0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » A I L E / E Ğ İ T İ M / S A Ğ L I K » KADIN & AiLE » Ailede eşleri birbirine düşman eden hastalık

önceki konu   diğer konu
9 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
Maksat kelam olsun su an offline Maksat kelam olsun  
Ailede eşleri birbirine düşman eden hastalık
1463 Mesaj -

Ýnternet günümüzde teknolojik iletiþim aracý olmaktan çýkýp yuva yýkmaya kadar giden evlilik sorunlarýna sebep olabiliyor. Chat hastalýðýna tutulan hanýmlarýn kimi bu problemi aþabiliyor. Kimi de evliliðini sonlandýrmak zorunda kalýyor.







Aylin Haným 30 yaþýnda, üniversite mezunu. Bir muhasebe bürosunda çalýþýyor. Ýki çocuk annesi. 1997’de Arif Bey’le tanýþýr. Henüz üniversite öðrencisiyken evlenmeye karar verirler. Aylin Haným, okulunu bitirdikten sonra ilk çocuðu Eren’i, bir yýl sonra da ikinci oðlu Emre’yi dünyaya getirir. O dönemde maddî manevî sýkýntýlar çeken genç çift, zaman zaman ‘ayrýlma kararý’ alsalar da çocuklarý için bu ‘mutsuz’ birlikteliði sürdürürler. Oðullarý biraz büyüyünce Aylin Haným çalýþmaya baþlar. Böylece ailenin geçim sýkýntýsý biter. Fakat geçen zaman ‘yorgun çift’in iliþkisini daha da yýpratýr. Arif Bey’in ilgisizliði yüzünden Aylin Haným kendini çok yalnýz hisseder. Gazete eklerinden birinde okuduðu haberle ‘kendince’ bu yalnýzlýðýna bir çözüm bulur. Þüphesiz bunun zamanla daha büyük sýkýntýlara sebep olacaðýný bilmeden…

Aylin Haným, bir psikolog desteði alýyor bugün. Kendi iradesiyle bir türlü býrakamadýðý “chat” hastalýðýný yenebilmek için… Yýllar önce çocuklarý için ayrýlmadýðý eþinden uzaklaþýyor, evli kalmak istemiyor çünkü. Üstelik sanal arkadaþlýklara müptela olmak sosyal iliþkilerini de olumsuz etkiliyor. Bilgisayar baþýnda tükettiði saatler onun uykusuz kalmasýna, çocuklarýyla yeterince ilgilenememesine, iþ hayatýnda dikkat daðýnýklýðý yaþamasýna sebep oluyor. Hasýlý, Aylin Haným bu kötü alýþkanlýðýnýn bedelini aðýr ödüyor.

ONUNKÝ ÇOK MASUM BAÞLAMIÞTI

Aylin Haným, kadýnlar arasýnda hýzla yayýlan internette sohbet (chat) hastalýðýnýn ne ilk ne de son kahramaný. Her geçen gün artan boþanma oranlarý da hastalýðýn hýzla yayýldýðýnýn bir habercisi. Zeliha Haným’ýn chat hastalýðý ise çok masumane baþlýyor. 13 yýllýk eþine ve iki kýzýna hep daha iyiyi sunmayý kendine görev edinen fedakâr eþ, arkadaþlarýnýn tavsiyesiyle orijinal yemek tarifleri için internet sitelerinde gezinmeye baþlýyor. Bir gün küçük kýzý için deðiþik pasta tarifleri ararken yan tarafta sürekli yanýp sönen kutucuk ilgisini çekiyor. Bir de ‘Burada kendinizi yalnýz hissetmeyeceksiniz’ yazýsý… Merak ediyor ve sohbet odasýna çeþitli yönlendirmelerle üye olup giriyor. Sonra da hayatý deðiþiyor yavaþ yavaþ.

Peki, neden evli bir haným sanal dostluklardan medet umar? Bu konuda uzmanlarýn çeþitli görüþleri var. Görüþtüðümüz psikolog ve psikiyatrlarýn üzerinde birleþtikleri trajik gerçek, sanal âlemden zamanla vazgeçemeyen kadýnlarýn yüzde 35-40’ý, geçmiþ dönemde eþleri tarafýndan küçük ya da büyük ihanete uðramýþ hanýmlar. Yaþadýklarý hayal kýrýklýðýný unutamadýklarýndan, sanal âlemde tanýmadýðý erkeklerle sohbet ederek eþinin yaptýklarýna ‘güya’ karþýlýk veriyor. Ýlk zamanlar ‘nasýl olsa verdiðim bilgiler yanlýþ, oradaki ben deðilim ki!’ dese de ucundan kýyýsýndan girdiði sanal dairenin içine zamanla dâhil oluyor, çoðu zaman da yaþadýðý zaman ve mekândan kendini soyutluyor.

Aile Terapisti Psikolog Yasemin Uçal, sohbet odalarý sebebiyle boþanan çiftlerin sayýsýnýn bilinenden beþ kat daha fazla olduðu görüþünde. Ona göre, günümüz kadýnlarý manevi anlamda kendini ihmal ediyor. Ýçlerinde büyük boþluklarla yaþýyor. Eðer bir kadýn eðitim seviyesi, bilgi ve birikim noktasýnda kendini ifade etmekte yetersiz kalýyorsa, sanal âlemde seviyesine uygun birilerini rahatça buluyor. Bir de hýzlý hayat tarzý insanlarýn sýkýntýlarýný artýrýyor, artýk kimse kimsenin sorunlarýný dinlemek istemiyor. Biri derdini anlatmak için aðzýný açsa karþý taraf ondan çok konuþup dertleri sýralamaya baþlýyor. Oysa sanal dünyada bireyler kendilerini dinleyebilecek birilerini muhakkak buluyor. Çünkü sohbet odalarýna girenler konuþmak, dinlemek ve dertleþmek için oradalar.

