0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » D İ N / İ S L A M » BÜYÜK ŞAHSİYETLER » Meşhur ve Büyük Seyyidler ve Şerifler

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
Muhtazaf su an offline Muhtazaf  
Meşhur ve Büyük Seyyidler ve Şerifler
Moderator


4254 Mesaj -
Meþhur ve Büyük Seyyidler ve Þerifler (Alfabetik olarak)

ABDULLAH HADDÂDÎ
Evliyânýn büyüklerinden. Ýsmi, Abdullah olup babasýnýn ismi Alevî'dir. Evlâd-i Resûl olup, seyyiddir. 1634 (H. 1044) senesi Safer ayýnýn beþinde Pazartesi günü Yemen'in Terîm þehrinde doðdu. 1720 (H. 1132) senesi Zilkade ayýnýn yirmi üçünde Salý günü akþamý Terîm'de vefât etti.

ABDULLAH BÝN HIDIR EZ-ZAÐBÎ
Kerâmetleriyle meþhûr velî. Doðum târihi bilinmemektedir. 1900 (H.1318) senesinde vefât etti. Beyrut ve Trablus'ta yaþamýþtýr. Trablusþam'ýn beldelerinden Akka'nýn Hayzuk köyündendir. Nesebi Seyyid Abdülkâdir Geylânî hazretlerine dayanýr. Tasavvufta da onun yolu olan Kâdirî tarîkatýnda yetiþip kemâle ermiþtir.
Bulunduðu köyün ahâlisi su ihtiyâcýný büyük bir aðacýn altýndaki pýnardan karþýlardý. Pýnarýn baþýnda bulunan aðaca büyük bir yýlan yerleþmiþti. Ahâli su almaya yaklaþýrken bu korkunç yýlan hücum ediyor su alamýyorlardý. Köy halký çâresiz kalýp durumu Þeyh Abdullah hazretlerine arzettiler. Bunun üzerine ahâliyi toplayýp pýnara gitti. Herkesin korku ile seyrettiði koca yýlana aðaçtan inip gitmesi için baðýrdý. Yýlan aðaçtan indi ve oradan uzaklaþtý. Bir daha da görünmedi. Ahâlî suyunu rahatça aldý.

ABDULLAH-I ÞEMDÎNÎ


ABDURRAHMÂN ARVÂSÎ
Anadolu'da yetiþen büyük âlim ve velîlerden. Seyyiddir , yâni hazret-i Hüseyin'in evlâdýndandýr. Ýsmi, Abdurrahmân, babasýnýn ismi Seyyid Abdullah'týr. Âlim-i Arvâsî, Kutb-i Arvâsî, Abdurrahmân Kutub lakablarýyla da bilinmektedir.
Zamânýnýn kutbu idi. Hicrî onikinci asrýn ikinci yarýsýnda Arvas'ta doðdu. On üçüncü asrýn ilk yarýsýnda vefât etti. Kabri Van'ýn Hoþab (Güzelsu) kazâsýndadýr. Ziyâret olunur ve bereketlerinden istifâde edilir. Hacet sâhipleri murâdlarýna, isteklerine kavuþur.
Þeceresi þöyledir:
Seyyid Abdurrahmân bin Abdullah bin Muhammed bin MuhammedÞehâbeddîn bin Ýbrâhim bin Âlim-i Rabbânî Cemâleddîn bin Kemâleddîn bin Kutub Muhammed bin KâsýmBaðdâdî'dir.
Geniþ bilgi sitemizde kendi ismiyle uzun uzun anlatýlmaktadýr. Lutfen oradan okuyunuz. Neslini þerefli torunlarýný tanýyýnýz.


ABDURRAHMÂN MAÐRÝBÎ
Büyük velîlerden. Ýsmi Abdurrahmân bin Ahmed bin Muhammed bin Abdurrahmân bin Ahmed el-Ýdrisî'dir. Hazret-i Hasan soyundan olup, þerîflerdendir. 1614 (H.1023) senesinde Maðrib (Fas) beldelerinden Miknâset-üz-Zeytün denilen yerde doðdu. Zamânýnýn teki ve evliyânýn seçilmiþlerinden idi. 1674 (H.1085) senesi Zilkâde ayýnýn on yedinci günü vefât etti. Vasiyeti üzerine Bender'de Seyyid Sâlim dergâhýna defnedildi.

