budesonide dexamethasone stromectol budesonide generique rhinocortimdur imigran imitrex imodium imuran imurek inderal la inderal index indocin sr indocin inegy intagra iscover isoptin isordil sublingual isordil itraderm itrop jumexal kamagra effervescent kamagra gold kamagra oral jelly kamagra soft kamagra keflex kemadrin kenacort a solubile kenacort a kenacort kenergon kessar keto med ketozol kinzal kinzalplus klacid lamictal dispersible lamictal lamisil cream lamisil
     
     

0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » D İ N / İ S L A M » BÜYÜK ŞAHSİYETLER » Dil ve Tarih Faktörünün Önemi

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
tahabiri su an offline tahabiri  
Dil ve Tarih Faktörünün Önemi
39 Mesaj -

Dil ve Tarih Faktörünün Önemi
Atatürk'ün Türk Milliyetçiliðini geliþtirmek ve saðlamlaþtýrmak için kullandýðý iki önemli yöntem, tarih ve dil unsurlarýnda ortaya çýkmaktadýr. Ortak bir kültürden gelen Türk Milleti bu tarihte, ülküde birliðinin farkýna varmalýydý. Ýþte bu amaçla ilk olarak Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu kurulmuþtur. Ulusal kimliði geliþtirici iþlevler yerine getirmek üzere kurulan bu kurumlarýn çalýþmalarý, milliyetçilik ilkesini birleþtirici ve bütünleþtirici bir çizgiye oturtmuþtur. Bu þekilde bir çatý altýnda birleþen devletin hýzla eðitilmesi, ve yýllar boyunca oluþan açýklarý kapatmak da çok kapsamlý bir çalýþma gerektirmekteydi. Atatürk "Milli duygu ve dil arasýndaki bað çok güçlüdür. Dilin milli ve zengin olmasý milli duygunun geliþmesinde baþlýca etkendir" derken, cumhuriyetin en temel ilkelerinden olan milliyetçilik ilkesinin yerleþmesinde milli tarihin ve milli dilin önemini vurguluyordu. Bu giriþimle çaðdaþlaþma yolunda da çok önemli bir adým atýlýyordu.
Cumhuriyetçilik, Halkçýlýk ve Devletçilikle beslenen Atatürk milliyetçiliði, hiç kuþkusuz çaðdaþlaþma yolunda atýlan en önemli adýmdýr. Atatürk liderliðinde kazanýlan Ýstiklal Savaþý'nýn baþlýca dayanaðý Türk milliyetçiliðidir. Zaferden sonra yürürlüðe sokulan Türk inkýlabýnýn amacý da; Türk Milleti'ni tümü ile çaðdaþ yapmaktýr. Atatürkçü yaklaþýmda millet olma duygusunun güçlendirilmesi ile çaðdaþlaþma birbirini tamamlamaktadýr. Atatürk bir yandan Türk Milleti'ni çaðdaþ yapmak, diðer yandan tarih ve dil çalýþmalarý ile Türk kültürünün milli temellerini geliþtirmek istemiþtir.
Ona göre tarihçiliðimizdeki bu eksiklik Türk milliyetçiliðinin uyanýþýndaki gecikmenin sonucu idi. Dünya milletleri Osmanlý ülke ve devletinden "Türkiye", "Türk Ýmparatorluðu" diye bahsederken, bizde "Türk" sözü dile bile alýnmýyordu. Ýlk defa Batýlý Türkologlarýn, Orta Asya'da baþlayan Türk tarihine dikkati çeken eserler yayýnlamalarý, Türk tarihine karþý ilgiyi uyandýrmýþ ve böylece Türk tarihçileri Türk Milleti'nin tarihine yer vermeye baþlamýþlardýr.

