0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » SERBEST KÜRSÜ » ***...NAMAZ KIL'MAMAK BAHANE...***

önceki konu   diğer konu
29 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
rifat56 su an offline rifat56  
***...NAMAZ KIL'MAMAK BAHANE...***
5108 Mesaj -
Namazý Terk Etmenin Bahaneleri..

Önemini bilmemek


Namaz kýlmamanýn en büyük sebebi, önemini bilmemektir. Namazýn ne büyük bir ehemmiyet ve kýymet taþýdýðýný bilmeyen nice Müslüman,Ýþin var, sonra kýlarsýn;Neyse sonra kaza edersin; gibi cümleler kullanýrlar.

Oysa namaz o kadar önemlidir ki, insanýn yaratýlýþ sebebinin en büyüðü budur.

Düþünün bir kere: Rabbimiz Kur'an da meâlen;Ben cinleri ve insanlarý, ancak Bana ibadet etsinler diye yarattým; buyuruyor. (Zâriyât Sûresi: 56)

Daha ötesi var mý?

Hem Rabbimiz, hem Peygamberimiz (a.s.m.), en büyük ibadetin namaz olduðunu belirtiyorlar. Bu kadar açýk gerçek ortada iken farklý bir þey düþünmek mümkün mü?

Bizim ve her þeyin yaratýcýsý, bizi dirilten ve öldüren, ahirette bizi hesaba çekerek sonsuz bir mükâfat veya azap verecek olan Allah, çok açýk ve net bir þekilde, bizi ibadet ve namaz için yarattýðýný buyuruyor, ýsrarla namazý emrediyor. Bizim farklý bahanelerle namazý terk etmemiz, kendi kendimizi aldatmak ve baþýmýzý kuma sokmak olmuyor mu?

Evet, içinde bulunduðumuz gafletten uyanalým. Namazý vaktinde, hiç kaçýrmadan, ezan okunur okunmaz, dosdoðru ve hakkýný vererek kýlalým. Eðer hemen uyanmazsak, bilelim ki, Cehennemde uyanmak çok geç olacaktýr.




SAYGI,SEVGÝ,SELAM VE DUA ÝLE...
Gönderen: 29.08.2006 - 13:22
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
NurBahcesi su an offline NurBahcesi  
2687 Mesaj -
hakkiyla kilamiyoruz mübarek
bahane cok
kildigimizda da sünnetler terk bahaane
misafir var acele bahane
yola cikacagiz bahane
carsiya gidecegim bahane
namazdan kopacak kadar bahanemiz var
namaz namaz namaz
sondan zaman gecer bahaneler zamani durdurmuyor akiyor namazlarda gidiyor geri dönüs

Gönderen: 29.08.2006 - 13:28
Bu Mesaji Bildir   NurBahcesi üyenin diger mesajlarini ara NurBahcesi üyenin Profiline bak NurBahcesi üyeye özel mesaj gönder NurBahcesi üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Allah Gafûr ve Rahîm'dir, affeder düþüncesi
Namaz kýlmayan insanlardan bazýlarý ve en baþta nefsimiz,Caným ne olacak, Allah affeder der. Namazý terk eden nice insan, Rabbimizin af ve maðfiretinin sonsuz olduðunu, Onun her þeyi affedeceðini söyler. Oysa bu, þeytanýn bir tuzaðýdýr.

Elbette Rabbimiz þirkin dýþýnda bütün günahlarý affeder. Ama nasýl?

Þu ayet meali bizi bu konuda daima uyanýk tutmalýdýr:

Ey insanlar! Rabbinizin emir ve yasaklarýna karþý gelmekten sakýnýn. Ve öyle bir günden korkun ki, ne babanýn evlâdýna, ne evlâdýn babasýna hiçbir faydasý olmaz. Allah'ýn vaadi þüphesiz haktýr; sakýn dünya hayatý sizi aldatmasýn. O çok aldatýcý þeytan da, Allah'ýn azabýný unutturup sadece affýna güvendirerek sizi isyana sürüklemesin. (Lokman Suresi: 33)

Son cümle apaçýk bir þekilde Nasýl olsa Allah affeder diyerek, namaza karþý ilgisiz olmanýn yanlýþlýðýný ortaya koyuyor.

Gafûr ve Rahîm” olduðu için namaz konusundaki ihmalimizden dolayý bizi affedeceðini umduðumuz Rabbimiz, açýkça bu konuda bizi uyarýyor, aldanmamýzý istemiyor.

Biz þimdi, Rabbimizi Kendisinden daha mý iyi tanýyoruz ki, Affeder, affeder diye namazý terk ediyoruz? Sanki, Allah her ne kadar Kur'an da 70 defa namazý emrediyorsa da, merak etmeyin O merhametlidir, affeder diyoruz.

Öncelikle þu gerçeði unutmayýn: Rabbimizin merhametine ve affýna güvenerek günah iþlenmez. Ancak gafletle günah iþlenmiþ, ama sonunda piþmanlýk duyulup af dilenmiþse, o baþka. Þu uyarýya dikkat edin:

Allah katýnda makbul olan tevbe, o kimsenin tevbesidir ki, onlar bilmeyerek kötülük iþlerler de, çok geçmeden piþman olup tevbe ederler. Ýþte onlarýn tevbesini Allah kabul eder.

(Nisâ: 17)

Demek ki, tevbenin kabul olabilmesi için günahýn bilmeyerek iþlenmesi ve çok geçmeden piþman olunmasý gerekir. Oysa namazýný kýlmayan nice insan, hem bile bile bu günahý iþliyor, hem de hiç piþman olmadan her gün ayný günahý iþlemeye devam ediyor.

Evet, Rabbimizin güzel isimleri içinde en fazla olan, þefkat, af ve merhamet manasýný taþýyanlardýr. Rahmetinin, gazabýný geçtiðini belirten de Odur. Kendisine ortak koþmaktan baþka her þeyi affedeceðini de belirtmiþtir.

O kadar ki, ömründe bir namaz bile kýlmadan affettiði ve Cennete koyacaðý insanlar vardýr. Ama, bütün ömrünü namazla geçirdiði halde ayaðý kayýp Cehenneme yuvarlananlar da bulunmaktadýr.

Gafletle günahý iþleyip, sonradan ayýlan, kendine gelen, þuurlanan bir insan, Ben ne yaptým, ne büyük hata iþledim diye sarsýlýr, ciddi bir piþmanlýk duyar ve affedilmesi için yalvarýrsa, Rabbimiz affedebilir.

Dikkat edin: Affedebilir diyoruz. Çünkü, Allah'ýn af ve maðfireti hiç kimsenin ipoteði altýnda deðildir. Hiç kimse Ona ait bir yetki hakkýnda fikir yürütemez, Onu etkileyemez.

Ve en büyük günahlardan birisi, Allah bana azap etmez düþüncesi, bir baþkasý,Ben nasýl olsa Cennetliðim anlayýþýdýr.

Tabiî, Allah beni affetmez, Allah beni Cennetine sokmaz, Ben kesinlikle Cehennemliðim gibi düþünceler de yanlýþtýr.

Çünkü, Allah'ýn ikramý, ihsaný, affý, baðýþý, adaleti hiç kimsenin etkisi altýnda deðildir. Rabbimiz, her hususta olduðu gibi, bütün fiillerinde de tek, baðýmsýz ve sorumsuzdur.

Bunun için diyoruz ki, býrakýn günah iþlemeden önce, samimiyetten uzak ve çeliþki içinde, Allah affeder diye düþünmek; günahtan sonra içten ve yürekten tevbe ve istiðfar etsek bile neticeyi bilemeyiz. Ne,Affedildik dememiz, ne de, Affedilmedik diye düþünmemiz doðrudur. Ölünceye kadar affýný ümit eder, azabýndan korkarýz.
Bu bakýmdan namaz kýlmayýp, Allah affeder diye düþünmek, büyük hatadýr ve namaz için bir özür olamaz.



saygý,sevgi,selam ve dua ile...
Gönderen: 29.08.2006 - 13:34
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Daha gençsin, yaþlanýnca kýlarsýn
Namazýn bahanelerinden birisi de, henüz genç olmaktýr. Gariptir ki, ibadete ve namaza daha bir þevkle sarýlmamýzý saðlamasý gereken gençlik, bazen engelmiþ gibi gösterilir. Hatta nefsimiz ve çevremiz,Daha gençsin, yaþlanýnca kýlarsýn diyebilir.

Halbuki yaþlanýncaya kadar yaþayacaðýmýza dâir kimin garantisi var? Kim Azrail'le sözleþme yapmýþ ki? Ölüm genç ihtiyar dinliyor mu?

Diyelim bize özel olarak garanti verildi, 100 sene yaþayacaðýz. Namaza ne zaman baþlayacaðýz? Ölçü nedir? 60 yaþýnda mý, 80 mi, 90 mý, yoksa ölmeden bir gün önce mi?

Peki ergenlik çaðýndan itibâren yaptýklarýmýzýn hesabý sorulmayacak mý bize? Allah, Ey yaþlýlar, namaz kýlýn” mý diyor, yoksa Ey iman edenler, namaz kýlýn mý diyor?

Ýslâmý yaþamak yaþlýlarýn iþi mi? Peygamberimiz (a.s.m.), her insanýn Allah huzurunda gençliðini nerede geçirdiðinden hesaba çekileceðini buyuruyor. Bu gerçekleri bildiðimiz halde nasýl olur da ezan okunurken ilgisiz kalabiliriz?

Evet genç olmak, bizi namaza dört elle sarýlmaya sevketmelidir. Çünkü gençlik, hayýrlý iþler yapmaya en güzel vasýtadýr. Gençlikteki enerji, faaliyet, gayret, güç ve kudret, yaþlanýnca bulunamaz. Bu enerji ve heyecaný, Allah yolunda deðerlendirmek gerekir.
Gönderen: 29.08.2006 - 13:38
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Zamaným yok iddiasý
Kimi insanlar, Niçin namaz kýlmýyorsun? dendiðinde, Zamaným yok gibi kargalarý güldüren bir bahane uydururlar. Þu saçmalýða bakýn: Her þeye zaman var, ama yaratýlýþ gayemiz olan namaz kýlmak için zaman yok. Kim inanýr buna?

Bir gün taksiyle gidiyorduk. On yaþýndaki kardeþim öne oturmuþ, þoförle sohbete tutuþmuþtu. Bir ara söz namazdan açýldý.

Þoför,Biz kýlmýyoruz dedi.

Kardeþim çocukluðun verdiði safiyetle Vakit mi bulamýyorsunuz? diye sordu.

Meðer adam çok mert birisiymiþ, Ne vakit bulamamasý oðlum dedi. Tembellik ve ihmalkârlýk.

Bunun üzerine ister istemez güldük. Þoför, saf gerçeði çekinmeden, eðip bükmeden söylemiþti. Çünkü, namaz kýlmayý istedikten sonra zaman bulamamak gibi bir problem olamaz.

Hem söyler misiniz, zaman dediðimiz þeyi yaratan, bizim emrimize veren Allah deðil mi? Allah bizi yaratýp, her þeyi emrimize veriyor, namazý emrediyor ve biz kalkýp diyoruz ki, Ya Rabbi, kýlacaðým, ama zamaným yok. Ne kadar tuhaf deðil mi?

Rabbimiz bize koskoca bir ömür baðýþlamýþ. Günde 24 saatten birini namaza vermemizi istiyor. O kadar þefkatli ve merhametli ki, 24 saatimizi ibâdetle geçirsek, Onu hakkýyla takdir etmiþ olamayacaðýmýz belli olduðu halde, O bizden bir saat istiyor.

Acaba kudretli bir zat size 24 altýn baðýþlasa, sonra onun birini isteyip, Eðer bunu verirsen bir müddet sonra sana bir çuval altýn vereceðim. Vermezsen hapse attýracaðým dese, bu teklifi reddeder miyiz? Asla! Peki namaza nasýl sýrt çevirebiliriz?
Gönderen: 29.08.2006 - 13:42
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Çalýþmak da ibâdettir gerçeðini yanlýþ anlamak
Kimi Müslümanlar, namaz kýlmamalarýna bahane olarak, Çalýþýyoruz ya, çalýþmak da bir ibadettir. Çocuðumuzun çoluðumuzun rýzkýný kazanýyoruz diyorlar.

Þu bahanedeki mantýksýzlýk apaçýk ortada deðil mi?

Her þeyden önce ibadet kelimesi, dinî bir kavram. Bir söz veya fiile ibadet diyebilmemiz için onun Allah ve Resulü (a.s.m.) tarafýndan emredilmesi gerekir.

Kur'anýn neresinde, Namaza gerek yok, çalýþmanýz da ibadettir diyor? Hangi hadis kitabýnda, Çalýþýrken namaz kýlmayýn, o da bir ibadettir diyor?

Namazý emreden Rabbimiz, bizim çalýþacaðýmýzý bilmiyor muydu? Evet, çalýþmak ibadettir. Sadece çalýþmak deðil, yaptýðýmýz her mübah iþ, ibadet olabilir. Ama bir þartla: Önce namazý kýlacaksýnýz. Sonra güzel bir niyet taþýyacaksýnýz.

