ivermektine ivermektine generique kaletra generique stromectol lopinavir ritonavir super kamagra suprax symmetrel synthroid bottle synthroid tadacip tadalift tadalis sx tadora tamec tamsunax tarivid tavanic tegretol telfast temovate tenoretic tenormin terbifil tetraseptine thorazine ticlid tildiem timisol timonil timoptic tirosint tofranil top avana topamax toramide torasem torasis torem trandate transannon trecator sc trental trial packs triatec
     
     

0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » SERBEST KÜRSÜ » ...iSLaM Ve DeGiSeN HaYaT...!!!...

önceki konu   diğer konu
8 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
rifat56 su an offline rifat56  
...iSLaM Ve DeGiSeN HaYaT...!!!...
5108 Mesaj -

Ýslam ve Deðiþen Hayat



Þüphecilerin dilinden hiç dü§meyen bir soru vardýr: 20. Yüzyýlýn sonlarýnda karþýmýza çýkan ekonomik sorunlarý, Ýslam'ýn esaslarýna dayanarak çözmek mümkün müdür? Ýslam'ýn doðuþunun üzerinden on dört yüzyýl geçti. Bu süre içerisinde, toplumsal iliþkilerin akýl almaz bir biçimde geniþleyip geliþmesi ve giriftleþmesi göz önüne alýnýrsa, yine de bu sorunlarýn çözümü Ýslam'dan beklenebilir mi?

Þüphecilerin sürekli olarak ortaya attýðý bu sorunun cevabý bizce, Ýslam'ýn, kesinlikle insanlýk hayatýný her zaman için ve hatta bugün de yaþayan, diri programýyla düzenleyebilecek güç ve dinamiðe sahip oluþudur. Zira Ýslam'ýn servet ve mal hakkýndaki emirlerinden oluþan Ýslam

Ekonomisi iki tür kanunu bünyesinde toplar:

1- Sabit Unsurlar: Ekonomik hayatý belirleyen Kur'an ve Sünnet'te açýkça belirtilmiþ hükümler,

2- Sabit unsurlardan esinlenip, toplumun her aþamadaki geliþmesine göre ayarlanabilen, deðiþken unsur ve kanunlar.

Demek ki, Ýslam Ekonomisi'nde bulunan sabit ilkelerin bir kýsmý, her aþamaya göre ayarlanmasý gereken deðiþken kanunlarý belirleyecek þekilde ortaya konulmuþtur.

Ýslam toplumunun ekonomik sistemi, ancak sabit kanunlarla deðiþken kanunlarýn bir espri ve bir ana hedef çerçevesinde birleþmesiyle tam þeklini alýr. Deðiþken unsurlarý Ýslam Ekonomisi'nin genel ilkelerinden çýkarmak için;

1- Sabit ilkelerin kapsam ve çerçevesini iyice kavramak,

2- Yaþanýlan aþamanýn özellikleri ve ekonomik koþullarý hakkýnda geniþ bilgi sahibi olmak; genel ilkelerin belirlediði sýnýrlarý ve yöntemleri iyice araþtýrmak,

3-Ýslam yöneticisi (Veliyy-i Emr)'nin yetkilerinin, fýkhi yönden sýnýrlarýný öðrenerek bu sýnýrlar içerisinde deðiþken kanunlarý uygulamasý için Þer'i bir ölçü elde etmek gerekir.

Bundan dolayý Ýslam toplumunun ekonomik hayatýnýn planlamasýný yapmak çok önemli ve ayný zamanda zor bir konudur. Bunu ancak ayný zamanda iktisatçý olan, Ýslam fakih ve düþünürleri yapabilir.


Gönderen: 27.05.2007 - 19:42
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
iSLaM iKTiSaDINDa GeNeL iLKeLeR...!
5108 Mesaj -

ÝSLAM ÝKTÝSADINDA GENEL ÝLKELER



Ýslam toplumunda ekonominin tam olarak geliþmesi için gerekli olan deðiþken kanunlarý belirleyen genel ilkelerin ana hatlarý þunlardan ibarettir:



A) Kanunlarýn Yönü

Bu ilke; Kur'an ve Sünnet'te kesin olarak ortaya konulan bir takým hükümlerin, belirgin ve ortak bir hedefi gerçekleþtimýek için meydana getirildikleri belirlenerek elde edilir. Belirlenen ortak hedef sabit bir ilkedir. Bu hedefi korumak veya en olgun þeklini ortaya koymak için deðiþebilen yeni kanunlar meydana getirmek gerekebilir.

