelimesinin geçtiði ilk yer bu âyettir. Ýslâm'ýn söz***lük anlamý "baðlanmak itaat etmek teslim olmak esenlik ve barýþ içinde ol***maktýr. Terim olarak islâm "Hz. Muhammed'in din adýna bildirdiklerinin tama***mýný bütün varlýðýyla benimsemek ve bunu ortaya koyan bir teslimiyet içinde olmak" demektir. Hz. Peygamber'in getirdiði hak dinin adý da Ýslâm'dýr. Yine Ýslâm Arapça'da bu dine girmeyi ifade eden bir masdardýr. Ýslâm dininin mensubu olan kiþi Arapça'da müslim Farsça'da müselmân kelimesiyle ifade edilir. Türkçe'de bu din için Ýslâmiyet ve Müslümanlýk bu dinin mensubu için de müslüman ke***limeleri kullanýlýr.

Ýslâm kelimesinin sözlük anlamýyla terim anlamý arasýnda güçlü bir alâka vardýr. Ýslâmî anlayýþa göre din irade ve akýl sahibi varlýklar arasýnda uyuþmazlýk***larý ve çekiþmeleri önleyip uzlaþma saðlayan bir kanundur. Din sadece insanlar arasýnda deðil insanlarla Allah arasýnda da bir mutabakatý Ýfade eder. Böylece ya***ratanýn iradesiyle yaratýlmýþlarýn iradesi arasýnda bir uyum saðlanmýþ olur.

Bütün ilâhî dinler Allah'ýn birliði esasýna dayalý olduðu için Hz. Muham***med'in teblið ettiði Ýslâm dini ile diðer peygamberlerin getirdiði dinler temelde birleþirler. Bununla beraber müslüman bilginlerin bir kýsmýna göre Ýslâm dini ve Ýslâm ümmeti tabirleri sadece Hz. Muhammed'in getirdiði din ve onun mensupla***rý için kullanýlabilir. Ýslâmiyet önceki hak dinlerle temelde uyuþsa bile. bu dinin kendine ait özellikleri ve mensubu olan ümmete özgü hükümleri vardýr. Diðer bir grup müslüman bilgine göre ise önceki ilâhî menþeli dinlerin de Ýslâm olarak anýl***masý mümkündür. Onlara göre Kur'ân-ý Kerîmde bu anlayýþý destekleyen birçok âyet vardýr: Hz. Ýsa'nýn havarilerinin cevabýnýn "Þahit ol ki bizler müslümanlarýz" þeklinde Ýfade edilmesi Hz. Ýbrahim hakkýnda "O hanîf bir müslümandý" buyurulmasý yine "O sîze daha önce de bunda da 'müslümanlar' adýný verdi" þeklinde genel bir nitelendirilmeye yer ve***rilmesi bunlara örnektir. Karþý görüþ sahiplerine göre ise bu tür nitelendirmeler peygamberlerle alâkalýdýr.

Kanaatimize göre Kur'ân-ý Kerîm dýþýndaki ilâhî kitaplarda o kitaba tâbi ola***caklar için bir din adý konmadýðý Yahudilik ve Hýristiyanlýk gibi isimlendirmele***rin daha sonra ortaya çýktýðý ve bunlarýn o peygamberin tâbilerine sonradan veri***len adlar olduðu dikkate alýnýrsa "Doðrusu Allah katýnda din Ýslâm'dýr" ifadesinin anlamý daha iyi anlaþýlýr. Her ne kadar Hz. Muhammet!'in teblið ettiði dinin ken***dine özgü hükümleri varsa da Kur'an'da bu kitabýn önceki peygamberlerin getir***diklerini onaylama özelliði üzerinde ýsrarla durulmasý onlarýn bildirdiklerinin de temelde Ýslâm dairesi içinde olduðunu ancak ilâhî hikmet gereði bu öðretilerin en mükemmel þekline Hz. Muhammed'in gönderilmesi ile ulaþýldýðýný gösterir. Þu halde yüce Allah'ýn hoþnutluðunu elde etmenin yegâne yolu O'nun bildirdiklerine bütünüyle inanmaktýr. Buna göre olgudan hareketle ve belir***li kesimleri ifade için baþka din isimlerinden söz edilebilirse de nihaî hedef ger***çeði arayanlarýn Allah Teâlâ'nýn razý olduðu çerçevede buluþmalarýdýr ve ilâhî bil***dirimler için geçerli olan bu sürecin insanlýðýn aklýna ve vicdanýna yansýmasý ka***çýnýlmazdýr. Ýslâm bilginleri bu anlayýþý "ümmet-i icabet" ve "ümmet-i davet" þek***linde kavramlaþtýrmýþlardý r; bunlardan birincisi Hz. Muhammed'in bildirdiklerine bilfiil ve açýk biçimde tâbi olma iradesini ortaya koyanlarý ikincisi ise henüz bu düzeyde olmayan fakat iþaret edilen yansýma süreci içinde bulunan potansiyel kit***leyi ifade etmektedir. Bu itibarla "Musevîlik" ve "Ýsevîlik" gibi isimlendirmelere kýyasla bazý batýlý yazarlarýn Ýslâmiyet'i "Muhammedîlik" þeklinde sýnýrlayýcý bir adla anmalarý isabetli deðildir; zira bu hem gerçeði yansýtmaktan uzaktýr hem de sözü edilen iletiþimi ve kaynaþmayý önleyici niteliktedir.