Yani, Asýl mal sahibi Rabbimdir. Rýzkýmýzý O veriyor. Ancak bu rýzký kazanmak için bizim çalýþmamýzý emrediyor. Biz de Onun emri ve rýzasý dairesinde, helâl bir surette rýzkýmýzý kazanmaya çalýþýyoruz diyecek, bu niyetle çalýþacaksýn. Ýþte bu niyet ve namazla her yaptýðýnýz davranýþ ibadet olabilir.

Ama namaz kýlmadan, mübah iþlerimiz ibadet olmaz.

Hem ibadet olsa bile, bir ibadet bir baþka ibadete bahane olamaz. Söz geliþi, Namaz kýlamam, oruç tutuyorum veya zekat veriyorum demek, yanlýþtýr, çeliþkidir.

Çünkü, namazý da, orucu da emreden ayný zattýr. Hiçbir ibadet bir baþka ibadete engel deðildir.

Her birinin yeri ve zamaný ayrýdýr



saygý,sevgi,selam ve dua ile...
Gönderen: 29.08.2006 - 13:47
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Hiç bitmiyor, usanýyoruz
Belki nefsimiz þöyle diyebilir: "Bu namaz hiç bitmiyor. Sürekli kýldýðýmýz için usanýyoruz."

Bu sözler nefsimizin bir oyunudur. Çünkü, her gün yemek yiyoruz, su içiyoruz, havayý teneffüs ediyoruz. Hiç býkýyor muyuz? "Artýk yemek yemekten býktým" diyen bir adam gördünüz mü? Mümkün deðil. Çünkü, bunlardan lezzet alýyoruz.

Namazdan da lezzet almýyor muyuz? Her þeyin yaratýcýsýnýn huzuruna çýkmak, Ona derdini arzetmek, Ondan yardým dilemek, Onun ihsan ettiði kalp rahatlýðýna, ruh sükûnetine kavuþmak en büyük lezzet deðil midir?

Siz hiç namaz kýlýp da, þikâyetçi olan kimse gördünüz mü? "Aman ne kadar yoruldum, içim sýkýldý, namaz kýldým, kötü yollara düþtüm" diyen bir tek insan gösterebilir miyiz? Tam aksine, kim namaz kýlarsa rahat ve huzur içindedir. Çünkü namaz, akýl, kalp ve ruhumuzun gýdasýdýr.

Bunun için namaz kýlmaktan hiçbir zaman býkýlmaz. Akýl, kalp, ruh namazdan memnundur. Sadece þeytandan ders alan nefsimiz itiraz edebilir. Ona karþý mücadele etmek, nefsimizi eðitmek, hatta zorlayýp Allah'ýn huzuruna getirmek gerekir



saygý,sevgi,selam ve dua ile...
Gönderen: 29.08.2006 - 13:50
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Sihirli formül arayýþý
Kimi Müslümanlar, namazla ilgili birçok konuyu bilir. Fakat yine de þöyle demekten kendini alamaz:

Bunlarý biliyoruz, ama kahrolasý nefsimizi ve þeytanýmýzý bir türlü yenemiyoruz. Ne kadar arzu etsek, içimizde bir isteksizlik var. Hattâ bazen Ramazan'da falan baþlýyoruz, bayramdan sonra býrakýyoruz. Yýlýn birkaç ayýnda kýlýyoruz, sonra terk ediyoruz. Cuma ve bayram namazlarýna gidiyoruz, ama vakit namazlarý olunca baþarýlý olamýyoruz. Sen bize öyle bir þey söyle ki, namaza bir baþlayalým, bir daha hiç býrakmayalým.

Gerçekten beþ vakit namaz kýlamayan kardeþlerimizin bir kýsmýnýn durumu týpký söylediðiniz gibi. Hattâ adam dinî tahsil yapmýþ, Kur'aný baþtan sona okumuþ, yine de namaz kýlmakta zorlanabiliyor.

Bunun da çaresi var. Her derdimize devâ olan Kur'an, bunun da yolunu bize göstermiþ.

Yalnýz þuna inanalým: Hiçbir derdin devâsý sihirli formüllerle bulunmaz. Hiçbir problem bir anda çözümlenmez.

Diyelim, bir hastalýða yakalandýnýz.

Hemen bir iki hap yutup kurtulabiliyor muyuz? Bazen yýllarca süren tedâvi, hattâ ameliyat gerekmiyor mu?

Âilemizin geçimini saðlamak için parayý nasýl kazanýyoruz? Hiç günde bir-iki saat çalýþýp, bir aylýk geçimimizi saðlayabiliyor muyuz? Bir öðrenciyi düþünün: Sýnýfý geçmesi için bir-iki dakika ders çalýþmasý kâfi mi?

Ýþte bunlar gibi, nefis ve þeytanýmýzý maðlûp etmek için de, biraz uðraþmamýz gerekecek. Önemli bir savaþý hiçbir þey yapmadan, yattýðýmýz yerde kazanabilir miyiz?

Namazý isteyerek kýlabilmemiz için, önce inancýmýzýn çok güçlü olmasý gerekir. Çünkü inanç temeldir, namaz ve diðer ibâdetler onun üzerine binâ edilir. Taklidî ve zayýf bir îmaný, tahkîkî ve güçlü yapmanýn yolu, Kur'anýn inançla ilgili âyetlerini çok iyi anlamaktýr. Bunlarýn tefsirini okuyup îmanýmýzý güçlendirmek gerekir.

Ýþte bu hususta Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerinin Risâle-i Nur Külliyâtýný çok okumak gerekir. Çünkü bu eserlerde, güçlü bir îman ve tefekkür dersi vardýr. Ayrýca namazýn önemini anlatan, teþvik eden çok kýymetli bahisler bulunmaktadýr.

Bunun için onun yazdýðý Sözler isimli kitapta bulunan 4., 9., 11. ve 21. Sözü, ayrýca Þualar'daki 6. ve 15. Þua'yý, anlayarak okumak büyük fayda saðlar. Hatta bu bölümleri, tekrar tekrar okuyarak müzakere etmek, birkaç arkadaþýmýzla derin hakikatleri anlamaya çalýþmak gerekir


saygý,sevgi,selam ve dua ile...
Gönderen: 29.08.2006 - 13:59
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Kýlacaðým, ama dualarý bilmiyorum
Kimi Müslümanlar namaz için baþka bir bahane uydururlar.

Derler ki,Ben namaz kýlmayý tam bilmiyorum, duâlarýn da bir kýsmýný ezberleyemedim. Böyle namaz kýlamam ki...

Oysa dünya hayatý için o kadar çok þey öðreniyoruz ki, neden ebedî hayatýmýz için birkaç saatimizi verip, bazý duâlarý öðrenmiyoruz? Geçici dünya hayatýmýz için o kadar çok teferruat bilgiler öðreniyoruz, dünya kadar paralar harcayarak kurslara gidiyoruz. Namazýn kýlýnýþýný, farzlarýný, vaciplerini, namazý bozup bozmayan þeyleri öðrenmek için biraz zaman harcasak, hiçbir þey kaybetmeyiz; ama çok þey kazanýrýz.

Hem dinimiz o kadar kolay ki, sadece Fâtiha, Ýhlâs sûreleriyle Ettahiyyâtü'yü ezberleyen bir kimse, bütün farz namazlarýný kýlabilir. Zaten diðerlerini öðrenmek de zor deðildir. Namazla ilgili konularý hangi mü'minden ricâ etsek bize anlatýr. Zaten bu hususta birçok kitap, teyp kaseti ve CD vardýr. Bilen birisine sormaktan hiç çekinmeyelim. Dünyaya âit her þeyi soruyoruz da, ebedî hayatýmýzla ilgili bir hususu neden sorup öðrenmeyelim?



saygý,sevgi,selam ve dua ile...
Gönderen: 29.08.2006 - 14:01
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Çok yoðun iþlerim var
Nefsin bir baþka bahânesi, Ýþlerim çok yoðun, vakit bulamýyorum.

Ýþyerinde izin vermiyorlar. Okulda dersimiz var gibi hususlardýr.

Peki namaz en mühim iþ deðil mi? Acaba öðle paydosunda, teneffüslerde, dinlenme saatlerinde 5-10 dakika ayýrýp namazý kýlamaz mýyýz? Hem namaz kýlmak iþlerimizin de rast gitmesine vesile olur.

Diyelim ki, okuldasýnýz. Giriþ ve çýkýþ saatinize göre, zaman ve yer arayýþýna girmelisiniz. Bazý öðrenciler, okulda kýlamadýklarýný bahane ederek, hiçbir vakit namaz kýlmazlar. Oysa okulda rastladýðýmýz namaz vakti, bir veya ikidir. Kýþ günleri namaz vakitleri kýsa aralýklarla geldiði için biraz zorlanabiliriz. Ama uzun yaz günlerinde ciddi bir problem olmaz.

Bazen teneffüs süresi çok kýsadýr. Abdest ve namaza kâfi gelmez. Ama gönlünde namaz aþký olan bir kimse, bir teneffüste abdest alýr, diðerinde namazýný kýlar. Yine de süre ve yer sorunu varsa, sadece farzýný kýlmakla yetinirsiniz.

Çünkü, öncelikle ondan sorumluyuz.

Kimi okullarda namaz kýlacak yer yok. Bunun için hiç deðilse farzýný, boþ bir sýnýfta, depoda, okulun herhangi bir yerinde kýlmaya çalýþmak gerekir. Seccade olarak büyükçe plâstik bir torbayý kullanabiliriz. Marketlerde satýlan büyük boy çöp torbalarýný kolayca cebimizde taþýr, istediðimiz her yerde kýlabiliriz.

Ýsteyene namaz kýlmak için yýðýnla formül vardýr. Namaz kýlan üç genç, üniversiteye hazýrlýk kursuna gidiyorlardý. Birisi, akþam namazýný kýlamadýðýndan söz etti. Nasýl olur? dedim. Siz kýlamazsanýz, kim kýlabilir? Dersanede namaz kýlacak yer olmadýðýný, hem teneffüs süresinin de sadece beþ dakika olduðunu söyledi. Çevredekilerden kýbleyi öðrenip, bir sýranýn üstünde kýlabileceklerini anlattýmsa da, Hayýr, milletin gözü önünde utanýrým, kýlamam cevabýný verdi.

Oysa dersanenin yakýnýnda cami vardý. Önceden abdest alýndýktan sonra akþam namazýnýn farzý pekâlâ yetiþebilirdi. Hatta farz içindeki bazý sünnetleri terk ederek namazý daha kýsa zamanda yetiþtirebilirlerdi. Zaman kazanmak için, hiç kýlmamaktansa, Sübhaneke, Salli-Barik dualarýný okumadan, rükû ve secdedeki tesbihleri de bir kez söyleyerek zaman kazanabileceklerini ifade ettim. Cami uzak olsa bile civardaki bir esnafýn dükkânýnda kýlabilirlerdi. Çünkü, ülkemizde namaz kýlan insan az deðil. Durumumuzu açýkladýðýmýzda birkaç kiþi kabul etmese de, elbette kýlacak yer gösterenler olacaktýr. Hem kýlmayanlara da namazýn ne derece önemli olduðunu hatýrlatmýþ olurduk.

Bir keresinde akþam namazý kýlacaktýk. Lüks bir otelde çalýþan, yeni Müslüman olmuþ birisiyle görüþmüþtük. Arkadaþým, Burada mescit yoktur, ama yine de soralým ki, böyle bir ihtiyaç olduðunu hatýrlasýnlar demiþti. Gerçekten de olmadýðýný söylediler. Ama sormamýz faydalý olmuþtu. Bütün Müslümanlar, mescide ihtiyaç duyduklarý yerde bunu sorup araþtýrsalar, sorumlu kiþiler de mutlaka ilgilenirler.

Bizler namaz için çýrpýnalým, Allah yeri de, zamaný da hazýrlar. Dinimiz bize çok kolay þartlarda mý ulaþtý? Kýzgýn çöl kumlarýnda yatýrýlýp üstüne taþ konarak iþkence gören Bilâl-i Habeþî'nin yaþadýklarýný heyecanlý ve meraklý bir masal gibi okuyoruz. Oysa onun gibi binlerce acý ve iþkenceye, bu güzel dinin bize ulaþmasý için katlanýldý.

Biz de birazcýk sýkýntý çeksek ne olur ki?



saygý,sevgi,selam ve dua ile...
Gönderen: 29.08.2006 - 14:06
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Hastayým nasýl kýlayým?
Kimi insanlar vardýr. Basit bir hastalýkta bile namazlarýný aksatýrlar. Ama öbür tarafta yoðun bakýmda iken bile namazlarýný aksatmayan insanlar vardýr.

Acaba hasta olunca dünyadaki iþlerimizi býrakýyor muyuz? Hasta olup da iþini terk etmeyen o kadar çok insan vardýr ki... Çok duymuþuzdur, Falanca müdür veya iþadamýnýn bir gün bile iþe gelmediðini görmedim sözünü. Acaba o kimse hayatýnda hiç hasta olmadý mý? Demek önem verdiðimiz iþlere hiçbir engel tanýmýyoruz.

Bir gün çok þiddetli grip olmuþtum.

O zaman ticaretle meþguldüm. Dükkânýmý açmam ve çalýþmam gerekiyordu. Namazýmý kýlýp erkenden yatýyordum. Böylece dinlenip, aðrý kesici ve vitamin alarak hastalýðý ayakta atlattým. Belki kendi iþim olmasaydý veya bir baþka çözüm bulsaydým, iyileþinceye kadar yatardým. Hastalýk yüzünden dünya iþini ihmal etmiyordum da, namazý niçin ihmal edecektim?