Bu ilkenin açýkça anlaþýlmasý için, hepsi bir hedef ve yöne sahip olan birkaç þer'i hükmü aþaðýda sýralayýp, bunlardan bir ilkenin ortaya çýkanlýþýný göstermeye çalýþalým.

1- Ýslam, tabii kaynaklarýn özel mülkiyete girmesine müsaade etmiyor.

2- Ýslam, tabii kaynaklan ihya etmeden, onlan sadece kendi mülküne katma yoluyla hak elde etmeyi reddetmiþtir.

3- Bir tabii kaynak, ihya edildikten sonra tekrar evvelki haline dönmüþ ve ihya çalýþmalarýnýn izleri kaybolmuþsa, baþka birisi gelip onu tekrar ihya etmek ve ondan kendisi için yararlanmak hakkýna sahiptir .

4- Toprak gibi tabii kaynaklann ihya edilmesi onun genel mülkiyetten çýkýp özel mülkiyete devrolumasýna neden olmaz. Sadece onu iþleyen ondan yararlanmada öncelik hakkýna sahiptir

5- Bir kimsenin, ihya ve bayýndýrlýk yoluyla bir doðal kaynak üzerinde hak kazanabilmesi için onu, direkt olarak kendi eliyle iþlemesi gerekir. Yani kapitalist düzenlerde olduðu gibi bir iþçi tutup, onlara gerekli malzemeyi saðlamak yoluyla iþlettiði kaynaklarýn gelirine sahip olamaz.

6- Bir kimse yatýrým yapmak suretiyle yer altýndan çýkardýðý kaynaklar üzerinde hak sahibi olamaz. Ömeðin, petrol çýkarmak için iþçi kiralayýp, onlara gerekli çalýþma aletlerini veren kiþi çýkarýlan petrolün sahibi olmaz. Bu ilke, maden sanayiindeki kapitalist uygulamayý tamamen reddetmektedir.

7- Üretim araçlarýna sahip olmak, onlarla üretilen mallara da sahip olmak demek deðildir. Örneðin bazý kiþiler, bir fabrikada baþkalarýnýn tekstil araçlarýyla kendi pamuk veya yünlerini ipliðe dönüþtürdüklerinde, fabrika sahibi üretilmiþ iplikler üzerinde hak sahibi olamaz. Pamuk ya da yün sahibinden ancak o tezgahlarýn parasýný alabilir. Buradan elde edilen artýk deðerin tümü, iplik üretimiyle direkt olarak uðra' §anlara aittir.

8- Eðer kazanç için kullanýlan nakit sermaye garantiye alýnýrsa, yani sermayenin zarar görmeyeceði þart koþulursa elde edilen karda sermaye sahibi ortak olamaz. Çünkü bir nevi riba ve faiz olur. Yani sermaye sahibi parasýnýn, bir müddet baþkasýnda kazançsýz kaldýðý gerekçesiyle, onlarýn çalýþtýrmasýyla elde edilen kardan pay alamaz. Bütün kar sermayeyi iþletene aittir. Sermaye sahibi sadece sermayesini geriye alabilir.

9- Kiracý kira için ödediði parayý sermaye olarak kullanýp baþka bir iþ yapmadan onu kar vesilesi yapamaz. Mesela bir evi ya da gemiyi veya fabrikayý belirli bir ücretle kiralayýp, sonra da kiraladýðý yerde bir bayýndýrlýk yapmadan daha yüksek bir ücretle baþkasýna kiraya veremez. Veya bir iþçiyi belirli bir ücretle tutup daha yüksek bir ücretle baþkasý için çalýþtýramaz.

10- Bir kiþiye, gerçek bir mal vermeden borçlu sayamayýz. Zira borçta, malýn borçluya öncelikle ulaþmasý þarttýr. Buna göre bütün mali senetler geçersizdir .

Batýlý kapitalistler, hiçbir iþ yapmadan durmaksýzýn servetlerini çoðaltan bu senetlerin kendilerine altýn fýrsatlar doðurduðunu görerek, ellerindeki sermayenin on katý sorumluluk kabul edebiliyorlar. Bastýrmýþ olduklarý senetleri, belirlenen para yerine borç olarak veriyorlar. Borçlularýn çoðu senetleri hakiki paraya çevirmeden öylece kullanacaðýna göre, gerçek sermayesinden daha fazla borç verdiði ortaya çýkmýyor. Fakat bir yandan da serveti durmadan artýþ gösteriyor. Bütün bunlar, borçta hakiki malýn borçluya ulaþmasý þartýna uymamakla oluyor.