ABDÜLAZÎZ DEBBAÐ;
Fas'ta yaþayan evliyânýn büyüklerinden. Ýsmi Abdülazîz bin Mes'ûd Debbað'dýr. Soyu hazret-i Ali efendimize dayanmakta olup hem þerîf, hem de seyyiddir. 1679 (H.1090) senesinde Fas'ta doðdu. 1720 (H.1132) senesinde doðduðu yerde vefat etti.

ABDÜLGAFÛR DEDE (Seyyid)
Adana-Karataþ yolu üzerinde bulunan Mihmandar (Doðankent) köyünde medfundur. Aslen Siverekli olan Abdülgafûr Dede uzun süre halka doðru yolu anlattýktan sonra 1926 yýlýnda vefât etmiþtir. Halen 80 yaþýnda bulunan kýzý Adana'da yaþamaktadýr. Adana yöresi halkýnýn sýk sýk ziyâret ettiði Abdülgafûr Dede'nin kabrine ziyârete gelip iki gün kalan yaþlý âmâ bir kadýnýn gözlerinin açýldýðý yöre halký tarafýndan anlatýlmaktadýr.

ABDÜLGAFÛR HÂLÝDÎ MÜÞÂHÝDÎ
Büyük Ýslâm âlimi ve evliyâ. Mevlânâ Hâlid-i Baðdâdî hazretlerinin halîfelerinden. Ýsmi, Abdülgafûr'dur. Hazret-i Hüseyin efendimizin soyundan olup, seyyiddir. Hâlidî, Müþâhidî ve Baðdâdî nisbeleriyle bilinir. Doðum ve vefât târihleri bilinememektedir. Baðdad'da yaþamýþtýr.

ABDÜLHAKÎM ARVÂSÎ HAZRETLERÝ
(Kuddise Sirruh)


ABDÜLKÂDÝR BERZENCÎ HAYDERÎ
Büyük Ýslâm âlimi ve evliyâ Mevlânâ Hâlid-i Baðdâdî hazretlerinin talebelerinden. Ýsmi Abdülkâdir olup, Berzencî ve Hayderî nisbeleriyle meþhûr olmuþtur. Hazret-i Hüseyin'in soyundan olup, seyyiddir. Kaynaklarda hayâtý hakkýnda yeterli bilgi mevcut deðildir. On dokuzuncu yüzyýlda Irak'ta yaþamýþtýr.

ABDÜLKÂDÝR CEZÂYÝRÎ
Mücâhid velîlerden. 1807 (H.1222) senesinde Recep ayýnýn yirmi üçüncü günü Cezâyir'in Maasker vilâyetinin Kaytana köyünde doðdu. Þeriflerden olup soyu hazret-i Ali'nin oðlu hazret-i Hasan efendimize dayanmaktadýr.

Gavs-i Samedanî
SEYYÝDABDÜLKÂDÝR GEYLÂNÎ
Evliyânýn büyüklerinden. Künyesi, Ebû Muhammed'dir.
Muhyiddîn, Gavs-ül-a'zam, Kutb-i Rabbânî, Sultân-ul-evliyâ, Kutb-i a'zam gibi lakablarý vardýr. Ýran'ýn Geylân þehrinde 1078 (H.471)de doðdu. Babasý Ebû Sâlih bin Mûsâ Cengîdost'tur. Hazret-i Hasanýn oðlu Hasan-ý Müsennâ'nýn oðlu Abdullah'ýn soyundandýr. Annesinin ismi Fâtýma, lakabý Ümm-ül-hayr olup seyyidedir. Bunun için Abdülkâdir Geylânî, hem seyyid, hem þerîfdir. Hazret-i Hüseyin'in evladýna seyyid, hazret-i Hasan'ýnkine þerîf denir.
(Geniþ Bilgi sitemizde BAZI BÜYÜKLER bölümünde yazýlýdýr. Lütfen oradan okuyunuz)

ABDÜLKERÎM CÎLÎ
Baðdad'da yetiþen Ýslâm âlimlerinden ve büyük velîlerden. Ehl-i sünnet âlimlerinin ve evliyânýn en büyüklerinden olan Seyyid Abdülkâdir-i Geylânî hazretlerinin torununun oðludur. Ýsmi, Abdülkerîm bin Ýbrâhim bin Abdülkerîm el-Cîlî el-Kâdirî olup, lakabý
Takýyyüddîn'dir. 1365 (H.767) senesinde Baðdad'a baðlý Ciyl kasabasýnda doðdu. 1428 (H.832) senesinde vefât etti.