Nitekim zaman zaman küçük büyük birtakým hastalýklara yakalandým. Ama hiçbir zaman namazýmý terk etmedim. Çünkü namazýn hiçbir zorluðu yok. Zaten dinimiz, ayakta duramayacak kadar hasta olanlara oturarak, hatta ayaðýný uzatarak veya yatarak namaz kýlma izni veriyor. Hastalarýn iki namazý birleþtirerek, takdim veya tehir yapmalarý da mümkün. Bu kolaylýklar varken namaz kýlmamak, büyük bir hazineden yararlanmamak demektir.

Yýllar önce bir ameliyat geçirecektim. En büyük derdim, namazýmý nasýl kýlacaðým konusu olmuþtu. Bazý namaz vakitleri ameliyat sýrasýnda veya yoðun bakým odasýnda geçebilirdi. Ýslâm Ýlmihâlinden hastalýk hâlinde namazýn nasýl kýlýnacaðý ve teyemmüm konusunu tekrar okudum. Çünkü, önceden bilseniz bile hiç baþýnýza gelmediði için unutabiliyorsunuz. Bilgilerimi tazeledim.

Abdest alamadýðým vakitlerde teyemmüm ederek, namazý oturduðum yerde kýlabilecektim. Hastanenin bahçesinden temiz bir tuðla parçasý buldum. Birkaç vakit namazý teyemmüm ederek, yoðun bakýmdaki yataðýmda kýldým. Hiçbir sýkýntý ve zorluk çekmedim. Dinimizin abdest ve namazda gösterdiði kolaylýk beni rahatlattý. Eðer namazý dert etmeyip, Nasýl olsa hastayým ve ameliyat olacaðým diye düþünseydim, günaha girecek ve sorumlu olacaktým.

Namazýn özü, Allah'ý anmak, Ona yönelmek ve Ona olan baðlýlýðýmýzý pekiþtirmektir. Eðer bunu abdest alarak ve ayakta yapmaya gücümüz yetmezse, dinimizin gösterdiði kolaylýklarla ayný gayeleri elde edebiliriz. Yeter ki, Rabbimizi unutmayalým ve ibadet edelim.



saygý,sevgi,selam ve dua ile...
Gönderen: 29.08.2006 - 14:09
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Elimde yara var, abdestim olmaz
Kimi Müslümanlar normalde namaz kýldýklarý halde abdestte yýkamasý gereken bir organda yara olduðunda hemen namazý býrakýrlar.

Gerekçe olarak, Elimde yara var, su deðdirmemem gerekir.

Bu yüzden namaz kýlamam derler.

Halbuki abdest uzuvlarýmýzdan birisinde yara varsa ve yýkamak zarar veriyorsa, ona su dokundurmadan abdest almamýz mümkündür. Eðer yarayý suyla yýkamamýz zarar verecekse veya üzerinde sargý varsa, o bölgeyi yýkamadan, sadece üzerini mesh ederek abdest alabiliriz.

Kaldý ki, bazý yaralara su da zarar vermez. Gençlik yýllarýmda ayaðým yaralanmýþtý. O zamanlar hemen doktora gidip göstermeye imkânýmýz olmadýðý için bir eczacýya danýþtým.

Kesinlikle suyla yýkama dedi. Onun tavsiyesine uymakta hiçbir sakýnca yoktu. Ama ben, sanki yýkamazsam abdestim olmayacakmýþ gibi bir zanna kapýldým. Býrakýn suyla yýkamamayý, aksine yarayý iyice açýp her tarafýna suyu ulaþtýrýyordum. Abdest suyu þifa oldu. Hiçbir merhem kullanmadýðým halde yara kýsa sürede iyileþti.

Bir yara veya hastalýðý çok büyütür, hassas olursanýz, gerçekten de iyileþmesi zor olur. Ama gereðinden fazla büyütmezseniz, kýsa sürede þifaya kavuþursunuz.



saygý,sevgi,selam ve dua ile...
Gönderen: 29.08.2006 - 14:11
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Üzerim temiz deðil
Kimi insanlar da bu bahaneye sýðýnýyorlar.

Bir kýsmý gerçekten de, insanýn üzerini kirleten iþlerde çalýþýyor, bir kýsmý ise üzerinin temiz olmamasýný bahane ediyor. Çiftçilik, tamircilik, hayvan bakýcýlýðý gibi insanýn üzerini kirleten iþlerde çalýþan insanlarýn namaza engel olan hiçbir özürleri yoktur.

Bir kere dinen namaza engel olan pislikleri iyi bilmek gerekir. Toz, toprak, yað gibi maddeler namaza engel deðildir. Asýl pislik, kan, idrar, dýþký, þarap gibi þeylerdir. Hanefî mezhebinde, aðýr pisliklerin bile bir dirheme kadar olan kýsmý mekruh olsa bile namaza kesin engel deðildir.

Kaldý ki, üzerimiz çok kirli olsa bile, yine çözüm bulmalýyýz. Çalýþmak için, spor için, yatmak için farklý farklý giysiler alýyoruz. Acaba ebedî hayatýmýzýn anahtarý olan namaz için temiz bir elbise bulundurmak gerekmez mi?

Çoðu zaman Elbisem temiz deðil bahanesini aþmak çok kolaydýr. Bir ameliyat olmuþ, hastanede yatýyordum. Beþ vakit namazýný kýlan çok dindar bir arkadaþ vardý. Ameliyat olduktan sonra namazý kýlmamaya baþladý. Her zaman mescitte gördüðüm arkadaþa ne olmuþtu da, artýk ayaða kalktýðý halde bile namaz kýlmýyordu.

Niçin kýlmýyorsun? diye sordum.

Ameliyattan sonra çamaþýrým kirlendi, namaza engel olduðu için kýlamýyorum dedi.

Ayaða kalktýn, pekâlâ yýkayabilirsin. Eðer gücün yetmiyorsa, bana rica etseydin, yýkardým. dedim.

Saðol hocam, düþünemedim.

Hatta aþaðý kantinde yeni çamaþýr satýlýyor. Paran yoksa, nasýl olsa pijaman temiz, çamaþýrsýz kýlabilirsin dedim.

Daha sonra kýlmaya baþladý. Ama o zamana kadar yaklaþýk 15-20 vakit namazýný kazaya býraktý. Hem de ciddi bir özrü olmadýðý halde.

Aramýzda geçen konuþmayý çok basit ve sýradan kabul edebilirsiniz. Ama, bu basit çözümleri kendisi düþünseydi, birkaç gün namazlarýný kazaya býrakmadan kýlacaktý. Oysa bir vakit namaz bile bütün dünyaya bedeldir.



saygý,sevgi,selam ve dua ile...
Gönderen: 29.08.2006 - 14:14
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Askerde nasýl kýlayým?




Askerlik, kendine özgü kurallarý ve þartlarý olan önemli bir görevdir. Sivil hayatýnda beþ vakit namazýný terk etmeyen nice insan, askerlik süresince namazý askýya alýr. Askerdeyken, sivil hayatýnda namaz kýldýðýný öðrendiðim bir arkadaþýma,Niçin kýlmýyorsun? diye sormuþtum. Buranýn ortamý ve þartlarý çok farklý. Ýnþallah tezkereyi alýnca kýlacaðým demiþti.

Tezkereyi alýncaya kadar yaþayacaðýmýza kimin garantisi var? Yaþasak bile geçmiþimizden sorgulanmayacak mýyýz? Askerde kýlmadýðýmýz namazlar sorulmayacak mý?

Askerde iken namaz kýlmak yasak deðil kuþkusuz. Ama bazý yetkili kiþilerin farklý hassasiyetleri olabiliyor. Bir de farklý bir ortama giren gençlerde, Acaba ne derler, nasýl karþýlarlar? gibi bir kaygý var. Ciddi bir dayanaðý olmayan bu endiþe, namaz kýlmaya karþý isteksizlik oluþturuyor.

Oysa týpký okul ve mesai saatlerinde yapmamýz gereken bir düzenlemeyi askerde iken de yapmak mümkün. style="font family,palatinotürk" Birçok askerî kýþlada cami ve mescit var. Biz askerdeyken komutanlarýmýz da bu camiye gelirdi ve beraber namaz kýlardýk. Ancak her þeyin istismarý veya ihmali mümkün. Namaz kýlan bazý arkadaþlar çok yavaþ hareket ederler, eðitime ve içtimaya geç kalýrlar, sonuçta namaza ve namaz kýlana karþý bir antipati ve tepki meydana gelirdi.

style="font family,palatinotürk" Halbuki, böyle zamanlarda çok hýzlý hareket etmek, gerekirse farzlarla yetinmek þarttýr.

style="font family,palatinotürk" Özellikle yaz mevsiminde namaz vakitlerinin arasý açýk olduðu için ciddi bir sýkýntý yoktur. Ama kýþýn ikindi ve akþam namazýnda sýkýntý olabilir. Ýyi bir düzenlemeyle, verilen istirahat saatlerinde namazlarý kýlmak mümkündür.

style="font family,palatinotürk" Buranýn þartlarý çok farklýdýr. Bazen eðitim alanýnda, daðda, çamurda, karda namaz kýlmanýz gerekebilir. Bazý muhtemel sýkýntýlarýn tedbirini önceden almalýsýnýz.

style="font family,palatinotürk" Ben askere gitmeden önce oradaki þartlarý ve ibadet edebilme imkânýný çok iyi araþtýrdým. Zaten sadece askerlik için deðil, yolculuða çýkacak olsam, farklý bir þehre gideceksem, hastane, toplantý, misafirlik gibi kendine özgü þartlarý bulunan yerlerde bulunacaksam, ilk yaptýðým iþ, namazý nasýl kýlacaðým konusunda araþtýrma yapmaktýr. Bunun için namaz vakitlerinin ve kýblenin belirlenmesi, abdest alma ve namaz kýlma yeri konusunda önceden araþtýrmalar yaparým.

style="font family,palatinotürk" Çünkü namaz, bizim her þeyimiz. Namaz, yaratýlýþ gayemiz, varlýk sebebimiz, Ebedî Sevgiliyle buluþma anýmýz, Onunla randevu vaktimiz. Her yerde, her zaman bizimle birlikte olanla buluþabilmek için en ince ayrýntýlarý düþünmek zorundayýz.

style="font family,palatinotürk" Bu yüzden askere gitmezden evvel namazla ilgili hazýrlýk yaptým. Cebimde kolayca taþýmak ve seccade olarak kullanmak için büyük boy plâstik çöp torbasý aldým. Onun sayesinde uygun olan her yerde namaz kýlabiliyordum.

style="font family,palatinotürk" Gerçi namaz kýldýðýnýz yer temizse, mutlaka bir seccade kullanmanýz gerekmez. Toprak, çimen, beton, tahta gibi yüzeylerde rahatlýkla namaz kýlabilirsiniz. Ama yaðmur veya kar yaðdýðýnda üzerinizin çamur olmamasý için plâstik poþet iþe yaramaktadýr.

style="font family,palatinotürk" Her yerde her zaman namaz için istekli olun. Kýþlaya girdiðim ilk gündü. Yemekhanede kayýtlarýmýz oluyordu. Birkaç saat geçmiþti ve ikindi namazý kýlmam gerekiyordu. Baþýmýzdaki çavuþtan lavaboya gitmek için izin istedim. Ýhtiyacýmý giderdim ve abdest aldým. Sonra bana yol gösteren usta askere, namaz kýlabileceðim bir yer olup olmadýðýný sordum ve bana gösterdiði yerde namazýmý kýldým. Akþam ezaný okunduðunda, askerî elbiselerimizi ve botlarýmýzý giymiþtik.

Baþýmýzdaki komutandan izin istedim.

Seccaden var mý? diye sordu.

Var dedim. Hemen orada, beton zemine plâstik seccademi sererek namazýmý kýldým.

Hem de botlarýmý çýkarmadan. Çünkü, yeni giymiþtim ve tertemizdi.

Bu vesileyle bir konuyu hatýrlatayým: Çok sýkýþýk zamanlarda namaz kýlmak gerektiðinden botunuzu bir mest gibi kabul edip, onun üzerine mesh edebilirsiniz. Bunun için botunuzu abdestli giymeniz ve iyi baðlamanýz gerekir. Botun baðlarýný çözmek, ayaklarýnýzý yýkamak ve tekrar baðlamak epeyce zamanýnýzý alacaðý için mesh etmek size büyük bir zaman kazandýracaktýr. Ancak namaz kýlarken çýkartmayacaðýnýz için botunuzun temiz olmasý gerekir. Bunu saðlamak için de mesh ettikten sonra botunuzun tabanýný ve çevresini yýkarsanýz iyi olur. Daha sonraki toz toprak namazýnýza engel olmaz. Çünkü, namaza engel olan pislikler kan, idrar, dýþký, þarap, irin gibi aðýr necislerdir. Bunlarýn ayrýntýsýný ilmihal kitaplarýndan okuyarak öðrenmelisiniz.

