hydroxychloroquine generique colchicine generique kaletra hydroxychloroquine stromectol prograf propecia proscar protonix protopic provas comp provas maxx provas provera pyridium ranimed ranisifar rebetol red viagra regepar reglan remeron reminyl renagel renova requip resochine retin a retrovir revatio revia rheumatrex rhinocort rhinovent risperdal rivodarone robaxin rocaltrol rogaine rudopram rulid rulide salazopyrin saroten selecim septicol
     
     

0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » SERBEST KÜRSÜ » OSMANLIYI BİTİREN NEDENLER...

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
sumeyye_z su an offline sumeyye_z  
OSMANLIYI BİTİREN NEDENLER...
20 Mesaj -
TERCÜMAN gazetesi yazýlarý
13 Eylül 2007 Perþembe

Atatürk, Cumhuriyet ve Ekonomi

BÝR ülkenin kalkýnmýþlýk göstergesi, uluslararasý ortak bir ölçü olan fert baþýna milli gelir ile ölçülür. Kalkýnma sürecinde fert baþýna milli gelir, belirli bir kalkýnma alt yapýsý oluþtuktan sonra daha hýzlý artar. 1950’li yýllarda Yunanistan ve 1960’lý yýllarda Ýspanya ve Portekiz’le fert baþýna gelir düzeyimiz aynýydý...
1970’li yýllarýn baþýnda Ýrlanda’da fert baþýna gelir Türkiye’den daha düþüktü...

Bugün bütün bu ülkelerde fert baþýna gelir bizden 5 kat fazladýr.

Bu anlamda Türkiye’nin kalkýnma sürecini ikiye ayýrabiliriz... Atatürk dönemi... Atatürk’ten sonraki dönem. Atatürk döneminde oluþturulan ekonomik, siyasi ve sosyal alt yapý, Atatürk’ten sonra devam etmedi.

Cumhuriyetten sonra Atatürk’ün ekonomide yaptýðý devrimler, en az siyaset ve sosyal alanda yapýlanlar kadar önemlidir.

Önemlidir... Çünkü cumhuriyetin kuruluþ yýllarýnda iktisadi kalkýnmanýn önünde, en az savaþ kadar önemli engeller bulunmaktaydý:

Ekonomide devrim

1) Ýktisadi kalkýnma için fiziki alt yapý yoktu... Mevcut olanlar da savaþta tahrip olmuþtu.

2) Kapitülasyonlar vardý.. Duyun-u Umumiye vardý... Duyun-u Umumiye dýþýnda da Osmanlý borçlarý vardý.

3) Fiziki ve beþeri sermaye yoktu... Vergi gelirleri düþüktü... Aþar gibi ilkel vergiler vardý... Eðitim ve saðlýk gibi beþeri yatýrýmlar yok denecek kadar azdý.. Aktif nüfusun önemli bir kýsmý telef olmuþtu... Erkek nüfus sayýsý düþüktü.

4) Piyasanýn oluþmasý ve ticaret için gerekli olan hukuki alt yapý yoktu.
Bu sorunlarý çözmek... Ýktisadi geliþmenin önünü açmak.. O dönemin þartlarý içinde ancak “Ekonomide devrim” olarak tarif edilebilir.

Uyumlu politika

BU devrimin yolu, Atatürk’ün isteði ile 1923’te yapýlan Ýzmir Ýktisat Kongresi’nde çizildi.

Kongrede, alýnan kararlarý iki grupta toplayabiliriz...

Birisi, “Misaký Ýktisadi” (Ýktisadi anlaþma)...

Diðeri, “Çiftçi, tüccar, sanayici ve iþçi gruplarýna müteallik esaslar” Ýzmir Ýktisat Kongresi’nde alýnan kararlarýn esasý, “Kalkýnmanýn özel sektör eliyle gerçekleþmesi ve ekonomide liberal politikalarýn uygulanmasý” þeklindeydi.
Öte yandan Atatürk, 1 Mart 1922 Meclis konuþmasýnda, ekonomik baðýmsýzlýk yolunu da çiziyordu.

“Dýþarýdan alýnan borç paralarý, þimdiye kadar Babýali’nin yaptýðý þekilde, ödemeye zorunlu deðilmiþiz gibi, üretici bir yatýrýma dayanmaksýzýn boþu boþuna sarf ile tüketerek, devlet borçlarýnýn yükünü artýracak ve mali baðýmsýzlýðýmýzý tehlike karþýsýnda býrakacak bir uygulamaya kesin olarak karþýyýz. Biz, memlekette halkýn refah seviyesini yükseltecek, imarý ve üretimi artýracak ve gelir kaynaklarýmýzý geliþtirmeye yararlý olabilecek yöndeki dýþ borçlanmadan yanayýz.”

Duyun-u Umumiye kalktý

BU çevrede, kapitülasyonlar ve Duyun-u Umumiye idaresine son verildi.. Aþar gibi ilkel ve haksýz bir vergi yürürlükten kaldýrýldý... Ýsviçre’den “Borçlar Hukuku” alýndý... Eðitim seferberliði ilan edildi.. Özel sektörü teþvik yasasý çýkarýldý...
Eðer gelen iktidarlar popülist politikalar peþinde koþmasaydý, bu alt yapýyý iyi deðerlendirseydi, fert baþýna gelir düzeyimiz bu günkünün iki katý olurdu.
Gönderen: 02.02.2008 - 12:16
Bu Mesaji Bildir   sumeyye_z üyenin diger mesajlarini ara sumeyye_z üyenin Profiline bak sumeyye_z üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 840 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
2243 üye ile 29.03.2024 - 11:40 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
ziyacesur (39), antepligim (51), turktiger (55), gönülfa (53), Dilek2006 (36), hüzün çiçe&#240.. (39), cicikagan (50), kamuranuyar (39), burakcan_17 (35), NuR_TaN (52), kufe004 (44), nilufer I.H.L.l.. (32), ozlemnur79 (45), mbesir (68), Dostadogru (47), hüsem (64), gulnaz (42), ismail kizilirm.. (55), seryilmaz325 (39), MeVLaNa (32), saliha (39), Ramazan66 (39), cihateri (42), djdusman (39), irsad (38), ARI7 (39), senesra (31), irface (53), yamanhan (43), halil_58 (55), recepozturk (34), Mechulum (45), MiNE__ (35), erdemirr (41), celalettin (49), AZRA NUR (57), Rainbow (49), MECHUL28 (45)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.65279 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.