0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » D İ N / İ S L A M » SİYER-İ NEBİ » YÖNETİCİ PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED (SAV)

önceki konu   diğer konu
2 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
KaLBeNuR su an offline KaLBeNuR  
YÖNETİCİ PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED (SAV)
1686 Mesaj -
Doç. Dr. Ahmet Özel
Sayfa 1 Toplam: 4

Hz. Muhammed (sav)’in peygamberlik misyonu, ferdî ve manevî hayatýn olduðu kadar sosyal ve maddî hayatýn da mükemmellik ölçüsünü ortaya koymayý, her iki alanda da insanlara kýlavuzluk yapmayý kapsamaktadýr. Müslümanlar inançlarý gereði Hz. Peygamber'in her iki alandaki kýlavuzluk ve otoritesini kabul etmekle birlikte, Ýslâm dünyasýnda onu tanýma ve anlama konusunda genellikle yeni bir sosyal düzenin kurucusu olarak gösterdiði faaliyetlerden çok ferdî ve manevî hayata kýlavuzluðuna alaka duyulmuþ, hayatýyla ilgili literatür de daha çok bu istikâmette geliþme göstermiþtir. Esasen tarih boyunca Müslüman toplumlarda sosyal hayatýn Kur'ân ve Sünnet'te belirlenen temel esaslar çerçevesinde þekillenmiþ bulunmasý da insanlarýn bu yöneliþlerinde etkili olmuþ, manevî olgunluk, erdemli bir ferdî hayat kadar düzenli ve huzurlu bir sosyal hayat için de ulaþýlmasý gereken bir amaç olarak görülmüþtür. Batý dünyasýnda ise din ile hayatýn maddî alanlarýný birbirinden ayýran yaygýn telakkî çerçevesinde peygamberliðin yalnýzca ferdî ve manevî hayata kýlavuzluk þeklinde kabul edilmesi, Hz. Peygamber'in sosyal misyonu ve tarihî rolünün kavranmasýnda karþýlaþýlan ciddi zorluklarýn baþýnda gelmekte ve dolayýsýyla Rasûlullah sosyal ve siyasal hayata fazla angaje olmuþ görülmektedir. Bir diðer problem de Batý'nýn yüzyýllar boyunca karþý karþýya kaldýðý ve savaþtýðý rakip bir uygarlýðýn kurucusu olarak Hz. Peygamber hakkýnda ortaçað boyunca teþekkül eden önyargýlardan ve menfî tasavvurdan hâlâ kurtulamamýþ olunmasýdýr.

Dünya çapýnda büyük yankýlar uyandýran bir hareketin önderi olarak Hz. Peygamber'in olaðanüstü baþarýsý, manevî ve maddî olmak üzere iki sâikle izah edilmeye çalýþýlmýþtýr. Genelde din âlimlerinin ve diðer Müslümanlarýn benimsediði birincisi, Allah tarafýndan peygamber olarak seçildiði ve dolayýsýyla baþarýsýnýn ilâhî kaynaklý olduðu; Batýlý araþtýrmacýlarla tarihçilerin izlediði ikincisi ise baþarýsýnýn tarihî ve diðer tecrübî sebeplere dayandýðý, bu konuda dikkat çekici liderlik vasýflarý ve karizmatik þahsiyetinin etkili olduðu yolundadýr. Hz. Peygamber'in Ýslâm'da örnek kabul edilen ideal kiþiliði ile tarihî kiþiliðini yansýtan iki yönü zorunlu olarak birbiriyle çeliþmez; aksine bunlarýn her biri kendi araþtýrma yolunu ve analiz yöntemini izleyen iki ayrý sorgulamayý gerektirir. Allah'ýn, elçisine yardým ve desteði inanan için tartýþýlmaz olmakla birlikte Rasûlullah'ýn baþarýsýný izahta sahip bulunduðu üstün vasýflarý göz ardý etmek, onun bir insan olarak büyüklüðünü sadece ilâhî mesajý nakleden önemsiz bir vasýta seviyesine düþürme riskini taþýr.