Maalesef dinî konularda yeterli bilginin olmamasý, insanlarýn varsayým, tahmin ve zanlarla hareket etmelerine sebep oluyor. Söz geliþi, kimileri bota mesh edileceðini, toprak zemin üzerinde namaz kýlýnabileceðini, elbiseye bulaþan toz topraðýn namaza engel olmadýðýný bilmiyor. Neticede, yanlýþ bilgisine göre hareket ederek namazýný ihmal ediyor.

Askerde bir baþka sorun sabah namazlarýna kalkmak meselesidir. Eðer koðuþtaki kalkýþ saatiniz, güneþin doðuþundan sonra ise, daha erken kalkmanýz gerekir. Bunun için de, koðuþ nöbetçisine not býrakmanýz yeterlidir. Ama bazen nöbetçinin unutmasý veya ihmali mümkündür.

Buna karþý da tedbir almalýsýnýz. Ben hem nöbetçiye not býrakýr, hem de pilli saatimi sabah namazý için ayarlardým. Saat küçük ve basitti. Ama geçici düðmesine basarak susturduktan beþ dakika sonra tekrar çalmaya baþlar, 45 dakika susmazdý.

Böylece her gün muntazam kalkabiliyordum.Asker arkadaþým olan saati hâlâ kullanýyorum. Yolculukta, misafirlikte, tatilde yanýmdan ayýrmýyorum.

Unutmayýn: Ýyi bir saat size sayýsýz sabah namazý kazandýrabilir. Ödediðiniz bedel az, ama kazancýnýz müthiþtir!

Sabah namazýyla ilgili problemlerden birisi, gusül ihtiyacýdýr. Bu sorun özellikle askerde daha bir aðýrlaþmaktadýr. Bunu çözmek için de tedbirler almalýsýnýz.

Askerî kýþlalarda bir büyük hamam, ayrýca çeþitli yerlerde banyolar vardýr. Hamam her gün saat 05'de gusül ihtiyacý olanlar için açýlýr. Hamamýn düzenli açýldýðý günlerde bir sorun yoktur. Ama, görevli asker ihmal etmiþse ya gidip uyarmak ya da baþka bir çözüm bulmak gerekir. Bazý arkadaþlar kýþýn bile soðuk suyla banyo yaparlardý. Kimisinin bedeni buna dayanýr, kimisi ise günlerce hasta olurdu. Tabiî herkes soðuk suya tahammül edemez. Zaten saðlýðýmýzý korumakla görevliyiz.



Bu durumlarda hamamla görevli askerle tanýþmak, onunla iyi dostluk kurmak ve açýlmadýðý zaman onu uyarmak önemlidir. Bir keresinde ihtiyaç olduðu için görevli askeri, koðuþuna giderek uyardým ve sorunu çözdüm. Eðer önceden tanýþmamýþ olsam, baþýndan savabilirdi. Ama, belki lâzým olur diye önceden tanýþmýþ, bölüðünü ve koðuþunu öðrenmiþtim.

Kafanýzda namaz kýlma derdi varsa, her þýkka karþý hazýrlýklý olur, bir çözüm bulursunuz. Ama bunu dert etmezseniz, sayýsýz namazý kazaya býrakýr, bundan vicdan azabý bile duymazsýnýz. Mahþerdeki hesap gününde uyanýrsýnýz, ama çok geç olur.

Bazen bütün kýþlanýn kullandýðý büyük hamam, onarým veya bakým gerekçesiyle kapatýlýr. Çözüm olarak sahra hamamý kurulur. Ama, geçici çözüm olduðu için bazen açýlmasý aksayabilir. Bu durumlarda farklý çözümler üretmelisiniz.

Bunun için çamaþýrhane ve kimi küçük çaptaki banyolardan yararlanmanýz mümkün. Ben bu tür bir ihtiyaç için çözüm olabilecek tüm þýklarýn ilgilileriyle tanýþtým, ihtiyaç olduðunda yararlanabileceðime dair söz aldým. Kimine ihtiyacým oldu, kimine olmadý.

Sakýn Birkaç namaz kazaya kalsa ne olur? Henüz ihtiyaç olmadýðý halde muhtemel bir problem için tedbir alýnýr mý? demeyin. Bir vakit namaz, dünyaya deðer! Namaz için çeþitli çözüm ve formüller düþündüðünüz her anýnýz ibadettir.




saygý,sevgi,selam ve dua ile...
Gönderen: 29.08.2006 - 14:25
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Yolculukta nasýl kýlayým?


Bu kitabý yazmayý sürdürdüðüm günlerden birindeydi.

Yeni bir çalýþmanýz var mý? diyen bir okuyucuma, Sabah namazýna nasýl kalkýlýr, konulu bir kitap hazýrlýyorum& cevabýný verdim. Kitap projemi duyan hemen herkesin dediði gibi, Bu konuda kitap çapýnda bilgi var mý? diyerek hayretini ifade etti. Ben de konunun en ince ayrýntýlarýna kadar indiðimi, söz geliþi yolculukta bile namazý hiç kazaya býrakmamayý esas aldýðýmý belirttim. Kendisi iþi gereði çok yolculuk yapan birisiydi.

Desene biz yandýk. Ben yolculuklarda çoðu kez kazaya býrakýyorum dedi.

Yolculuðun özel þartlarý vardýr. Eðer kendi kontrolünüzdeki bir araçla seyahat ediyorsanýz, namaz vakitlerinde uygun yerlerde durabilirsiniz. Ama sizin kontrolünüz dýþýndaki bir otobüs, gemi, uçak, tren gibi toplu taþýma aracýyla yolculuk yapýyorsanýz, bazý tedbirler almak zorundasýnýz.

Bunun için sýrasýyla þunlarý yapmalýsýnýz:


saygý,sevgi,selam ve dua ile...
Gönderen: 29.08.2006 - 14:28
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Vasýta ve zaman seçimi
Gideceðiniz yere kaç saatte gidiliyor ve hangi vakitleri yolculuk esnasýnda kýlmak mecburiyetindesiniz? Saat kaçta çýkarsanýz, daha az namaz vaktini yolculukta geçireceksiniz? Seyahat ettiðiniz firma, nerede ve hangi saatte mola veriyor, hangi vakti molada kýlmanýz mümkün? Firma yetkilileri, namaza duyarlý mý?

Öncelikle bu sorularýn cevabýný araþtýrýp, baþtan tedbir almanýz gerekir. Kimi firmalarýn araç kaptanlarý ve diðer çalýþanlarý namaza karþý duyarlý, belki kendileri de kýlýyorlar ki, mola yerini ve süresini ayarlarken daha esnek davranýyorlar. Bir yolculukta, araç kaptanýna giderek, Eðer birkaç dakika daha bekleyebilirseniz, sabah namazýnýn vakti girecek ve namazýmý kýlabileceðim dedim. Kaptan kabul etti. Vakit girince namazýmý kýsa sureler okuyarak kýldým ve hemen otobüse koþtum. Bir keresinde yeni hareket etmiþtik ve tam þehir dýþýna çýkmýþken akþam ezaný okunmuþtu. Birkaç kiþi namaz kýlýyordu ve þoföre rica ettik. Hemen bir caminin önünde durdu ve namazýmýzý kýldýk.

Burada dikkat etmeniz gereken, mümkün mertebe önceden abdesti almak ve fazla zaman harcamadan görevinizi yerine getirmektir. Aksi takdirde hem kaptaný zor durumda býrakmýþ, hem de namaz kýlmayanlarýn tepkisini çekmiþ olursunuz. Namaz kýlmayanlarý eleþtirmek, küçümsemek ve hoþgörü göstermek zorunda olduklarýný düþünmek yanlýþtýr. Onlar þu anda namaz konusunda sizin kadar þuurlu ve duyarlý olmayabilirler. Ama bir gün gelir, sizi bile geçebilirler.

Hiç kimseye karþý itici olmamak, herkesin seçimine saygý duymak gerekir. Neticede namazý Allah için kýlacaklar, bizim için deðil. Namazýn sahibi onlara süre tanýr ve sabýrlý davranýrken, bizim aceleci olup ýslahý mümkün olan insanlarý namazdan soðutmamýz doðru olmaz.


saygý,sevgi,selam ve dua ile...
Gönderen: 29.08.2006 - 14:30
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Þoförden izin isteyin:
Namazýnýzý öncelikle, bir mescidde veya uygun bir yerde, bütün þartlarýna uyarak kýlmalýsýnýz. Bunun için firma seçimi, çýkýþ saatiniz ve mola zamanýna dair bütün tedbirleri aldýðýnýz halde sonuç olumsuz olabilir. Plânladýðýnýz vakitte mola yerlerinde olamaz ve namaz vakti seyahat esnasýnda girebilir.

Bu durumda ne yapmalýsýnýz?

Öncelikle abdestli olmaya dikkat edin. Çünkü, abdestli iken en küçük fýrsatý bile hemen deðerlendirmeniz mümkündür. Ama buna imkân bulamamýþsanýz, yine de cesaretiniz kýrýlmasýn.

Bu durumda yapmanýz gereken, otobüs kaptanýna giderek, namaz kýlmak istediðinizi, uygun bir yerde durabilirse memnun olacaðýnýzý, nazik bir üslûpla söylemektir. Kimi þoförler böyle bir isteði hemen kabul etmektedir. Ama bazýlarý, geç kaldýklarýný, belirli bir vakitte gitmek istedikleri yerde olmalarý gerektiðini söyleyebilirler.

Nitekim bir yolcu böyle bir istekle þoförün yanýna gitmiþ. Þoför, Daha sonra kaza edersin cevabýný vermiþ. Yolcu da esprili bir þekilde, Ya ben kaza etmeden önce, siz kaza ederseniz, ne olacak? diye sormuþ.

Bu tür bir olay Mehmed Paksu Hocanýn baþýndan geçmiþ. Bir yolculukta namazý kazaya býrakmamak için þoförden müsait bir yerde 5 dakika durmasýný rica etmiþ. Þoför reddetmiþ, bütün ýsrar ve ricalarý geri çevirmiþ. Az sonra otobüsün ön lastiklerinin ikisi birden patlamýþ. Þoför aracý güçlükle durdurmuþ. Tabiî, lastikler yenileninceye kadar mecburen mola verilmiþ ve Paksu Hoca namazýný kýlmýþ.

Burada önemli bir husus þudur: Þoför reddettiðinde onunla tartýþma yapmak yerine olumlu davranmak en iyisidir. Nasýl durmazsýnýz, bu benim en doðal hakkým, ibadet özgürlüðüne saygýnýz yok mu? türünden sözler söylemek, onu rencide edeceði gibi, daha da inatlaþmasýna sebep olabilir. Bunun yerine, Yolculuklarýmda hep bu firmayý tercih ediyorum. Daha önce böyle durumlarda hep yardýmcý olmuþlardý.

Zaten fazla bir zaman almaz. Hemen farzýný kýlýp geleceðim gibi bir ifade kullanmak, daha sevimli ve ikna edicidir.

Unutmayýn: Bütün alanlarda müthiþ bir rekabet yaþanýyor ve hiç kimse böyle nazik bir müþterisini kaybetmek istemez.

Uzun yolculuklarda en büyük derdim, namazlarý vaktinde kýlabilmektir. Bunun için defalarca hesaplar yapar, sayýsýz formül üretirim. Þimdiye dek defalarca otobüs þoförlerine namaz için durmalarý ricasýnda bulundum. Çoðunlukla anlayýþ ve yardým gördüm.

c. Mecbursanýz araçta kýlabilirsiniz:

Tüm tedbirlere raðmen dört baþý mamur bir namaz kýlma imkânýnýz olmazsa, araçta kýlmanýz gerekir.

Farz ve vacip namazlarýnýzý hayvan ya da ulaþým araçlarýnda kýlmanýzýn zarurî halleri þunlardýr:

Binekden indiðinizde can ve mal emniyetinden endiþe ederseniz.

Vasýtadan inme imkânýnýz yoksa veya indiðiniz takdirde tekrar yetiþemeyip kaçýrmaktan korkarsanýz.

Bu durumlarda namazýnýzý araç içinde oturarak kýlabilirsiniz. Ancak tren, uçak, gemi gibi vasýtalarda mümkünse ayakta kýlýnýr, deðilse oturarak kýlýnýr. Hayvan veya vasýta üzerinde oturarak namaz kýlacak olan kimse, secdede rükûdan biraz fazla eðilir. Ancak otobüste öndeki koltuðun üzerine baþ koyarak secde etmek mekruhtur.

Hareket hâlindeki araçlarda namaz kýlarken kýbleye dönme mecburiyeti yoktur. Aracýn gittiði yöne doðru oturulan yerde îma ile namaz kýlýnýr.

Bu saydýðýmýz yollarý hiç denemeden, hiçbir gayrete girmeyip namazý kazaya býrakmak, büyük bir günahtýr. Yolculuk bittikten sonra namazlarýn kazasýný yapmakla sorumluluktan kurtulunmuþ olunmaz. Çünkü, burada kazaya býrakmayý gerektirecek bir engel yoktur.

Ýlmihallere bakarak yolculukla ilgili seferîlik hükümlerini ve binek üzerinde namazýn ayrýntýlarýný öðrenebilirsiniz. Bu konularý bilmemek, namazý kazaya býrakmak için mazeret sayýlmaz. Çünkü, dinimizi yaþamaya yetecek kadar bilgiyi öðrenmeye mecburuz.


saygý,sevgi,selam ve dua ile...
Gönderen: 29.08.2006 - 14:34
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Cem-i takdim veya cem-i te'hir yapabilirsiniz
Eðer uzun bir yolculuk yapýyorsanýz ve birkaç namaz vakti seyahatte geçiyorsa, baþka bir çözümden daha bahsedebiliriz. Ýlmihal kitaplarýnda geniþçe açýklanan bu çözüme, cem-i takdim ve cem-i te'hir denir.

