0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » D İ N / İ S L A M » DİĞER DİNİ KONULAR » Dua...

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
Muhtazaf su an offline Muhtazaf  
Dua...
Moderator


4254 Mesaj -
Kur’an-ý Kerim’de yer alan dualardan örnekler verir misiniz?
Ey Rabbimiz! Bizi sana boyun eðenlerden kýl, neslimizden de sana itaat eden bir ümmet çýkar, bize ibadet usullerimizi göster, tevbemizi kabul et; zira, tevbeleri çokça kabul eden, çok merhametli olan ancak sensin. Ey Rabbimiz! Onlara, içlerinden senin âyetlerini kendilerine okuyacak, onlara kitap ve hikmeti öðretecek, onlarý temizleyecek bir peygamber gönder. Çünkü üstün gelen, her þeyi yerli yerince yapan yalnýz sensin. ...
Yaðmur duasý yaðmurun yaðmasý için mi yapýlýr?
Yaðmura muhtaç bulunan ve onu getirmekten de aciz olan insanoðlu, bu ihtiyacýnýn ancak Ýlâhî rahmet tarafýndan yerine getirileceðinin þuurunda olarak Allah’a iltica eder ve Ona sýðýnýr. Her ibadet gibi yaðmur namazýnda da Allah’ýn rýzasý esas alýnýr. Ýbadet sonunda yaðmursuzluk afetinden kurtuluþ için Allah’a dua edilir, ondan yardým dilenir.
Dua ne demektir ve niçin yapýlýr?
Ýnsanýn dünya hayatý iki esas üzere yürüyor: Menfaati celp, zararlarý def. Yani hayatýna lazým olan þeyleri temin etmek ve ona zarar verecek þeylerden de sakýnmak, emin olmak. Bu iki sahada da insan son derece acizdir.
Lanet ne demektir? Bir müslümana lanet etmenin getireceði sorumluluk nedir?
Kur’an-ý Kerim’de “lanet” ifadesi yer almaktadýr, fakat bu tabir baþta müþrik ve Yahudi olmak üzere kafirleredir. Çünkü “lanet”in manasý, “insanýn Allah’ýn rahmet ve affýndan uzak kalmasýný istemektir.”
Salat-ý nariye niçin okunur?
Bu çeþit dualarýn hem maddi hayatýmýz için, hem de uhrevi istikbalimiz için þüphesiz pek çok faydasý vardýr. Ýhtiyaçlar bu duayý okumanýn vakti ve zamaný olarak deðerlendirilmeli ve dua Allah rýzasý için okunmalý ve istediðimiz þeyin hakkýmýzda hayýrlý ise tahakkuk etmesi istenilmelidir.
Dua’nýn manasý ve hikmeti nedir?
Dua; Allah’a yalvarmak, yakarmak, niyaz etmek, çaðýrmak, yardým dilemek anlamlarýna gelmektedir. Kelime anlamýyla da çaðýrma demektir. Ýnsan dua ile Allah’a yakýnlaþýr ve ruhen rahatlayýp huzura erer.
Duanýn yapýlýþ þekli nasýl olmalýdýr, makbul dualar nelerdir ve ne zaman dua edilmelidir?
Duanýn nasýl yapýlmasý gerektiði hakkýnda yüce Rabbimiz bize yol gösteriyor ve açýkça, baþka hiçbir izaha gerek kalmayacak þekilde; “Rabbinize yalvara yakara ve gizlice dua edin. Bilesiniz ki O, haddi aþanlarý sevmez. Allah'a korkarak ve (rahmetini) umarak dua edin. Muhakkak ki iyilik edenlere Allah'ýn rahmeti çok yakýndýr.”, “Kendi kendine, yalvararak ve ürpererek, yüksek olmayan bir sesle, sabah akþam Rabbini an. Gafillerden olma.” buyuruyor.
Ayný duayý her zaman tekrar etmeye ne gerek vardýr?
Herhangi bir konuda dua ederken ýsrarcý olmak ve yana yakýla yalvarmak gerekir. Bir kere yapýlan dua, sanki “olsa da olur, olmasa da olur” cinsinden ve sýradan, yarým aðýzla yapýlan bir duadýr. Böyle bir duanýn kabul olma þansý oldukça azdýr denebilir. Bunun için duada tekrar ve ýsrar esastýr.
Müminin mümine duasý nasýl olmalýdýr?
Makbul dualardan biri de, müminin, mümine gýyabýnda yaptýðý duadýr. Çünkü dua yapan insanýn, yaptýðý duada bir menfaati veya bir beklentisi yoktur. Bu sebeple ihlaslý ve samimidir.
