0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » TARİH / SİYASET / EKONOMİ » OSMANLI TARİHİ ve MEDENİYYETİ » Büyük Türkiye Tarihi kitabdan alınmıştır.

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
ehlihikmet su an offline ehlihikmet  
Konu icon    Büyük Türkiye Tarihi kitabdan alınmıştır.
42 Mesaj -
Yýlmaz Öztuna'nýn Büyük Türkiye Tarihi kitabdan alýnmýþtýr.

Bir Ýngiliz tarihçisi Downey þöyle diyor:

"Osmanlý Türklerini bu kadar küçük bir baþlangýçtan, o kadar elveriþsiz þartlar altýnda, bu derece sürekli bir devlet kudretine eriþmesi, cihan tarihinin en fevkalâde tezâhürlerinden biridir. Ýstiklâllerini kazandýklarý andan itibaren, 2 asýrdan biraz fazla bir zaman içinde, bütün Akdeniz medeniyetini bir imparatorlukta birleþtirmeye teþebbüs edecek kudret ve kabiliyetteydiler."

Dünyanýn en kudretli devletinin Osmanlý Devleti olduðunu, pek çok hristiyan yazar da yazmaktadýr. Avrupa devletlerinin Türk Devleti örnek alýnarak ýslah edilmesi fikri ve tecrübeleri pek çoktur. Bunun için Poncet. 1572 de müstakil bir eser kaleme almýþ ve Fransa Kralýðý'nýn Osmanlý Ýmparatorluðu örnek alýnarak, nasýl ýslah edilebileceðini anlatmýþ ve 9. Charles'a bu teklifleri sunmuþtur. Poncet'in Fransa Kralý'na sunduðu tekliflerin arasýnda þunlar mevcuttur:

"Ýç isyanlarý önlemek için halka, Osmanlý'da halka saðlanan hayat þatlarýný temin etmelidir. Gene hükümdara karþý baþ kaldýrmalarý önleyebilmek için , Osmanlý'da nasýl bunu yapacak asil aileler yoksa, Fransa'da da asilzâdelerin yetkileri kral lehine büyük ölçüde kýsýtlanmalýdýr."

Fransa'da Poncet'in bu teklifleri birçok menfaati sarstýðý için tepki görmüþ ve o sýrada tatbik edilememiþtir.

Güçlü bir otorite, adaletli bir yönetim sahibi olan Osmanlý'nýn asýrlar boyunca iktisadî bakýmdan kendi kendine yeterli, dünyanýn belki de tek devleti olduðu bir gerçektir.

Yine Osmanlý için Fernard Grenard'ýn görüþleri þöyledir:


"Osmanlý toplumunda itaat etmek bir þeref, âmirin emri altýnda can vermek, münâkaþa götürmez bir vazife idi."

Moðollar'ýn Türkistan'ý istilasý sýrasýnda, batýya doðru kaçan yüzlerce gruptan biri de; Kayý Boyu'ndan Ertuðrul Gazi'nin aþiretidir. Ýstiladan, Moðollar'ýn henüz ulaþamadýklarý Anadolu'ya gelen bu Türkmenler, Selçuklular tarafýndan kabul edilip batýya yerleþtiriliyorlar ve baþlarýndaki reislerine Uç Beyi deniliyordu.
Adlarýna "Horasan Erenleri" denilen tarikat ehli kiþiler, uç beylikleri arasýnda dolaþarak sohbet edip, insanlarý Allah'a çaðýrýyorlardý. Göçebe kitlelerin çoðu, bu erenlere samimiyetle baðlanýyorlardý.

Þeyh Edebâli, Ahmet Yesevî Hazretleri'nin Uzakþark'ta yetiþtirip, mürþid, muallim, mübellið olarak Batý Türklüðüne gönderdiði Horasan erenleri zincirindendir.

Anadolu, bu þöhretsiz evliyalarýn ve Hak erenlerinin eliyle þekillendi. Devlet, onlarýn yüzü suyu hürmetine þahlandý.

Osman Bey, Þeyh Edebâli Hazretleri'ni sýk sýk ziyaret eder, onun tatlý sohbetlerini dinlemekten çok zevk alýrdý.