Yolculuk ve hastalýk esnasýnda, öðle ile ikindi, akþamla yatsý namazlarýnýn takdim (öne alma) veya tehir (erteleme) þeklinde birleþtirerek tek bir vakitte kýlýnmasýna Hanefî âlimleri karþý çýkmakla beraber, Þâfiî, Mâlikî ve Hanbelîlere göre bu namazlarý birleþtirerek kýlmak caizdir, yapýlabilir.

Bu üç mezhebe göre, öðle ve ikindi namazlarý öðle veya ikindi vaktinde peþ peþe kýlýnabileceði gibi, akþam ve yatsý namazlarý da akþam veya yatsý vakitlerinden birinde beraberce kýlýnabilir. Ancak bu namazlarý kýlmadan önce takdim veya tehir edileceðine niyet edilmesi þarttýr.

Meselâ, öðle namazýný ikindi namazýyla birleþtirerek ikindi vaktinde kýlacak kimsenin, öðle namazýný kýlabilmesi için ikindi namazýnýn vakti girmeden yani bir farz namaz kýlýnacak kadar vakit varken öðle namazýný tehir edeceðine dair niyet etmesi gerekir. Öðle namazý takdim veya tehir edildiðinde her zaman ikindiden önce, akþam namazýnýn da yatsýdan önce kýlýnmasý gerekir. Ancak sabah namazý için takdim veya tehir mümkün deðildir.

Burada Hanefî olan kimseler, dilerlerse diðer üç mezhebe uyarak, takdim veya tehir yapabilirler.

Ýþte dinimizin böyle kolaylýklarý varken yolculukta namazý kazaya býrakmak hiçbir þekilde kabul edilemez.




saygý,sevgi,selam ve dua ile...
Gönderen: 29.08.2006 - 14:37
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Kýlacaktým, ama unuttum
Bir gün öðle ezanlarý mü'minleri Allah'la buluþmaya çaðýrýrken, sevgi, heyecan ve þevkle mescide gidiyordum. Çevremdekilere, Duydunuz mu?

Aþaðýda toplantý var. Hemen hazýrlanýn dedim.

Toplantý ne efsunlu bir kelimeymiþ ki, insanlar bir anda þaþýrýp, katýlmak zorunda olduklarýný hissettirir bir hayýflanmayla, Haberimiz yok diyorlardý. Öyleyse þimdi haberiniz oldu dedim.

Hemen abdestinizi alýn ve koþun.

Bizim için bir vakit namaz binlerce toplantýdan, buluþmadan, sohbetten önemli deðil mi? Namaz uykudan hayýrlýdýr diyen Hz. Bilâl (r.a.), ayný zamanda namazýn her þeyden hayýrlý olduðunu söylemiþ olmuyor mu? Devam ettim:

Askerde komutanýmýz çaðýrsa koþarak huzuruna çýkarýz. Oysa bizi þu anda huzuruna çaðýran, Kumandan-ý Akdes'tir. Ezel ve ebed Sultanýdýr. Dünya ve âhiretin Hâkimidir. Kim Ona hayýr diyebilir?

Bir arkadaþým,Namazý vaktinde ve cemaatle kýlmak çok iyi. Ama nefse aðýr geliyor dedi. Ben aksini düþünüyorum. Namazý vaktinde kýlmak, çok hafif ve lezzetli. Asýl onu ertelemek, nefsime aðýr geliyor. Namazý kýlýnca aklým, kalbim, ruhum ve hattâ nefsim rahatlýyor. Namazýmý her hatýrladýðýmda, Ohh, namazýmý kýldým diyorum. Ya namazý ertelediðiniz vakitleri düþünün. Her hatýrlayýþta,Þu namazý bir kýlsaydým diye bütün varlýðýnýz bir cenderede sýkýlmýyor mu? Namazý kýlýp en fýtrî görevinizi yapýncaya deðin sanki dünya kadar bir kayanýn altýnda eziliyormuþ gibi olmuyor musunuz? Vaktinde kýlýp bu acý ve ýztýraptan kurtulmak, üstelik cemaatle kýlýp 27 kat fazla sevap almak varken niye ruhunuzun bir mengenede sýkýlmasýna dayanabiliyorsunuz?

Namazý vaktinde kýlmayý, en faziletli amel olarak niteleyen Sevgili Peygamberimiz (a.s.m.), ayný zamanda bizi bu cendereden kurtarmýþ olmuyor mu?

Namazý geciktirirseniz, ona önem vermediðinizi göstermiþ olursunuz. Erteleyen, ihmal eden, önem vermeyen unutur da. Allah'ýn daveti nasýl geciktirilir, nasýl unutulur, O en büyük Sevgiliyle buluþmak nasýl ihmal edilir; havsalanýz alýyor mu?

Namazý ertelemekten, geciktirmekten, unutmaktan kurtulmak istiyor musunuz? Ýþte size en kestirme yol: Onu en büyük iþiniz kabul edin, hayatýnýzý namaza göre programlayýn. Kâinatýn Sahibi sizi huzuruna çaðýrdýðýnda ilk iþiniz, elinizdeki her þeyi fýrlatýp, Geliyorum Rabbim demek ve namaza koþmak olsun. Hatta vakit gelmeden hazýrlanýn, heyecanlanýn. Ölümden hayata kaçanlarýn koþtuðu gibi koþun ibâdete.

Rabbimiz, Ey mü'minler! Cuma günü namaz için çaðrýldýðýnýz zaman Allah'ý zikre koþun, alýþ veriþi býrakýn. Bilirseniz böyle yapmanýz sizin için daha hayýrlýdýr (Cuma: 9) diye buyurmuyor mu? Sadece Cuma için deðil, beþ vakit için cemaate koþun. Göreceksiniz, o zaman meleklerin ruhaniyatý ruhunuzu kuþatacak, tüm hayatýnýz baþ döndürücü bir hýzla, heyecanla ve verimlilikle dolacaktýr. Unutur musunuz?

Ertelemek yüzünden mahrum býrakýlýrýz namazdan. Küser bize ibadetimiz ve yalnýz, yapayalnýz býrakýlýrýz yeryüzünde. Yetim kalmak nedir bilir misiniz? Ya ýssýz bir çölde terk edilmek? Kimse Allah'ýn terk ettiði, yapayalnýz býraktýðý kadar yalnýz deðildir. Erteler misiniz?

Hayýr, bizi yalnýz býrakmýyor O. Günde beþ defa Ona çaðýran mesajlar çýnlýyor kulaklarýmýzda. Ve her günün binlerce dakikasý boyunca onu anlatan çiçeklerin, böceklerin, kelebeklerin, yýldýzlarýn arasýnda yaþýyoruz hayatýmýzý. Bizi yalnýz býrakan biziz. Sahibinden kaçýp ýssýz çöllerde kaybolan küçük kedi kimi suçlayabilir?

Anlamakta güçlük çekiyorum: Misafiri olduðum bir genel müdürü bakan telefonla aramýþtý. Yýldýrýmdan kaçarcasýna telefona nefes nefese koþmuþtu genel müdür. Telefona saldýrýþýný gördüðümde ölümden kurtuluþunun bu telefonla gelecek haberde olduðunu sanmýþtým. Öylesine önemli bir insan sizi aramýþ olsaydý heyecanlanmaz mýydýnýz? Vicdanýnýza sorun: Þimdi cumhurbaþkaný sizi arasaydý,onu ister sevin ister sevmeyin,saatlerce bekletebilir miydiniz? Býrakýn saatleri, bir dakika gecikir miydiniz? Ama bizim beklettiðimiz basit insanlar deðil. Bizi býkmadan davet eden Allah'ý bekletiyoruz.

Sabahlarý ekmek kuyruðuna girmiþ insanlarý görürüm. Daha ucuz olan halk ekmekten satýn alabilmek için saatlerce ekmeðin gelmesini bekleyen anneler ve dedeler, hatta çocuklar vardýr o kuyruklarda. Sabýrsýzlýklar içerisinde gözleri yollarda, vaktin gelmesini beklerler. Kýþýn þiddetli soðuðunda o masumlarýn hallerini merak ediyorsanýz bir gün siz de o büfelerin önünde bekleþmeyi dener misiniz?

Cemaatle namaz kýlmak heyecanýyla camiye koþmak için dede olacaðýmýz yýllarý mý bekliyoruz? Halk ekmek için saatlerce bekleyenler, camide 5 dakika beklemekle ne zenginliklere ulaþabileceklerini bir bilselerdi!

Ama biz, kâinatýn ibadetini ve üstünlüðünü temsil eden en mükerrem yaratýklar. Biz þefkatli Yaratýcýnýn konuþmaya tenezzül ettiði ve en güzel sanatým dediði insanlar. Çaresiz düþtüðünde hýçkýrýklarla aðlamasýný bilenler biziz.

Ve biz, her günün aydýnlanan sabahýnda gaybýn o hazin, o heyecan verici davetini dinliyoruz. Rabbimiz bizi huzuruna davet ediyor da, yumuþacýk yataðýmýzdan kalkamýyorsak, O bizi sevgisiyle kuþatacaðý secdeye, huzuruyla buluþmaya çaðýrýyor da seyrettiðimiz filmden taviz veremiyorsak, vay hâlimize!

Tamam gelirim Allah'ým.

Duydum bu mesajý. Þu iþim bitsin, þu filmin sonunu seyredeyim, sonra gelirim. Gelmek isterim, ama þimdi bu sýcak yataktan nasýl kalkacaðým?

Lütfen beni baþka zaman çaðýr.

Ne olur ýsrar etme Allah'ým.

Rahmetini baþkalarýna ver der misiniz? Haþa diyen vicdanýnýz titriyor deðil mi?

Ama bir ezan boyunca yataktan kalkamayanlarýn, iþini býrakamayanlarýn verdikleri mesaj bu deðil mi? Televizyonu býrakamadýðý için uykusu gelinceye kadar ayakta kalan, sonra da bastýran uykuya esir olup yatsý namazýný ihmal edenlerin dilini baþka nasýl tercüme edeceksiniz?

Hazindir bunlar. Belki gülüyoruz aðlanacak hâlimize. Oysa utancýmýzdan alnýmýz ayaklarýmýzýn altýna kapanmalý. Piþmanlýðýmýzýn verdiði acý kalbimizi ezen daðlar kadar büyük olmalýydý.

Bir an o ezan sesinin Hz. Peygamberin (a.s.m.) dinlediði ses olduðunu düþünün. O an sizi davet edenin, ezaný Medine semalarýnda ilk kez yankýlatan Hz.

Bilâl (r.a.) olduðunu hayal edin. Bir an farkedin ki, sizden önce o camiye çoktan yetiþmiþ olan Hz. Peygamberin mâneviyatý sizi orada bekliyor.

Bir an kapatýn gözlerinizi ve dinleyin. Þefkatli sahibinizin Ey sevdiðim kulum, hâlâ Benim huzuruma gelmeyecek misin? der gibi olduðunu duyacaksýnýz. Hâlâ ihmali, ertelemeyi, geciktirmeyi, unutmayý baþarabilecek misiniz?



saygý,sevgi,selam ve dua ile...
Gönderen: 29.08.2006 - 14:47
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
O kadar çok engelim var ki...
Namazýn önünde hiçbir engel tanýmayýn. Emin olun ki, eðer tanýmazsanýz namaza sizi davet eden Allah, karþýnýza çýkmaya yeltenecek her türlü engeli ayaklarýnýzýn altýnda zelil edecektir.

Deneyin. Yanýnýzda, kâinatý þah damarýndan yakalayan Allah varken hangi ordular sizi durduracakmýþ! Hangi þeytan alýkoyabilecekmiþ sizi o engin buluþmadan?

Biliyorum, hepimiz çeþitli bahanelerle yüzleþiriz. Belki de bazen namazý eda edemeyiþimizin nedeni keyfimiz deðildir.

Hücrelerinize kadar yorgun musunuz? Hastalýk iliklerinize kadar kuþattý mý sizi? Zamanýnýz ve saniyeleriniz bir mengeneye mi sýkýþtý? Hiç olmazsa farzlarý kýlabilirsiniz.

Farz, Allah ile baðlarýmýzý koruyan asgarî sýnýrdýr. Güvenlik baðýnýzý kopardýðýnýzda boþluða yuvarlanýrsýnýz. Biz hiçbir rüzgârdan etkilenmeyecek kadar güçlü bir ip cambazý deðiliz. Kalbimizi hedef seçen kurþun yaðmurlarý arasýnda yürüyoruz bu hayat ipinde. Semanýn sonsuzluðuyla bizi baðlayan farzlarý da terk edersek, kaçýrdýðýmýz ipin ucunu bir daha yakalayamama tehlikesi var.

Bir vakit namazý kýlamazsanýz diðer namazý da kýlamayabilirsiniz. Bir defa koptuðunuzda, baðýþlayan rahmet aþaðýlardan sizi yakalamazsa çukura çakýlmanýz mukadderdir. Namaz paraþütünü terk eden bazý insanlar öylesine vahim koptular ki, kayalara çarpan vücutlarý bir daha toparlanamadý.

