generique luvox stromectol kamagra kaletra stromectol super kamagra suprax symmetrel synthroid bottle synthroid tadacip tadalift tadalis sx tadora tamec tamsunax tarivid tavanic tegretol telfast temovate tenoretic tenormin terbifil tetraseptine thorazine ticlid tildiem timisol timonil timoptic tirosint tofranil top avana topamax toramide torasem torasis torem trandate transannon trecator sc trental trial packs triatec
     
     

0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » D İ N / İ S L A M » SORULAR & CEVAPLAR » İslamda Sakalın Yeri Nedir?

önceki konu   diğer konu
2 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
suleyman_eren su an offline suleyman_eren  
Konu icon    İslamda Sakalın Yeri Nedir?
1 Mesaj
Selamun alayküm...

Sitenizi tesadüfen buldum ve gerçekten çok beðendim ve üye oldum...

Arkadaþlar öncelikle bukadar güzel bir site açtýðýnýz için ve bizleri bu þekilde bilgilendiren siz deðerli hocalarýmýza da bir teþekkürü borç biliyorum kendi adýma..

Merak ettiðim bir konuda sizlerinde fikirlerinizi ve uyarýlarýnýzý almak istiyorum.

Ýslamda Sakal býrakmanýn hükmü nedir?

Çeþitli ayet ve hadisler var..

Allah Teâlâ (c.c), "Peygamber size neyi getirip verdi ise onu kabul edin, alýn ve sizi yasakladýðý þeyden de sakýnýn" (el-Haþr, 59/7) ve "Allah'ýn Rasulünde sizin için güzel örnekler vardýr" (el-Ahzâb, 33/21) meallerindeki âyetlerinde buyurduðu gibi, mü'minlere sîrette, sûrette, ahlâkta, âdette ve hayatýn bütün dallarýnda, Rasulu (s.a.s)'un sünnetine uymalarýný emretmiþtir. Rasulullah (s.a.s)'ýn sünnetine uymak, Ýslâmiyet'i daha doðru anlamanýn, daha doðru yaþamanýn yegâne yoludur.


Hz. Aiþe (r.anha)'den rivayet edilen bir hadislerinde "On þey fýtrattandýr: Býyýklarý kesmek; sakalý salývermek; misvak ile aðzý, diþleri temizlemek; su ile burnu temizlemek; týrnaklarý kesmek; kirlerin barýnabileceði yerleri yýkamak; koltuk altýndaki kýllarý gidermek, kasýklarý týraþ etmek; necaset yolunu su ile pak eylemektir" (Müslim, Tahare, 56; Ebu Davud Tahare, 29; Nesâî, Zine, I) buyurmuþlardýr. Diðer hadislerinde ise, "Býyýklarý Çok kýsaltýn, sakallarý ise býrakýn"; "Müþriklere muhalefet edin; býyýklarý kýsaltýn, sakallarý çoðaltýn"; "Býyýklarý kesin, sakallarý býrakýn. Böylece Mecusîlere benzemeyin " (Buharî, Libas, 64; Müslim, Tahare, 54) buyurmuþlar ve mü'minleri sakal býrakmaya teþvik etmiþlerdir.

Yani buna göre ; Sakal, hadiste de buyurulduðu gibi, yaratýlýþ icabý erkeklerde bulunmasý gereken ve daha önceki peygamberlerin sünneti olan bir kýlýktýr. Müteaddid hadislerde sakallarýn tabii halleri üzere terk edilmesi ve uzatýlmasý emredilmektedir. Kýsaltýlmasý konusunda herhangi bir cevaz görülmemektedir. Asýrlardýr her devirdeki Ýslâm âlimleri ile bütün mü'minler bu tabii hali benimsemiþler ve kendilerinde uygulamýþlardýr.

Bu hadislerden anlaþýldýðýna göre, bütün peygamberlerle birlikte Rasul-i Ekrem de sakalýný býrakmýþ ve sakal býrakmayý emretmiþtir. Hz. Peygamber ve ashabýnýn sakallarýný traþ ettiklerine dair hiç bir kayýt yoktur. Ancak Hz. Peygamber (s.a.s) sakalýnýn ucundan ve yanlarýndan alýrdý (Tirmizi, Edeb, 17). Ýmam Malik, "Müslüman, çoðunluk sakalýný ne þekilde býrakýyorsa o kadar býrakmalý, fazlasýný kesmeli, böyle yapmak menduptur. Çünkü bu fazlalýðýn kesilmemesi, çirkin görünmeye sebeb olur. Sakalý kýsaltmanýn bir sýnýrý yoktur. En uygunu, þekli güzelleþtirecek biçimde kýsaltmaktýr" der. Ýmam Bâcî Abdullah Ýbn Ömer ve Ebu Hureyre'den nakledilen tatbikata dayanýlarak bir tutamdan fazlasýnýn kesilebileceðini söylemiþtir.