Bu on hükme dikkat ettiðimizde hepsinden elde edilen ortak bir yön ve hedef vardýr. O da, bu hükümlerin tümünün çalýþmaya dayanmayan bir kazancý tamamen ortadan kaldýrnýaya yönelik olmalarýdýr. Ýþte bu hükümlerden çýkarýlan bu ortak yön bir sabit hedef ve ilke olarak Ýslam ekonomisinin deðiþen kanunlarýný belirler. Ýslam yöneticisi (Veliyy-i Emr), bu hedefi (çalýþmaya dayanmayan kazancý kaldýrmayýgöz kırpma gerçekleþtirmek için Þeriat'taki sabit kanunlarla çeliþmeyen
kanunlar çýkararak, toplumu bu yönde yönetmelidir .


Gönderen: 27.05.2007 - 19:44
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
SaBiT BiR HüKMüN aCIKlaNMIS HeDeFi...!
5108 Mesaj -

B) Sabit Bir Hükmün Açýklanmýþ Hedefi



Kur'an ya da Sünnet'te bir hüküm, hedefiyle birlikte açýkça ortaya konmuþsa, o takdirde bunu gerçekleþtirmek için günün ekonomik ve sosyal þartlarý gözönüne alýnarak deðiþebilen ve deðiþmesi gereken kanunlar deðiþtirilebilir. Yani, bu hedeften deðiþebilen kanunlarý koymada temel bir ilke olarak yararlanýlabilir . Veliyy-i Emr günün toplumsal ve ekonomik þartlarýna göre deðiþen kanunlarý koyarak bu hedefi gerçekleþtirmelidir. Buna ömek olarak Kur'an-ý Kerim'den þu Ayet-i Kerime zikredilebilir:
“Allah'ýn, kentler hakkýnda resulüne zahmetsizce aktardýðý mal ve nimetler þunun içindir: Allah, Peygamber, yakýnlar, yetimler, yoksullar, yolda kalmýþlar. Bu böyle düzenlenmiþtir ki, o mal ve nimetler sizden yalnýz zengin olanlar arasýnda dönüp duran bir kudret aracý olmasýn. Resul size ne verdiyse onu alýn; sizi neden yasakladýysa ona son verin ve Allah'tan korkun. Hiç kuþkusuz, Allah'ýn azabý çok þiddetlidir.” (Haþr Suresi 59: 7)

Bu nasstan anla§ýlan; servetin belli bir zümrenin elinde yýðýlmayýp, herkesin bütün meþru ihtiyaçlarýný karþýlayacak þekilde toplumda dengeli biçimde daðýtýlmasýnýn Ýslam kanunlarýýýýn hedeflerinden biri olduðudur. Ýþte bu hedef deðiþen unsur ve konulara yön veren sabit bir ilke olabilir. Veliyy-i Emr, bu ilkeye dayanarak malýn sýnýrlý bir zümrenin elinde yýðýlmasýný önlemek ve servetin daðýlýþýndaki toplumsal dengeyi korumak için sabit hükümlerlc çeliþmeyen hcr türlü kanunu koyabilir. Ýslam devleti, bu ilkc sayesinde üretimde tekelcilik ve ihtikarýn her türüyle mücadele edebilir .
Diðer bir örnek: Zekat hakkýndaki bir çok hadis, zekatýn, sadece fakirlerin zaruri ve acil ihtiyaçlarýný karþýlamak için deðil, onlann toplumda normal bir hayat seviyesine ulaþmalan için teþri edildiðini açýkça belirtmiþtir. Zekat için belirlenen bu hedeften; Veliyy-i Emr'in bir Ýslami hedef ve ideal olarak toplumun bütün fertlerinin eþit ya da yaklaþýk bir hayat seviyesine ulaþmalarýný saðlamasý gerektiði anlaþýlýyor.


Gönderen: 27.05.2007 - 19:46
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
iSLaM'ıN öNeM VeRDiGi ToPLuMSaL DeGeRLeR...!
5108 Mesaj -

C) Ýslam'ýn Önem Verdiði Toplumsal Deðerler



Kur'an ve Sünnet'te üzerinde önemle durulan eþitlik, kardeþlik, adalet, kýst vb. belli bir takým deðerler vardýr. Bu gibi deðerler, müslümanlarýn yöneticilerinin her çaðýn yenilikleriyle uyumlu, deðiþken ve esnek kanunlar çýkarmasýný mümkün kýlmý§týr.