“Bazý insanlar alýþkanlýk geliþtirmeye yatkýndýr. Yüz kiþi internetle haþir neþir olur; ama 10’u alýþkanlýk geliþtirir.” diyor, Sema Hastanesi’nden Psikiyatr Prof. Dr. Hamdi Tutkun. “Mutsuz insanlar chat yapar.” kanaatine katýlmayan ve bunun bir kiþilik tarzý olduðunu belirten Prof. Tutkun’a göre insanlar her zaman paraya ihtiyacý olduðu için deðil, kiþilik özellikleri sebebiyle de at yarýþý, kumar oynar. Chat de bunun gibi. Ahlâkî deðerleri hafife almakla baðlantýlý yani… “Kiþi yalnýz deðildir, mutludur da. Ama aile baðlarýna, eþ sadakatine inanmayan ya da bunu hafife alanlar için bu davranýþýn olumsuz bir tarafý yoktur.” diyor. Aylin Haným ise Hamdi Bey’e katýlmýyor. Kendisinin mutsuz olduðunu, eþiyle olan sýkýntýlarýnýn onu sanal âleme ittiðini iddia ederek, yaþadýklarýndan eþini de sorumlu tutuyor.

“ARTIK HAKÝMLER CHAT KONUÞMALARINI DÝKKATE ALIYOR”

Nüfus ve Vatandaþlýk Ýþleri Genel Müdürlüðü’nün istatistik verilerine göre Türkiye’de 1990’da 25 bin 712 olan boþanma sayýsý 15 yýl sonra 88 bin 736 olmuþ. Yani yüzde 245 oranýnda bir artýþ söz konusu. Peki, chat sebebiyle boþananlarýn oraný ne? Türkiye’de bu konuda tutulmuþ bir istatistik yok maalesef. Avukat Halim Yýlmaz, önceden mahkemelerde chat yazýþmalarýnýn delil olarak kullanýlamadýðýný, fakat günümüzde bu sebeple boþanmak isteyenlerin oraný artýnca hâkimlerin artýk sanal konuþmalarý dikkate almak zorunda kaldýðýný söylüyor. Mahkeme açýsýndan yazýþmalarýn en az 6 ay, hemen her gün yapýlmýþ olmasý önemli. Yýlmaz, evlilik soyut olsa da nikâhla birlikte evliliðin sadakat, sorumluluk, geçim, cinsellik gibi somut temellerinin olduðunu ve bu temellerden bir ya da birkaçýna zarar gelmesinin boþanma gerekçesi olabileceðini belirtiyor.

Kadýn-erkek arasýnda geçen sanal konuþmalarda bir kadýnýn ancak eþine söyleyebileceði sevgi ve baðlýlýk cümleleri, sadakatsizliðe varacak ifadeler, tahrik unsuru oluþturacak görüntü ya da söylemler davalarda kullanýlan materyallere örnek gösteriliyor. Avukat Halim Bey, karþýlaþtýðý vakalardan yola çýkarak evli kadýn ve erkekler arasýnda sanal sohbetin çok yaygýn olduðunu söylüyor: “Taraflardan biri sanal âlemin müptelasý olduysa; eþini, çocuðunu ihmal ediyor, evliliðin gereklerini yerine getiremiyor. Ondan sonra da mutsuzluk, huzursuzluk, geçimsizlik baþlýyor. Sanal dünyaya açýlan bir kapý evlilik hayatýný altüst etmeye yetiyor. Özellikle bu tarz sebeplerle boþanmak isteyenlere mahkeme (çiftin isteðine baðlý olarak) psikologlarla görüþmeyi tavsiye ediyor. Eðer terapilerden sonra çift hâlâ ayrýlmak istiyorsa o zaman boþanma kararý veriliyor.”

ÝKÝ ÇOCUK ANNESÝ SANAL ÂLEMDEN VAZGEÇMEDÝ, EÞÝNDEN BOÞANDI

Psikolog Yasemin Uçal’a göre, sanal alemle baðlarýný koparmak maksadýyla terapi desteði alanlarýn yarýsýnda tedavi sonuç vermediði için çiftler boþanýyor. Evliliðe devam edenlerde ise erkekler çok zor durumda kalýyor. Görünmeyen biriyle âdeta savaþýyor, düþmanlýk yapýyor, mutsuz oluyor, cinsel hayatlarý olumsuz etkileniyor. “Yakýn zamanda terapilere gelen bir haným, 3 ve 5 yaþýnda iki çocuðu olmasýna raðmen, sanal âlemden kopamadý ve eþini artýk sevmediðini, istemediðini söyleyerek boþanmaya karar verdi.” diyor. Oysa sanal dünya saplantýsýndan kýsa sürede kurtulan Zeliha Haným, eþinden boþanmayý hiçbir zaman düþünmemiþ. Kurduðu sanal dostluklarýn ona bir yarar saðlamadýðýný zaman içinde anlamýþ. Ama doðru olmadýðýný bile bile evde her yalnýz kaldýðýnda gözü bilgisayara takýlmýþ. Bir ay kadar kendi iradesiyle bu sorunu aþmaya çalýþmýþ. Bakmýþ olmuyor, bir arkadaþýnýn önerisi üzerine psikologdan yardým almaya karar vermiþ.

Zeliha Haným terapilerde ilerleme kaydedince seanslara eþi Ahmet Bey de katýlmýþ. Þimdi bilgisayar bile görmek istemediðini söyleyen Bursalý Zeliha Haným, eþiyle yaþadýðý sorunlarý þöyle anlatýyor: “Ýlk zamanlar önüme gelen herkesle konuþuyordum; ama hiçbir zaman gerçek kimliðimi vermedim, korktum. Zamanla belli bir arkadaþ grubum oldu. Ýçlerinde erkekler de vardý. Yazýlarla konuþmak, kelimelerin ardýndaki insanlara sevgi duymak bana esrarengiz gelmiþti. Eþim iþe, çocuklar da okula gider gitmez bilgisayarýn baþýna oturup neredeyse akþama kadar kalkmýyordum. Eve gelen giden olursa bilgisayarý kapatýyordum ancak. Akþamlarý girmezdim ama aklým hep orada kalýrdý.”