Âyeti nihaî hedef açýsýndan bu þekilde anlamak nerede ve ne zaman yaþamýþ olursa olsun Allah'a þirk koþmaktan uzak durabilmiþ ve davranýþlarýna bu inanca uygun biçimde yön verebilmiþ herkesin Kur'an'ýn telakkisine göre "müslüman" olarak nitelenmesi gerektiði teziyle çatýþmaz. Gerçekten birçok âyette insanlarýn âhiretteki kurtuluþlarý konusunda bu ölçütün esas alýndýðý görülmektedir.

Geniþ anlamýyla Ýslâm (müslüman olma) hem kalp hem dil hem de davranýþ***larla teslimiyeti ifade eder. Bunlar içinde en önemli ve deðerli olan teslimiyet kalple olanýdýr. Kur'an'da Ýslâm kelimesinin iman düzeyine ulaþmamýþ teslimiye***ti ifade etmek üzere kullanýldýðý da görülür.

"Kendilerine kitap verilenler" ifadesi genellikle Ehl-i kitap tabirinin içeriði***ne göre anlaþýlmýþtýr. Ýlim kelimesi ise "vahiy ve apaçýk deliller" þeklinde açýklanmýþtýr Âyette Ehl-i kitabýn ancak ilim geldikten sonra ihtilâfa düþtüðünün ifade edilmesi kendilerine yeterince açýk ilâhî bildirim yapýldýðý ve bu açýdan hiçbir mazeretleri bulunmadýðý halde sýrf kendi kusurlarý sebebiyle çýkar düþüncesi ve beþerî tutkular uðruna ayrýlýða düþtüklerini ve çatýþ***maya girdiklerini belirtmek içindir. "Aralarýndaki hak tanýmazlýk yüzünden" þek***lindeki gerekçeden hareketle burada kastedilenlerin yahudiler veya Hýristiyanlar yahut her ikisi olduðuna dair açýklamalar yapýlmýþtýr. Tarihî bilgilerin ýþýðýnda bu***rada ilâhî vahye muhatap toplumlarýn vahyin saðladýðý aydýnlýðý deðerlendirip ba***rýþ ve uygarlýk yolunda ilerlemek yerine kiþisel ihtiraslarla aklýselimi dýþlamalarý***nýn özellikle çýkar çatýþmalarý üzerine temellenen dini fýrkalara ayrýlmalarýnýn eleþtirildiði söylenebilir. Bu uyarýya raðmen Kur'an'a inananlarýn ayný hatayý tek***rar etmeleri ilâhî mesajý beþeriyete en güzel biçimde ulaþtýrma misyonunu yerine getirebilmelerinde ve medeniyet yarýþýnda lâyýk olduklarý yeri almalarýnda önem***li bir engel oluþturmuþtur.
Selam ve dua ile...
ALINTIDIR
Gönderen: 27.02.2009 - 19:38
Bu Mesaji Bildir   Muhtazaf üyenin diger mesajlarini ara Muhtazaf üyenin Profiline bak Muhtazaf üyeye özel mesaj gönder Muhtazaf üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Muhtazaf su an offline Muhtazaf  
Moderator


