0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » A I L E / E Ğ İ T İ M / S A Ğ L I K » SAĞLIK & SPOR » ---- Kefir ---- ?

önceki konu   diğer konu
5 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
Gast abdulcabbar  
---- Kefir ---- ?
Misafir
sevgili kardeþlerim kefir diye birþey duydum bunu
kullanan ve faydasýný görenlerimiz varmý aramýzda bu konu hakkýnda beni aydýnlatacak larýn mesajlarýný bekliyorum . sevgiler düsün
Gönderen: 26.08.2004 - 21:27
Bu Mesaji Bildir   Yukari
Selman su an offline Selman  
95 Mesaj -
nasil bir sey bu kefir...

benim tanidigim kalinka kefir diye bir ayran türü mesrubat var...oda sagliga cok iyi geliyor...

selametle...
Gönderen: 27.08.2004 - 09:28
Bu Mesaji Bildir   Selman üyenin diger mesajlarini ara Selman üyenin Profiline bak Selman üyeye özel mesaj gönder Selman üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
((( ... ))) su an offline ((( ... )))  
Konu icon    Kefir - Meraklısına..Bilgiler..
2338 Mesaj -
Kefir Nedir?

Kefir kültüre edilmiþ, birçok saðlýk unsuru içeren ayran benzeri bir içecektir. Kefir ekþi ve ferahlatýcý tadý ile ayrana, yoðurtta bulunan maya ve bakterilerin baðýrsak siteminde tutunma özelliði olan ''probiyotik'' yapýlarý ile de yoðurda benzemektedir. Kefirde doðal olarak yer alan bakteriler ve mayalarýn simbiyotik etkileþimi sonucu oluþan yapýlar bu içeceðin düzenli tüketilmesi durumunda saðlýk açýsýndan faydalar içermektedir. Deðerli vitamin ve mineraller ile yüklenmiþtir, kolay sindirilebilir proteinler ve doðal antibiyotik özellikler içermektedir.

Kefirde yer alan çok miktardaki yararlý maya ve bakteriler, kültüre edilme iþleminden sonra ortamda bulunan laktozun tamamýna yakýnýný yapýlarýnda bulunan laktaz enzimi ile tüketirler. Böylece laktozu tolere edemeyen kiþiler bu þekilde kefiri rahatça tüketirler.

Kefir çok farklý sütler ile örneðin inek, keçi, koyun, hindistancevizi, pirinç ya da soya sütleri ile yapýlabilir. Yapýsal olan mukoz benzeri özelliði, sindirim sisteminde yararlý bakterilerin kolonizasyonunu kolaylaþtýrýr.

Kefir, tanecik (grain) adý verilen jelatinimsi beyaz ya da sarý partiküllerden oluþmaktadýr. Bu tanecikli yapý kefiri diðer süt ürünlerinden ayýrmaktadýr. Bu tanecikler bakteri/maya karýþýmý kazein (süt proteini) ve kompleks þekerler ile küme halini almaktadýr. Bazý taneciklerin fermentasyon iþlemleri sonucunda el avucuna sýðabilecek büyüklüklere ulaþtýðý bilinmektedir. Tanecikler yapýsýnda bulunan yararlý organizmalar ile sütü fermente ederek kültüre edilmiþ ürüne dönüþtürmektedir.

Yoðurt ve Kefir arasýndaki farklar nelerdir?

Her iki üründe kültüre edilmiþ süt ürünleridir ama farklý türde faydalý bakteri içermektedirler. Yoðurdun içermiþ olduðu bakteriler sindirim sistemini temiz tutarak burada konakçý olan diðer faydalý organizmalar için besin saðlamaktadýr. Kefir bu özelliklere artý olarak yoðurdun sahip olmadýðý sindirim sistemini kolonize etme özelliðine de sahiptir.

