0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » A I L E / E Ğ İ T İ M / S A Ğ L I K » KISILIK GELISIMI » Duygusal Zeka ve Empati

önceki konu   diğer konu
3 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
Muhtazaf su an offline Muhtazaf  
Duygusal Zeka ve Empati
Moderator


4254 Mesaj -
Duygusal Zeka ve Empati

Bir köylü eþeðiyle katýrýný iyice yükleyerek þehre doðru yola çýkmýþ. Yol uzun, hayvanlarýn yükü ise oldukça aðýrmýþ. Katýra göre biraz daha yaþlýca olan eþek düz yolda, zorlanarak da olsa, vaziyeti idare edebilmiþ. Ancak, daða týrmanýrken, bakmýþ ki dayanamayacak, katýra yükünün aðýr geldiðini ve birazýný alýp ona yardýmcý olmasýný rica etmiþ. Katýr bu ricayý duymazlýktan gelmiþ ve bir süre daha yola böylece devam etmiþler. Sonra birden, zavallý eþek, o aðýr yükün altýnda düþmüþ ve ölmüþ.

Yola devam etmek zorunda olan köylü, bunun üzerine; önce, ölen eþeðin üzerindeki yükü almýþ ve katýrýn yükünün üstüne eklemiþ. Daha sonra, ölen eþeðin derisini yüzmüþ ve onu da katýrýn sýrtýna atmýþ.
Katýr yaptýðýndan piþman, yükü eskisinin iki katýndan fazla, “Ettiðimi buldum. Eðer eþeðe ihtiyacý olduðunda biraz yardým etseydim, þimdi bu halde olmazdým” diyerek, iç çekmiþ.
(Anonim, Çev. Seden Tuyan)

Ýletiþimin olmazsa olmazý...

Hayatýmýza þöyle bir baktýðýmýzda bizim duygularýmýzý duyarlý bir þekilde dikkate alan ve bizim olumlu davranabilmemizi saðlayan insanlarýn varlýðý bizi mutlu eder, yokluðu ise üzer. Çünkü, baþkalarýnýn duygularýný ve bakýþ açýlarýný kavrayabilen kiþiler, etrafýndaki insanlarýn gereksinimlerini çok iyi anlar ve karþýlarlar. Bu bakýmdan, baþarýlý ve verimli iliþkiler kurabilen bir öðretmen, bir yönetici, eþ ve ebeveyn kýsacasý insan olarak hayatýn her kademesinde kurduðumuz diyaloglarýn verimli birer alýþ veriþe dönüþmesini saðlayan, problemlerimizi çözülür kýlan ve sihirli bir fark yaratan sýr, hep bu anlayýþ dolu yaklaþým tarzý olmuþtur. Ýþte, bu yaklaþým tarzý “empati” nin özünü oluþturur. Bu tarzdan uzaklaþan iliþkilerde korku, öfke, uyumsuzluk, tutku eksikliði, neþesizlik ve en önemlisi verimsizlik hakim olmaya baþlar.

Empati nedir?

Empati kiþinin bir diyalog sýrasýnda karþýsýndakinin duygu ve düþüncelerini anlayabilmesini ve böylece duyarlý bir yaklaþým içinde olmasýný saðlayan bir Duygusal Zeka becerisidir. Empati becerisini iyi kullanabilen kiþiler bu anlamda, iyi bir dinleyici olmalarýnýn yaný sýra, karþýdaki kiþinin dile getirmediði duygularýný da sezebilir, bakýþ açýlarýný kavrayabilirler. Bu bakýmdan, empati kiþinin farklý olan ya da baþka kültürden gelen insanlarla iyi geçinebilmesini saðlar . Empati kurabilmemiz için gerekli olan üç öðe vardýr :

* Empati kuracak kiþi kendisini karþýsýndakinin yerine koymalý, olaylara onun bakýþ açýsýyla bakmalýdýr.
* Empati kurmuþ sayýlmamýz için karþýmýzdaki kiþinin duygu ve düþüncelerini doðru olarak anlamamýz gereklidir.
* Empati kuran kiþinin zihninde oluþan empatik anlayýþýn karþýdaki kiþiye doðru olarak iletilmemesi durumunda empati kurma sürecini tamamlamýþ sayýlmayýz.

Örneðin, bir arkadaþýnýzýn patronuyla arasý bozuk ve caný çok sýkkýn, haksýzlýða uðradýðýný düþünüyor ve hararetli bir þekilde derdini sizinle paylaþýyor. Siz, kendinizi onun yerine koyup neler hissettiðini anlayabilirsiniz. Onun duygularýný içinizde hissedebilirsiniz. Ama, sýra bu durumu ona ifade etmeye geldiðinde, her þey yolundaymýþ gibi gülerek “halledersin, boþ ver” diyebilirsiniz. Ýþte böyle davrandýðýnýzda, yüzünüzdeki ifade, söylediðiniz söz ve içinizdeki duygular arasýnda bir çeliþki ortaya çýkar. Dolayýsýyla da doðru empati kurmuþ, fakat bunu karþýdakine yeterince iletememiþ olursunuz. Ýletme gerçekleþmediði takdirde empati tamamlanmýþ sayýlmaz.