ABDÜLVEHHÂB BUHÂRÎ
Hindistan'da yaþayan evliyânýn büyüklerinden. Ýsmi Abdülvehhâb'dýr. Buhârî nisbetiyle bilinir. Seyyid Celâl Buhârî'nin torunlarýndandýr. Seyyid Celâl'in, Seyyid Ahmed ve Seyyid Mahmûd adýnda iki oðlu vardý. Abdülvehhâb-ý Buhârî, Seyyid Ahmed'in oðullarýndandýr. Doðum yeri ve târihi bilinmemektedir. 1525 (H. 932)'de Delhi'de vefât etti. Kabri, Þâh Abdullah'ýn kabri yanýndadýr.

ABDÜRRAHÎM ARVÂSÎ;
Osmanlýlar zamânýnda Anadolu'da yetiþen velîlerden. Seyyid Abdullah Arvâsî hazretlerinin oðludur. Hazret-i Hüseyin soyundan olup seyyiddir. Nesebi, Abdurrahîm bin Abdullah bin Muhammed bin Muhammed Þehâbeddîn bin Ýbrâhim bin Âlim-i Rabbânî Cemâleddîn bin Kemâleddîn bin Kutub Muhammed bin Kâsým Baðdâdî'dir. Doðum târihi bilinmemektedir. 1786 (H.1200) senesinde vefât etti. Onun sohbetlerine yüzlerce kimse katýlýp faydalanýyordu. Bu sohbetlerinde Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî hazretlerinin Mesnevî'sinden de parçalar okutuyordu. Böyle sohbet meclislerinden birinde Mesnevî okunurken, orada bulunan Ýran ahondlarýndan (mollalarýndan) biri Mevlânâ'yý ve Mesnevî'yi küçültücü ve tahkir edici maksatla, bildiði hâlde "Ne okuyorsun?" diye sordu. Abdürrahîm Arvâsî hazretleri; "Mesnevî okuyoruz."
buyurdu. Ýranlý ahond cevap olarak; "Meþnevî (dinlemeye deðmez)." dedi. Bu söze dingayreti kabaran ve son derece hiddetlenen Abdürrahîm Arvâsî hazretleri Mesnevî-yi þerîfi rastgele açýp Ýranlý ahonda; "Þu beyti oku!" buyurdu. Ýranlý ahond;
"Mesnevî ra meþnevî mehan Ey sek-i gürgîn bed kerdeî"

yâni Mesnevî'yi meþnevî okuma, ey uyuz köpek kötü bir iþ yaptýn, meâlinde beyti istemeyerek okuyuverdi. Bu manâlý beyân karþýsýnda ahond ve meclistekiler dehþete kapýldýlar. Ahond söyleyecek söz bulamadý. Arslan yuvasýna düþmüþ, zavallý tilki gibi titremeye baþladý. Sonra mecliste bulunanlar Mesnevî'den bu beyti aradýklarýnda bulamadýlar. . Seyyid Abdülazîz hazretleri 1880 (H.1297)'de vefât etmiþtir. Kabri Yukarý Doðubâyezîd'de babasýnýn yanýndadýr.

ABDÜRREZZÂK ALÝ EFENDÝ
Anadolu evliyâsýndan. 1842 (H.1258) yýlýnda Erzurum'da doðdu. Babasý Erzurum Nakîb-ul-eþrâfýndan olup, seyyidlerden Gadâyîzâde Muhammed Efendidir. Nesebi Peygamber efendimize ulaþýr. Ýlimde çok kuvvetli olduðundan, Ýlmî mahlasýný kullanýrdý.

