0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » SERBEST KÜRSÜ » İMANIN GEÇERLİ OLABİLMESİ İÇİN

önceki konu   diğer konu
2 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
mehmetduru su an offline mehmetduru  
İMANIN GEÇERLİ OLABİLMESİ İÇİN
322 Mesaj -
ÝMANIN GEÇERLÝ OLABÝLMESÝ ÝÇÝN

Îmân, sýfatlarý ile birlikte Allaha, meleklerine, gönderdiði mukaddes kitaplarýna, peygamberlerine, âhýret gününe, kadere, hayrýn ve þerrin Allahtan olduðuna, öldükten sonra dirilmeye inanmaktýr.
Îmânýn sahîh, makbûl ve mu'teber olmasý için gerekli þartlardan ba'zýlarý:
1- Îmânda sâbit olmak: Meselâ, üç sene sonra müslümanlýktan çýkacaðým diyen, o ânda kâfir olur.
2- Havf ve recâ arasýnda olmak: Ya'nî Allahü teâlânýn azâbýndan korkup rahmetinden ümîd kesmemek.
3- Can boðaza gelmeden îmân etmek: Ölürken, âhýret hâllerini gördükten sonra kâfirin îmâný mu'teber olmaz. Fakat o ânda da, müslümanýn tevbesi kabûl olur.
4- Güneþ batýdan doðmadan önce îmân etmek: Güneþ batýdan doðunca tevbe kapýsý kapanýr.
5- Gâibi yalnýz Allahü teâlâ bilir: Gaybý Allahtan baþkasý bilemez. Bir de Allahýn bildirdiði peygamber, evliyâ veya baþka bir kimse de bilebilir.
6- Îmândan bir hükmü reddetmemek: Küfrü gerektiren þeylerden kaçmak.
7- Dinî bir hükümde þüphe etmemek: Meselâ acaba namaz farz mý, kumar harâm mý diye þüphe etmemek.
8- Ý'tikâdýný, inancýný Ýslâm dininden almak: Târihçilerin, felsefecilerin deðil, Muhammed aleyhisselâmýn bildirdiði þekilde îmân etmek lâzýmdýr.
9- Hubbi fillâh, buðdi fillâh üzere olmak: Sevgi ve buðzu yalnýz Allah için olmak. Allah düþmanlarýný sevmek, onlarý dost edinmek, Allah dostlarýna düþman olmak küfrü gerektirir.
10- Ehl-i sünnet vel cemâ'ate uygun i'tikâd etmek: Ehl-i sünnet olmak için lâzým olan i'tikâdlardan ba'zýlarý þunlardýr:
Kur'ân-ý kerîmin Kelâm-ý Ýlâhî olup mahlûk [yaratýk] olmadýðýna inanmak. Eshâb-ý kirâmýn tamamýný sevmek, hiçbirini kötülememek.Cennette Allahü teâlânýn görüleceðine inanmak. Ehl-i kýble'yi tekfîr etmemek, ya'nî namaz kýlan müslümana iþlediði günâhlardan dolayý kâfir dememek. Ýbâdet îmândan parça deðildir. Günâh iþliyen mü'mine kâfir denmez. Îmân artýp eksilmez. Mi'râc rûh ve bedenle birlikte olmuþtur. Tasavvufu inkâr etmemek. Mu'cîze ve kerâmet haktýr. Bugün için dört hak mezhebden birine uymak, mezhepsiz olmamak. Hazret-i Ebû Bekr ve Hazret-i Ömer'in halîfe olduðuna ve üstünlüklerinin halîfelik sýrasýna göre olduðuna inanmak. Kabir ziyâreti, enbiyâ ve evliyâdan yardým istemek câizdir. Okunan Kur'ân-ý kerîmin ve verilen sadakanýn sevâbýný ölülere göndermenin câiz olduðuna, bu sevâblarýn ve duâlarýn ölülere vâsýl olarak, azâblarýnýn azalmasýna sebep olacaðýna inanmak. Kabir suâli haktýr. Kabir azâbý rûh ve bedene olacaktýr. Sýrât köprüsü vardýr. Þefâ'ata, hesâba ve mîzâna inanmak.
Bunlardan ba'zýlarýna inanmýyan, Ehl-i sünnetten çýkmakla kalmaz, kâfir olur. Meselâ Mi'râcýn Mescid-i aksâya kadar olan kýsmýný inkâr eden kâfir olur.
Hadîs-i þerîfte, (Ümmetim 73 fýrkaya ayrýlýr, 72'si Cehenneme gider, yalnýz bir fýrkasý kurtulur. Bu fýrka, benim ve Eshâbýmýn yolunda gidenlerdir) buyuruldu.
Bu fýrkaya, Ehli- sünnet vel cemâ'at kýsaca (Ehl-i sünnet) denir. O hâlde, Cehennemden kurtulmak için her müslümanýn ilk önce Ehl-i sünnet i'tikâdýný öðrenmesi, daha sonra da dinimizin emir ve yasaklarýna riâyet etmesi lâzýmdýr.