Duygularýn dili

Duygularýmýzý hem sözlü olarak hem de sözlü olmayan yollarla dile getiririz. Ancak, çok nadir duygularýmýzý kelimelere döker, daha çok baþka yollarla ipuçlarý veririz. Baþkasýnýn ne hissettiðini sezebilmenin anahtarý ses tonu, jest ve mimikler, yüz ifadesi, deðiþik duruþlarý ve beden hareketleri gibi sözsüz ifadeleri okuyabilmektir (Goleman, 1995). Bebekler ve küçük çocuklar konuþabilene kadar kendilerini bu yolla ifade ederler. Anne, ya da bebeðin bakýmýný üstlenen kiþiler onun ihtiyaçlarýný vücut dilini okuyarak anlar ve karþýlarlar.

Duygusal Zeka araþtýrmacýsý, psikolog Dr. Goleman’a göre akýlcý zihin sözcüklerle ifade bulur, duygularýn tarzý ise sözsüzdür. Kiþinin sözleri; ses tonu, el-kol hareketleri veya diðer sözsüz yollardan ifade edilenlerle çeliþiyorsa, duygusal gerçek, aslen ne söylediðinde deðil, nasýl söylediðinde saklýdýr. Yapýlan araþtýrmalar, duygusal mesajlarýn yüzde doksanýnýn hatta daha fazlasýnýn sözsüz olduðunu göstermektedir. Bu durumda, insanlarýn bize ilettikleri en önemli mesajlarý anlayabilmenin ve dünyayý baþka bir kiþinin bakýþ açýsýndan görebilmenin yolunun, sözlü mesajlarýn yaný sýra –hatta daha çok- sözsüz mesajlarý tanýmak, anlamak ve yorumlamaktan geçtiðini söyleyebiliriz.
Diðer taraftan kiþiye empatik tepki vermenin de baþlýca iki yolu vardýr. Yüz ifadesini, bedeni kullanarak onun anlaþýldýðýný göstermek ve sözlü olarak onu anladýðýnýzý ifade etmek... Ancak en etkili yol bu ikisini birlikte kullanmaktýr .

“Empati” tanýmýný iyi anlamak gerekir...

Baþarýlý iletiþimin güçlü aracý “empati” yanlýþ anlamalara da açýk bir kavramdýr. Bu konuda üç genel yanlýþ anlama bulunmaktadýr :

* Empati “iyi bir insan olmak” anlamýna gelmez. Sadece iyi insan olmak adýna düþünce ve duygularýmýzý karþýmýzdakine doðru ve açýk bir þekilde anlatamýyorsak, bu durum baþka insanlarýn duygularýný kendi duygularýmýz gibi benimseyip herkesi hoþnut etmeye çalýþmak anlamýna gelir - ki bu durum bir kabusu andýrýr ve hareket özgürlüðümüzü kýsýtlar.
* Empati çoðu kez “sempati” ile karýþtýrýlmaktadýr. Aslýnda bu iki kavram birbirinden çok farklýdýr. Karþýmýzdaki kiþiye sempati duyuyorsak, onun hissettiði duygularýn aynýlarýný hissederiz ve karþýmýzdaki kiþinin ne düþündüðü ve hissettiðiyle ilgili örneðin, “ sýnavý kazanmana sevindim”, “kitabýný kaybetmene üzüldüm” gibi “ben” ve “benim” vurgusunu hissettiren kendi yorumumuzu ortaya koyarýz. Yani sempati duyduðumuz kiþiyi anlamamýz ve kendimizi onun yerine koymamýz þart deðildir. Bunlar iyi niyetli yaklaþýmlar olmasýna raðmen karþý tarafý etkilemekte yetersiz kalýr. Oysa ki empati kurduðumuzda karþýmýzdaki kiþiyle ayný duygularý ve görüþleri paylaþmamýz gerekmez, sadece onun duygularýný anlamaya çalýþýrýz. Diðer bir deyiþle empatik cümleler “sen” vurgusunu taþýr. Bu durumda sözlü ifadelerimiz “sýnavý kazandýðýna seviniyor olmalýsýn”, “kitabý kaybettiðine üzülmüþsündür” gibi karþýmýzdaki kiþiyi anladýðýmýzý hissettirecektir.
* Empatik yaklaþým, karþýdaki kiþinin duygu ve düþüncelerini koþulsuz olarak kabul etmek anlamýna gelmez. Bu anlamda “empati kurmak” karþýndakini anlamak ve anladýðýn þeye saygý duymak sürecidir.
“Anlayýþ sahibine yaþam kaynaðýdýr.” Hz. Süleyman