Edebâli Hazretleri, Allah'ýn kendisine bildirmesiyle biliyordu ki; Osman Bey'in kuracaðý devlet, teslim dînini tüm dünyaya yaymak için yaþayacak, âleme nizam verecek, Allah için savaþacaktý. Bu devletin temelini atma vakti geldiði zaman, Edebâli Hazretleri mübarek eliyle bizzat Osman Bey'e kýlýç kuþattý ve Osman Bey adýna okunan ilk hutbenin besmelesini de kendisi çekti.

Bununla da kalmadý Edebali Hazretleri, derviþlerine emir verdi:

"Demirci, kalaycý, örscü, marangoz ve sanat erbabý herkes köy köy dolaþacak, Türk boylarý arasýna daðýlýp, boylarý kendi içlerinden fethedecektir. Böylece yýllardýr Türk boylarý arasýnda süren kavgalar boylarýn Osman Bey'in buyruðu altýna girmesiyle son bulacaktýr."

Þeyhlerinden bu emri alan derviþler Anadolu'ya daðýldýlar. Sevgi dolu, kardeþlik dolu sohbetleriyle insanlarý Allah'a çaðýrdýlar, bir olmaya çaðýrdýlar. "Devlet-i Ebed-Müddet"in temelini îmânla saðlamlaþtýrdýlar.

Ýþte Osmanlý, temelini Allah'ýn evliyasýnýn attýðý bir devlet, böyle kurulmuþtu. Sultan Osman'dan baþlayarak her biri mürþidlerine yüzde yüz baðlýydý. Allah'ýn padiþahlarýnýn yönetimindeki Osmanlý, bir süre sonra Nizam-ý Âlem adýný aldý. 400 yýl içinde, bir cihan hakimiyetini Allah'ýn yardýmý, erenlerin himmetiyle bu küçük beylik oluþturdu.

Onlar, ortaçaðdan bu çaðlara doðru bütün dünyaya Allah'ý tanýttýlar. Allah'ýn adaletini temsil ettiler. Allah yolunda fedakarlýðý öðrettiler. Osmanlý, fedakarlýklarýn üzerine bina edildi. Devleti Âliye, Nizam-ý Âlem devlet, o Osmanlýydý. Ve hepsi Allah'a hizmet yolunda; kadýn olsun, erkek olsun el ele, gönül gönüle.... Baþkalarýný imrendirecek bir davranýþ biçimleri dizisinin sahibi oldular. Kur'ân erleriydiler, sahabe gibiydiler.

Osmanlý, Peygamber Efendimiz (S.A.V) ve sahabeden sonra Ýslâm'ý gerçek anlamda yaþayan ikinci topluluktu. Osmanlý, Kur'ân'daki Ýslâm'ý yaþadý. Osmanlý, "tasavvuf'u" yaþadý.

Yükselme devri boyunca padiþahtan aþaðýya doðru herkes, Allah'ýn dostuydu. Sultan Osman'dan baþlayarak hepsinin mürþidleri oldu. Görüyoruz ki; mürþide yüzde yüz baðlý olan padiþah, aslýnda Allah'ýn padiþahý oluyordu. Bu dizaynýn yukarýdan aþaðý inen çatýsýna baktýðýmýz zaman; önce Allah' ý görüyoruz, sonra Allah' a baðlý mürþid, mürþide baðlý padiþah, sonra onun emrinde kim varsa hepsi Allah' a dostlar.

Bu dizayn devleti nereye ulaþtýrdý?

Osmanlý bir süre sonra Nizam-ý Âlem adýný aldý.

Kim Osmanlý'dan yardým istemiþse, Osmanlý yardýma koþmuþtur. Fransa Kralý yaptýðý savaþta zor duruma düþünce, Osmanlý'ya müracaat etti. Osmanlý onu himayesine aldý. Hangi þartlarda olursa olsun, nerede Ýslâm'a karþý saldýrý olursa, Osmanlý ordusu orada olurdu. Onlar Allah için yaþadý ve devleti idare etti

Osmanlý'nýn baþýnda hep Allah'ý görüyoruz.