''Ey inananlar! Allah için, daima doðru hüküm verin. Adalete tam uygun þahitlikte bulunun. Bir topluluða olan kininiz sizi adaletten alýkoyýnasýn. Adil olun ki, bu, Allah'a karþý gelmekten sakýnmaya daha yakýndýr. Allah'tan korkun. Doðrusu Allah, iþlediklerinizden haberdardýr.” (Maide Suresi 5:8)


''Ey insanlar! Doðrusu biz sizi bir erkekle bir diþiden yarattýk. Sizi soylar ve kabileler haline koyduk ki, birbirinizi kolay tanýyasýnýz. Biliniz ki, Allah katýnda en iyi olanýnýz O'na karþý gelmekten en çok sakýnanýnýzdýr. Allah her þeyi bilendir, her þeyden haberdardýr.'' (Hucurat Suresi 49: 13)

Ýslam'ýn belirlediði deðerler, deði§en kanunlara yön verdiði gibi, Ýslami kaynaklardaki ekonomik kavramýn ve olgulara getirilen özel yaklaþýmlar deðiþen kanunlara ýþýk tutabilecek niteliktedir. Bu tür yaklaþýmlarýn bir örneðini Hz. Ali 'nin þu sözlerinde görüyoruz:
Hz.Ali, toplumdaki fakirlik olgusundan söz ederken bu olguyu özel bir yaklaþýmla þöyle açýklamýþtýr:
''Fakirin aç kalýþý zenginin refahý yüzündendir.''
Hz.Ali'nin tacir ve ticaret kavramlarýna ve ekonomide ticaret ve kazancýn gerekliliðine olan yaklaþýmý, bunun bir baþka örneðini oluþturur. Hz.Ali, Mýsýr'a vali olarak tayin ettiði Malik Eþter'e yazdýðý tavsiyelerde; tacirleri ve zenaat sahiplerini birlikte zikrederek bu iki kesimin ekonomik hayatýn sürdürülmesinde önemli etkenler olduðunu belirtmiþtir. Baþka bir ifadeyle bu iki kesimi birlikte zikretmekle ticaretin meþruluðunu zanaat gibi ekonomik hayatýn kývamýnda müsbet rol oynamasýna baðlý bilmiþtir.

''Bir de tacirleri, sanat ve zenaat erbabýný tavsiye ederim sana: Onlara karþý hayýrlý ol. Onlarýn bir kýsmý oturduklarý yerlerde ticaretle meþgul olur. Bir kýsmýysa bir yerden bir yere gider, mal götürüp getirir; bir baþka bölüðü de halkýn muhtaç olduðu þeyleri ellerinin emekleriyle hazýrlar. Bunlara hayýrla muamelede bulun; çünkü onlar faydalý kiþilerdir. Gerçekten þeyleri uzun yollar aþarak, beldeler geçerek, ülkendeki karalarda, denizlerde, düzlüklerde, daðlarda gezerek alýrlar, getirirler; oysa halkýn, o þeylerin bulunduðu yerlere gitmesine ne imkan vardýr, ne de gücü yeter.'' Görüldüðü gibi Hz. Ali, tacirin de zenaatçýýýýn iþindeki önemli rolü paylaþtýðýný açýklamý§týr. Böylece tacirin elde ettiði kazancýn meþruluðu, onun serveti ve sermayeyi korumak için yaptýðý çalýþmalara baðlanmýþtýr. Bu anlayýþ açýsýndan ticaret, Batý'dakinin tam tersine, sömürge aracý olmaktan çýkýp ekonomik hayattaki gerçek yerini alýyor .


Gönderen: 27.05.2007 - 19:49
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
PeYGaMBeR VeYa DeVLeT BaSKaNLaRININ eLiYLe eSNeK KaNuNLaRIN YöNLeNDiRiLiSi ...!
5108 Mesaj -

D) Peygamber veya Devlet baþkanlarýnýn Eliyle Esnek Kanunlarýn Yönlendiriliþi



Hz.Rasulullah (s.a.a.) ve Ýmamlar iki vazife ve þahsiyete sahiptirler.