Zeliha Haným’daki deðiþimi fark eden Ahmet Bey, sorunun nereden kaynaklandýðýný anlamaya çalýþýr ilk önce. Karþýsýna çýkan tablo onu hem þaþýrtýr hem de üzer. Zaten eþinin yardým almak istemesi de bu üzüntüden sonra baþlar. Ahmet Bey’in yaþadýðý güven sorunu terapiler sayesinde aþýlýr. Ayrýca ayrýldýklarýnda arkalarýnda kalacak kýzlarý, Zeliha Haným’ýn piþmanlýðý ve bilmeden böyle bir yanlýþa yelken açmasý da çiftin beraberliklerini kurtarmalarýnda etkili olur.

Ýnternet kullanýmýnýn artmasýyla baþlayan bu tür problemler hakkýnda deðerlendirme yaparken, Prof. Hamdi Tutkun önemli bir noktaya da temas ediyor: “Her kullanýcýyý ‘zararlý’ görmek doðru deðil. Fakat evde iþler yolunda gitmiyor, eþler arasýnda huzursuzluk ve tahammülsüzlük varsa, çiftlerden birinde depresyon hâli gözlemleniyorsa, kadýn geçmiþte aldatýlmýþsa, aile reisi ara ara ufak kaçamaklar yapýyor, eþi de bunlarý hissediyorsa bu þartlar altýnda bir anda bilgisayara sarýlan hanýmlarýn davranýþlarýný gözlemlemekte fayda var. Sebep ve sonuç iliþkisi her zaman önemlidir.”

Kendini kýsa sürede sanal âlemin merkezinde bulan Aylin Haným, genelde erkeklerle konuþmayý tercih eder sohbet odalarýnda. Yýllardýr onu anlayamayan eþinden býkýp usanmýþtýr çünkü. “Nasýl olsa gerçek deðil.” düþüncesi onu rahatlatmýþ ve “eþimi aldatýyorum” diye düþünmemiþ hiç. Zamanla dostluk adý altýnda kurulan diyaloglar yön deðiþtirmiþ. Hem karþý taraf hem de onun açýsýndan. Zaten pamuk ipliðine baðlý, çocuklarýnýn hatýrýyla ayakta durmaya çalýþan evlilikleri biraz daha yara almaya baþlamýþ. “Kocamla tartýþtýðýmýzda ev ortamýný germezdik. Yaþadýðým tüm gelgitler evin huzurunu kaçýrmaya yetti. Küçük kýzým aramýzda geçenlerden psikolojik olarak etkilendi. Yemek yiyemiyor, sürekli istifra ediyordu. O zaman anladým nasýl bir çukura düþtüðümü, sevdiklerimi de oraya sürüklediðimi…” sözleriyle anlatýyor duyduðu piþmanlýðý. “Hiç kimse ‘gerçek kimliðimi vermiyorum’ diyerek vicdanýný rahatlatmasýn. Zaman içinde gerçek kimliðinizi verecek duruma geliyorsunuz. Yalancý dünyada kurulan tüm dostluklar zararlý arkadaþlýklara dönüþmeye mahkûm.” sözleriyle de bu hastalýða karþý herkesi uyarýyor.

KADINLAR FITRAT KODLARINI UNUTMAMALI

Peki, sanal yolculuða çýkmýþ biri nasýl geri dönebilir? Yasemin Uçal’a göre, kadýnlar acilen kimlikleriyle barýþmalý, önce kadýn sonra anne ve eþ olduklarýný unutmamalý. Çünkü günümüz hanýmlarýnýn çoðu, fýtrat kodlarýný bozduklarý için ellerindekilerle mutlu olmayý baþaramýyor, eþ olmanýn, anne olmanýn ulviliðini kavrayamýyor, mevcut hâlinden sýkýlýp yeni arayýþlar içine giriyor. Kadýnlarýn kendilerini bilgi, kültür, ahlâk, psikoloji yönlerinden ve sosyal anlamda geliþtirmeleri gerektiðine deðinerek, “Bir kadýn maddi ve manevi yönden geliþimini ömrünce noktalamamalý. Eðer noktaladýysa hemen harekete geçmeli. Mesela kitap okumalý, dinî hassasiyetlerine, mahremiyet duygusuna önem verip bunlara sahip çýkmalý, fýtrat kodunu öðrenip onlar doðrultusunda hareket etmeli.” diyor.

Psikiyatr Hamdi Tutkun, bu tür rahatsýzlýklarýn aile içine sýzmadan halledilmesinden yana. Çünkü eþler arasýnda güven sorunu çýkabilir. “Tedaviden çok tedbirler önemlidir” diyen Tutkun’un yaptýðý tavsiyeler þöyle: “Kiþi kendi iradesiyle savaþmamalý. Ýnsan iradesi zayýftýr. Önce evden bilgisayar çýkarýlmalý. Eþler ayný evde birbirinden baðýmsýz uzun süre vakit geçirmemeli. Evde bilgisayar varsa çiftler farklý giriþ þifreleri kullanmamalý, her þey þeffaf olmalý. Eðer biri cep telefonunun karýþtýrýlmasýndan hoþlanmýyorsa bu tarz þeylere meyli var demektir. Yaþananlar dar dairede kalmalý. Bilen çok olursa affetme de zor olur. Chat müptelasý olan hanýmlarýn yüzde 40’ýnýn kocasýna ‘Aynýyla karþýlýk verme’ niyetiyle sanal âleme dâhil olduklarýný da unutmamalý. Erkekler de davranýþlarýný kontrol altýna alýp hanýmlarýna bu tarz yanlýþlar yapmamalý.”