Rasûlullah'ýn bütün üstün yetenek ve vasýflarýyla birlikte herhangi bir insan gibi yaþadýðýna ve tabiatüstü özelliði bulunmayan bir insan gibi diðerlerince izlenebilecek örnek bir hayat sürdüðüne iþaret etmek gerekir. Aksi halde onun hayatý Kur'ân-ý Kerîm'de de belirtildiði üzere insanlýk için mükemmel bir örnek olarak mülâhaza edilemezdi. O karakter, ahlâk, arzu ve eðilimleri farklý olan bütün insanlara bir rehber olarak gönderildiðinden bunlarýn bütün ferdî ve sosyal ihtiyaç ve sorunlarýný giderecek bir ruhî ve fikrî olgunlukla donatýlmýþtý. Ýzlediði siyaset de bütün fert ve toplumlarý kapsayan ve bütün eðilimleriyle insan tabiatýný göz önünde bulunduran bir geniþlik ve derinlik taþýyordu. Hz. Peygamber'in insanlýk tarihinde siyasî, hukukî, ekonomik ve sosyal alanlarda ortaya koyduðu deðerleri bilfiil uygulamayý baþardýðý bilinen tek peygamber ve lider olmasý da bu beþerî kýlavuzluk ve önderlik misyonunun bir gereðidir.

Hz. Peygamber'in görevi sadece kendisine verilen vahyi teblið etmekten ibaret deðildi; teblið ettiði dine insanlarý davet etmek, dinin esaslarýný açýklayýp bizzat yaþamak (el-Bakara 2/151, Âl-i Ýmrân 3/164, el-Cum'a 62/2), gönderildiði toplumu bu doðrultuda yönetip yönlendirmek (en-Nisâ 4/105) ve yeni bir toplum modeli oluþturmak da onun görevleri arasýndaydý. Zira peygamberliðin amacý yalnýzca belli esaslarý insanlara bildirmek deðil, ferdî ve toplumsal planda bir dönüþümü de saðlamaktýr.

Allah Rasûlü, bir insan, bir kul olmakla birlikte kendisine verilen misyon ve bu misyonun kazandýrdýðý manevî þahsiyet, onu diðerlerinden ayýrmaktadýr. Kur'ân-ý Kerîm bir taraftan Hz. Peygamber'in beþerî tabiatýna vurgu yaparken diðer taraftan da onun diðer insanlar arasýndaki özel statü ve otoritesini kesin þekilde belirtir. Allah'ýn kendisine itaatle birlikte ona itaati de emretmesi ve eðer inanýyorlarsa insanlarýn anlaþmazlýk konularýný hükme baðlamak için Allah'a ve elçisine götürmelerini emretmesi (en-Nisâ 4/59), siyasî ve hukukî alanlarda onun otoritesini kabulün, imanýn bir gereði olduðunu ve bu iki itaatin esasta birbirine baðlý bulunduðunu da gösterir. Daha önceki peygamberlere Allah tarafýndan hikmet (bilgelik) ve mülk (hükümranlýk) bahþedildiðinin belirtilmesi (el-Bakara 2/251, en-Nisâ 4/54, Sâd 38/20), bunlarýn bir peygamber olarak onun için de söz konusu olduðunu ima eder. Ancak Kur'ân'da Hz. Peygamber için mülk tabiri yerine hükm kelimesi kullanýlmýþtýr. Nitekim Ahmed b. Hanbel'in naklettiði bir rivâyette kaydedildiði üzere Allah Teâlâ Rasûlullah'ý "hükümdar-peygamber" ile "kul-peygamber" olma arasýnda muhayyer býrakmýþ, o da Cebrail'in Allah'a karþý tevâzu göstermesi yolundaki tavsiyesi üzerine "kul-peygamber" olmayý tercih etmiþtir (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, c. II, s. 231). Hz. Peygamber bir defasýnda huzurunda bulunan birinin korkuyla titremesi üzerine "Sakin ol, ben hükümdar deðilim" buyurmuþtu (Ýbn Mâce, "Et'ýme", 30; Muttakî el-Hindî, Kenzü'l-Ummâl, Haydarabad 1314, c. VI, s. 88).