4254 Mesaj -
Kuran-ý Kerimde kaç tane sure vardýr?
Soru: Kuran-ý Kerimde kaç tane sure vardýr?
Cevap: 114
Soru: Kuran-ý Kerimde kaç tane tilavet secdesi vardýr?
Cevap: 14 tane
Araf 206, Rad 15, Nahl 41, Ýsra 107, Meryem 58, Hacc18, Furkan 60, Neml 25, Secde 15, Sad 24, Fussilet37, Necm 62, Ýnþikak21. Alak 19
Soru: Tilavet secdesi ile biten sureler hangileridir ?
Cevap: Araf süresi -Necm süresi -Alak süresi
Soru: Nebilerin ismiyle isimlenen sureler hangileridir?
Cevap: Yunus, Hud, Yusuf, Ýbrahim, Muhammed, Nuh sureleri
Soru: Ayet sayýsýna göre Mekki surelerin en büyüðü hangisidir?
Cevap: Þuara suresi 227 ayet
Soru: Kuran da zikredilen en büyük rakam kaçtýr?
Cevap: 100 bin rakamý saffat suresi 147. ayet
Soru: Kuran-ý Kerimde zikredilen en küçük rakam kaçtýr?
Cevap: 1/10 Sebe:45
Soru: Sure kelimesiyle baþlayan sure hangisidir?
Cevap: Nur Süresi
Soru: Besmele iki defa zikredilen sure hangisidir?
Cevap: Neml Suresi
Soru: Besmele ile baþlamayan sure hangisidir?
Cevap: Tevbe (Berae) suresi
Soru: Ýki nebinin ismi ile biten sure hangisidir?
Cevap: Alâ Suresi
Soru: Esma-ül Hüsna'dan birisiyle baþlayan sure hangisidir?
Cevap: Rahman Suresi
Soru: Peygamber efendimizin kadýnlara öðretilmesi emir buyurduðu sure hangisidir?
Cevap: Nur suresi
Soru: Her ayetinde Allah(c.c)lafzý olan sure hangisidir?
Cevap: Mücadale suresi
Soru: Her gece 30 ayeti okuyan kimseyi kabir azabýndan koruyan sure hangisidir?
Cevap: Mülk suresi
Soru: Nazil olduðu zaman 70 bin meleðin arza indiði sure hangisidir?
Cevap: En’am suresi
Soru: Cuma günü okunmasý müstehap olan sure hangisidir?
Cevap: Kehf suresi
Soru: Rasüllah’ýn beni yaþlandýrdýðý buyurduðu sure hangisidir?
Cevap: Hud suresi
Soru: Baþýndan ve sonundan ayetlerin okunup ezberlenmesi deccalden koruyucu olan sure hangisidir?
Cevap: Kehf suresi
Soru: Kendisinde iki tane secde ayeti olan sure hangisidir?
Cevap: Hacc suresi
Soru : Okuyaný þirkten beri kýlan ve yatarken son olarak okunmasý müstehap olan sure hangisidir?
Cevap: Kafirun suresi
Soru: Rasullah'ýn Kuran'ýn üçte birine denk buyurduðu sure hangisidir?
Cevap: Ýhlas suresi
Soru:Bir maden ismi olan sure hangisidir?
Cevap: Hadid suresi (demir manasýna)
Soru: Ahmed ismi kendisinde zikredilen sure hangisidir?
Cevap: Saff suresi 6. ayet
Soru: Sahabe ismi kendisinde zikredilen sure hangisidir. Ve hangi isimdir?
Cevap: Ahzab suresi 37. ayet - Zeyd-
Soru: "O gün yalancýlara yazýklar olsun (vay hallerine)" ayeti kendisinde 10 defa zikredilen sure hangisidir?
Cevap: Mürselat suresi
Soru: "Ey Nebi" hitabý beþ defa zikredilen sure hangisidir?
Cevap: Ahzab suresi
Soru: 29. cüzde bir tane medeni sure vardýr ismi nedir?
Cevap: Ýnsan suresi
Soru: Ýmam Þafi (r.a) nin insan düþünse bu sure insanlara yeterdi buyurduðu sure hangisidir?
Cevap: Asr suresi
Soru : Rasullahýn Zehrevan diye isimlendirdiði sureler hangileridir?