CHAT YAPMANIN DÝNEN HÜKMÜ NEDÝR?

Dokuz Eylül Üniversitesi Ýlahiyat Fakültesi’nden Ýslam Hukuku Bölüm Baþkaný Prof. Dr. Osman Eskicioðlu’nun konuyla ilgili görüþleri þöyle: “Ýradeli her hareket dindir. Ýradeyle yapýlmýþ her davranýþýn hesabý verilecektir. Hanefi fakihi Serahsi, bir kadýnla erkeðin edep dairesinde karþýlýklý oturup konuþmasýnda bir sakýnca görmez. Ben de bunu savunuyorum. Chat belki karþýlýklý konuþma deðil. Ama internette kadýn-erkek karþýlýklý sohbet ettiðinde; birinden biri konuþulanlardan etkilenip tahrik olabilir, çünkü zamanla sohbetlerin nereye gideceði belli olmaz, bunun garantisi yoktur. Ýnsan iradesi zayýftýr. Kiþi kendini kaptýrabilir. Birey ancak nikâhlý eþiyle paylaþabileceði mevzularý sanal ortamda konuþuyorsa psikolojisi, sosyal düzeni bozulur, dinen de kaybedenler arasýnda olur. Kadýn ya da erkek ilgi, sevgi ihtiyacýný sanal ortamda karþýlýyorsa; eþine karþý baðlýlýðý her geçen gün azalýr ve evlilik biter. Ýslam dininde aklý, malý, nesli, korumak esastýr.”

ÝNTERNETTE BAÞLAYAN, KANLA BÝTEN BÝR AÞK

Eskici Türkü Bar’da garsonluk yapan Nebil Örgen (23), Burdur’da yaþayan Zeliha Özsarý (20) ile internette bir arkadaþlýk sitesinde tanýþýr. Bir süre sonra birbirlerini görmek isteyen iki sevgiliden Zeliha, Adana’ya Nebil’in yanýna gelir. Ailesinin istememesine raðmen genç kýzý evinde misafir eden Nebil, bir hafta sonra, barda çalýþtýðý bir gece dýþarý çaðrýlýp kafasýna sýkýlan kurþunla yaralanýr, kaldýrýldýðý hastanede 2 gün sonra hayatýný kaybeder. Katil zanlýsý ile boðuþan bar sahibi Ömer Beyazçiçek, saldýrganýn elinden cinayette kullandýðý silahý almayý baþarýr; ancak saldýrgan kaçar. Gözaltýna alýnan Zeliha Özsarý, “Nebil, beni Adana’ya davet edip evlenmek istediðini söyledi. Ben de her þeyi býrakýp yanýna geldim. Ancak Nebil’in ailesi iliþkimize sýcak bakmadý. Babama Adana’ya geldikten sonra telefon edip yerimi ve Nebil’in ne iþ yaptýðýný söyledim. Olumlu bakýp destek için 500 YTL para gönderdi. Her þeyin yoluna girdiðini düþünmeye baþlarken, Nebil’in ölüm haberiyle dünyam baþýma yýkýldý,” diye konuþuyor.

CHAT ARKADAÞINA KAÇAN EVLÝ KADINI KOCASI ÖLDÜRDÜ

Almanya’nýn Bergkamen kentinde yaþayan Keçiborlulu Ahmet Karaosman, kendisinden ayrýlmak isteyen iki çocuk annesi 16 yýllýk eþi Emine Karaosman’ý (36) boðarak öldürür. Ýnternetteki arkadaþý Uður Ö. (27), Emine ile altý aydýr ‘yasak aþk’ yaþadýðýný iddia ediyor: “Emine ile internette tanýþtýk. Önceleri tavla oynuyorduk. Daha sonra görüntülü sohbet baþladý. Ýlk gördüðümde ona âþýk olmuþtum. O da ayný þekilde beni seviyordu. Evliydi ama kocasýndan boþanmak istiyordu. Ýnternette her gece sabaha kadar sohbet ediyorduk. Kocasý o sýralar hastanede yatýyordu. Gün geçtikçe birbirimize daha çok baðlanýyorduk. Bir konuþmamýzda ‘Yanýna gelmeyi çok istiyorum’ dedi. Maddi sorunlarý olduðu için, arkadaþlarýndan borç para alarak bir aylýðýna yanýma geldi. Sonunda benimle olan iliþkisini kocasýna anlatmýþ. ‘Artýk bu evliliði bitirelim. Benim sevgilim var’ demiþ. Sonra da cinayet gecesi kocasý hem aðlamýþ hem de onu öldürmüþ. Ben haberi Emine’nin kýzýndan aldým. ‘Uður abi, annemi de babamý da sen aldýn elimizden’ dedi bana.”

SEKRETER KIZIN KATÝLÝ CHAT ARKADAÞI ÇIKTI

Sinop’ta, Ocak 2006’da öldürülen 22 yaþýndaki sekreter Özlem Güney’in katili, chat yaparken tanýþtýðý vergi memuru Hüseyin Göklerinoðlu (46) çýkar. Sekreterin bilgisayar kayýtlarýný inceleyen polis, 1,5 yýl süren takibin ardýndan cinayet sanýðýna ulaþýr. Sýrtýndan ve boynunun sol kýsmýndan býçaklanmýþ hâlde bulunan Özlem’in katiline ulaþabilmek için polis, genç kýzýn bilgisayar kayýtlarýndan edindiði bilgilerle, aralarýnda Göklerinoðlu’nun da bulunduðu þüpheli 8 kiþiyi gözaltýna alýr. Sonra delil yetersizliðinden gözaltýna alýnanlarýn tümü serbest býrakýlýr. Ancak polis sabýrla araþtýrmasýný sürdürür. Þüphelerin odaðýndaki Hüseyin Göklerinoðlu’nun telefonunu dinlemeye alýr. Cinayetin üzerinden 1,5 yýl geçtiði için, olayýn unutulduðunu düþünerek telefonda rahat rahat konuþan vergi memuru, çeliþkili ifadeler kullanýnca yakayý ele verdi. Sorgulamasýnda Özlem Güney’i öldürdüðünü þöyle itiraf eder Göklerinoðlu: “Nisan 2000’de internette chat yaparken tanýþtýk Özlem’le. Bir süre sonra telefonla görüþmeye baþladýk. Tanýþmak için bürosuna gittiðimde tartýþmaya baþladýk. Sinirden deliye döndüm. Sehpa üzerinde bulunan býçaðý vücuduna rastgele sapladým. Býçaðý da rýhtým bölgesinde denize fýrlattým.”