ABDÜSSELÂM BÝN MEÞÎÞ HASENÎ;
Fas evliyâsýndan. Ebü'l-Hasan Þâzilî'nin hocasý. Künyesi, Ebû Muhammed'dir. Peygamber efendimizin mübârek soyundandýr. Hazret-i Hasan'ýn soyundan olduðu için Hasenî denmiþtir. Doðum târihi bilinmemektedir. 1228 (H. 625) senesinde þehîd oldu.

ÂDEM-Ý BENNÛRÎ
Hindistan'ýn büyük velîlerinden. Ýsmi Âdem-i Bennûrî olup, seyyiddir. Aslen Reveh beldesindendir. Büyük annesi Afganistanlýdýr. Bir vesîle ile Serhend'in kasabasý olan
Bennûr'a gelip yerleþmiþlerdi. Doðum târihi bilinmemektedir.
Âdem-i Bennûrî'nin muhterem vâlidesi, bu yüksek oðluna hâmile iken rüyâsýnda, bâzý nûrânî zâtlarýn, hikmet dolu bir kandili yakýp evin tavanýna astýklarýný ve bu kandilden etrâfa nûr yayýldýðýný gördü. Bu rüyâsýný zevcine anlattýðýnda; "Ýnþâallah senden nûrânî bir çocuk dünyâya gelecektir." dedi.
Âdem-i Bennûrî önceleri Ýmâm-ý Rabbânî hazretlerinin halîfelerinden olan Hâce Hýdýr'dan feyz aldý. Yüksek hâller hâsýl oldu. Bu hâllerini Hâce hazretlerine arzetti. O da buyurdu ki: "Bundan baþkasý bende yoktur. Senin bundan sonraki yetiþmen, ilerlemen, Ýmâm-ý Rabbânî hazretlerine havâle olundu. Þimdi onun huzûruna gidiniz." Âdem-i Bennûrî, Hâce Hýdýr'ýn iþâreti ile Ýmâm-ý Rabbânî hazretlerinin huzurlarýna kavuþtu.

AHMED-Ý BEDEVÎ
Mýsýr evliyâsýndan. Ýsmi Ahmed olup babasýnýn adý Ali'dir. Nesebi Peygamber efendimize ulaþýr. Künyesi Ebü'l-Fityan ve Ebü'l-Abbas, lakabý ise Þihabüddîn'dir. Seyyid-i Bedevî diye tanýnýr. Annesinin ismi Fatma binti Muhammed'dir. 1200 (H.596)'de Fas'ta doðdu. Yüzü büyükçe ve gözleri sürmeliydi.
Seyyid Ahmed-i Bedevî her an Allahü teâlâyý düþünür, O'nun muhabbetinin ve heybetinin tesiri ile kendinden geçmiþ olarak gözlerini semâya diker, gece gündüz öyle kalýrdý. Kýrk gün ve daha ziyâde bir þey yiyip içmez ve uyumazdý. Gözlerinin karasý, bir ateþ koru halindeydi. Ahmed-i Bedevî, umûmiyetle evinin damýnda bulunur, orada ibâdet ve tâatle meþgûl olurdu.
Bunun için ona talebe olanlara "Sütûhî" veya "Eshâb-ý sath" denirdi. Bu sebeple Seyyid Ahmed-i Bedevî, Seyyid Ahmed-i Sütûhî diye de tanýndý.
Bir adam omuzunda süt dolu kap ile Ahmed-i Bedevî hazretlerinin yanýndan geçerken, Ahmed-i Bedevî, parmaðý ile kabý iþâret eder etmez, kap yere düþüp süt tamâmen döküldü. Bu hâle caný sýkýlan adam, yere dökülen süte bakýnca, içinde þiþmiþ bir yýlan gördü. Bu hâli farkedince çok sevindi. Çünkü, kendisi ve çocuklarý, muhakkak bir ölümden kurtulmuþlardý. Bu lütfundan dolayý Allahü teâlâya hamd ve Ahmed-i Bedevî hazretlerine teþekkür etti.
Ahmed-i Bedevî 1276 (H.675) senesinde Mýsýr'ýn Tanta þehrinde vefat etti. Kabr-i þerîfi üzerine yapýlan türbede her sene düzenlenen toplantýlarda Mevlid-i þerîf ve Kur'ân-ý kerîm okunmasý âdet oldu. Ahmed Bedevî hazretlerinin kerâmetleri vefâtýndan sonra da devam etti.