Nefis asla doymaz, tatmin olmaz, isteklerini bitirmez. Kopardýðý bir tavizi daha büyük bir talep takip edecektir. Elinizi alýrsa kafanýzý da götürmek isteyecektir. Nefsine selâm veren ona borçlu çýkacaktýr. Tercih sizin. Uzatmadýðýnýz kalbinizden hangi rahmetin tutmasýný bekleyeceksiniz ki?

Eðer bir gün, þeytan tüm bahaneleri tank yapýp üzerinize yürürse, eðer bir gün nefsiniz yüreðinize taktýðý zincirle sizi sürükleyip götürmek isterse, kimden koparýlmak istendiðinizi hatýrlayýn.

Bu kopuþ, anadan, babadan, yârdan, yurttan kopuþ gibi deðildir. Candan kopmak böylesine hazin olamazdý. Kimden koparýlmak istendiðinizi görün. Nasýl, bir arslan gibi güçleneceðinizi, çelik gibi bir iradeye sahip olacaðýnýzý anlayacaksýnýz. O zaman hiçbir engel Yaratýcýnýzla olan baðý koparmayý baþaramayacaktýr.

Namaza karþý forvette oynayan veya kalecilik yapan bir futbolcunun psikolojisiyle hareket etmelisiniz. Bunlarýn ikisinin de gözü toptadýr. Golcü futbolcu Nasýl etsem de gol atabilsem diye gözünü kýrpmadan topu izler. Kaleci de, Aman topu kaleye sokmayayým diye devamlý topu takip eder. Gol fýrsatýný kaçýrmayý veya gol yemeyi, sanki ölüm gibi acý görürler.

Bilirler ki, milyonlarca taraftar onlarý izlemektedir. Onlarýn baþarýsýyla sevinecek, hatasýyla acýya boðulacaklardýr.

Namaz için ezan okunduðunda bizleri kimlerin izlediðini hiç düþündünüz mü? En baþta Rabbimiz huzuruna bekliyor. Bizim kendilerini göremediðimiz, ama ruhen her zaman etrafýmýzda olan melekler, nebiler, evliyalar bizim namaz için koþmamýzý istiyorlar. Allah'ýn huzuruna coþkuyla koþuyorsak, mutlu oluyor, ihmal edersek hüzne gark oluyorlar. Yine ihmal eder misiniz?

Madem ki dinimizde imandan sonra en büyük hakikat namazdýr; aklýmýz, kalbimiz, ruhumuz, duygularýmýz namazla dolmalý, onunla doymalý, bütün zerrelerimizi Allah'la buluþmanýn sevinç ve heyecaný kaplamalýdýr.

Dikkat edin: Ben namaz için bir vakit ihmali ve geciktirmeyi bile reddeden bir anlayýþla bunlarý yazýyorum. Yoksa sadece hiç namaz kýlmayanlarý kast etmiyorum. Bu açýdan hiçbirimiz, Biz zaten namazýmýzý kýlýyoruz diye iþin içinden sýyrýlamayýz.

Namazý geciktirmeye, ihmale veya baþtan savma kýlmaya mazeret diye gösterdiðimiz þeylere bakýn! Söyler misiniz, hangisi vazgeçilmez Allah aþkýna?

Namaz benliðimizi öylesine doldurmalý ki, vaktimizi, yerimizi, iþimizi ona göre ayarlamalýyýz. Muhterem validemin tedavi için hastaneye giderken ihtiyaç çantasýna koyduðu ilk þey, seccadesi olurdu. Ne kadar zor þartlarda ve yoðun olursa olsun vakti girince yaptýðý ilk iþ, namazý kýlmaktý.

Biz de böyle davranýrsak ne kaybederiz?

Namazý engelleyecek þeylerin sizi yenmemesi için, bütün savunma gücünüzü hazýrlayýn ki, nefisten gol yemeyesiniz. Eðer böyle bir þuur zýrhýný kuþanýrsanýz, Allah'ýn, hayal edemeyeceðiniz fýrsatlar yaratacaðýndan hiç þüpheniz olmasýn. Siz Ona kul olup, namaz kýlma heyecanýyla yaþarsanýz, O size zaman yaratýr, yer yaratýr, imkân yaratýr. Hattâ insanlarý size hizmetçi yapar.


saygý,sevgi,selam ve dua ile...
Gönderen: 29.08.2006 - 14:53
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Yer temiz mi, ortam uygun mu, kýble nasýl bulunur?
Bazý kimseler, bulunduklarý yerin temiz olmadýðýný ya da namaz kýlacak uygun bir yer bulamadýklarýný namaza engel gösterirler.

Oysa toprakta, betonda, tahtada, parkede, camda, çimde namaz kýlabiliriz. Yeter ki, gözle görünen, mutlaka fark edilen bir pislik olmasýn.

Eðer namaz kýlacaðýnýz yer üzerine halý, kilim, hasýr gibi bir þey döþenmemiþse, hiç çekinmeden paltonuzu, ceketinizi veya kazaðýnýzý çýkarýp serin. Bir keresinde yazdýðým bir yazýdan dolayý savcýya ifade vermek üzere mahkemeye gitmiþtim. Sýramýzý beklerken namaz vakti girdi. Nasýl olsa ifademizi verdikten sonra vakit kalýr ve o zaman kýlarým diye düþünebilirdim. Ama en güzeli namazý vaktinde kýlmaktý. Çünkü ne olur ne olmaz, bir aksilik çýkar ve namazýmýza yazýk olurdu. Hemen lavaboda abdestimi aldým ve bulunduðumuz kattaki kapýdan terasa çýktým. Ceketimi çýkarýp namazýmý büyük bir huzurla kýldým. Mahkemede ifade verecektik, heyecanlý ve sýkýntýlýydýk. Ama hiçbir þey, namazý kazaya býrakmak kadar acý ve sýkýcý deðil.

Belki namaz vaktinin girdiði ve geçmek üzere olduðu ortamda sýkýlabilirsiniz. Hiç kimsenin namaz kýlmadýðý bir yer olabilir. Yukarýda verdiðim örnekte belki sýkýlýp utanmak mümkün. Mahkemeye gelmiþsiniz, heyecanlýsýnýz, etrafýnýzda görevli memurlar var. Hiç önemli deðil. Siz en temel hakkýnýz olan, ibadet etme hakkýnýzý kullanýyorsunuz. Namazýn kime, ne zararý var?

Bir keresinde bir televizyonda canlý yayýna katýlacaktým. Akþam ezaný okundu. Lavaboya giderek abdest aldým ve mescid olup olmadýðýný sordum. Maalesef yoktu. Yayýna çýkacaðýmýz ve kalacaðýmýz süreyi hesap ettim. Namaz vakti çýkmadan iþimiz bitecekti. Böylece dýþarýda namazýmýzý kýldýk. Eðer bu mümkün olmasaydý, hiç çekinmeden orada kýlacaktým. Gerekirse yayýna bile katýlmazdým. Çünkü, namazdan önemli hiçbir þey yoktur.

Camilerden uzak veya tanýmadýðýmýz ortamlarda karþýlaþtýðýmýz problemlerden birisi de, kýbleyi bulmak meselesidir. Kýbleyi, çevremize sorarak veya bazý formüller uygulayarak bulmak mümkündür. Bunun için ilmihal kitaplarýndaki bahislere bakmanýz gerekir. Ama en kestirmeden kýble bulma formülü, kýbleyi gösteren bir pusula almaktýr. Sadece kýble bulmak için özel yapýlmýþ pusulalar ve kullanma kýlavuzlarý vardýr. Bunu yanýmýzda taþýmakla, her yerde her zaman kýbleyi bulmamýz mümkündür.

Dünya hayatý için bir sürü eþyanýn hamallýðýný yapýyoruz. Ahiretimiz için de gerekli bazý cihazlarý taþýsak hiçbir þey kaybetmeyiz.




saygý,sevgi,selam ve dua ile...
Gönderen: 29.08.2006 - 14:57
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Camiye ve abdest yerine uzaðýz veya bilmiyoruz
Bir grup dindar ve namaz kýlan insan bir otobüs kiralayarak Ýstanbul'u gezmeye geliyorlar. Ýçlerinde iman ve Kur'ana hizmet etmek aþkýyla yanýp tutuþan çok gayretli, namaza karþý çok dikkatli gençler var. Niyetleri sabah namazýný Süleymaniye Camisinde kýlarak, manevî havayý doyasýya teneffüs etmek, âdeta asýrlar öncesinin feyizli dünyasýnda bir saat geçirebilmek.

Ne var ki, þehrin içinde, tam da sabah namazý vaktinde otobüs arýza yapýyor. Bir türlü sorunu çözemiyorlar. Tabiî o saatte her yer kapalý ve bir tamirci getirmek imkânsýz. Olayý anlatan arkadaþým, maalesef sabah namazýný kýlamadýklarýný söyledi. Kulaklarýma inanamadým, Nasýl olur, hiçbir çözüm aklýnýza gelmedi mi? dedim. Çevreyi tanýmýyoruz, etrafta cami yok dedi arkadaþým. Oysa bahsettikleri yerin birkaç yüz metre ötesinde cami vardý. Tabiî yüksek katlý binalardan dolayý gözükmüyordu. Daha baþtan, Cami yok, çevreyi bilmiyoruz, namaz kýlacak bir yer bulamayýz diye düþündükleri için kaybetmiþlerdi.

Eðer kafalarýnda, Kesinlikle namazý kýlmalýyýz, onun önünde hiçbir engel tanýmayýz düþüncesi olsaydý, Allah onlara mutlaka bir çýkýþ yolu gösterecekti. Meselâ, iki kiþi bir taksiyle etrafý gezer, bulduklarý camiye bütün arkadaþlarýný götürürdü. Belki çok az bir masraf edilirdi, ama dünya ve içindekilerden daha hayýrlý olan sabah namazý kazaya kalmazdý.




saygý,sevgi,selam ve dua ile...
Gönderen: 29.08.2006 - 15:00
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
recepholding su an offline recepholding  
1613 Mesaj -
VERDIGIN DEGERLI BILGILERDEN DOLAYI ALLAH SENDEN RAZI OLSUN RIFAT ABI ELINE EMEGINE SAGLIK COK DEGERLI VE KARDESLERIMIZE YARDIMCI OLCAK KONULAR...SELAM VE DUA ILE gül
Gönderen: 29.08.2006 - 15:03
Bu Mesaji Bildir   recepholding üyenin diger mesajlarini ara recepholding üyenin Profiline bak recepholding üyeye özel mesaj gönder recepholding üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Benim kalbim temiz, niye namaz kýlayým?



Namazla ilgili sohbet veya tavsiyeler üzerine kimi insanlar hemen ortaya atýlýr:

Kardeþim, sen benim kalbime bak. Benim kalbim temiz. Hiç kimseye kötülük düþünmüyorum.

Bunu söyleyen insanlar, gerçekten Rabbimizin emirleri ve dinimiz Ýslâmiyet hakkýnda pek bir þey bilmiyor.

Öncelikle, Benim kalbim temiz diyerek böbürlenmek, kendini beðenmek ve namaz kýlanlarý kalpleri kirli olan insanlar olarak görmek büyük bir hatadýr. Çünkü dinimiz, alçakgönüllü olmayý, asla büyüklenmemeyi emreder.

Kalbinin temiz olduðunu herkes kendisi deðil, baþkalarý söylemelidir. Bir kimse elbette kendisini iyi görür. Asýl hüner, baþka kimselerin onu takdir etmesidir.

Asýl önemli konu þudur: Namazý emreden Rabbimiz ve onu bize öðreten Peygamberimizdir. Hiçbir ayet ve hadiste, Ey kalbi kirli olanlar, namaz kýlýn. Kalbi temizler, siz yan gelip yatabilirsiniz diye bir emir yok.

Namazla ilgili tüm emirler, mü'min ve Müslüman olanlar içindir. Üstelik kalbiniz temizse, daha fazla namaz kýlmalýsýnýz.

Dünyanýn gelmiþ geçmiþ kalbi en temiz insaný, Peygamberimizdir. Hiç kimse için kötülük düþünmemiþ, hatta canýna kast eden nice düþmanlarýný affetmiþtir. Ancak en çok namaz kýlan da yine odur. Bir bakýma þunu söyleyebiliriz: Kimin kalbi temiz, imaný güçlü, teslimiyeti fazlaysa, o kiþi daha çok namaz kýlar.