aksiyon


Gönderen: 13.05.2008 - 08:13
Bu Mesaji Bildir   Maksat kelam olsun üyenin diger mesajlarini ara Maksat kelam olsun üyenin Profiline bak Maksat kelam olsun üyeye özel mesaj gönder Maksat kelam olsun üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
yaka ignesi su an offline yaka ignesi  
68 Mesaj -
yazýyý þimdi okudum,çok faydalý buldum.umarým müslüman genç annelerimiz bu tuzaklara düþmezler.madde bagýmlýlýgý her yönden kötüdür ama bu baþka bir bela...insana dogru kullanýlmazsa her yönden zarar verebiliyor.Elinize Saglik Allah Razı Olsun
Gönderen: 13.05.2008 - 10:00
Bu Mesaji Bildir   yaka ignesi üyenin diger mesajlarini ara yaka ignesi üyenin Profiline bak yaka ignesi üyeye özel mesaj gönder yaka ignesi üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
pembe_PAPATYA su an offline pembe_PAPATYA  
330 Mesaj -
Artýk çaðýmýzýn sorunu haline geldi chat..çok güzel bir paylaþým Elinize Saglik Te$ekkürler
Gönderen: 13.05.2008 - 11:19
Bu Mesaji Bildir   pembe_PAPATYA üyenin diger mesajlarini ara pembe_PAPATYA üyenin Profiline bak pembe_PAPATYA üyeye özel mesaj gönder pembe_PAPATYA üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Berraksu1 su an offline Berraksu1  
ÇOK ÖNEMLİ SOSYAL BİR PROBLEM....
226 Mesaj -
Konu çok önemli ve maalesef yaygýn bir problemi yansýtýyor.Özelikle akýl ve irade bakýmýndan gerekli güçlü yapýya, donanýma sahip olmayan eþler ya tek taraflý yada çift taraflý olarak bu yazý içeriðindeki problemin tuzaðýna düþebiliyorlar.

Allah hem irade açýsýndan hemde nefsimizi tanýma açýsýndan cümlemizi güçlü kýlsýn.Yoksa medeniyetin kolaycý görünen yüzleri mahvoluþlarada sebep olmasý kaçýnýlmazdýr.

Hiç bir nimet yoktur ki beraberinde gerekli donanýma sahip olmayan insanlarý mahvedecek özelikler taþýmasýn.

Allah'ýn en sevgili kulu Efendimizin misal olarak deveye binerek ulaþým yaptýðý bir yaþantýsý olmuþken, bugün son derece modern konforlu araçlarla ulaþým yapýlmakta oluþunun hikmetini çözebilirsek bu iþin hikmetide ortaya çýkmýþ olur.

Yoksa hiç bir nesil hiç bir kuþak torpilli olarak Dünyaya gelmemiþtir. Gelen nimetler, içlerinde insanlardan alýp götürecekleri ile harmanlanýp paketlenmiþ olarak Allah katýndan önümüze sunulmaktadýr.

Saltanat Allah'ýn o böyle imtihan etmek istiyorsa bizede sadece aklýmýzý kullanýp gereðini yapmak düþüyor.


Elinize Saglik Te$ekkürler
Gönderen: 13.05.2008 - 12:06
Bu Mesaji Bildir   Berraksu1 üyenin diger mesajlarini ara Berraksu1 üyenin Profiline bak Berraksu1 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
_LaL_ su an offline _LaL_  
Ailede eşleri birbirine düşman eden hastalık
838 Mesaj -
Allahým cümlemizi öyle kötü ortam ve sapkýnlýklardan korusun..




Gönderen: 13.05.2008 - 12:15
Bu Mesaji Bildir   _LaL_ üyenin diger mesajlarini ara _LaL_ üyenin Profiline bak _LaL_ üyeye özel mesaj gönder _LaL_ üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
BETÜLSENA su an offline BETÜLSENA  
Konu icon    İRADE
64 Mesaj -
SADECE BAYANLAR DEÐÝL ERKEKLERDE AYNI ÞEKÝLDE OLANLAR VAR.SAYMAKLA BÝTMEZ.

YANÝ YALNIZLIK ÝLGÝSÝZLÝK BUNLAR FASA FÝSO.
ALLAH YARDIMCISI OLSUN ÖYLE OLAN KARDEÞLERÝMÝZÝM.PC de PC de PC de PC de PC de YAZ YAZ NEREYE KADAR.
Gönderen: 18.07.2008 - 11:30
Bu Mesaji Bildir   BETÜLSENA üyenin diger mesajlarini ara BETÜLSENA üyenin Profiline bak BETÜLSENA üyeye özel mesaj gönder BETÜLSENA üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
halk yolcusu su an offline halk yolcusu  
1504 Mesaj -
betul sena kardeþim sana katýlýyorum kadýnlarý býrak erkek lerde yapýyo allah yardýmcýmýz olsun kardeþlerim yazý muhteþem güzel ibret verici.ders çýkýyo dikkatli okuyunca allah razý olsun kardeþimizden
Gönderen: 18.07.2008 - 15:47
Bu Mesaji Bildir   halk yolcusu üyenin diger mesajlarini ara halk yolcusu üyenin Profiline bak halk yolcusu üyeye özel mesaj gönder halk yolcusu üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Muhtazaf su an offline Muhtazaf  
Moderator