Empati, empatiyi kuran kiþi için de önemlidir. Empatik olmanýn kiþiye kazandýrdýklarý bazý avantajlarý þöyle sýralayabiliriz:

* Diðer insanlarla daha çok yardýmlaþýr ve bu yüzden de çevreleri tarafýndan daha çok özlenir ve sevilirler.
* Ne zaman ve ne kadar konuþmalarý gerektiðini, ne zaman geri çekilip, ne zaman hamle yapabileceklerini iyi bilirler ve sonuç her iki tarafýnda yararýna olur.
* Olaylarý ve insanlarý okur, saðlam veriler toplar, önemli detaylarý fark ederek hareketlerini uyarlar ve böylece maksimum etki yaratabilirler.
* Farklý insanlar karþýsýnda ne tür strateji ve taktikler kullanabileceklerini bilirler ve bu yüzden özellikle iþ iliþkilerinde baþarýlý olurlar.

Empati geliþtirilebilir...

Empati ölçülebilen ve geliþtirilebilen bir beceridir. Ýþte size empati becerinizi geliþtirebilmeniz için birkaç öneri...

* Ýyi bir dinleyici olun ve sadece cevap vermek için deðil, anlamak için dinleyin. Anladýðýnýza emin olmak için sorular sorun.
* Sadece kulaklarýnýzla deðil bütün duyularýnýzla dinleyin. Beden dili ve ses tonlarýndan iletiþim halinde olduðunuz insanlarýn duygularýný okumayý deneyin. Farkettiðiniz duyguya neyin sebep olabileceðini anlamaya çalýþýn.
* Karþýnýzdaki kiþinin derisinin altýna girmeyi ve dünyayý onun gözleriyle görmeyi deneyin. Baþkalarýnýn duygu ve düþüncelerine saygý duyun.
* Ýnsanlarýn sözlü olarak ifade ettikleriyle, beden diliyle ortaya koyduklarý duygular arasýndaki uyuþmazlýklarý fark etmeye çalýþýn.
* Ýletiþim konusunda yaþadýðýnýz olumsuz deneyimleri tekrar gözden geçirerek benzer durumlarla karþýlaþmamak için bu deneyimlerden nasýl faydalanabileceðinizi düþünün.
* Kitap okurken veya film seyrederken karakterlerin neler hissettiklerini ve neden böyle hissedebileceklerini düþünün. Siz olsaydýnýz ne yapardýnýz?

"Alýntý"
Gönderen: 08.12.2009 - 19:10
Bu Mesaji Bildir   Muhtazaf üyenin diger mesajlarini ara Muhtazaf üyenin Profiline bak Muhtazaf üyeye özel mesaj gönder Muhtazaf üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
!MesuD! su an offline !MesuD!  
228 Mesaj -
Eger baskalarinin yardimina kosmaz isek sonumuz katir gibi olmak durumunda.

Allah Razı Olsun
Gönderen: 09.12.2009 - 18:15
Bu Mesaji Bildir   !MesuD! üyenin diger mesajlarini ara !MesuD! üyenin Profiline bak !MesuD! üyeye özel mesaj gönder !MesuD! üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Muhtazaf su an offline Muhtazaf  
RE:
Moderator


4254 Mesaj -
Alıntı
Orijýnalý !MesuD!

Eger baskalarinin yardimina kosmaz isek sonumuz katir gibi olmak durumunda.

Allah Razı Olsun



Evet kardesim aynen öyle Rabbim Sizlerdende RAZI olsun.
Gönderen: 09.12.2009 - 19:22
Bu Mesaji Bildir   Muhtazaf üyenin diger mesajlarini ara Muhtazaf üyenin Profiline bak Muhtazaf üyeye özel mesaj gönder Muhtazaf üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1585 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 11:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
suri (39), vahhaby (45), emre karakaya (47), muhsinsahin (64), vurgunumGullere (55), kesubah (56), esmainal (43), @rzum66 (39), solarspace (44), burak663 (45), lalenur (55), chouchou (50), gulmira_18 (37), elvan_00 (33), Celal_tuerkmen (47), huzur7 (43), EMRE TOPAL (35), halilhakan (54), gokmentansukalp (46), hermis (52), nevsehirli (38), sezginsolmaz (48), ENES DURSUN (47), _VeDuD_ (41), welat (41), doctors (47), Doganays (40), ruzun01 (58), zerap (39), Hasan Soylu (47), Yalan_Dunya50 (39)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.69727 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.