Bu yüzden Kalbim temiz bahanesi hiçbir temele dayanmayan asýlsýz bir safsatadan ibarettir




saygý,sevgi,selam ve dua ile....
Gönderen: 29.08.2006 - 15:04
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
Dünyada hiçbir þey bundan daha mühim, daha lüzumlu, daha sevimli, daha vazgeçilmez olamaz. Eðer burada bir eksiðimiz varsa, hatâ bizdedir. Bir mü'min, haftada bir, ayda bir namazý kaçýrmayý normal göremez, kabullenemez! Namazlarýmýzý kaçýrýyorsak, bu gidiþe dur demek, silkinmek, titremek, ihmalimize isyan etmek, Artýk yeter demek durumundayýz.




saygý,sevgi,selam ve dua ile....
Gönderen: 29.08.2006 - 15:09
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
talha serdar su an offline talha serdar  
SELAMINALEYKÜM BEN GELDİM
186 Mesaj -
SELAMINALEYKÜM CANLAR ÖNCELÝKLE HAKLARINIZÝ HELAL ADEÝN COKTANDIR ARANIZDA DEYÝLDÝM AMA BUNDAN SONRA ÝNÞALLAH BÝR AKSÝLÝK
OLMAZSA BENDE RAVDA AÝLESÝNDEKÝ YERÝMÝ MUHAFAZA EDECEMsıkıntılı sıkıntılı sıkıntılı sıkıntılı sıkıntılı sıkıntılı sıkıntılı sıkıntılı sıkıntılı sıkıntılı sıkıntılı sıkıntılı sıkıntılı sıkıntılı sıkıntılı sıkıntılı sıkıntılı sıkıntılı sıkıntılı sıkıntılı sıkıntılı sıkıntılı
Gönderen: 29.08.2006 - 15:22
Bu Mesaji Bildir   talha serdar üyenin diger mesajlarini ara talha serdar üyenin Profiline bak talha serdar üyeye özel mesaj gönder talha serdar üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
herdem su an offline herdem  
365 Mesaj -
Allah Razı Olsun

Saydýðýnýz sebeplere nefsimize uyarak bazen bizde
Sýðýnýyoruz..
Ama.... Rabbim Hakkýyla Ve Eksiksiz Kýlabilmeyi
Hepimize Nasip Etsin..

Selam Ve Dua Ýle

Gönderen: 29.08.2006 - 15:26
Bu Mesaji Bildir   herdem üyenin diger mesajlarini ara herdem üyenin Profiline bak herdem üyeye özel mesaj gönder herdem üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
5108 Mesaj -
talha serdar kardeþim... hoþgeldin sefalar getirdin.....sevinçli
seni burda tekrar görmek güzel...

saygý,sevgi,selam ve dua ile...
Gönderen: 29.08.2006 - 15:29
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
recepholding su an offline recepholding  
1613 Mesaj -
NAMAZ

Namaz, Ýslâmýn imandan sonra gelen en büyük emridir; dinin direði ve Müslümanlýðýn temel taþýdýr. Namaz,

kulun günde beþ defa yaratanýn huzuruna çýkmasý, divanýnda durmasý demektir. Namaz, mahlûkatýn yaptýðý

bütün ibâdet þekillerini içine alan özlü bir ibâdettir. Namaz, ayný zamanda Allahü Teâlâya olan þükür

borcumuzun bir iadesidir. Namazda, kalb, ruh ve mânevî duygularýmýzýn mânevî rýzklarý da vardýr.

NAMAZIN FARZLARI

Namazýn farzlarý on ikidir. Bunlardan altýsý daha namaza baþlamadan yerine getirilmesi gereken þartlardýr ki

bunlara namazýn dýþýndaki farzlar denir. Diðer altýsý ise namaza baþladýktan sonra uyulmasý gereken þartlardýr

ki, bunlara da namazýn içindeki farzlar denir.

Namazýn dýþýndaki farzlar;

1. Hadesten Taharet: Namaza baþlamadan önce mânevî kilerden temizlenmek. Abdesti yoksa abdest almak,

cünüp ise gusül abdesti almak.

2. Necasetten Taharet: Namaza baþlamadan önce maddî kirlerden temizlenmek. Namazýn kýlýnacaðý yeri ve

elbiseleri temiz hale getirmek.

3. Setr-i Avret: Namazda avret yerlerini örtmek. Avret yerleri, erkek ve kadýnda örtülmesi farz olup,

baþkalarýna gösterilmesi haram olan uzuvlardýr. Erkeklerde avret yerleri, göbekten diz kapaðýnýn altýna kadar

olan kýsýmdýr. Kadýnlarda ise; yüz, el ve ayaklar dýþýnda bütün vücuttur.

4. Ýstikbal-i Kýble: Namazý Kýbleye yönelerek kýlmak.

5. Vakit: Beþ vakit namazý kendi vaktinde kýlmak demektir. Vakit girmeden namaz kýlmak câiz deðildir. Vakit

geçtikten sonra kýlýnan namaz da, artýk edâ deðil, kaza olmuþ olur.

6. Niyet: Namaza baþlamadan önce niyet etmek. Namaz hususunda niyet, Allah rýzasý için namaz kýlmayý

dilemek ve kýlýnacak namazýn hangi namaz olduðunu bilmek ve içinden geçirmek demektir.

Namazýn içindeki farzlar;

1. Ýftitah Tekbiri: Namaza tekbir (Allahü Ekber) ile baþlamak.

2. Kýyam: Namazda ayakta durmak.

3. Kýraat: Ayakta iken Kurândan bir veya birden fazla ayet okumak

4. Rükû: Avuç içlerini diz kapaklarýna yapýþtýrarak vücudu belden itibaren öne eðmek.

5. Sücud: Burnu, alný, elleri, dizleri ve ayaklarý yere koymak sûretiyle secde etmek.

6. Kâde-i Âhire: Namazýn son rekatýnda secdeleri yaptýktan sonra oturmak.

NAMAZDA TADÝL-Ý ERKÂN

Tadil-i erkân, rükünleri doðru yapmak demektir. Namazda tadil-i erkân ise, namazýn kýyam, rükû, sücut gibi

her bir rüknünün sükûnet ve huzur içinde yerine getirilmesi, acelecilik gösterilmemesi demektir. Meselâ,

rükûdan kalkýldýðýnda, vücut dimdik hâle gelmeli, en az bir kere Sübhane Rebbiyel-Azîm denebilecek bir süre

ayakta durup ondan sonra secdeye varmalýdýr. Her iki secde arasýnda da böyle bir tesbih miktarý durmalýdýr.

Ýmam-ý Âzama göre tadil-i erkân vâciptir. Tâdil-i erkâna riâyetsizlik hâlinde sehiv secdesi gerekir. Fakat böyle

bir namazý yeniden kýlmak daha iyidir.

NAMAZIN VÂCÝPLERÝ

1. Namazlarda Fâtiha-i þerifeyi okumak.

2. Fâtihaya ilaveten kýsa bir sûre veya üç kýsa âyet, yahut da uzun bir âyet okumak. Buna zamm-ý sûre denir.

3. Secdede alýnla birlikte burnu da yere koymak.

4. Üç veya dört rekatlý namazlarda, ikinci rekattan sonra ilk oturuþu (kade-i ûlâgöz kırpma yapmak.

5. Namazlarýn ilk ve son oturuþlarýnda Tahiyyat’ý (Ettehýyyâtüyügöz kırpma okumak.

6. Öðle ve ikindi namazlarýnda Fâtiha ve Zamm-ý Sûreyi içinden okumak.

7. Vitir namazýnda Konut tekbiri almak ve Konut Duasýný okumak.

8. Namazýn sonunda önce saða, sonra sola selam vermek.

9. Namazda tadil-i erkâna riayet etmek.

10. Üç veya dört rekatlý farz namazlar ile vitirde ve öðle namazýnýn ilk sünnetinde Tahiyyatý okur okumaz

üçüncü rekata kalkmak.

Not: Namazýn vaciplerinden biri veya birkaçý unutularak terk edilirse namaz sahihdir, fakat sevabý noksandýr.

Bu noksaný tamamlamak için namazýn sonunda sehiv secdesi yapýlýr. Vacipler kasten terk edilirse, böyle bir

namazýn iâdesi, yeniden kýlýnmasý gerekir.

NAMAZIN SÜNNETLERÝ

1. Günlük beþ vakit namaz ve Cuma namazý için ezan ve kamet getirmek.

2. Ýmama uyarken tekbiri imamdan sonra almak.

3. Ýftitah tekbiri alýrken elleri yukarý kaldýrmak.

4. Ýftitah tekbirinden sonra el baðlamak.

5. Birinci rekatta Sübhânekeyi sessizce okumak. Sonra Fâtihaya baþlamadan önce Eûzü Besmele

çekmek.

6. Fâtihanýn sonunda sessizce Âmin demek.

7. Rükûya giderken Allahü Ekber demek.

8. Rükûda üç kere Sübhâne Rabbiyel-azîm demek.

9. Rükûdan kalkarken Semiallahü limen hamideh demek.

10. Bunun ardýndan Rabbenâ lekel-hamd demek.

11. Rükûda parmaklar açýk olarak, dizleri eller ile tutmak.

12. Rükûda dizleri dik tutmak, bükmemek.

13. Rükûda baþla sýrtý ayný hizada, yere paralel olarak bulundurmak.

14. Secdeye varýrken ve secdeden kalkarken Allahü Ekber demek.

15. Secdede üç kere Sübhâne Rabbiyel-alâ demek.

16. Secdede kollarýný yere ve böðrüne yapýþtýrmadan açmak.

17. Kadelerde ve secde arasý oturuþlarda, elleri kýbleye karþý olarak oyuklar üzerine koymak.

18. Otururken sol ayaðýný yere yayýp üstüne oturmak, sað ayaðýný ise parmaklarý kýbleye dönük þekilde içe

kývýrarak dikmek.

19. Tahiyyatý sessizce okumak.

20. Son oturuþta, Tahiyyattan sonra Salâvat ve diðer namaz dualarýný okumak.

21. Ýkindi ve yatsýnýn ilk sünnetlerinde, ilk oturuþta, Tahiyyattan sonra Salâvatlarý da okumak.

22. Selâm verirken yüzünü önce saða, sonra sola çevirerek selâm vermek.

23. Önü açýk bir yerde namaz kýlarken gelip geçene siper olmak üzere ön tarafa bir þey (sütre) koymak.

Not: Sünnetleri terk etmek, namazýn bozulmasýný ve iadesini, sehiv secde yapýlmasýný icap ettirmez. Sadece

sevabýný noksanlaþtýrýr.

NAMAZIN ÂDÂBI

1. Namazda beden ve ruhla huzur ve sükûn içinde bulunmak.

2. Üste giyilmiþ elbiseyi önü açýk bulundurmamak, varsa düðmelerini iliklemek.

3. Ýnsanlar arasýna çýkýlmayan elbiselerle, pis kýyafetlerle namaza durmamak.

4. Namaz kýlarken kýyamda, secde yerine; rükûda, ayaklarýn üzerine; secdede, burnun ucuna; oturuþlarda,

kucaða; selâmda, sað ve sol omuz baþlarýna bakmak.

5. Namazda esnerken aðzýna elini tutmak.

6. Namazdan sonra, yapýlan tesbihlere devam etmek.

7. Her namazdan sonra Kurân-ý Kerîm okumak.

NAMAZIN MEKRUHLARI

Namazýn vaciplerinden herhangi birini bilerek terk etmek tahrîmen (harama yakýn) mekruhtur. Sünnet ve

âdâbýndan herhangi birini yapmamak ise, tenzîhen (helâle yakýn) mekruh sayýlmýþtýr.

Namazda iþlenen belli baþlý mekruhlar þunlardýr:

1. Namazda beden veya elbise ile oynamak.

2. Abdesti sýkýþýk bir vaziyette iken namaza durmak.

3. Ortada iþtah çekici bir yemek varken namaza durmak.

4. Namazda parmak çýtlatmak veya parmaklarý birbirine geçirmek.

5. Namazda saða sola bakmak.

6. Secdeye giderken elbiseleri önden veya arkadan tutarak kaldýrmak.

7. Kýlýk kýyafeti bozuk bir halde namaza durmak.

8. Kollar dirseklere kadar sývalý bir elbise ile namaza durmak.

9. Ýki rekat üst üste ayný sûreyi okumak.

10. Namazda gözleri yummak.

11. Namazda kaþýnmak, terini silmek.

12. Canlý bir þeyin resmi üzerine secde etmek.

13. Namazda, üzerinde canlý resimleri bulunan elbise giymek.

14. Namazda ön, arka veya yan taraflarda canlý insan veya hayvan resmi bulundurmak.

15. Camide ön saflarda yer varken, ilerlemeyip geri saflarda namaza durmak.

16. Kor halindeki ateþe karþý namaza durmak.

17. Namazda baþýný açýk bulundurmak.

18. Uyuyan insanlara ve insan yüzüne karþý namaza durmak.

19. Namazda özür olmadan bir yere dayanmak.

20. Besmele ve âmini açýktan söylemek.

21. Rükû ve secde tesbihlerini üçten az söylemek.

NAMAZI BOZAN ÞEYLER

1. Namazda konuþmak.

2. Namazda bir þeyler yiyip içmek.

3. Namazda gülmek.

4. Namazda kýbleden göðsü çevirmek

5. Namazda dünyaya ait bir iþi hatýrlayarak sesli aðlamak.

6. Namazda öksürüðü yokken öksürmeye çalýþmak.

7. Namazda âyeti yanlýþ okuyarak mânâsýný bozmak.

8. Erkekle kadýnýn yan yana ayný hizada namaza durmalarý.

9. Namazýn bir rüknünü imamdan önce yapmak. Meselâ, imamdan önce secdeye gitmek.

10. Namazda iken abdesti bozulmak.

11. Namazda bayýlmak.

12. Bir rükünde (Kýyamda, rükûda, secdede yada oturuþlarda) herhangi bir uzvu üç defa kaþýmak.

13. Namazda iken dýþtan bakana namazda olmadýðý hissini verecek bir iþle meþgul olmak.

SEHÝV SECDESÝ

Bir namazýn kusurlu kýlýnmasý hâlinde, bu kusuru gidermek maksadýyla namazýn sonunda yapýlan secdedir.