Bu konuda çeþitli hadisler var. Ve bu çeþitli hadisleri çeþitli þekilde müfessirler var kimisine göre sakal farz iken kimisine göre sünnet...

Mesela sakal farz iken neden Fethullah GÜLEN sakalsýz.... gibi bir çok soru iþareti geliyor beynimizi kurcalayan...

þunu da düþünmeden edemiyorum ben... Eðer sakal býrakmak farz kesmek ise haram ise bu kadar insan var sakalsýz ki bende bunlara dahilim.. Küllün günahkarmý oluyoruz. ve bu kadar basit bir þekilde kuranda ve hadislerde kesin bir biçimde farzdýr yada haramdýr diye belirtilmeyen sakal konusu hakkýnda beni ve benim gibi düþünenleri bilgilendirmeniz rica ediyorum..

Deðerli bilgileriniz için þimdiden teþekkür ediyorum..

Selam ve Dua Ýle...
Gönderen: 06.11.2005 - 14:23
Bu Mesaji Bildir   suleyman_eren üyenin diger mesajlarini ara suleyman_eren üyenin Profiline bak suleyman_eren üyeye özel mesaj gönder suleyman_eren üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Gast ahmet gunay  
Misafir
Deðerli kardeþim;
Sakal, hadiste de buyurulduðu gibi, yaratýlýþ icabý erkeklerde bulunmasý gereken ve daha önceki peygamberlerin sünneti olan bir kýlýktýr.
Müteaddid Hadislerde sakallarýn tabii halleri üzere terk edilmesi ve uzatýlmasý emredilmektedir.
Kýsaltýlmasý konusunda herhangi bir cevaz görülmemektedir. Asýrlardýr her devirdeki Ýslâm âlimleri ile bütün mü'minler bu tabii hali benimsemiþler ve kendilerinde uygulamýþlardýr.

Bu Hadislerden anlaþýldýðýna göre, bütün peygamberlerle birlikte Rasul-i Ekrem de sakalýný býrakmýþ ve sakal býrakmayý emretmiþtir. Hz. Peygamber ve ashabýnýn sakallarýný traþ ettiklerine dair hiç bir kayýt yoktur. Ancak Hz. Peygamber (s.a.s) sakalýnýn ucundan ve yanlarýndan alýrdý (Tirmizi, Edeb, 17).
Ýmam Malik, "Müslüman, çoðunluk sakalýný ne þekilde býrakýyorsa o kadar býrakmalý, fazlasýný kesmeli, böyle yapmak menduptur. Çünkü bu fazlalýðýn kesilmemesi, çirkin görünmeye sebeb olur. Sakalý kýsaltmanýn bir sýnýrý yoktur. En uygunu, þekli güzelleþtirecek biçimde kýsaltmaktýr" der.
Ýmam Bâcî Abdullah Ýbn Ömer ve Ebu Hureyre'den nakledilen tatbikata dayanýlarak bir tutamdan fazlasýnýn kesilebileceðini söylemiþtir.
Sakal býrakmak ve buna baðlý olarak sakalý traþ etmek konusunda âlimler deðiþik kanaatlere varmýþlardýr. Bu alimlerin bir kýsmýna göre sakal býrakmak farz, kesmek haram; bazýlarýna göre sakal býrakmak sünnet, kesmek mekruhtur, kimisine göre de müstehaptýr. Bunlarýn görüþ ve delillerine gelince: Sakal býrakmak farz, traþ etmek ise haramdýr þeklinde olan birinci görüþ, alimlerin cumhuruna aittir. Delilleri ana hatlarýyla þöyledir:

a) Hz. Peygamber (s.a.s) bir hadis-i þeriflerinde sakal býrakmayý emretmiþtir. Emirler mendup veya mübah olduðunu ifade ettiðine dair bir delil bulunmadýkça vucub için olurlar. "Sakallarý býrakýn " emri de sakal býrakmanýn farz olmasýný gerektirir.

b) Ayný þekilde, Hz. Peygamber (s.a.s) müþrik veya mecusilere benzememeyi emretmiþtir. Sakalý traþ etmek onlara benzemektir. Bu da haramdýr.

c) Sakal traþý, Nisa süresinin 119. ayetinde sözü edilen Allah'ýn yarattýðý þeyi deðiþtirmek demektir. Þeytana uyularak yapýlân bu hareket de yasaktýr. d) Sakal, erkekleri kadýnlardan ayýran bir özelliktir. Sakalýný traþ eden erkekler kadýnlara benzemektedirler. Erkeklerin kadýnlara benzemesi de dinen yasaklanmýþtýr.