Meraklýsýna

Kefir yoðurtta bulunmayan birkaç faydalý bakteriyi de içermektedir, Lactobacillus caucasus, Leuconostoc, Acetobacter türleri ve Streptococcus türleri. Ayný zamanda vücut için yýkýcý patojen özellikte olan mayalarýn geliþimini kontrol altýna alan ve elimine eden Saccharomyces kefir ve Torula kefir gibi mayalarý da içermektedir. Sindirim siteminde zararlý bakteri ve mayalarýn bulunduðu ortamda mukoz asta yapý oluþturarak ortamý temizler ve baðýrsaklarýn direncini artýrýr. Bu nedenle vücut gerek Escherichia coli gibi patojenlere gerek baðýrsak parazitlerine karþý daha dirençli hale gelir.

Kefirde bulunan bakteri ve mayalar tam olarak parçalanmamýþ besinlerin sindirimine yardýmcý olarak besin kaybýný önlemekte, bu sayede kolonu temiz ve saðlýklý tutmaktadýr. Kefirin yoðurda kýyasla daha ince tanecikli yapýda olmasý sindiriminin kolay olmasýný saðlamakta bu sayede de gerek bebekler gerek rahatsýz yaþlýlar ve sindirim bozukluklarýna sahip olanlar için kullanýmýný kolaylaþtýrmaktadýr.

Besin Deðeri

Kefir, vücudun temel fonksiyonlarýnda ve çeþitli faaliyetlerinde kullanýlan mineraller ve esansiyel amino asitler bakýmýndan zengindir. Kefirde bulunan proteinler kýsmi sindirimi yapýlabilen ve bu nedenle vücut tarafýndan kolay deðerlendirilebilir yapýlardýr. Kefirde bol miktarda bulunan ve esansiyel amino asitlerden bir tanesi olan triptofanýn, mineral maddelerden kalsiyum ve magnezyumun sinir sitemi üzerinde rahatlatýcý etkisi olduðu bilinmektedir. Vücudumuzda en çok bulunan ikinci mineral madde olan fosfor, hücre geliþimi ve enerji ihtiyacýnýn karþýlanmasý için karbonhidratlarýn, yaðlarýn ve proteinlerin kullanýmýnda kolaylýk saðlamaktadýr.

Kefir, B12, B1 ve K vitamini bakýmdan da zengindir. Bu vitaminlerin yeterli alýnmasý durumunda gerek böbrek, karaciðer ve sinir sistemine gerekse deri rahatsýzlýklarýna sayýsýz fayda saðladýðý bilinmektedir.

Saðlýk açýsýndan Kefir

Kefirin diyetimizde düzenli olarak tüketiminin sayýsýz faydalarý bulunmaktadýr. Kolay sindirilebilir olmasý, baðýrsaklarý temizlemesi, faydalý bakteriler ve mayalar, vitaminler ve mineraller, ve proteinleri içermesi. Kefir dengeleyici bir gýdadýr. Ýçerdiði yapýlar ile baðýþýklýk sisteme yardýmcý olduðu, AIDS gibi rahatsýzlýklarýn kötüye gitmesini yavaþlatmak, aþýrý yorgunluk sendromuna, herpes ve kansere karþý olumlu etkilerinin olduðu belirtilmektedir. Sinir sistemi üzerine olan sakinleþtirici etkisi nedeni ile uyku bozukluklarý, depresyon ve hiperaktivite rahatsýzlýklarýnda kullanýlmaktadýr.

Neden Kefir tüketmeliyim?

- Kendi kültürümüzün bir öðesidir

- Pahalý olmayan ve evde kolayca yapýlabilen bir gýdadýr

- Dünyanýn farklý yerlerinde Kronik Yorgunluk Sendromu, Astým, Deri Rahatsýzlýklarý ve antibiyotik tedavisinden sonra iç eko-sistemin temizlenmesinde kullanýlmaktadýr

- Çok þeker ve þekerli gýda tüketen çocuklar için faydalýdýr

- Doðal sakinleþtirici ve antibiyotiktir

- Hamile kadýnlar, hemþireler, yaþlýlar için kompleks bir gýdadýr

Kefiri evde nasýl yaparým?