Yeniçeri ocaðýna hiç bir acemi oðlan, bir mürþide baðlý olmadýkça adým atamazdý. Ýlk eðitimin verildiði yerde böyle bir hedefe ulaþmak için mutlaka bir mürþide tâbî olmak gerekiyordu. Allah'ýn velayet mertebesine ulaþamayan, subay olamazdý. Paþalar, daimî zikir sahibiydi. Kara ordularý böyle olan Osmanlý'da, deryada da ayný durum söz konusuydu. Bütün reisler Allah için savaþ verirdi.

14 asýr sonra Ýslâm'ý yaþayan topluluk Osmanlý'ydý. Esnaf da ayný standarttaydý, asýrlarca evvel lonca sisteminde Allah'ýn esnafý olmuþlardý. Hiç bir genç, mürþidin elini öpmedikçe çýrak olamazdý, hiç kimse evliya olmadan kalfa olamazdý, daimî zikre ulaþmadan usta olunmazdý.

600-700 yýl evvelki kök boyalarýnýn sýrrý hâlâ çözülemedi. O tarihten bugüne kadar, o kumaþlarýn boyasý dün boyanmýþ gibi tazeliðini koruyor. Gidin müzelere dikkatle bakýn. Bugün en kalite boyayý kullansanýz da kumaþlarýnýzýn boyasý çýkýyor. Onlarýn sýrrý çözülemedi.

1500'lü yýllarda Piri Reis bir harita yapýyor , Grönland' ýn üç adadan olduðu kesinlikle anlaþýlýyor; ayný harita Kahire' den 30 km yükseklikten çekilen fotoðrafla ayný. Piri Reis nasýl yaptý bu haritayý?

Nasýl oldu da Hasan Celal bundan beþ yüz yýl evvel barutu macun haline getirerek füze yaptý ve onunla uçmayý baþardý?

Nasýl oldu da Hazerfen Ahmet Çelebi, Galata kulesinden Üsküdar'a kadar uçmayý baþardý? Bunlarýn hepsi Allah'ýn yardýmýyla gerçekleþen þeyler. Öyleyse, Allah'ýn indinde Osmanlý Devleti'ne dikkatle bakýn.

Hâlâ derler ki; Osmanlý kaçýrdýðý çocuklarý sarayda eðitime tâbi tutuyordu. Hayýr, öyle deðil! Osmanlý'nýn gittiði her yere adalet götürmesine hayran olan Batý, "Bu çocuklarý enderunda okutun, sizin gibi adaleti öðrensinler." diye çocuklarýný getirip Osmanlý'ya teslim ediyordu.

O zaman Avrupa'da asillerle halk arasýnda korkunç bir uçurum vardý. Bir asil, halktan birisini öldürse kimse ona hesap soramazdý. Osmanlý ise padiþahýný yargýlýyor ve kadý, padiþahý mahkum edebiliyordu.


Osmanlý adaleti dünyaya örnek oldu. Sahabeden sonra Ýslâm'ý yaþayan en üstün topluluktu Osmanlý. Kitle halinde, ordu, donanma, esnaf ve halkýn çok büyük çoðunluðu tasavvuftaydý. Bu, Osmanlý' nýn dünyaya nizam veren temelini teþkil ediyordu. Adalet bütün boyutlarýyla her zaman geçerliydi. Bunun için kadýlarýn adalet daðýtmasýna gerek yoktu.

Kapalýçarþý'da bir dükkan sahibi, namazdan sonra bir ihtiyacýný almak üzere gelen müþterisine istediðini vermiyor ve "Þu karþýdaki dükkanda istediðin þeyden var , ondan al" diyor, adam sebebini sorduðunda ise " Ben, sabah siftahýmý yaptým ama o kardeþim yapmadý" diyor ve adam gidip istediðini oradan alýyor. Yabancý olan bu kiþi Osmanlý'nýn bu adaletine þaþýrýp kalýyordu.

Köprünün altýndan ne kadar sular akmýþ. Ýþte Osmanlý' nýn en büyük standardý kul hakkýna riayet etmekti.

Kanuni Sultan Süleyman zamanýnda Osmanlý harp kadýrgalarý, Avrupa'daki bütün kadýrgalardan fazlaydý. Fatih Sultan Mehmet, Ýstanbul' u aldýðýnda ordusu o dönemin en mütekamil ordusuydu. Son icatlarýn hepsi ordunun içindeydi, en büyük toplar Fatih Sultan Mehmet tarafýndan döktürülmüþtü. Osmanlý sadece Allah'ýn yardýmýna deðil, zamanýn getirdiði bütün teknikleri kullanabilme stratejisine sahipti.