Türkiye Cumhuriyeti yeni bir devletti. Ancak bu devleti kuran Türk Milleti, uzun ve parlak bir tarihe sahipti. Bu köklü milletin tarihi aydýnlýða çýkarýlmalýydý. Ýþte Atatürk'ü tarih konusuna eðilmeye sevkeden baþlýca sebep bu idi. Atatürk'ün ön ayak olmasý ile 1930'da "Türk Tarihi Ana Hatlarý" yayýnlandý. 12 Nisan 1931'de Atatürk'ün direktifi ile daha sonra "Türk Tarih Kurumu" adýný alan "Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti" kuruldu ve dört ciltlik bir "Genel Tarih" yayýnlanarak burada aðýrlýk Türk tarihine verildi.

Milli Eðitimin Önemi
Eðitim, insanýn davranýþlarýnda, fikir ve ideallerinde, hayata bakýþ açýsýnda, estetik ve sanat anlayýþýnda, ahlakýnda ve bunun gibi daha pek çok konudaki ilerleme sürecini göstermektedir. Atatürk, eðitim sisteminin kaliteli ve çaðdaþ sýnýrýn çok daha ilerisinde olmasý için daima yeni fikirlerle beslenmesi gerektiði inancýný taþýmýþ, sahip olduðu kararlýlýk sayesinde Türk Milleti'nin ilerlemesine öncülük etmiþtir. Türk Milleti'nin gerek Türkiye hudutlarý içerisinde, gerekse bu hudutlarýn dýþýnda varlýðýný sürdürebilmesi, iktisadi ve sosyal alandaki geliþimi, her zaman eðitim ve kültür düzeyi ile doðru orantýlý olarak ilerlemiþtir. Bundan dolayýdýr ki, Ulu Önder yaþamý boyunca milli ve dini eðitimin geliþtirilmesine büyük önem vermiþtir.

Milletini daima, daha çok düþünmeye, geliþtirmeye, aklýn ve ilmin yolundan ayrýlmamaya teþvik etmiþtir. Toplumda kadýn erkek ayrýmý gözetmeksizin, tüm fertlerin bu deðerleri kazanmasýný saðlamak için, döneminde birçok okul açýlmýþ, kaliteli eðitmenler yetiþtirilmiþ, yeni nesillerin geliþimi için geniþ imkanlar hazýrlanmýþtýr.

Atamýzýn bu konuya verdiði önemi þu sözlerinden anlamak da mümkündür:
Bu büyük gerçeði, Türk dünyasýnýn aydýnlarý, Türk dünyasýnýn bilginleri, Türk dünyasýnýn muallimleri, öðretmenleri yeni yetiþenlere sizler öðretmelisiniz. Sizin iþiniz de silahlý mücahitler ve harp kahramanlarýnýn iþi kadar zordur; ancak o kadar da þereflidir. Türk Milleti'ni, dünyanýn her tarafýnda gelecek asýrlarýn belasýna, kazasýna, çilesine göðüs gererek; refah ve saadetine, güçlü ve þerefli günlerine eriþtirecek olanlar sizlersiniz. Bu bakýmdan emeðiniz, gayretiniz, sabrýnýz, çileniz, toplanýþýnýz, daðýlýþýnýz, fikirleriniz, son derece deðerlidir, mübarektir. Bu sebeple devam etmeli, verimli ve semereli olmalýdýr.
Atamýz'ýn 03.08.1932 tarihinde söylemiþ olduðu, milli baþarýmýzýn sýrrý olacak ve büyük deðer taþýyan þu öðüdünü de unutmayalým;
Asýl uðraþmaya mecbur olduðumuz þey yüksek kültürde ve yüksek fazilette dünya birinciliðini tutmaktýr. (Atatürk, Mehmet Özel, Milliyet Yayýnlarý. s.258)