Duanýn tesiri var mýdýr?
Duanýn büyük tesiri olduðu pek çok psikolog ve alim tarafýndan belirtilmiþtir. Bu konuda gerek Ýslâm bilginleri gerekse Batýlý Din ve bilim adamlarý tarafýndan pek çok kitap yazýlmýþtýr.
Dua ederken büyük zatlarý vesile yapmak ve “onlarýn hürmetine” diye dua etmek caiz midir?
Duada büyükleri vesile yapmak caizdir. Özellikle Peygamberleri ve Peygamberimizi vesilesi yapmak, duanýn kabulüne vesiledir. Nitekim ayette “Allah ve melekleri, Peygambere çok salavât getirirler. Ey müminler! Siz de ona salavât getirin ve tam bir teslimiyetle selam verin.” buyurularak, bu hususa iþaret edilmektedir.
Kuran’da bütün dualara cevap verileceði belirtiliyor. Halbuki dualarýmýzýn çoðu kabul olmuyor?
Cevap vermek ayrýdýr, kabul etmek ayrýdýr. Her dua için cevap vermek var; fakat kabul etmek, hem istenen þeyin aynýsýný vermek Cenabý Hakkýn hikmetine tâbidir.
Dua ederken Allah’tan neler istenebilir?
Bizler kul olduðumuzun idraki içerisinde olduðumuz sürece Allah’tan istediklerimizin ve isteyebileceklerimizin sýnýrý yoktur. Peygamberimiz (s.a.v), kendisi en yüksek makamlara talip olmuþ ve bunlarý Allah’tan istemiþtir. Çünkü Allah (c.c), kendisinden bir þey istenilmesinden ve isteyene vermekten hoþlanýr.
Dua hastayý iyileþtirir mi iyileþtirmez mi? Bazý yazarlar, bir araþtýrma sonucunu yayýnlayarak, 'Dua'nýn hastalarýn iyileþmesi üzerinde etkisi olmadýðýný yazmýþtý. Peki gerçekten böyle mi? Dua konusunda yapýlan bilimsel araþtýrmalar gerçekte ne diyor?
Yapýlan bilimsel çalýþmalarýn farklý ve bazen menfî sonuç vermesinin en önemli sebebi ise duanýn mahiyet ve niteliðini bilmemektir. Cenab-ý Hakk'ýn Rahmaniyet (bütün varlýklarý toptan kuþatan küllî merhamet) tecellisi ile her bir varlýðý tek tek kapsamýna alan Rahimiyet (hususî merhamet) tecellisi vardýr.
Ýnancýn ve duanýn tedavide rolü var mýdýr? Modern týp buna nasýl bakýyor?
Hastalýk ve saðlýk hususunda, vehimli ve vesveseli olan kiþilerin hastalýklara daha kolay yakalandýklarý, fakat güçlü iradeye ve tevekküle sahip insanlarýn hastalýklara daha dirençli olduklarýný yapýlan araþtýrmalar ortaya koymaktadýr. Ýnançlý ve huzurlu olanlarýn tedaviye daha yatkýn, inançsýz ve stresli kiþilerin ise tedaviye daha geç cevap verdikleri de bilinmektedir.
Ruh-dua iliþkisi var mýdýr? Duanýn Psikolojik faydalarý nelerdir?
Soyut gerçekliðin (ruh) varlýðý bilimin hiçbir sabitine ters düþmediði gibi 1995lerden sonra anlaþýlan beyin fonksiyonlarýnýn özellikleri insanýn sadece biyolojik deðil ayný zamanda psikolojik, sosyal ve siprutuel bir varlýk olmasý gerektiði bilgisini doðruluyor.
Sorularlaislamiyet.com
Gönderen: 10.02.2009 - 19:04
Bu Mesaji Bildir   Muhtazaf üyenin diger mesajlarini ara Muhtazaf üyenin Profiline bak Muhtazaf üyeye özel mesaj gönder Muhtazaf üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1783 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 11:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
33mya (63), turkishdanger (36), LeeNa (56), avara (34), @KIN (43), Sedat KAYHAN (61), burcuburcu (49), emelim (52), yahia (49), huzur (52), nazarboncuð.. (44), fettah (42), asafusta (41), Selim54 (35), excelleron (53), SeHZaDeM (34), sofiumit (41), remzi82 (54), iskender_1 (44), Ibrahim_Kerim (43), ÝSU (31), sadozaydin (38)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 1.19329 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.