Sakal býrakmak sünnet, traþ etmekse mekruhtur görüþünde olanlar Þafiî mezhebinden Ýmam Nevevi, Râzi, Gazzalî, Þeyh Zekeriyya el-Ensari, Ýbn-i Hacer, Remli, Hatib, Þirbini gibi zatlardýr. Bu görüþü savunanlar þöyle demiþlerdir.

a) Hadis-i þerifteki emir, sakal býrakmanýn farz olmasýný gerektirmez. Zira ayný þekilde Hz. Peygamber (s.a.s), Yahudi ve Hýristiyanlara benzememek için saçlarýn boyanmasýný emretmiþ, fakat Sahabeden bazý kimseler saçlarýný boyamamýþlardýr. Bu olay bu gibi emirlerin vücub için olmadýðýný gösterir.

b) Müþriklere din ve imanla ilgili konularda benzemek haramdýr. Örf ve âdetlerle ilgili hususlarda ise haram deðildir. Zira Rasûlüllah (s.a.s)'de rahiplerinkine benzer bir takunya giymiþtir. Þayet bu gibi hususlarda benzemek kesin olarak yasak olsaydý, Hz. Peygamber bunu yapmazdý.

c) Örf ve âdetlerde bile olsa konu sadece müþriklere benzeme noktasýndan ele alýndýðý zaman aksine sakal býrakmanýn haram olmasý gerektiði hükmüne varýlýr. Zira bugün birçok rahip ve gayr-i müslimler de sakal býrakmaktadýrlar.

d) Peygamberlerin sünnetlerinden sayýlan on þey alimlerin çoðunluðu tarafýndan sünnet veya müstehap olarak deðerlendirilmektedir. Sakal da bunlardan biri olduðuna göre bu da öyle deðerlendirilmelidir. Çünkü bunlarýn hepsi temizlik ve iyi görünüþlü olmak gibi güzel âdetlerdir. Rasûlüllah (s.a.s) ümmetine en güzel âdetleri tavsiye etmiþtir.

Sakal býrakmak müstehap, (sünnet-i zevaid) traþ etmek ise mübahtýr görüþünü savunanlar þöyle derler: Sakal býrakmak, yemek, içmek, oturmak, giyinmek gibi Hz. Peygamber'in insan olduðu için tabii olarak yapmýþ olduðu âdetleridir. Bu itibarla sakal býrakmak ibadetle ilgili sünnet deðil, Hz. Peygamber (s.a.s)'in gelenek kasdiyle yapmýþ olduðu sünnetidir. Buna sünnet-i zevdid de denir. Mahmud Þeltut ve Muhammed Ebu Zehra gibi zamanýmýzýn bazý âlimlerinin görüþü bu þekildedir. Buna göre sakal býrakmak faziletli olmakla birlikte, sakal traþý mübahtýr. Sakal býrakýlmadýðý veya traþ edildiði takdirde aleyhte bir hüküm terettüp etmez. Ýçinde bulunulan çevreye göre hareket etmek yerinde olur.

Hakkýnýzý helal edin.


Selam ve dua ile..
Gönderen: 06.11.2005 - 14:46
Bu Mesaji Bildir   Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1157 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
6607 üye ile 12.06.2024 - 22:37 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
fikriye (44), emanetcii (39), severdin (50), 53hasan (57), yadeller74 (50), esmaul husna (35), ÝHLAS (59), Tahirli Ferdi (35), hgorgulu (50), halil_ibrahim (34), orcun06 (38), ceyhan49 (43), YassiNissaY (44), Ahmet_ugur (37), ostat (46), emrahim (46), batuhan42 (48), funhouse70 (54), deepbluu (42), Hafiz hasan (45), ramsec (40), oz_bur (39), mustafaenes (40), mimli uye (49), punsi (50), [C]aRizMa (42), Perihan-Sena (46)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.78968 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.