1-Allahu Teala tarafýndan sabit ilahi hükümlerin ileticileri ve teblið edicileridirler.

2- Ýslam toplumunun önderleri ve yöneticileri olarak, Ýslam'ýn genel ilkelerinde ve mukaddes Ýslam Þeriati'nin toplumsal ve insani içeriðinden esinlenen esnek kanunlarýn koyucularýdýrlar .
Peygamber ve Ýmamlar bu yetkileri kullanarak topluma ekonomik yönden ve diðer yönlerden deðiþebilen kanunlar koymuþlardýr. Bu unsur ve kanunlar Peygamber ve Ýmamlar tarafýndan vazedildiðinden, Ýslam ekonomisinde egemen olan genel bir espriyi açýklayýp, Ýslam ekonomisiyle hayatýn gerçeklerinin baðdaþtýðýný açýkça göstermektedir. Ýmamlarýn bu yöntemi kullanmasý, onu Ýslam yöneticilerinin her zaman uygulamasý gereken bir ilke haline getirmiþtir. Veliyy-i Emr bu ilkeden ya- rarlanarak zamanýn deðiþen unsurlarýný belirleyebilir. Bunun için pek çok örnek verebiliriz.

l- Bir çok hadiste nakledildiðine göre Hz.Peygamber (s.a.v.) topraðýn belirli bir süre kiraya verilmesini yasak etmiþtir. Cabir bin Abdullah'ýn naklettiði bir hadiste Rasulullah (s.a.v.) þöyle buyurmuþtur: ''Kimin bir tarlasý varsa kendisi eksin, kendisi ekemiyorsa kiralamadan kardeþine versin, o eksin, Kira olarak baþkasýna verip de üçte birini, dörtte birini ya da baþka bir ücret istemesin. Ýslam fýkhýnda yeri kiraya vermenin genel olarak bir mahzuru yoktur. Fakat görüldiiðü gibi Hz. Muhammed (s.a.v.), toplumsal dengeyi korumak ve çalýþmaya dayanmayan servetin bir yerde toplanarak sömügeciliðe yol açmasýný önlemek için Veliyy-i Emr sýfatýyla belli bir süre topraðýn kiraya verilmesini önlemiþtir. Bilindiði gibi Medine'de hicretten sonra kurulan Ýslam toplumunun yarýsýný oluþturan muhacirler, Ensar'a göre toprak ve diðer imkanlardan yoksundular. Rasulullah bu tedbir sayesinde toplumun bir kesiminin diðerleri tarafýndan sömürülmesini ve böylece toplumsal dengenin bozulmasýný önlemiþtir .

2- Nakledilen birçok hadiste Hz. Rasulullah (s.a.v.), suyun ve otlaðýn ihtiyaçtan fazlasýnýn, kiþinin malý dahi olsa, baþka insanlar tarafýndan kullanýlmasýný önlemeyi yasaklamýþtýr .

Böylece Hz. Rasulullah (s.a.v.) Veliyy-i Emr olarak, Medine toplumunun o günkü koþullarda tarým ve hayvancýlýða olan büyük gereksinimi göz önüne alarak, tüketim için gereken malzemeden ihtikar ve tekelciliði kaldýrýp, kiþilerin fazla olan su ya da otlaklarýný baþkalarýna vermesini emretmiþtir.

3- Hz. Ali, Malik Eþter'i Mýsýr'a vali tayin ettiðinde yazdýðý mektupta her türlü ihtikar ve stokçuluðu önlemesini emretmiþtir. Ýmam, tacirlerin ekonomik hayattaki rollerini açýkladýktan sonra þöyle buyurmuþtur:
“Ama þunu da bil ki, bütün bunlarla beraber, bunlarýn çoðunda açýn bir nekeslik, bencilik, faydalý þeyleri gizleyip, saklayýp azalýnca deðerinden fazla satma gayreti, menfaat düþkürýlüðü vardýr; ellerinde bulunarýlan bildikleri gibi satmak isterler: Bu ise halkýn zararýna sebep olduðu gibi valilere de buna göz yummak ayýptýr, noksanlýktýr. Ýhtikarý men et; çünkü Rasulullah da men etmiþtir .Alýþveriþ güzel surette, adalet terazilerine uygun olarak, bir fiyat belirtilerek yapýlsýn; iki taraf da, satan da zarar etmesin, alan da.'' (Nehcü'l-Belaða, s:377)

Ýslam'ýn ihtikara böyle kesin olarak karþý çýkmasý, Ýslam ekonomisinin, kapitalist sistemde stokçuluðun oluþturduðu yalancý fiyatlara dayanan kazanca, karþý olduðunu gösterir.
Ýslam'a göre temiz kazanç mallarýn tabii dola§ým süreci içinde elde edilen kazançtýr. Mallarýn fiyatlarýný belirlemede sadece tabii azlýðý etkili olmalýdýr. Fiyatlar tacir ve kapitalistlerin sahte olarak icad ettiði azlýða dayanmamalýdýr.