Cevap: Bakara ve Ali imran sureleri
Soru: Kuran-ý Kerimde kaç tane nebinin adý zikredilmiþtir?
Cevap: 25
Soru: Ayný ayetin kendisinde 31 defa zikredildiði sure hangisidir?
Cevap: Rahman suresi (febieyyi ala i rabbiküma tükezziban)
Soru: Amme cüzünde kaç tane sure vardýr?
Cevap: 37
Soru: Mekkede müþriklere karþý Kuran-ý açýktan ilk okuyan sahabe kimdir?
Cevap: Abdullah b. Mesut
Soru: Rasullahýn Kuran'ýn zirvesi buyurduðu sure hangisidir?
Cevap: Bakara suresi
Soru: Hüdhüd kuþunun kýssasý hangi surede zikredilmektedir?
Cevap: Neml Suresi 20-24
Soru: Ayetel kursi hangi surenin kaçýncý ayetidir?
Cevap: Bakara süresi 255
Soru: Zekatýn kimlere verileceðini tek tek sayan ayeti kerime hangi sürede ve kaçýncý ayettir?
Cevap: Tevbe süresi 60
Soru: Binite binince okunan dua hangi sürede ve kaçýncý ayettir?
Cevap: Zuhruf 13
Soru: Bedir gazvesini anlatan süre hangisidir?
Cevap: Enfal süresi
Soru: Uhud gazvesini anlatan süre hangisidir?
Cevap: Ali imran 121-190
Soru: Hendek gazvesini anlatan süre hangisidir?
Cevap: Ahzab 9-27
Soru: Tebük gazvesini anlatan süre hangisidir?
Cevap: Tevbe 38-125
Soru: Peygamber efendimizin hicretini anlatan süre hangisidir?
Cevap: Tevbe 40
Soru: Harut ve Marut kýssasýný anlatan süre hangisidir?
Cevap: Bakara 102
Soru: Kýblenin Kudüs’ten Kabe’ye çevrildiðini anlatan süre hangisidir?
Cevap: bakara süresi 142-150
Soru: Mirac hadisesini anlatan süre hangisidir?
Cevap: Necm süresi
Soru: Ýfk hadisesini anlatan süre hangisidir?
Cevap: Nur süresi 11-26
Soru: Zülkarneyn süresini anlatan süre hangisidir?
Cevap: kehf 83-98
Soru: Talut Calut kýssasýný anlatan süre hangisidir?
Cevap: Bakara 246-252
Soru: Musa a.s ile Hýzýr a.s kýssasýný anlatan süre hangisidir?
Cevap: Kehf 60-82
Kuraný Kerimde kaç ayet var?
Kur'an ayetlerinin sayýsý:
• Kufelilere (Hz. Ali'ye) göre 6236
• Mekkelilere göre 6214
• Basralýlara göre 6204
• Þamlýlara göre 6226 veya 6250
• Ýbni Mes'ud'a göre 6218
• Ýbni Abbas'a göre 6216
• Ýsmaili Medenî'ye göre 6214
• Ýbrahimi Teymi'ye göre 6199
• Ýcmâ'ya göre ise 6666
Kaynak: Ýmamul-Huda Ebu'l-Leys, Bustanul-Arifîn, Derseadet 1289
Not:Nerede durak var itilafi vardir Yoksa kuran yine ayni kuran.
ALINTI
Gönderen: 27.02.2009 - 19:51
Bu Mesaji Bildir   Muhtazaf üyenin diger mesajlarini ara Muhtazaf üyenin Profiline bak Muhtazaf üyeye özel mesaj gönder Muhtazaf üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1311 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 11:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
SaYaCGIN (48), AnneminSariGülü.. (34), kotza1 (55), keremcik (52), fatih GUNES (49), muhsin p.o. (52), tuva (42), Dostluklar_Baki (39), meydan26 (50), mehlika akasya (45), panter32 (50), NÖBETCI (47), baranbari (49), friendsofmehdi (39), tatar_salih (36)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.67257 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.