Bir kavanoza veya aðzý geniþ bir þiþeye yaklaþýk 2 bardak taze süt konur

Öncelikle kefir taneleri bulunduðu kaptan demir olmayan bir süzgeç vasýtasý ile süzülür

Süzgeçte kalan kefir taneleri sütün konduðu kaba aktarýlýr

Aðzý bir kapý ile sýký olmayan bir þekilde örtülür

24 saat oda sýcaklýðýnda bekletilir

Kefir taneleri gene demir olmayan bir süzgeç aracýlýðý ile süzülür

Elde olunan içecek kefirdir

Kefir taneleri eðer tekrar kefir yapýlacak ise sütün içerisine yapýlmayacak ise kendi kabý içerisine konulur

Kefirin saklanmasý

Kefirin çok ekþi olmayan tatlýya yakýn bir tatta içilmesi isteniyor ise taze olarak bir iki gün içerisinde tüketilmesi önerilir. Kefir aðzý bir kapalý bir kapta hafta hatta aylarca buzdolabýnda saklanabilir. Özellikle laktozu tolere edemeyen kiþilere önerilebilecek olan, buzdolabýnda saklanan kefir tüketildikçe üzerine taze olanlardan eklenmesi ve bu þekilde tüketilmesidir.

Meraklýsýna

Dolapta bekleyen kefir saðlýk açýsýndan bir olumsuzluk etmeni oluþturmaz. Düþük sýcaklýklarda bile, içerisinde bulunan Acetobakterler tarafýndan üretilen asetik asit nedeni ile ekþiliðin artmasýna neden olur. Hatta bir araþtýrmada bir yýl boyunca bekletilen kefirin tadýnýn biraz ekþi olduðu ve içerisinde yer alan mayalar nedeni ile alkol miktarýný % 4 civarýna çýktýðý belirtilmiþtir.

Kefir yapmaya bir süre ara vereceðim, nasýl saklarým?

Kefir tanelerini bir kaç ay kullanmayacaksanýz,

Kefir tanelerini temin ettiðinizde saf su içerisinde küçük bir kapta ya da kurutulmuþ halde olacaklardýr. Kefiri kullanmayacaðýnýz zaman bir kabýn içerisine saf suyu koyarak ve taneleri de içerisine ilave ederek buzdolabýnda (+4 C) saklayabilirsiniz.

Kefir tanelerini donduracak iseniz, Kefir tanelerini soðuk saf su ile yýkayýn (suyun klorsuz olmasýna dikkat edin), temiz ve beyaz bir havlu ile düzgünce üzerindeki nemi bastýrmadan uzaklaþtýrýn. Taneleri bir poþet ya da kutu içerisine koyun ve taneleri tamamen kapatacak kadar süt tozu ilave edin ve buzluða kaldýrýn. Bu þekilde bir yýla yakýn bir süre saklayabilirsiniz.

Kefir tanelerini Kafkasya'da yapýldýðý gibi kurutacak iseniz, Kefir tanelerini soðuk saf su ile yýkayýn, temiz ve beyaz bir havlu ile düzgünce üzerindeki nemi bastýrmadan uzaklaþtýrýn. Tanecikleri beyaz kaðýttan kese içerisine koyup yoðun güneþ altýna býrakýn. Tanecikleri burada sýcaklýk, nem ve tanecik boyutuna baðlý olarak bir iki gün içerisinde kuruyacaklardýr. Kuruyunca renkleri sarýya dönebilir bu gayet normaldir. Kuruyan taneleri aðzý sýkýca kapatýlabilen bir kaba koyup soðuk bir ortam ya da buzdolabýnda 1- 1.5 yýl civarýnda saklanabilir.

Saklanan kefir tanelerinin aktivitesini geri kazandýrmak için ne yapmalý?