Hz. Peygamber'in örnek bir Ýslâm toplumu kurmasý, ancak otoritesi sayesinde mümkündü. Yukarýda belirtildiði üzere ümmetin lideri olarak onun Müslümanlar üzerindeki otoritesi Kur'ân'da hükm ve türevleri ile ifade edilmiþtir (en-Nisâ 4/60, 65). Bu âyetler Hz. Peygamber'e itaatin somut ifadesini, onu hâkim kabul edip verdiði hükmü tartýþmasýz benimsemek þeklinde ortaya koyar. Allah'a itaat Hz. Peygamber'e itaatin temeli olurken, Hz. Peygamber'e itaat da Allah'a itaatin tek görünür kanýtýdýr: "Kim Peygamber'e itaat ederse Allah'a itaat etmiþ olur" (en-Nisâ 4/80). Onun peygamberlik görevi tamamen fikrî ve ruhî öðütle sýnýrlý olmayýp bir Ýslâm toplumu (ümmet) kurma amacýna baðlý olarak sosyal, politik ve askerî faaliyetleri de kapsadýðýndan, kendisine itaat sadece ibadet vs. alanýnda deðil, sosyal hayatta da söz konusudur. Bu sebeple Medine döneminde inen âyetler sadece dinî alanda deðil sosyal, siyasal, ekonomik ve askerî alanlarda da süratli bir kurumlaþmanýn gerçekleþmesine, dinamik bir toplumsal yapýnýn oluþmasýna zemin hazýrlamýþtýr.

Batý dünyasýnda yine birçok Batýlý tarafýndan temelsiz, insafsýz ve hatta gülünç bulunmasýna raðmen, bazý yeni önyargýlarla birleþerek kýsmen varlýðýný sürdüren Hz. Peygamber'in þahsýna yönelik asýlsýz ve çirkin sýfatlarla yüklü geleneksel olumsuz imaj çerçevesinde, Mekke döneminde müsamahalý ve nazik bir mübellið iken Medine döneminde elde ettiði güçle siyasî bir þahsiyet haline geldiðine ve þiddete meylettiðine, asýl amacýnýn siyasî olduðuna dair iddialar da ileri sürülmüþtür.

O’nun Batý'daki yaygýn Hz. Ýsa imajýndan farklý olarak daha önceki bazý peygamberler gibi yeni bir sosyal düzen kurma misyonunu da yüklenmiþ olmasýný kavrayamamaktan ve o günkü tarihî ve siyasî þartlarý tarafsýz olarak deðerlendirememekten kaynaklanan bu tür iddialar, diðer bazý Batýlý araþtýrmacýlar tarafýndan temelsiz bulunarak eleþtirilmiþtir. Rudi Paret, tarihçilerin Hz. Peygamber'i Hýristiyan bakýþ açýsý ve kendi hükümranlýðýnýn bu dünyaya ait olmadýðýný söyleyen Hz. Ýsa'nýn ortaya koyduðu model ile deðerlendirme hatasýna düþmemeleri gerektiðini belirtir. Ona göre Medine döneminde Arap-Ýslâm Ümmeti'nin gerçekleþmesi sürecinde Rasûlullah asla kuvvet sâikiyle hareket etmedi; aksine, derin bir tevâzuyla en büyük askerî ve siyasî baþarýlarýný da Allah'ýn sayesinde olmuþ gördü. Onun temel hareket tarzýnda hiçbir deðiþiklik olmadý, görev anlayýþý eskiden ne idiyse öyle kaldý. R. Bosworth Smith ve Edith Holland gibi müellifler Medine dönemindeki þartlar ve zaruretlerin Hz. Peygamber'in kuvvet kullanmasýný gerekli kýldýðýný belirtirler. Hatta Ýngiliz E. Holland, ülkesinin Almanlarla çatýþtýðý bir ortamda 1914 yýlýnda neþredilen kitabýnda, Hz. Peygamber ve ashâbýný örnek göstererek inançlarý uðruna canlarý, mallarý ve sahip olduklarý her þeyi vermeye hazýr olan ilk müslümanlarýn hamiyetini arzuladýklarýný belirtir. Her insanýn kendisini ve malýný korumak ve düþmanýnýn saldýrýsýný savmak hakkýna sahip olduðunu belirten Edward Gibbon, Hz. Peygamber'in barýþçý ve hayýrhâh bir misyonu icra ederken kendi hemþerilerinin haksýz sürgün ve soygununa maruz kaldýðýný; baðýmsýz bir toplum tercihinin Mekke muhâcirini hükümdar seviyesine yükselttiðini ve onun ittifaklar kurmak ve savunma savaþý yapmak hususunda tam selahiyete sahip olduðunu söyler.

