Allah Dostlarinin büyüklerinden Izzeddin Haznevi (K.S.) Hazretleri 1923 yilinda Suriye'nin Kamisli kazasina bagli bir köy olan Hazne'de dünyaya geldi. Mübaregin pederi âlisi ve vâlidesi çok salih kimseler idiler. Izzeddin Haznevi (K.S.) Efendi bu iki salih ebeveyninin kucaginda büyüdü. Ailesinden aldigi terbiye hayati için çok önemli bir baslangiç oldu.
Seyh Izzeddin hazretlerinin babasi, bütün dünyada söhret bulan havas ve avam arasinda meshur olan Seyh Ahmed Haznevi (K.S.) hazretleridir. Valideleri ise; takva sahibi, gece namaz kilan, gündüz oruç tutan, Allah'a taat ve ibadetle yönelen bir hanimefendiydi. Seyh hazretlerinin serefli aile ve soyunun kökeninde ilim, takva, vefa, salah, temizlik ve nezaket vardir. Bu tahir ve temiz ailenin misali su ayet-i kerimede belirtildigi gibidir: "Kökü saglam, dallari göge dogru olan, Rabbinin izniyle her zaman meyve veren bir agaç misalidir.." (Ibrahim Suresi: 24)
Seyh Izzeddin Haznevi (K.S.) hazretleri ilk çocukluk dönemlerini babasinin ve annesinin terbiye kucaginda geçirmistir. O zamanlar serefli ebeveyni Suriye'nin dogusunda bulunan Kamisli; kazasina bagli; Telma'ruf köyünde idiler.Islami ve dini tahsillerini öncelikle akli ve nakli ilimlerde üstün bir otorite sahibi olan Allâme Seyh Ahmed Haznevi (K.S.)'den almislardir.
Seyh Izzeddin (K.S.) küçük yaslarda Kur'an-i Kerim'i okudu. Daha sonra abileri Seyh Ma'sum (K.S.) ve Seyh Alâaddin (K.S.) ile birlikte ilim tahsiline basladi. Arap edebiyatinin kaidelerini çok güzel kavradi. Sarf, Nahiv, Belagat, Adâb vb. ilimlerde öylesine mesafe katetti ki, zamanin Sibeveyh'i ve asrinin müracaat edileni haline geldi.
Daha sonra Fars dilini ve bu dilin inceliklerini ögrenmeye basladi. Esaslarini, füru ve meselelerini kavradi. Mantik ilmini, meselelerini, kaidelerini bütün yönleriyle ele aldi.
Bunun akabinde Safii mezhebi ile ilgili yazilmis fikih kitaplarini okumaya, usul ve füruunu, aklî ve naklî yönlerini tahsile basladi. Kendi akrani olanlari geçip adeta zamanin Imam-i Safii'si oldu. Yalniz bir ilmi degil birçok ilmi tahsil etti. Fikih, Nahiv, Edep, Tasavvuf, Belagat, Mantik, Ahlâk, Usul ilimleri: Arap ve Fars Edebiyati v.d.
Bu tatli ilim kaynagindan doya doya içtikten sonra, babasi Seyh Ahmed Haznevi (K.S.)'nin marifet ve ilim deryasindan; sarsilmaz azmi ve üstün zekasi, âli himmeti ile cevherler ve easiz inciler çikarinca, icazet almak söyle dursun icazet vermek hususunda ehil olunca, pederi âlileri mübarek eliyle yazdigi icazeti ona vermistir.
Üstün bir feraseti, kabiliyeti ve çok harika bir zekâsi vardi. Nasil denizlerin hacmini ihata etmek, sirlarini kesfetmek zor ise, deniz misali olan bazi insanlarin da Allah'in onlarin kalplerine ilka ettigi sirlar öyle çoktur ki onlari bilmek ve anlamak çok zordur. Iste Seyh Izzeddin (K.S.) Hazretleri bu sir dolu zatlardan birisiydi.
Seyh hazretleri (K.S.) orta boylu idi. Kisadan uzun, uzundan kisa idi. Heybetli, celâletli ve vakarli idi. Onunla ilk görüsen ondan heybet kapar ve ürkerdi. Bu ise Hz. Peygamber'e (S.A.V.) iktida etmesinden kaynaklaniyordu. Fakat onunla ilk görüsen ve ürperen insan onunla konustuktan ve ünsiyetten sonra bu hali unutur, korkusu sevgiye dönüsürdü. Onunla ünsiyet ve mücaleseden tatli sözlerinden çok haz alir rahatlardi.
Birisi ona bir soru sorsa sorusunu en güzel sekilde cevaplandirir, cevabin anlasilmasini kolaylastiran misaller verirdi. O kisi Seyh'in (K.S.) meclisinden ayrilirken mutlaka ikna olmus bir vaziyette ayrilirdi. Ömer (R.A.)'in cesareti, Hatem (R.A)'in cömertligi, Ahnef (R.A.)'in hilmi ve Iyas (A.S.)'in zekâsi; onun için biçilmis kaftandi.
Seyh Izzeddin (K.S.) sorulan bir soruya Allah (C.C.)'in kitabindan, Hz. Peygamber (C.C.)'in hadislerinden, Sahabeden (R.A.)günümüze kadar gelip geçen Islam ümmetinin Âlim ve salihlerinin üzerinde ittifak ettikleri meselelerden cevap verirdi....
BU ÜSTÜN SAHSIYETI VE ÜMMETE COK BÜYÜK HIZMETLER VEREN H A Z N E V I MÜRSITLERINI DAHA YAKINDAN TANIMAK ARZUSUNDA OLANLARA ACIZANE HAZIRLANMIS OLAN
http://www.HAZNEVI.NET SITESINI TAVSIYE EDERIM!
AYRIYETEN MÜBAREKLER HAKKINDA CIKAN BELGESELLER VE GÖRÜNTÜLÜ SOHBETLER MEVCUTTUR!!!
Saygi ve Hürmetlerimle...
muhammed f.