ivermectin dexamethasone lopinavir ritonavir lopinavir ritonavir colchicine oxytrol pamelor pantozol parafon parexat pariet parlodel paronex paxil cr paxil penegra pentoxi pepcid pepcidine periactin persantine pharmaquine phenhydan phoslo pirocam pirosol pk merz plavix plendil pletal podomexef ponstel pradif prandin precose premarin prevacid priligy prilosec primacton primolut n primolut nor principen prinil probalan prodafem
     
     

0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » TARİH / SİYASET / EKONOMİ » OSMANLI TARİHİ ve MEDENİYYETİ » Yahya Kemal Beyatlı

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
vehbi70 su an offline vehbi70  
Yahya Kemal Beyatlı
919 Mesaj -
Yahya Kemal Beyatlý
Yirminci yüzyýl Türk þâir, yazar ve devlet adamlarýndan. 1884 te Üsküp te doðdu. Ýlk öðrenimini Üsküp te yaptý. Selânik Ýdâdîsinde baþladýðý orta öðrenimini, 1902 de geldiði Ýstanbul Vefâ Ýdâdîsinde tamamladý. Ýkinci Sultan Abdülhamid Han devrinde Jön Türkler cereyânýna kapýlarak, 1903 te Paris e kaçtý. Orada Meaux Kolejinde Fransýzcasýný ilerlettikten sonra Siyâsal Bilgiler Fakültesine girdi. Dokuz yýl kaldýðý Paris ten döndükten sonra Darüþþafaka da târih ve edebiyat öðretmenliði yaptý, Dârülfünun da çeþitli dersler okuttu. Bu vazifelerini sürdürürken çeþitli gazetelerde, Süleyman Sâdi mahlasýyla makâleleri çýktý. Türk Ocaðýndaki konferans ve sohbetleriyle sanat, târih ve milliyetçilik üstündeki yeni fikirlerini aydýn çevrelere benimsetti. Þiirlerini ilk defâ Birinci Dünyâ Harbi sýralarýnda, Ziya Gökalp in çýkardýðý Yeni Mecmua da neþretmeye baþladý. Birkaç þiiriyle çok geniþ bir þöhret kazandý. Mütâreke yýllarýnda, bâzý gençlerle berâber Dergâh dergisini çýkardý. Ýki yýl kadar süren bu dergide, þiir ve makâleleri yayýnlandý. Mütâreke yýllarýnda ve Anadolu Kurtuluþ Mücâdelesi yýllarýnda bu hareketi destekleyen ve deðerlendiren, güçlü ve cesâret dolu yazýlarýyla milliyetçi gençliðin lideri durumuna geçti. Ankara ya geçip Hâkimiyet-i Milliye gazetesine baþyazar oldu. Lozan a giden Türk heyetine müþâvir sýfatýyla katýldý. Lozan dan döndükten sonra birkaç dönem, Urfa, Yozgat, Tekirdað ve Ýstanbul dan milletvekili seçildi. Varþova, Madrit, Lizbon elçiliklerinde bulundu. Bir yýl Pakistan Büyükelçiliðinde bulunduktan sonra emekliliðini isteyerek, yurda döndü. 1 Kasým 1958 de Ýstanbul da vefât etti. Ertesi gün, vasiyeti üzerine Rumelihisarý Mezarlýðýna gömüldü.
Yahyâ Kemâl, yetiþme tarzý, kültürü, tesirleri ve her hâli Türk olan davranýþlarýyla, millî þahsiyetlerimizden biridir.

Paris te Siyâsal Bilgiler Fakültesinde derslerini tâkip ettiði Albert Sorel in kuvvetli tesiri altýnda kalarak, Türk târihini incelemeye baþladý. Jean Moréas, Baudelaire, Verlaine gibi Fransýz þâirlerinin edebî mülâhazalarýný iyi kavradý. Paris e gidiþi bir kaçýþ olduðu halde, orada, bilhassa Jön Türkler tarafýndan organize edilen siyâsî faaliyetlere katýlmayarak, sanat çevrelerinde kendini yetiþtirdi. Bu yýllarda, Ýstanbul da parlayýp sönen Servet-i Fünûn þiiri tesirinden kendini kurtardý. Klâsik divan þiirini ve konularýný, batý þiirindeki bütünlük anlayýþýyla millî bir ses ve yeni bir üslupla ele aldý.