Birçok Batýlý yazar ise aslýnda Hz. Peygamber'in manevî yönünün, peygamber olma özelliðinin beþerî faaliyetlerine her zaman baskýn geldiðini, devlet adamlýðý vasfýnýn ikinci planda kaldýðýný ve asýl manevî rolü çerçevesinde þekillendiðini dile getirmekte, onu bu rolünden soyutlayarak sadece baþarýlý bir devlet adamý olarak gösteren veya Mekke ve Medine döneminde iki farklý þahsiyet portresi çizdiði þeklindeki bakýþ açýsýnýn hatalý olduðunu, tarihî gerçeklerle baðdaþmayan bu yaklaþýmýn sadece Peygamber'i yanlýþ takdim etmekle kalmadýðýný, Ýslâm'ý anlamada da yanlýþlýða yol açacaðýný belirtmektedirler.


Sonpeygamber.info
Gönderen: 21.10.2007 - 15:49
Bu Mesaji Bildir   KaLBeNuR üyenin diger mesajlarini ara KaLBeNuR üyenin Profiline bak KaLBeNuR üyeye özel mesaj gönder KaLBeNuR üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
akinzen su an offline akinzen  
1256 Mesaj -
Akademik Bir yazý..............

Hoþ Ama, Deðiþik Bir Bakýþ Açýsý........


Yüzyýllardýr Süren Önyargý hala Mevcud Batý Dünyasýnda,
Bizede Yansýmýþ durumda..........

Yani Kendi Peygamberimize, Yaklaþým Ön yargý ile,
Enteresan Bir Durum...........

Onlardaki, Küfrün Ýnat boyutunun etkisidir Bu.........

Bizdeki ise tamamen Enaniyet vede nefse Teslimiyet........


Objektif yaklaþým ile,
Efendimiz sav yapmýþ olduðu toplum ve kültür devrimi,

Hala Dünya tarihinde Mevcud olmayan bir deðiþimdir,
Kaldýki tesbit Dini Boyutuna olayýn hiç girmemektetir.........


Bunu Ancak Rabbi Bir Kuvvetle beslenen güç gerçekleþtirebilir........

Bu bilinmesine raðmen,

Demekki görmek istemeyen gözede her harika bir perdedir..........



Allah cc Efendimiz sav anlayan zümreden eylesin bizleri............
Gönderen: 21.10.2007 - 18:59
Bu Mesaji Bildir   akinzen üyenin diger mesajlarini ara akinzen üyenin Profiline bak akinzen üyeye özel mesaj gönder akinzen üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1552 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 12:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
ogretmenim_3030 (39), esmer-guzeli (27), üsse (42), dava yolcusu (37), Muhammeduveys (46), emre2008 (30), serkankarakas (46), ezzra (37), yasir70 (57), kinali (38), Ahmet 24 (74), shema (42), ennihayet_menzi.. (46), neomen (48), ihsan_cagatay (37), zorbey1970 (55), tekb1r (41), cemsonmez (48), nuresma (38), ümriye (42), kralcan21 (41), forkheart (45), Samil Ladin (37), Ahmet Yasir Gül.. (37), Visne (43), Bunyamin24 (34), Kaiser (44), huma (52), crazy_baby (38), saimkucuk (43), compeng81 (44), gulcin1 (47), kevser_ (43), rabiaRAVZA (39), BERIVAN (45), H-I-R-A (47)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 2.48144 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.