Hükmü vaciptir.

Sehiv secdesi, namazda farzýn geciktirilmesi, vâciplerden birinin unutularak yapýlmamasý yahut sonraya

býrakýlmasý, yahut da önceden yapýlmasý hallerinde yerine getirilir. Bu genel kâide hatýrda tutulursa, hangi

hallerde sehiv secdesi gerekeceði kolaylýkla bulunabilir.

Yapýlýþý: Son oturuþta Tahiyyat okunduktan sonra imam olan kimse sadece sað tarafýna, yalnýz kendi baþýna

namaz kýlan ise iki tarafýna da selam verir ve hemen ardýndan Allahü Ekber diyerek iki kere secdeye kapanýr.

Yeniden Tahiyyatý, salâvatý, dualarý okur ve sonunda selâm verir. Böylece sehiv secdesi yapýlmýþ olur.

Sehiv Secdesini Gerektiren Bazý Mühim Haller

1. Fâtihadan sonra herhangi bir sûre okumadan önce rükûya gitmek.

2. Vitir namazýnda konut tekbirini ve duasýný unutmak.

3. Birinci oturuþta Tahiyyatý okuduktan sonra hemen kalkmayýp, salâvat ve dualarý okuyarak gecikmek.

4. Dört rekatlýk namazlarda ilk oturuþu terk etmek.

5. Dört rekatlýk namazlarda son rekatta oturmayýp beþinci rekata kalkmak.

6. Ýmamýn kýraati gizli okuyacaðý yerlerde açýk, açýk okuyacaðý yerlerde gizli okumasý.

7. Fâtihadan sonra sûre okumayý geciktirmek.

8. Tadil-i erkâný terk etmek.

TÝLAVET SECDESÝ

Kurân-ý Kerîmde bazý secde âyetleri vardýr ki, bunlardan birini okuyan veya dinleyen kimseye secde etmek

vacip olur. Bu secdeye Tilâvet Secdesi denir. Tilâvet secdesi, secde âyetini duyan ve okuyan herkese vâciptir.

Yapýlýþý: Tilâvet secdesi niyetiyle eller kaldýrýlmaksýzýn Allahü Ekber denilerek secdeye varýlýr. Secdede üç

kere Sübhane Rabbiyel-lâ denir. Sonra Allahü Ekber denilerek secdeden ayaða kalkýlýr. Secdeden ayaða

kalkarken Gufraneke Rabbena ve ileykel-masîr denmesi de müstehabdýr.

EZAN VE KAMET

Ezan; Müslümanlara namaz vakitlerini bildirmek için okunan bazý mübârek sözlerden ibarettir. Ezan okuyan

kimseye müezzin denir.

Ezan, þeâir denilen Ýslam alâmetlerinden büyüðü olduðu gibi, vacip derecesinde bir sünnettir. Ezanla,

Müslüman halka namazlarýn kýlýnacaðý vakitler bildirilmekle beraber, namazýn kurtuluþa sebep olacaðý da

hatýrlatýlmaktadýr. Böylece müminler namaz kýlmaya teþvik edilmektedir. Daha da önemlisi, Ýslam Dîni’nin tevhid

ve nübüvvet (peygamberlik) gibi en mukaddes esaslarý, ezan vasýtasýyla bütün cihana ilân edilmiþ olmaktadýr.

Ezanýn Sözleri

Allahü Ekber Allahü Ekber.

Allahü Ekber Allahü Ekber.

Eþhedü en lâ ilâhe illâllah.

Eþhedü en lâ ilâhe illâllah.

Eþhedü enne Muhammeder-Resûlüllah.

Eþhedü enne Muhammeder-Resûlüllah.

Hayya ales-Salâh.

Hayya ales-Salâh.

Hayya alel-Felâh.

Hayya alel-Felâh.

Allahü Ekber Allahü Ekber.

Lâ ilâhe illâllah.

Öðle, ikindi, akþam ve yatsý vakitlerinde ezan bu þekilde okunur. Sadece sabah ezanýnda Hayya alel-Felâh

denildikten sonra iki kere de es-Salâtü hayrun minen-nevm (namaz uykudan hayýrlýdýr) denilir.

Kamet, namazlarýn farzlarýný kýlmaya baþlarken okunan bir iç ezandýr. Ezan, vaktin baþlangýcýnda okunur;

kamet ise farza durulacaðý zaman getirilir.

Kametin sözleri de ezanýn sözlerinin aynýdýr. Yalnýz Hayya all-Felâh denildikten sonra iki kere de kad

kâmetis-Salâh cümlesi söylenir. Mânâsý namaza baþlandý, demektir.

BEÞ VAKÝT FARZ NAMAZ

Sabah Namazý: Sabah namazý iki rekat sünnet, iki rekatta farzdan olmak üzere dört rekattan ibarettir. Önce

sünnet kýlýnýr.

Öðle Namazý: Öðle namazý dört rekat sünnet, dört rekat farz ve iki rekatta son sünnet olmak üzere on

rekattýr. Önce sünnet, sonra farz ve son olarak da son sünnet kýlýnýr.

Ýkindi Namazý: Ýkindi namazý, dördü sünnet, dördü de farz olmak üzere sekiz rekattýr. Önce sünnet kýlýnýr. Ýkindi

namazýnýn sünnetinde, öðle namazýnýn sünnetinden farklý olarak ilk oturuþta Ettehýyyâtüden sonra Salli ve

Barik dualarýný da okunur.

Akþam Namazý: Akþam namazý, üçü farz, ikisi de sünnet olmak üzere beþ rekattýr. Önce farz kýlýnýr.

Yatsý Namazý: Yatsý namazý, dördü sünnet, dördü farz, ikisi son sünnet ve üçü de vitir olmak üzere on üç

rekattýr. Önce sünnet, sonra farz, sonra son sünnet ve son olarak da vitir kýlýnýr.

NAMAZ KILMANIN MEKRUH OLDUÐU VAKÝTLER

Ýçinde namaz kýlmanýn mekruh olduðu vakitlere kerahet vakti denir.

Ýki türlü kerahet vakti vardýr:

1- Farz-Nafile Her Türlü Namaz Kýlmanýn Mekruh Olduðu Vakitler

a- Güneþin doðuþundan itibaren 45-50 dakikalýk zaman.

b- Öðle ezanýndan önceki 15 dakikalýk zaman.

c- Ýkindiden sonra, güneþin batmasýndan önceki 45-50 dakikalýk zaman.

Bu vakitlerde hem farz hem de nafile namaz kýlýnmaz. Yalnýz o günkü ikindinin farzý henüz kýlýnmamýþsa,

kerahet vakti girse de kýlýnýr, kazaya býrakýlmaz.

2- Nafile Namaz Kýlýnmasý Mekruh Olan Vakitler

a- Ýmsak ile sabah namazý arasýndaki süre

b- Sabah namazýnýn farzýný kýldýktan sonra

c- Ýkindi namazýnýn farzýný kýldýktan sonra

d- Akþam namazýnýn farzýndan önce

Bu vakitlerde nafile namaz kýlýnmaz.

NAMAZDAN SONRA OKUNACAK TESBÝHLER

Namazdan sonra imam ve cemaatin üç defa istiðfar getirmesi sünnettir. Ýstiðfardan sonra: Sübhanallahi vel-

hamdülillâhi velâ ilâhe illâllahü vallahü ekber velâ havle velâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azîm denir. Herkes

Eûzü-besmele çekip âyetel-kürsîyi okur.

Bundan sonra 33 defa Sübhanallah, 33 defa Elhamdülillâh, 33 defa da Allahü Ekber denir.

Tesbihler bittikten sonra: Lâ ilâhe illâllahü vahdehu lâ þerike leh. Lehül-mülkü ve lehül-hamdü yuhyi ve

yumît. Ve hüve hayyün lâ yemût. Bi yedihil-hayr. Va hüve alâ külli þeyin kadir. Sübhane Rabbiyel-Aliyyil-

Alel-Vehhab.. denilerek eller göðüs hizasýna kaldýrýlýr. Avuç içi yüze doðru meyilli olacak þekilde açýlarak dua

yapýlýr.

KAZA NAMAZLARI

Bir namazý vaktinde kýlmaya edâ, vaktinde sonra kýlmaya ise, kaza denir. Vaktinde kýlýnmamýþ olan beþ vakit

farz namazýn kazasý farzdýr. Bir namazý özürsüz yere geciktirip kazaya býrakmak günahtýr. Bu günahtan

kurtulmak için tövbe ve istiðfar gerekir. Gerekli tedbirler alýndýðý halde uykudan uyanamamak veya namazý

kýlmayý unutmak ise, günahý deðildir.

Üzerinde kaza namazý çok olup, hangi namaza kaza edeceðini bilemeyen kimse þöyle niyet eder: Niyet ettim

Allah rýzasý için kýlamadýðým ilk (sabah, öðle, ikindi) namazýnýn, yahut son (sabah, öðle, ikindi) namazýnýn

kazasýný kýlmaya.

NAMAZIN KISIMLARI

Namazlar, farz, vacip ve nafile olmak üzere 3 kýsma ayrýlýrlar.

1. Farz Namazlar

Bir günde, sabah iki, öðle dört, ikindi dört, akþam üç ve yatsý dört olmak üzere toplam 17 rekat farz namaz

vardýr. Bunlar farz-ý ayndýr. Yani kýlýnmasý herkesin üzerine borçtur. Haftada iki rekat Cuma namazý da farzdýr.

Cenaze namazý ise farz-ý kifayedir. Yani bazý Müslümanlarýn kýlmasýyla diðerleri üzerinden sorumluluk düþer.

2. Vacip Namazlar

Yatsý namazýndan sonra kýlýnan üç rekatlýk vitir namazý vaciptir. Senede iki defa kýlýnan bayram namazlarý da

vaciptir.

3. Nafile Namazlar

Farz ve vacipten ayrý olarak sevap kazanmak için kýlýnan bütün namazlara genel olarak Nafile adý verilir.

Sünnet namazlar da nafile tabiri içine girerler.

CUMA NAMAZI

Cuma, cem olmak, toplanmak mânâlarýna gelir. Cuma günü Müslümanlar için önemli bir gündür. Bu günde

Müslümanlar camide toplanýp birlikte Cuma namazýný kýlarlar. Topluca yapýlan bu ibâdet, o günü bayram günü

deðerine yükseltir. Cuma namazýnýn farz oluðu Kitap, sünnet ve icmâ ile sabittir.

BAYRAM NAMAZLARI

Kendilerine Cuma namazý farz olan kimselere, Ramazan ve Kurban bayramý namazlarý vaciptir. Bayram

namazlarý ikiþer rekattýr ve cemaatle açýk okuyuþla kýlýnýr. Ezan ve kameti yoktur.

TERAVÝH NAMAZI

Teravih, Ramazan ayý boyunca her gece kýlýnan bir namazdýr. Kadýn-erkek herkes için sünnet-i müekkededir.

Teravih namazý orucun deðil, Ramazanýn sünnetidir. Bu sebeple oruç tutmayan hasta ve yolculara da Teravih

namazýný kýlmak sünnettir.

Teravihi en faziletli kýlma þekli, 10 selâm ile ikiþer rekatlar halinde kýlmaktýr. Yaygýn kýlýnma þekli ise, 4 rekatta

bir selâm vermek sûretiyle kýlýnmasýdýr. Teravih, kaç selâmla kýlýnýrsa kýlýnsýn, 2 rekatta bir mutlaka oturularak

kýlýnmalýdýr.

CENAZE NAMAZI

Cenaze üzerine namaz kýlmak farz-ý kifayedir. Ýster bir kiþi olsun, isterse bir cemaat, farz yerine getirilmiþ olur.

Yalnýz imamýn kýlmasý bile yeterlidir. Ancak ölenin cemaati ne kadar çok olursa o nispette rahmet ve maðfirete

nail olacaðý da hadislerde belirtilmektedir.

Ana-babasýný öldüren evlâdýn, yol kesen eþkýyanýn, Ýslâm devletine baþ kaldýran isyancýlarýn, anarþistlerin ise

cenaze namazlarý kýlýnmaz.
Gönderen: 01.09.2006 - 21:29
Bu Mesaji Bildir   recepholding üyenin diger mesajlarini ara recepholding üyenin Profiline bak recepholding üyeye özel mesaj gönder recepholding üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1769 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 11:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
FaRuK_25 (39), kayakcipolat (42), sinanoezen (41), pmd (39), qw21 (67), thepilott (40), serpil.gezer (45), wqq12 (67), ehli zikir (52), burcu 52 (41), ya rezzak (52), tacir (47), vatan_sever (61), f_kilinc (42), celaleddin (31), gül_nehir (44), mustafa_007 (51), islamgünesi (37), zalll (52), balikesirli10 (36), reyyan! (40), mavibere42 (52), medineaþ&.. (37), canfaruk (38), ersoyy82 (42), ayþeli (45), ömer1 (68), samill (45), ekomen (46), EsMaNûR18 (39), mahmutduman33 (53), kanberoglu (42), hseyin_nurcu (38), Italiyan (36), sandýkl&.. (50), mkanca67 (68), YASEMIN_18 (38), en nahl (48)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 1.44663 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.