4-Hz. Ali hilafeti döneminde, sabit kanunlarla zekat konulan dokuz çeþit maldan baþka mallara da zekat koymuþtur. Bu da zamana göre ayarlanan ve deðiþebilen bir kanun olarak þunu gösteriyor ki, zekat, Ýslami bir ülkede ve Ýslam yöneticisine (Veliyy-i Emr) zaruri gördüðü her zaman bu ilkeden çeþitli þekillerde yararlanabilme imkanýný saðlar .


Gönderen: 27.05.2007 - 19:53
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
VeLiYY-i EMR iCiN BeLiRLeNeN HeDeFLeR...!
5108 Mesaj -

E ) Veliyy-i Emr için Belirlenen Hedefler



Ýslam dini, genel hüküm ve sabit kanunlarla, Veliyy-i Emr'in gerçekleþtirmek veya mümkün olduðu kadar yaklaþmaya çalýþmakla yükümlü bulunduðu bir takým hedefler belirlemiþtir. Veliyy-i Emr'in bu hedeflerden yararlanarak ekonomik siyaseti ve Ýslam ekonomisini deðiþen unsurlarýný belirlemesi mümkündür.

Ýslam yöneticisi (Veliyy-i Emr), belirlediði ekonomik siyaset ve deðiþebilen kanunlarla o hedefleri gerçekleþtirmeli ya da toplumsal akýmýn mümkün olan en büyük hýzla onlara doðru ilerlemesini saðlamalýdýr. Ömeðin Ýmam Musa Ýbni Cafer'den nakledilen bir hadiste þöyle buyrulmuþtur:
''Zekat fakirlere yetmediði zaman Ýslam yöneticisi, onlan muhtaç durumdan kurtarýncaya kadar kendi yanýnda olan mallardan vermelidir .,,

Bu hadiste yöneticinin kendi yanýnda olanlardan vermesinin istenmesi; bu alandaki sorumluðun sadece zekatla deðil beytülmalýn bütün imkanlarýndan yararlanýlarak gerçekleþtirilmesi gerektiðini gösteriyor. Bunun sorumlusu da Ýslam yöneticisidir .

Yani yönetici, Ýslam toplumunun her ferdini muhtaç durumdan kurtararak, ortalama bir hayat düzeyine ulaþtýrmalýdýr. Ýslam ekonomisinin temel hüküm ve kanunlan bu hedefi gerçekleþtirmeye yetmeyince toplumsal þartlar gözönüne alýnarak, bu hedef doðrultusunda deðiþen kanunlar çýkarýlmalýdýr .


Gönderen: 27.05.2007 - 19:55
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
rifat56 su an offline rifat56  
iSLaM ToPLuMuNuN eKoNoMiK YaPISI...!
5108 Mesaj -

ÝSLAM TOPLUMUNUN EKONOMÝK YAPISI



Ýslam'ýn, gerçekleþtirmek istediði adaletin deðiþen kanunlarla sabit kanunlann bileþiminden oluþtuðunu daha öncede belirtmiþtik. Biz bu kitapçýkta Ýslam toplumunun ekonomik yapýsýyla birlikte, deðiþen kanunlara temel olabilecek bazý sabit þer'i kanunlarý ve ilkeleri açýklamaya çalýþtýk. Bu açýklamalarýmýzýn ýþýðýnda Ýslam toplumunun ekonomik yapýsýný þöyle özetleyebiliriz:
Ýslam ekonomisi, tabiattaki bütün tabii servet kaynaklarýnýn Allah için olduðuna inanmaktadýr. O servetler üzerinde bir hak kazanmak, sadece çalýþma ve iþ yapmaya dayalýdýr. Tabii kaynaklardan bir mal üretildiðinde, yalnýzca çalýþan iþçi, üretilen malda hak sahibidir. Tabiat ya da üretim araçlan, insanýn hizmetinde olan birer araç olmaktan öteye geçemezler.