4254 Mesaj -
Te$ekkürler Elinize Saglik Kardesim

Ýnternet Kullanýmý, Chatleþme Ve Sanal Ýletiþim
Tarýk muzaffer
21. yüzyýl her alanda olduðu gibi insan iliþkilerinde de derin ve köklü deðiþimlerin yaþandýðý bir dönemdir. Deðiþimdeki hýzýn baþ döndürücü olmasý kontrolü ve takibi zorlaþtýrmaktadýr. Bundan dolayý deðiþime maruz kalan olay ve olgularla ilgili sonucu ve kessin etkileri tahmin etmek oldukça zordur. Deðiþimle beraber yaþamýmýza yeni kavramlar girmektedir. 10- 15 yýl öncesine kadar bir çoðumuzun ismini dahi duymadýðý Chat; biliþim teknolojilerinin hýzlý bir biçimde deðiþtiði, geliþtiði bu dönemde insanýn olaðan iletiþim ihtiyacýný gidermenin en kolay ve görece ucuz yollarýndan biri olarak karþýmýza çýkmaktadýr.

Evet Sanal iletiþimin tanýmýndan yapýsýna kadar, netleþmeyi bekleyen birçok problem vardýr. Bu netliðin deðiþimde ki hýza baðlý olarak uzun bir süre saðlanamayacaðý görülmektedir. Bu anlayýþla olaya yaklaþtýðýmýzda Ýnternet ortamýndaki sanal iletiþim ve iliþkilerin gidiþatý ve etkisi konusunda son sözü söylemek oldukça zordur. Ancak sanal iletiþimin birçok kiþinin hayatýna girmesiyle beraber bu iletiþim tarzý birçok akademik kuruluþun ve akademisyenin ilgisini çekmiþtir. Yapýlan araþtýrma sonuçlarý Sanal iletiþimin tanýmý, yapýsý, etkisi konusunda bizlere bilimsel bilgiler sunmaktadýr. Ancak yapýlan bu araþtýrmalarýn yeterli olduðunu söylemek mümkün deðildir. Araþtýrmalarý yetersiz kýlan temel nedenler konusunda þunlar söylenebilir:

o Chatleþme aracý olarak kullanýlan birçok program, görsel ve iþlevsel formlarýný yenilemektedir.

o Birçok Chat programý çoklu ortam araçlarýyla iliþkilendirilmiþtir.

o Yaygýnlýðý her geçen gün daha artmaktadýr.

o Araþtýrmalara katýlan denekler gerçek yaþamla baðlarý zayýf olan kiþiler olduðundan beklentiye dönük cevaplar verebilmektedirler. Buda araþtýrmalarýn saðlýklý sonuca ulaþmasýný olumsuz etkilemektedir.

o Yeni bir kavram olduðu için kaynaklar yetersizdir.



Chatleþme zararlýmýdýr?

Cansýz olan her nesne fayda ve zarar açýsýndan nötr bir iþleve sahiptir. Bilgisayar da, donaným dediðimiz birçok elektronik aygýtýn bir araya gelmesiyle belli bir takým iþlevleri yerine getiren bir nesneler bütünlüðüdür. Bu açýklama bilgisayarý kullanmak yararlý mý zararlý mý sorusunun cevabý olarak düþünülebilir. Kiþinin oto kontrolü, hayata yüklediði anlam, inancý ve inancýnýn yaþamýndaki etkisi, aile iliþkileri, gelecek tasavvuru, chatin baþýnda geçen süre… vb chatleþmenin zararlarý hususunda belirleyici faktörlerdir. Yaygýnlýðýný ve kullanýcýlarýn eðilimini göz önünde bulundurarak þu an ki yapýsýyla büyük bir zararý olduðunu söylemek mümkündür. Elbette yararlarý vardýr. Ancak yarar ve zarar açýsýndan karþýlaþtýrýldýðýnda zararýnýn etkisi daha büyük bir orana sahiptir. Ýlk zamanlar gençler ve zamaný bol olan kiþiler arasýnda yaygýnlaþan Chatleþme zamanla yetiþkinler, ev hanýmlarý, çocuklar, eðitim düzeyi yüksek kiþiler arasýnda da yaygýnlaþmýþtýr. Artýk zamaný kýsýtlý olanlarýn vaktini bile alan bir tüketim kültürüne dönüþmüþtür.

Chatleþmenin Bireye etkisi

Chatleþme Geçici doyum için vazgeçilmez bir ortamdýr. Artýk birçok insanýn hayatýnda sanal sohbet bir yaþam tarzýna dönüþmüþtür. Gerçek yaþamda güçsüz ve aciz olan kiþiler, internet ortamýnda daha cesur olurlar.

Sanal iletiþim bastýrýlmýþ duygularýn önünü açar, karþýlýklý olmasý halinde karþýdaki insanýn, mahremiyet sýnýrlarýný ihlal etmesine göz yumar. Sanal dünyada gerçek yaþam ile sanal yaþam yer deðiþtirir. Ýkisinin arasýna kalýn bir duvar girmiþ olur. Hakikati yansýtmayan, kiþinin gerçek benliðinden uzak ve yapay sahte duygu ile geçici rahatlamalar yaþanýr. Bu rahatlamalar kalýcý alýþkanlýða dönüþtüðünde kullanýcýlarý kendisine mecbur býrakýr. Bu durum gerçekten kopuþ ve kendisinden kaçýþ gibi derin patolojilere sebep olabilir. Ayrýca Zihinsel kirlenmenin yanýnda zaman israfý, Aile iliþkilerinde yalnýzlaþma, duygusal iliþkilerde eþiyle yetinememe, var olan eþ yerine daha farklý alternatifler arama ve bulma gibi olumsuzluklara sebep olmaktadýr.