Atatürk Milliyetçiliði Anlatýyor
Arkadaþlar, bir ulusun dürüst bir varlýk ve saygýn bir yer sahibi olmasý için o toplumun sadece bilgili ve fenden haberli olmasý yetmez. Tüm bilimlerin ve herþeyin üstünde bir özelliðe sahip olmasý gerekir ki, o da o ulusun belirli ve olumlu bir düzeyde bulunmasýdýr. Böyle bir yaradýlýþta olmayan bireyler ve o bireylerden oluþan uluslar hiçbir zaman gerçek bir devlet kuramazlar. Böyle uluslar sadece birer fesat ocaðý olur...
Biz ulusun fikirlerini uygulamakta çok gecikmiþ ve bu konuda kayýtsýzlýk etmiþizdir. Bunun zararlarýný daha çok çalýþarak gidermeliyiz. Milliyet kavramýný, milliyet ülküsünü çözüm yolundaki görüþlerin dünyada uygulanabilme olanaðý bulunamamýþtýr. Çünkü, tarih, olaylar, olup bitenler, gözlemler hep insanlar ve uluslar arasýnda milliyetin hep üstün geldiðini göstermiþtir ve milliyet ilkesi aleyhindeki büyük boyutlarda eylemi deneyimlere karþýn yine de milliyet duygusunun öldürülemediði ve bu duygunun yine de güçlü bir biçimde canlýlýðýný koruduðu görülmektedir. Özellikle bizim ulusumuz milliyetinden habersiz görünmenin çok acý cezalarýný gördü. Osmanlý Ýmparatorluðu içindeki çeþitli topluluklar hep ulusal ilkelerine sarýlarak, milliyet ülküsünün gücüyle kendilerini kurtardýlar. Biz ne olduðumuzu, onlardan ayrý ve onlardan yabancý bir ulus olduðumuzu sopayla aralarýndan kovulduðumuz zaman anladýk. Gücümüzün azalmasý üzerine bizi horladýlar ve aþaðýladýlar. Anladýk ki kusurumuz kendimizi unutmaklýðýmýzmýþ. Dünyanýn bize saygý göstermesini istiyorsak önce bizim kendi benliðimize ve milliyetimize o saygýyý duygu planýnda, fikir planýnda, eylemli olarak tüm eylemlerimiz ve davranýþlarýmýzla gösterelim ve bilelim ki ulusal benliðini bulamayan uluslar baþka uluslar için birer avdýr.
Ulusal varlýðýmýza düþman olanlarla dost olmayalým. Böylelerine karþý bir Türk ozanýnýn dediði gibi "Türküm düþmaným sana, kalsam da bir kiþi" diyelim. Düþmanlarýmýza bu gerçeði ifade ettiðimiz gün; kanýmýza, ülkümüze, geleceðimize yan bakan her kiþiyi düþman bellediðimiz gün, ulusal benliðimize uzanacak her eli þiddetle kýrdýðýmýz gün, ulusun önüne dikilen her engeli hemen devirdiðimiz gün gerçek kurtuluþa ulaþacaðýz. Ve sizler gibi aydýn, kararlý inançlý gençler sayesinde o kurtuluþa kavuþacaðýmýza inanabilirsiniz." (20.3.1923, Konya Gençleriyle Sohbet.)bilim araþtýrma fakfýndan alýntýdýr


Gönderen: 01.08.2006 - 18:15
Bu Mesaji Bildir   tahabiri üyenin diger mesajlarini ara tahabiri üyenin Profiline bak tahabiri üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 344 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
2243 üye ile 29.03.2024 - 11:40 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
milliyetci (42), ERENBURAK (49), aykutyücel (35), alyans (47), hayýrhah (40), ays.64 (42), malik (46), rescue (55), rahmet_esintisi.. (41), Mehmetkulpak (57), rahmet_esintisi (41), sarba126 (38), aydoc (54), Ay_Nur (43), kapso (38), birdamlahuzur (18), madali84 (40), naribeiyza (58), Salim k. (55), vedatoklu (47), makýf (34), ahmete (48), atlassss (40), engin_82 (42), Maþallah (), beraat38 (45), uemita (46), gurbet17 (37), Mevlana42 (65), Nuross (34), palaspanturas (52)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.76598 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.