Ýslam ekonomisi, kazancý, sadece çalýþma ve iþ yapmaya baðlý kýlmaya çalýþarak, bu esasa dayanmayan her türlü kazanç yolunu kapatmaktadýr. Ticaret ve üretim sektörlerinde, sermayenin güvenliðini saðlamaya çalýþýrken; kapitalist sisteme dayalý kazanç yollarýný da tamamen kapatmayý hedef almaktadýr.

Ýslam ekonomik sisteminde devlet, toplum içerisinde eþit ya da yakýn bir yaþam düzeyi oluþturmakla yükümlüdür. Bu ise, bir yandan maddi imkanlan makul bir þekilde herkese saðlamak, diðer yandan da israfý önlemekle gerçekleþir.

Ýslam ekonomisi, servetin bir yerde toplanmasýný önlemek için devamlý olarak toplumsal dengeyi oluþturmaya çalýþýr. Ýslam ekonomisinin tam þeklinin uygulanmasý sayesinde paraya doðal rolü olan alýþ-veriþ aracýlýðý verilir. Böylece paranýn, faiz ve biriktirme yoluyla, servetin bir yerde toplanmasý aracý durumuna düþmesi önlenir. Kapitalizmdeki stokçuluk, üreticiyle tüketici arasýndaki gereksiz komisyonculuk ve enflasyona yol açacak sahte kýtlýk icat etmeye yarayan her türlü ticaret yollarý yok edilmektedir.

Ýslam devleti, banka sistemini kapitalistlerin daha fazla servet sahibi olmasý vesilesi durumundan çýkarýp, bütün müslüman topluma mali yönden destek olup onlarýn servetlenmesine neden olan bir sisteme dönüþtürmektedir, Þöyle ki; halkýn daðýnýk ve az olan paralarýný bir araya toplayýp, Ýslam fýkhýnda belirlenen mudarebe ve þirket esaslarýndan yararlanarak, yararlý üretim projelerinde kullanacak bir sistem oluþturmalýdýr.

Ýslam devleti herkese iþ alaný saðlamakla yükümlüdür. Devlet, iþ yapmaktan aciz olan ya da iþ bulamayanlarý bütçesinden barýndýrmak zorundadýr. Toplumsal güvenliði saðlamak için devlet, zekattan bir fon oluþturmalý, ayrýca petrol vb. yer altý kaynaklarýnýn %20 gelirini sosyal güvenlik için ayýrmalýdýr.

Ýslam devleti amme gelirinden yararlanarak; bütün öðretim aþamalarýný ve her türlü týbbi hizmeti parasýz olarak herkese saðlamakla görevlidir. Bunun sýnýrlarýný devlet tayin eder.


alýntýdýr...
Gönderen: 27.05.2007 - 19:57
Bu Mesaji Bildir   rifat56 üyenin diger mesajlarini ara rifat56 üyenin Profiline bak rifat56 üyeye özel mesaj gönder rifat56 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
karahanlı su an offline karahanlı  
11 Mesaj -
rýfat bey bunlarý nerden buluyosunuz böyle insanlarý çok iyi analiz eden birisiniz.Devamýný bekliyorum paylaþýmlarýnýzýn.
Gönderen: 27.05.2007 - 20:10
Bu Mesaji Bildir   karahanlı üyenin diger mesajlarini ara karahanlı üyenin Profiline bak karahanlı üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 818 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
2243 üye ile 29.03.2024 - 11:40 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
fetih (52), MaHsER (47), y.arinimsin (36), ÇÝÇEKGÜL (44), halitocakoglu (43), Huri19 (36), Huri18 (36), isa (36), seyyah43 (48), yoldaþ (43), semayolu1 (42), huris (36), hafýz seda.. (36), GULI (52), karani (44), Erhankumru (41), Süheda89 (35), sinemsin (41), slm (33), turkischbaby (34), hoca1 (43), marmara (42), speedy (46), i s a (36), mucahidek (44), Cennetul_Firdev.. (40), hulyagol (40), conqueror32 (36), zaferandac (63), doktor66 (48), ilhanuzun (53), sercan61 (37), ipek (41), firak (42), geniushack (44), farukdemir (46), mustafayaylagul (40), berhanakman (51), aglar baba (35), ismail_canpolat (42), Oðuzhan (49), Ayseoe (42), djbozkurt (37), meded (43), enes38 (50)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 5.48254 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.