Farklý nedenler ile kefir taneleri aktivitelerini kaybetmiþ olabilirler. Onlarý tekrar aktive edebilmek için, Kefir tanelerini dondurmuþ iseniz;

Dondurulmuþ olan taneleri soðuk su içerisine koyun. Bu þekilde süt tozundan ayrýlabilsin. Sonrasýnda bir kap içerisine tanelerin üzerine 1:3 oranda olacak þekilde süt ilave edin ve 24 saat beklemeye býrakýn. Eðer pýhtýlaþma istenen düzeyde olmaz ise bu iþleme her 24 saatte sütün miktarýný her seferde artýrarak devam edin. Bu iþlem üç-dört gün sürebilir. Ýstenen aromaya ve yapýya ulaþýldýðýnda kefir taneleri sütü iþlemek için hazýr demektir.

Kurutmuþ iseniz;

Tanecikleri bir kaba alýp üzerine 1:3 olacak þekilde süt ilave edin. 24 saat sonra eski aromaya ulaþmýþ ise taneler hazýrdýr. Eðer deðil ise, yukarýdaki gibi artan miktarlarda süt ilave ederek bu iþleme devam edin. 2-7 arasý tazelemeden sonra taneler hazýr hale gelecektir.

Önemli not: Kefiri aktive etme aþamasýnda elde olunan kefiri tüketmeyiniz.

Kefiri nasýl temin edebilirim?
Kefir, Türkiye'de ticari olarak market ve benzeri yerlerde satýlmamaktadýr (bazý Üniversiteler küçük çapta üretim yapmaktadýrlar). Lakin kefir tanelerini kimi Üniversitelerin Ziraat Fakültelerine baðlý olan Süt Ürünleri bölümlerinden temin edebilirsiniz.