AHMED BÝN ÝDRÎS
Ýdrîsiyye tarîkatýnýn kurucusu. Evliyânýn büyüklerindendir. Ýsmi Ahmed bin Ýdris Hasenî, künyesi Ebü'l-Abbas'dýr. Hazret-i Hasan soyundan yâni þerîflerdendir. 1758 (H.1172)'de
Fas'ýn Atlantik sâhilindeki Arâiþ bölgesinde bulunan Meysûr'da doðdu. 1837 (H. 1253)'de Yemen'in Subye köyünde vefât etti.

AHMED MEKKÎ EFENDÝ
Âlim, ârif, veliy-yi kâmil olan Seyyid Abdülhakîm Arvâsî'nin büyük oðlu. Annesi büyük velî, kerâmetler sâhibi, Seyyid Fehîm-i Arvâsî hazretlerinin büyük oðlu M.Reþid Arvâsî'nin kýzý Âiþe Hanýmdýr. 1896 (H.1314) yýlýnda Van'ýn Baþkale kazâsýnda doðdu. 1967 (H.1387) yýlýnda vefât etti. Ankara’da Baðlum’da yüksek babasýnýn yanýnda medfundur.

AHMED NÛBÂNÎ
Kudüs'te yetiþen büyük velîlerden. Ýsmi Ahmed bin Abdullah Nûbânî'dir. Evliyânýn þâhý Seyyid Abdülkâdir-i Geylânî hazretlerinin neslindendir. Doðum târihi bilinmemektedir. Güzel hâlleri ve kerâmetleriyle tanýndý. 1904 (H.1322) senesi Kudüs yakýnýndaki Mezra' köyünde vefât etti.

AHMED BÝN OSMAN ÞERNÛBÎ
On altýncý yüzyýlda yaþayan evliyâdan. Ýsmi Ahmed bin Osman'dýr. Künyesi Ebü'l-Abbâs, lakâbý Þihâbüddîn'dir. Nesebi hazret-i Ali'ye ulaþýr. Tarîkat silsilesi ise Þeyh Muhammed Þehâdî vâsýtasýyla Seyyid Ýbrâhim Burhâneddîn Düsûkî'ye dayanýr. Mýsýr'ýn Þernûb kasabasýnda doðduðu için Þernûbî nisbesiyle bilinir. Doðum ve vefât târihleribilinmemektedir. Antalya civârýnda bir yerde vefât etti. Orada defnedildi.

AHMED RAÛFÎ
Ýstanbul'da yetiþen evliyânýn büyüklerinden ve seyyiddir. 1653 (H.1063) senesinde Ýstanbul'da doðdu. Seyyid Ahmed Efendi, asrýnýn büyük âlimlerinden aklî ve naklî ilimleri öðrendi. Ýlim tahsîlini tamamladýktan sonra, Üsküdar Kapý Aðasý Medresesi müderrisliðine tâyin edildi. Bu sýrada1757 (H.1171) senesinde Üsküdar'da vefât etti ve Koca Sinan Paþa Câmii bahçesine defn edildi.
Gönderen: 12.03.2009 - 23:45
Bu Mesaji Bildir   Muhtazaf üyenin diger mesajlarini ara Muhtazaf üyenin Profiline bak Muhtazaf üyeye özel mesaj gönder Muhtazaf üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1066 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 11:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
Lübe (48), umut_cml (39), egskasap (43), batincan (44), beniadem (55), karatasx66 (34), Melody of ISLAM (38), avicenna13 (46), vuslat32 (51), micingirt (60), kadir zafer gül (42), sybusram (46), scaler (37), isaltan (41), gonulkusum (38), ebrar-1 (56), Sahih (41), asil_amedli (45), Bastuhan (38), ravza71 (49), hattab20 (51), sade-1 (36), mergun (33), mustafagec&yacu.. (46), mustafacihan200.. (38), yusufi21 (44)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.63614 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.