Gençliðin dinamizmi, enerjisi ve potansiyeli sohbet odalarýnda karþýlýðý olmayan bir tüketime dönüþmektedir. Ýnternet ve sanal sohbet çoðu zaman kullanýcýlarýn hoþuna gider. Ancak iletiþimin gerçek yaþamda ve gerçek mekânlarda devam etmemesi durumunda kalýcý bir olumlu benlik imajýnýn oluþmasýna etkisi yoktur. Amerika'da yapýlan bir araþtýrma, Chat’ýn geçici bir hoþluk yarattýðýný ama uzun vadede yalnýzlýk hissini ve depresyonu arttýrdýðýný ortaya çýkarmýþ.

Sohbetin yapýldýðý zaman için doðrudan zarardan bahs etmek her zaman mümkün olmayabilir. Ancak, Ýnsan yaþamý bir süreçtir. Bu sürecin bugünü, yarýnýný oldukça etkilemektedir. Dolayýsýyla sanal sohbetin bir yaþam tarzý haline gelmesi gerçek hayata adaptasyonu zorlaþtýrýr. Suni gündem oluþturur, yapay iliþkilere ve gerçekle baðlarýn zayýflamasýna sebep olur. Üniversiteyi kazanabilecek zihinsel yeterliliðe sahip olan bir genç, bu potansiyelini sohbet odalarýnda harcadýðý için geleceðini heba etmiþ olur. Yüksek zihinsel potansiyele sahip bireylerin reel karþýlýðý olmayan bu tüketim kültürüne bulaþmalarý ülkelerin ve insanlýðýn üretim potansiyelini de olumsuz etkilemektedir. Çok zeki olan bir genç, zamanýný internetin baþýnda sanal sohbet ederek tükettiðinde, baþarýda ki çaba faktörünü ihmal etmiþ olacaðý için iyi bir üniversiteyi kazanamaz. Zeki birisinin üniversiteyi kazanamamasý durumunda – üniversitelerin öðrenci seçiminde kontenjana göre öðrenci aldýklarýný düþünürsek- çok çaba sarf edip zekâ potansiyeli daha az olup ama daha çok çaba sarf edenlere býrakmýþ olacaktýr. Çaba ve samimiyetin her zaman baþarý için bir öncül olamayacaðý gerçeðinden hareket edersek bu durum Sektörlerde daha niteliksiz insanlarýn söz sahibi olmalarýna sebep olur. Buda üretimi ve özgünlüðü baltalar.

Topluma ve Aileye Etkisi

Chatleþmenin toplumsal etkisi konusunda þimdilik çok fazla þey söylemek mümkün deðildir. Çünkü toplumsal etki bireysel etkinin yaygýnlýðýna ve nesiller üzerindeki etkisine baðlýdýr. Bir olgunun toplumsal etkiye dönüþebilmesi için 15-20 yýllýk bir zaman diliminin geçmesi gerekebilir. Bu süre içinde sanal ortamda tanýþan ve evlenen ailelerin çocuklarý olacaktýr. Bu çocuklarýn sanal iletiþime yükleyecekleri anlam elbette farklý olacaktýr. Bu farklýlýk yavaþ yavaþ bir yaþam tarzýna dönüþecektir. Gençliðin dinamizmi, enerjisi ve potansiyeli sohbet odalarýnda karþýlýðý olmayan bir tüketime dönüþtüðü için toplumlarýn insan gücü kaybý yaþanacak. Bu durum geliþmenin en büyük handikaplarýndan biri olarak durgunlaþmaya, gerilemeye ve tehdide dönüþebilir.

Zamanýnýn çoðunu internetin baþýnda geçiren bireylerin baba veya anne rolüne sahip olmalarýyla farklý iletiþim tarzlarý meydaný gelecektir. Çocuðunun zamanýný verimli kullanamamasýndan þikâyetçi olan bir baba, gençlik yýllarýnda zamanýnýn çoðunu chat yaparak geçirmiþse, chatleþmenin olumsuzluklarýný çocuðuna izah ederken tutarlý olmadýðýnýn farkýnda olarak kendi içinde çatýþma yaþayacaktýr.

Ýnsanlar Sanal Sohbete Neden ihtiyaç duyar

Bu sorunun cevabýný yukarýda çeþitli satýr aralarýna serpiþtirdik. Genel Eðilimle ilgili analitik bir deðerlendirme yapacak olursak þunlar söylenebilir. Ýlkel arzular her insanda vardýr. Bu arzular sürekli doyum saðlama eðilimindedirler. Karþý cinsi arzulamak ilkel benliðin bir arzusudur. Alt benlikte, kiþi karþý cinsi biyolojik olarak arzular. Onun yanýnda olmak onunla iletiþime geçmek kiþiyi hoþnut eder. Sorumsuzluk ve kuralsýzlýk alt benliðin hoþlandýðý bir baþka durumdur. Kiþi saldýrgan olmak ister. Kiþi bu saldýrgan içgüdüsünü bazen dijital oyunlarla bazen sanal odalarda küfür ederek ya da sataþarak deþarj etmeye çalýþýr. Sanal âlemde sanal sohbetler; bu duygulara (cinsellik, saldýrganlýk ve sorumsuzluk) doyum saðlar. Üst benliðin bu noktada güçsüz olmasý kiþide oto kontrol kaybýna sebep olur. Ýnsanlarýn sanal sohbete ihtiyaç duymalarýna sebep olan faktörleri þu þekilde sýralayabiliriz:

- Gerçek hayattaki boþluðu doldurma ihtiyacý

- Yalnýzlýktan dolayý Vakit geçirme ve oyalanma

- Bilinçaltýndaki cinsellik ve saldýrganlýk içgüdüsü için doyum ihtiyacý

- Toplumsal kurallar karþýsýnda bilinçaltýndaki anarþist eðilimler

- Karþý cinsten arkadaþ edinme ve duygusal doyum ihtiyacý

- Tanýdýk ortamda ifade edilemeyen düþüncelerin sorumluluðun az olduðu bir ortamda daha rahat ifade edilmesi… vb



Özetlemek Gerekirse Chat’ýn ve Ýnternetin Zararlarý ile Faydalarýný þu þekilde sýralayabiliriz.