Avrupa dönüþü Yeni Mecmua da, Bulunmuþ Sahifeler baþlýðýyla yayýnladýðý gazeller ve þarkýlarla tanýndý. Bu neo-klâsik þiirler, onun çýkýþ noktasýnýn Osmanlý târih ve þiiri olduðunu gösterdiði gibi, sonradan yeni þekiller ve sâde dille yazdýklarýnda da þâirin Osmanlý medeniyet ve kültürüne baðlý kaldýðý görülür. Millî deðerlerimize dayanmayan Batý taklitçiliðinin olamayacaðýný savundu; bunun için de þiir ve yazýlarýyla hiç gösteriþe kapýlmadan millî sanatý kurmaya çalýþtý. Onda târih, vatan, millet ve Ýstanbul sevgisi, hep bu açýdan iþlenir. Osmanlý medeniyeti, yüzyýllar boyu en güzel eserlerini Ýstanbul da vücûda getirdiði için, Ýstanbul, Boðaziçi ve tabiat güzellikleri sevgisinin yanýsýra, târih deðerlerine de þiirlerinde yer verir. Duygu, düþünce ve hayâli ustalýkla kaynaþtýran þâir, pek çoðunda hikâye karakteri verdiði lirik-epik þiirlerinin konularýný aþk, tabiat, deniz ve ölümden alýr. Þiirde iç ahengi her þeyden üstün tutmuþtur. Ona göre ahenk, veznin bittiði yerde baþlar. Bütün þiirlerini bu ahengin saðlanmasýna daha elveriþli gördüðü, aruzla yazmýþtýr. Yalnýz Ok þiiri hece vezniyledir.

Ana dilimize olan sevgisini, Bu dil aðzýmda annemin sütüdür mýsraýyla anlatan Yahyâ Kemâl, söylediðimiz lisan dediði Ýstanbul Türkçesi'ne baðlýdýr.

Þiirde olduðu gibi nesirde de yerli yersiz mecazlardan arýnmýþ; duygu ve þiir yüklü, her cümlesiyle fikri bir adým daha ileriye götüren, yepyeni bir nesir üslubuna sâhiptir.

Yahyâ Kemâl Beyatlý, þiirlerini, makâle ve hikâyelerini, saðlýðýnda kitaplara toplamamýþ; eserleri dergilerde, birçok gazetelerde daðýnýk kalmýþtý. Ölümünden sonra dostlarý ve talebeleri tarafýndan, bir Yahyâ Kemâl i Sevenler Cemiyeti kurulduðu gibi, Ýstanbul Fetih Cemiyetine baðlý bir de Yahyâ Kemâl Enstitüsü ve Müzesi açýldý (1961). Hakkýnda yayýnlanmýþ kitaplarýn sayýsý on beþi geçer.

Usta bir þiir yapýsýna ve kelime iþçiliðine sâhip olan Yahyâ Kemâl, yüzyýlýmýzýn en baþarýlý Türk þâirlerindendir.

Eserleri: Kendi Gök Kubbemiz (1961-1963), Eski Þiirin Rüzgârýyla (1962), Rubâiler ve Hayyam Rubâilerini Türkçe Söyleyiþ (1963), Aziz Ýstanbul (1964), Eðil Daðlar (1966), Siyâsî Hikâyeler (1968), Siyâsî ve Edebî Portreler (1968).
Gönderen: 07.08.2006 - 12:31
Bu Mesaji Bildir   vehbi70 üyenin diger mesajlarini ara vehbi70 üyenin Profiline bak vehbi70 üyeye özel mesaj gönder vehbi70 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1192 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
6607 üye ile 12.06.2024 - 22:37 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
karayaman07 (42), yurdum (52), hasinsulo (53), kuralsiz (34), ahmetcuneydi23 (50), hafizkemal (55), nur_41 (44), ASÝVETUTKU (38), ahmetkoc (70), ebruali (44), selimcelikten (41), wert_jkl (44), aþkýmuhammed (34), hudayfa (47), akarsu (47), shinenur (39), medinem (44), turhal70 (54), elmeru (41), artist1960 (64), uluer servet yü.. (56), gülsima (41), kasirga45 (58), secdee (44), föztürk (41), Filiz33 (52), a.Bilal (52), hussam (54), shirin82 (42), ardil1964 (60), Asphen (37), ocalik (53), faruk22 (41), ci_non (39), huseyinc (45), gursel yalcin (64), blueyes (41), BaciCan (43), _b_o_r_ (40), cumali (54), bilo61 (47), dagali (59), ZEHRA 06 (41), M.nebi (42)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.58134 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.