ÝMANIN GÝTMESÝNE SEBEP OLAN ÞEYLER

1- Bid’at sâhibi olmak. Ya’nî i’tikâdý bozuk olmak. Ehl-i sünnet âlimlerinin bildirdiði i’tikâddan çok az da olsa ayrýlan sapýk veyâ kâfir olur.
2- Zayýf , þübheli olan îmân.
3- Büyük günâh iþlemeðe devâm etmek.
4- Ni’met-i islâma þükrünü kesmek.
5- Âhýrete îmânsýz gitmekden korkmamak.
6- Haksýz yere zulm etmek.
7- Sünnet üzere okunan ezân-ý Muhammedîyi dinlememek.
8- Anaya-babaya âsî olmak.
9- Doðru olsa bile çok yemîn etmek.
10- Namazda ta’dîl-i erkâný terk etmek.Þartlarýna uygun kýlmamak.
11- Namazý önemsiz sanýp öðrenmeðe ve çoluk-çocuða öðretmeðe önem vermemek, namaz kýlanlara ma’nî olmak.
12- Alkollü içki içmek.
13- Mü’minlere eziyyet etmek.
14- Yalan yere Evliyâlýk ve din bilgisi satmak.
15- Günâhýný unutmak, küçük görmek.
16- Kibirli olmak, ya’nî kendini beðenmek.
17- Ucb, ya’nî ilim ve amelim çokdur demek.
18- Münâfýklýk, iki yüzlülük.
19- Hased etmek, din kardeþini çekememek.
20- Üstâdýnýn,din büyüklerinin islâmiyyete aykýrý olmýyan sözünü yapmamak.
21- Bir kimseyi, tecribe etmeden iyi demek.
22- Yalanda ýsrar etmek.
23- Alimlerden kaçmak, uzak kalmak.
24- Erkekler ipek giymek.
25- Gýybetde ýsrar etmek.
26- Kâfir olsa da komþusuna eziyyet etmek.
27- Dünyâ iþi için, çok gazâba gelmek, sinirlenmek.
28- Fâiz alýp-vermek.
29- Sihrbazlýk, büyü yapmak.
30- Müslüman ve sâlih olan mahrem akrâbayý ziyâreti terk etmek.
31- Allahü teâlânýn sevdiði kimseyi sevmemek; islâmiyyeti bozmak istiyenleri sevmek.
32- Mü’min kardeþine kin tutmak.
33- Zinâya devâm etmek.
34- Livâtada bulunup, tevbe etmemek.
35- Ezâný, fýkh kitâblarýnýn bildirdiði vaktlerde ve sünnete uygun okumamak ve sünnete uygun okunan ezâný iþitince saygý ile dinlememek.
36- Haramý iþliyeni görüp de, gücü yetdiði hâlde, tatlý dil ile mani olmamak.
37- Karýsýnýn, kýzýnýn ve nasîhat vermek hakkýna sâhib olduðu kadýnlarýn haram iþlemelerine ve kötülerle görüþmesine râzý olmak.