1. Ýnsanoðlu bilgiyi kazanma, bilginin temelini saðlam bir zemin üzerine bina etme iþlevini daha çok çocukluk yýllarýnda yerine getirir. Bireyin topluma kazandýrýlmasý erken yaþlarda þekillenir. Erken dönemde saðlam bir zemin üzerine biliþsel ve duyuþsal sorumluluklar inþa edilmezse bu sorumsuz ve tüketen bir neslin oluþmasý demektir. Üretimin olmadýðý bir toplumda kalýcý bir ilerlemeden bahs etmek mümkün deðildir. Sanal sohbetler bu temelin atýlmasýný aþýrý zaman israfýndan dolayý engellemektedir. Dolayýsýyla internette zaman israfý tüketen bir neslin ortaya çýkmasýna sebep olur.

2. Rumuz kullanýmý veya sahte isim kullanma kolaylýðý nedeniyle internette gerçekleþen iliþkilerde kiþiler ahlâk sýnýrlarýný zorlayan davranýþlarda bulunabilirler.

3. Chat’ta konuþma ile yazý arasýnda gidip gelen bir dil kurulmasý, bu sýnýrlarýn kimi zaman karþýdaki tarafýndan kaba/aþýrý ciddi/sulu/kýrýcý olarak algýlanabileceði kadar birbirine geçmesi iletiþimde sorunlar yaratabilir.

4. Aile kurumuna son verebilir. Evliliði daðýlan yetiþkinler gittikçe artmakta.

5. Geçici bir rahatlama saðlar ileride gerçek yaþamla entegrasyonu zorlar.

6. kitle iletiþim araçlarýyla hadd safhaya ulaþan yalnýzlaþma ve izolasyonu arttýrýr. Aile içi iletiþimi olumsuz etkiler.

7. internetteki içeriðin veya bazý yaklaþýmlarýn özellikle çocuklarý araþtýrmaktan alýkoyduðu; bilgiyi çok kolay eriþilebilen hazýr paketlere dönüþtürerek çocuklarýn araþtýrma eðilimini körelttiði de görülüyor.

8. Ahlaki yozlaþmaya sebep olur.

9. Çoðu gerçek zamanlý, 24 saat devam eden bilgisayar oyunlarý yüzünden, dünya þimdi yeni bir sosyal problem yaþýyor: Oyun

Neler Yapmalýsýnýz.

Kontrollü bir þekilde interneti kullanmak ve Chatleþme zarar vermez. Otokontrol olmalý. Ýnternette geçecek zaman ve sohbetler belirli saatlerle sýnýrlandýrýlmalýdýr.

Ýletiþim için Chat kanallarýný kullanmak yerine, sadece tanýdýklarýnýzýn MSN Messenger adreslerini listelerinize ekleyip, geçici ve kýsýtlý bir süre sohbet edebilirsiniz. Tanýmadýðýnýz mail adreslerinin listeleme talebini olumlu onaylamayýnýz.

Ýnternette tanýþýlan kiþilere Resimlerinizi yollamayýnýz. Çünkü bir internet kullanýcýsý þunu ifade ediyor: … kýz rumuzlarý ile Chat odalarýna girip bize fotoðraflarýný yollayan erkeklerin 1-2 dakikada kafalarýný kesip, yine internetteki porno sitelerden indirdiðimiz fotoðraflara monte edip onlara geri yolluyorduk.” Bu durum bayanlar içinde ayný -hata daha fazla- riski taþýmaktadýr. Photoshop çýktýktan sonra birçok yorumcu resmin delil olma özelliðini kaybettiðini söylüyor. Yani Photoshop’la dileyen dilediðini dilediði kýlýða sokabilir.

Sonuç olarak þunu söyleyebiliriz: Ýnternetin ve chatleþmenin zararlarý daha çok þahsidir. Ama faydalarý ise umumidir. Þahsi zararlar artarsa toplumsal yaraya dönüþür. Toplumsal yara saðlýksýz nesiller demektir.

Gönderen: 18.07.2008 - 18:14
Bu Mesaji Bildir   Muhtazaf üyenin diger mesajlarini ara Muhtazaf üyenin Profiline bak Muhtazaf üyeye özel mesaj gönder Muhtazaf üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
halk yolcusu su an offline halk yolcusu  
1504 Mesaj -
allah razý olsun kardeþim sagol bilgilerin için Elinize Saglik
Gönderen: 18.07.2008 - 18:17
Bu Mesaji Bildir   halk yolcusu üyenin diger mesajlarini ara halk yolcusu üyenin Profiline bak halk yolcusu üyeye özel mesaj gönder halk yolcusu üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1699 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 11:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
AJAN (27), karakabus (27), skalender (52), batitrakyali (51), handenur (46), c-b-t (40), nazli571 (40), zelin1 (60), KÜBRA333 (36), alperen_38 (59), nur_talebesi (35), fevzikilic (54), my_ask1903 (42), ^^DAYI^^ (37), ^^Berkan^^ (30), feyzan (46), ahmetharmankaya (38), gürcikizi_52 (35), laz_kizi52 (35), eslem13 (38), Ruzgar90 (35), gvs025 (40), mkoyuncu (50), Ismetcan (51), yikici (44), ismail özalp (73), metin1980 (45), beren.baymak (22), hhmail (58), Safama (51), medine_N (40), *cem* (64), mukmuk (50), toprak42 (48), DORUK (48), YADELER (49), muratuysal78 (43), SiniZeR (38)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.70468 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.