Osmanlý, Allah'ýn indinde baþka ülkeleri hiçbir zaman küçük görmemiþtir. Bu yüzden Avrupa tebaasý Osmanlý'ya hayrandý. Yüzbinlerce akýncýnýn herbiri en az üç lisan bilirdi. O devrin en usta kýlýç kullananlarý onlardý. Avrupa, akýncýlar denildiðinde olduðu yerde dururdu.

Allah' ýn düþmanlarý saraya girdikten sonra adým adým gerçek evliyalarýn yerini cinci hocalar aldý. Ýlk cinci hoca saraya Kösem Sultan zamanýnda girdi. Osmanlý'nýn þaþasý bir süre daha devam etti; ancak cinci hocalar evliyalarýn yerini alýnca Allah'ýn dostlarý devreden çýktý ve þeytanýn dostlarý devreye girdi. Böylece Osmanlý duraklama ve gerileme devrine girdi.

Dünyaya askerlik stratejisini, askerliði öðreten Osmanlý'nýn yerini, yabancý ülkelerdeki harp okullarý aldý ve Osmanlý da subaylarýný onlarýn okullarýna göndermeye baþladý.

Böylece Nizam-ý Âlem olan Osmanlý'nýn yerini Nizam- ý Cedit olan Osmanlý aldý. Nizam-ý Cedit; yeni nizam demek, Nizam-ý Âlem ise Âlem'e Nizam veren. Osmanlý yükselme devri boyunca Âlem'e Nizam veren muhteþem bir hüviyetteydi.


Osmanlý'yý Osmanlý yapan her devirde Allah'ýn sevgisiydi, Allah' a duyulan hürmetti. Osmanlý Allah'ý sevdi, O'na aþýk oldu, üst boyuta ulaþtýklarýnda ise Allah'a hayran oldular. Ýnsan-ý Kâmil Osmanlý' nýn içinde binlerceydi. Ordu sefere çýktýðýnda her tarafta þenlikler yapýlýrdý. Sefere çýkmak, þehitlik için hazýr bir sistem olarak kabul edilirdi. Herkes þehit olmak için savaþ verirdi. Andrea Doria Osmanlý'dan korkmakta haklýydý." Siz hayatta kalmaya ne kadar önem veriyorsanýz, onlar da savaþta ölmeye o kadar önem veriyorlar" demiþtir.

Osmanlý'da Allah'ýn dizaynýný görüyoruz, her devirde Allah'ýn dostlarýna yardým ettiðini görüyoruz.


Öyleyse, Osmanlý'yý Osmanlý yapan, Osmanlý'yý tarihe unutulmaz insanlar olarak tanýtan kimdir? Allah.

Osmanlý tüm dünyaya meydan okuyan bir Allah dostlarý cennetiydi. Allah dostlarýnýn nelere kaadir olduðunu tüm dünyaya gösterdiler. Onlar Nizam-ý Âlemdi. Öyleyse Osmanlý; evde, sokakta, çarþýda, askerde tüm dünyaya hep örnek oldular.

Osmanlý demek Allah'ýn evliyalarý demekti. .
Gönderen: 25.11.2006 - 14:49
Bu Mesaji Bildir   ehlihikmet üyenin diger mesajlarini ara ehlihikmet üyenin Profiline bak ehlihikmet üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1139 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 11:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
dadas2539 (53), KaNuNi (41), sefinetunnecat (35), kul_olamadim (53), ela gozlu cocuk (49), marziye (52), byfortius (38), becýrman (63), feest (234), YeLiZ79 (45), feyza86 (38), Sufi (58), memmed (46), sandox (49), *mürside* (32), ummet (38), Gencbey (44), kadirkirik (42), AHAT (54), adnan61 (63), yaren43 (49), CyBeR41 (39), alimagno (46), hakim63 (42), Erdem Akarsu (54), mukaddes85 (39), müh52 (47), ahmettorer (49)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.81658 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.