EF'AL-Ý MÜKELLEFÝN

Ef'âl-i mükellefîn, dînimizin emirlerinden ve yasaklarýndan sorumlu olan kimselerin yerine getirecekleri vazifelerin hükümlerini belirten bir tâbirdir. Bir kimsenin her türlü davranýþý bunlardan birine dahil olur. Ef''âl-i mükellefîn, sekizdir: Farz, vâcib, sünnet, müstehab, mubâh, harâm, mekrûh ve müfsid.
1- Farz: Dînimizin, yapýlmasýný açýkça ve kesin olarak emrettiði þeylere farz denir. Farzlarý terketmek harâmdýr. Ýnkâr eden kâfir olur. Dinden çýkar. Farz iki çeþittir:
Farz-ý ayýn: Müslümanýn bizzat kendisinin yapmasý lâzým olan farzdýr. Meselâ, beþ vakit namaz kýlmak. Ramazan ayýnda oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek farz-ý ayn'dýr.
Farz-ý kifâye: Müslümanlardan bir kaçýnýn veya sadece birisinin yapmasý ile, diðerlerinin sorumluluktan kurtulduðu farzlardýr. Meselâ, cenâze namazý kýlmak, cihâd etmek farz-ý kifâyedir.
2- Vâcib: Yapýlmasý farz gibi kesin olan emirlerdir. Fakat, bu emrin delili farz kadar açýk deðildir. Bayram namazý kýlmak, kurban kesmek, vitir namazý, fitre vermek vâcibdir. Vâcibi terk etmek, tahrimen mekrûhtur.
3- Sünnet: Peygamber Efendimizin yapýlmasýný övdüðü, yâhut devam üzere kendisinin yaptýðý veyâhut yapýlýrken görüp de mâni olmadýðý þeylere denir. Sünnet iki çeþittir:
Sünnet-i müekkede: Peygamber Efendimizin devamlý yaptýklarý, pek az terkettikleri kuvvetli sünnetlerdir. Sabah namazýnýn sünneti, öðlenin dört rek'atlýk ilk sünneti, akþam namazýnýn sünneti, yatsý namazýnýn son iki rek'at sünneti böyledir. Ezân okumak, kâmet getirmek, cemâ'ate devam etmek, abdest alýrken misvak kullanmak müekked sünnetlerdendir.
Sünnet-i gayr-i müekkede: Peygamber efendimizin, ibâdet maksadý ile arasýra terkederek yaptýklarýdýr. Ýkindi ve yatsý namazlarýnýn dört rek'atlýk ilk sünnetleri böyledir.
4- Müstehab: Buna mendûb da denir. Sünnet-i gayr-i müekkede hükmündedir. Peygamber Efendimizin ara sýra yaptýklarý ve sevdikleri, beðendikleri hususlardýr. Yeni doðan çocuða yedinci günü isim koymak, erkek ve kýz çocuðu için akika hayvaný kesmek, güzel giyinmek, güzel koku sürünmek müstehabtýr. Bunlarý yapmak sevâbdýr.
5- Mubah: Yapýlmasý emir olunmayan ve yasak da edilmeyen þeylere mubâh denir. Ya'nî günâh veya ta'at olduðu bildirilmemiþ olan iþlerdir. Yapanýn niyetine göre ta'at veya günâh olurlar. Yemek, içmek, uyumak, giyinmek gibi iþler mubâhtýr.
6- Harâm: Dînimizin, "yapmayýnýz" diye açýkça yasak ettiði þeylerdir. Harâma, helâl diyenin ve helâle, harâm diyenin îmâný gider, kâfir olur.
7- Mekrûh: Allahü teâlânýn ve Muhammed aleyhisselâmýn, beðenmediði ve ibâdetlerin sevâbýný gideren þeylerdir. Mekrûh iki çeþittir:
Tahrimen mekrûh: Harâma yakýn olan mekrûhlardýr. Bunlarý yapmak azâba sebep olur.
Tenzihen mekrûh: Helâla yakýn olan, yâhut, yapýlmamasý yapýlmasýndan daha iyi olan iþlerdir.
8- Müfsid: Dînimizde, meþru olan bir iþi veya baþlanmýþ olan bir ibâdeti bozan þeylerdir. Namazda gülmek, oruçlu iken bilerek birþey yemek ve içmek gibi. Bu yapýlan fiiller, namazý ve orucu bozarlar.