(Alýntýgöz kırpma


Mesaj 1 kez düzenlendi. En son RuMeYSa tarafından, 28.08.2004 - 23:42 tarihinde.
Gönderen: 28.08.2004 - 23:40
Bu Mesaji Bildir   ((( ... ))) üyenin diger mesajlarini ara ((( ... ))) üyenin Profiline bak ((( ... ))) üyeye özel mesaj gönder ((( ... ))) üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Gast abdulcabbar  
Misafir
RuMeYSa cevabýn için çok teþekkür ederim ALLAH razý olsun
Ýnþallah kullananýda bulurum da ne gibi faydalar gördüðünü öðrenirim . düsün
Gönderen: 30.08.2004 - 13:09
Bu Mesaji Bildir   Yukari
hasanelm su an offline hasanelm  
kefir
4 Mesaj
KEFÝR üzerine bir yazý…
Beslenmenin en temel konularýndan biri olan “probiyotikleri” ve en iyi probiyotik kombinasyonlarýndan biri olan Kefir’i tanýmanýzý isterim.. Kefir Orta Asya kökenli ama bütün dünyada bilinen ancak bizim pek bilmediðimiz ,Kefir mayasý ile oluþturulan bir süt ürünü. Kafkas insanlarýnýn uzun yaþam sýrrý olarak biliniyor. Eski bir Türk içeceði. Büyük Migroslarda süt reyonunda bulunabiliyor. Evde yapmak ta mümkün…
Probiyotikler (Kefirin Sýrrýgöz kırpma
Yeterli miktarda yenildiðinde baðýrsaklara yerleþerek insan saðlýðýný olumlu yönde etkileyen mikroorganizmalara probiyotik denir. Bu bakterilerin þu anda tam olarak sayamadýðýmýz birçok hastalýkta engelleyici ve tedavi edici etkisi var. Etkilerini kabaca besinlerin vücuda giriþ kapýsý olan barsak yüzeyini kaplayýp saðlýklý bir baðýrsak florasý oluþturarak gösteriyorlar. Probiyotikten en zengin gýdalar anne sütü ve kefirdir.
Baðýrsak florasýnýn bozulmasýnýn sonuçlarý Normal baðýrsak florasýnýn bozulmasý zararlý bakterilerin ve mantarlarýn üremesine yol açar, bu ise baðýrsak geçirgenliðini artýrýr. Yeteri kadar sindirilmemiþ yiyecek maddeleri ve nötralize edilmemiþ toksinler kan dolaþýmýna geçer. Baðýþýklýk sistemi yeteri kadar sindirilmemiþ protein parçacýklarýna karþý aþýrý bir þekilde uyarýlýr. Baðýþýklýk sistemi aþýrý uyarýldýðý zaman kendinden olaný yabancýdan ayýramaz. Onu tahrip ederken kendinden olaný da tahrip eder. Bunlara otoimmün hastalýklar denir.
Probiyotiklerin görevleri - Baðýrsak duvarýný zararlý maddelerden korumak ve baðýrsak geçirgenliðini azaltmak.
- Zararlý maddelerin (toksinler) kan dolaþýmýna geçmesini engellemek. - Yiyeceklerin özellikle protein ve yaðlarýn hazmýný kolaylaþtýrmak - Vitaminlerin (K vit, biyotin, B12, niasin, folik asit, vb) sentezini yapmak. .
Probiyotiklerin ve Kefirin Yaralarý - Baðýþýklýk sisteminin çalýþmasýný düzenlemek - Besin alerjilerinin, diðer alerjilerin ve ekzemalarýn önlenmesine katkýda bulunmak - Kronik enflamatuvar (iltihabi) hastalýklarýn oluþumunu azaltmak.
- Þiþkinlik, irritabl barsak sendromu, kolit, kabýzlýk, tedavisine yardýmcý olmak. - Böbrek taþlarýnýn (okzalat) oluþumunu azaltmak - Her türlü ishali önlemeye ve tedavi etmeye yardýmcý olmak. - Yaþlanmayý yavaþlatmak.
Baðýrsaklarda özellikle bazý mantarlarýn fazla üremesinin her tür alerji ve hazým sorunu yanýnda kronik yorgunluk sendromu, fibromiyalji, artrit, mültipl skleroz, diyabet, sýk tekrarlayan sinüzit ve diðer müzmin iltihabi hastalýklara yol açtýðýna ve hatta kalp damar hastalýklarýnýn oluþumunu kolaylaþtýrdýðýna dair güçlü kanýtlar mevcut. Probiyotiklerin görevi bu tip mantarlarýn üremesini durdurmaktýr.
Kefirin özellikle baðýrsak kanserinden koruyucu olduðunu düþündüren çalýþmalar da vardýr…
Fermantasyon ürünleri (turþu, yoðurt, peynir, þarap, boza, sirke, tuzlama yiyecekler, bira mayasýgöz kırpma baðýrsak florasýnda bulunan probiyotikleri artýrýrlar.
Pastörizasyon ise gýdalardaki probiyotikleri büyük ölçüde tahrip eder…
Saðlýk ve sevgiyle kalýn..
Dr. Ersal Iþýk Aile Hekimliði Uzmaný Natura-Týp 0 216 369 34 91
Gönderen: 28.02.2005 - 18:33
Bu Mesaji Bildir   hasanelm üyenin diger mesajlarini ara hasanelm üyenin Profiline bak hasanelm üyeye özel mesaj gönder hasanelm üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1185 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 11:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
VuSlaT_ZaMbaK (40), HAMAS (41), cilekesh (34), Umuda_Dogru (35), muhammed yakub (53), -selenay- (38), kiciman (53), -Dushi- (37), melike_ (44), 271277sedat (47), katade_58 (42), samimikul (52), sansarselim (39), omerbicak (47), rajaahmet (48), BETÜL SULTAN (44), Toprakkiz (38), perteviyat (54), azra aksu (51), esiir (47), eminem (44), cihann4 (41), merve987 (38), ceylan (43), byberk (39), mehmetaliakti (45), serkanberber20 (50), FTK (38), p.celik (39), keklik (38), nazan (38), GREY (54), ketcapm (39), faruk1987 (37), semanurnl (54)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.79332 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.