BA'ZI KÜFÜR SÖZLER

Dinimizin emri gereðince, hürmet gösterilecek, ta'zîm olunacak þeyleri tahkîr etmek; kötülenecek þeyleri, ta'zîm etmek, hürmek göstermek küfürdür.
Meselâ, Allahü teâlânýn evliyâsý, enbiyâsý, âlimleri ve bunlarýn sözleri, fýkh kitaplarý, fetvâlarý ta'zîm edilecek, hürmet gösterilecek iken tahkîr edilirse, kötülenirse dinden çýkýlmýþ olur. Ayrýca, kâfirlerin dînî âyinlerini beðenmek, noellerini tebrik etmek ve zarûret yok iken zünnâr kuþanmak ve küfür alâmetlerini kullanmak, bunlara, muhabbet edip, hürmet göstermek de küfrdür.
Ýnsaný küfre düþüren, ya'nî kâfir yapan söz ve iþlerden ba'zýlarý þunlardýr:
Allahü teâlâya lâyýk olmýyan þey söylemek. Meselâ, (Allah, gökten bize bakýyor) demek, yâhut bir kimse bir iþi yaptýðý hâlde, (Allah biliyor ki yapmadým) demek.
Peygamberleri küçültücü þey söylemek. Meselâ, (Ýlk insan Âdem peygamber vahþî idi) demek.
Melekleri küçültücü þey söylemek. Meselâ, (Senin bakýþýn bana Azrâil gibi geliyor) veya (Çocuk iyi yetiþmezse zebâni olur), yâhut (Bu ibâdetin savâbýný melek yazamaz) demek.
Âhýrette olacak þeylerle alay etmek. Meselâ, (Ben Cenneti istemem, Cehenneme gitmek isterim. Çünkü benim gibi olanlar oradadýr) demek.
Allahü teâlânýn emir ve yasaklarýna, ya'nî Kur'ân-ý kerîmde ve hadîs-i þerîflerde açýk bildirilmiþ ve islâm âlimlerinin kitaplarý ile her tarafa yayýlmýþ, inanýlmasý zarûrî olan din bilgilerinden birine inanmamak veya önem vermemek. Meselâ, (Ben cinleri göremediðim için inanmam) demek veya ka'tî harâm olduðu bilinen birþeyi yiyip içerken besmele çekmek.
(Dünya böyle gelmiþ böyle gider) þeklinde inanmak. Dünya, gezegenler, gökler ve Arþ ezelî deðildir, sonradan yaratýlmýþtýr, mahlûktur. Ebedî, sonsuz deðildirler, sonunda yine yok edilecektirler. Yer ve gökler yok iken de Allahü teâlâ var idi.
Ayrýca zamanýmýzda çok kullanýlan þu sözler de çok tehlikelidir:
Allahü teâlâya, sanatkâr, mühendis demek. Allah unuttu, kaderime küstüm, Allah bizi düþündüðü için göz, kulak vermiþ, Allah kuþlara kanat vermeyi ihmâl etmemiþ, Ýlâhi þuur, ilahî düþünce, Cenâb-ý Hakka, (Ýnsanoðlunun mühendisi) demek. Îmâným gevredi, Allah bana kulum demesin, anladýysam arab olayým, Allah vahy ile Ali'yi halîfe tâyin etti, diðerleri hakkýný gasbetti ve bugünkü Kur'ân noksan demek.
Kötü kimseye (Öküz aleyhisselâm) demek; aðza def-i hâcet lafzý ile sövmek; Allahýn özel müdâhalesi gerekir demek.
Dinsizlere þerefli kâfir demek; çalgý aleti ile ilâhi söylemek; O, cimrilerin Allahý demek; Allah, her yerdedir demek.
(Ýslâm düþüncesi, Ýslâm nazariyesi, Ýslâm felsefesi) gibi ta'bîrleri, (Ýslâm dini) yerine kullanmak; özürlü kimseler için, îmâlât hatâsý demek; birisini kötülemek gâyesiyle (Allahlýk Ali Bey) demek; namaz kýlmam ama, kalbim temiz demek; kendisine Hans, Corc gibi gayri müslim ismi ile çaðýrýlmasýný istemek; Allahýn gönlüne güç gelmesin demek; mümine, (Nûh der, peygamber demez) demek; harâm kazanç ile sevâb için kurban kesmek; ecelin hoyrat eli gibi sözlerin çoðu küfürdür, îmânýnýn gitmesine, dinden çýkmasýna sebep olur. Bunun için aðzýmýzdan çýkan söze dikkat etmemiz lâzýmdýr. Rastgele söz söylememelidir.
Ýnsanlara mahsûs sýfatlarý Allahü teâlâ için kullanmak küfür olur. "Burada ilâhi þuuru görüyoruz" demek küfürdür. Bunun gibi, Allahü teâlâ için, "Düþünerek" veya "Hesap ederek" yâhut "plânlýyarak" yarattý demek küfürdür. "Ýslâm düþüncesi" demek de böyledir. Çünkü, düþünmek, hesap etmek, plânlamak insanlara mahsûs þeylerdir.
Çok kimse îmâný kurtarayým derken, küfre giriyor ve bunun için de hiç üzülmüyorlar. Her Müslümanýn küfre düþürücü söz ve hareketleri çok iyi bilmesi gerekir.
Gönderen: 07.03.2007 - 13:56
Bu Mesaji Bildir   mehmetduru üyenin diger mesajlarini ara mehmetduru üyenin Profiline bak mehmetduru üyeye özel mesaj gönder mehmetduru üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
NurBahcesi su an offline NurBahcesi  
2687 Mesaj -
IMANIN GITMESINE SEBEP OLAN SEYLER BASLIGI ALTINDA TOPLANAN MADDELER INSANIN IMANINI ALMAZ SADECE IMAN LEZZETINI TADAMAZ

MEHMET KARDESIM SIZE DEGIL O MEVZUYA BU BASLIGI VEREN KARDESIMIZE SÖZÜM

Gönderen: 07.03.2007 - 14:29
Bu Mesaji Bildir   NurBahcesi üyenin diger mesajlarini ara NurBahcesi üyenin Profiline bak NurBahcesi üyeye özel mesaj gönder NurBahcesi üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1705 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 11:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
hava51 (51), gökhan teyin (40), mevanur0812 (39), Gokhan1978 (46), gokbu (42), EMSÝLE (40), AgaBey (42), BLueAngeL (44), Mr. E (47), FETÝH (31), Oxigen47 (42), emet (37), emre066 (37), Kiyal (44), 54Sakarya (42), mtnors (48), sinemiz (43), kurtsahin (53), Ariff (56), bayimpex (43), Areca (48), adiyamankartali (46), Tuana_69 (39), herþeysev.. (44), insirah2004 (42), Tesla42 (41), firatre (46), tasci (37)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.84828 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.