0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » D İ N / İ S L A M » BÜYÜK ŞAHSİYETLER » kılıçarslan

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
tahabiri su an offline tahabiri  
kılıçarslan
39 Mesaj -
Kýlýçarslan Anadolu Selçuklu Sultanlýðý nýn kurucularýndan olup; Haçlý ordularýna karþý Anadolu yu ve hatta bütün Ýslam alemini müdafaa eden bir Türk hükümdarýdýr. Vatan topraklarýnýn nasýl müdafaa edilmesi lazým geldiðini, bu uðurda yaptýðý kanlý mücadelelerle bütün insanlýða ispat etmiþti.

Kýlýçarslan olmamýþ olsaydý, belki bugün Anadolu da bir Türk hakimiyeti yerine bir Latin devleti mevcut bulunacaktý.Anadolu kýtasý; 26 Aðustos 1071 yýlýnda Alpaslan ýn Bizanslýlarla yaptýðý Malazgirt Meydan Savaþý ile fethedilmiþti. Bu fetih üzerine Horasan ellerinde bulunan birçok Oðuz Türkmen oymaklarý, Anadolu nun çeþitli yerlerine yerleþmiþlerdi.

Anadolu nun kuzey bölgesinde Oðuzlarýn Bozok kabileleri, güney bölgesinde de Üçok kabileleri yurt tutmuþtu. Büyük kütleler ise Orta Anadolu yu doldurmuþtu. Bunlarýn çoðu Kýnýk kabileleri idi. Ýlk etapta Anadolu ya bir milyon Türkmen gelmiþti. Bunlarýn bir kýsmý hayvan sürülerine sahip olduklarýndan Yörük kaldýlar. Bir kýsmý da topraða yerleþerek çiftçi oldular. Ancak, Anadolu nun Marmara kýyýlarý henüz Bizanslýlarýn elinde bulunuyordu. Marmara havzasýnýn fetihlerine Kutulmuþ oðlu Süleyman ile kardeþi Mansur gönderilmiþti.

Bu iki kardeþ, Anadolu nun fetih olunmamýþ kýsýmlarýný Türk topraklarýna katarak Anadolu Selçuklu Sultanlýðý devletini kurdular. Fakat bu iki kardeþ birbiriyle uðraþmaya baþladýlar. Bunun üzerine büyük Selçuklu Hakaný Melikþah, Mansur un üzerine Porsuk Bey ve kuvvetlerini gönderdi. 1077 tarihinde Mansur maðlup edilerek öldürüldü. Melik Þah, Anadolu nun idaresini Sultan unvanýyla Kutulmuþ oðlu Süleyman a býraktý. Ýþte, bu þekilde Anadolu Selçuklu Sultanlýðýný kuran Aslan ýn torunu Kutulmuþ oðlu Süleyman oldu. Anadolu da bu devlet 1077 yýlýnda kuruldu. Anadolu Selçuklularýndan on yedi hükümdar gelmiþti.
Kutulmuþoðlu, Konya þehrini merkez yaparak Bizanslýlarla savaþlara giriþti. Ýznik þehrini fethettikten sonra burayý merkez yaptý. Bir müddet sonra Antakya yý da fethetti. O zaman Melikþah ýn kardeþi Tutuþ ile harbe giriþerek yenildi. Bu olay onu olumsuz olarak çok etkiledi ve sonunda intihar etti.

Kutulmuþoðlu Süleyman ýn ölümü ile Anadolu da karýþýklýklar baþ gösterdi. Beyler her tarafta baðýmsýzlýklarýný ilan ettiler. Süleyman ýn oðlu Kýlýçarslan, Büyük Selçuklu Ýmparatoru tarafýndan hapse atýlmýþtý.

Anadolu nun karýþýklýðýný ancak Kýlýçarslan düzene koyabilirdi. Dört yýl sonra Kýlýçarslan, Melikþah tarafýndan Konya ya gönderildi. Kýlýçarslan babasý zamanýndan kalan büyük kumandanlarý baþýna topladý. Ýznik þehrini tekrar zaptederek burayý kendisine merkez yaptý. Bundan sonra baðýmsýzlýk hevesinde bulunan bütün beyleri ortadan kaldýrdý. Bu suretle babasýnýn elde ettiði bütün topraklarý tekrar ele geçirdi. Bir donanma yaparak Çanakkale Boðazý önlerindeki adalarý birer birer fethetti.

Kýlýçarslan çok yiðit, ayný zamanda pek cesur bir hükümdardý. Anadolu nun birliðini kurmaya muvaffak oldu. Bu sebeple þöhret ve namý her tarafa yayýldý. Kýlýçarslan ýn en büyük amacý Bizanslýlarýn elinden Ýstanbul u almaktý. Bu amacýna ulaþmak için Marmara kýyýlarýnda bir tersane kurup çok sayýda harp gemileri yaptýrdý. Türklerin bu hazýrlýðýný gören Bizanslýlar telaþa düþtüler.
O zamanlar Bizans tahtýnda Yedinci Mihal Dükas bulunuyordu. Türklerin kara ve deniz kuvvetleriyle baþa çýkamayacaðýný anlayýnca, Roma da oturan Papa Yedinci Greguvar a elçiler gönderdi. Papaya, batý devletlerinin yardýmýna muhtaç olduðunu bildirdi. Eðer bu yardým gelmezse, Ýstanbul Türklerin eline geçecek ve Doðu Roma Ýmparatorluðu tarihe karýþacaktý. Papa, Ortodokslarýn Katolik kilisesine müracaatýný kendi menfaatine uygun buldu. Ýleride bu iki kilisenin birleþeceðini düþündü. Bu sebeple Batý Avrupa devletlerinden 40,000 kiþilik bir ordu toplanýlarak Ýstanbul a gönderilmesi için çok çalýþtý. Fakat muvaffak olamadý.

Bizans ý korku sardýðý sýralarda, Kýlýçarslan durmadan donanma yaptýrýyor; bir an öne Ýstanbul u Türk topraklarýna katmayý arzu ediyordu. O devirde Avrupa da dinî taassup çok þiddetli idi. Papazlarýn halk üzerinde büyük tesirleri vardý. Bütün papazlar, Hazret-i Ýsa nýn doðduðu mukaddes Kudüs þehrini Ýslamlarýn elinden kurtarmak için halký haçlý seferine teþvik ediyorlardý. Bilhassa Fransa da kurulmuþ olan Kloni tarikatýnýn halk üzerinde etkisi büyüktü.
1095 tarihinde Fransa nýn Klermon þehrinde Papa Ýkinci Urban, ruhanî bir meclis topladý. Bu meclise on dört baþpiskopos, iki yüz elli piskopos, dört yüzden fazla papaz katýldý. Ayrýca birçok da þövalye bulundu. Bu ruhanî meclis, Kudüs ün Ýslamlardan alýnmasýna karar verdi. Bu iþe ön ayak olan Piyer Lermit adýnda bir papazdý. Buna Yoksul Gotye adýnda bir þövalye de katýldý. Bunlarýn teþvikiyle Avrupa da büyük bir haçlý ordusu hazýrlandý. Bu sel Anadolu ya akmak üzere idi. Bu seli Kýlýçarslan nasýl durdurabilecekti?
Haçlý ordusunun sayýsý altý yüz bin kiþi idi. Haçlý ordusu muhtelif Hýristiyan milletlerinden kurulmuþ olup, içinde ihtiyarlar, gençler ve kadýnlar da bulunuyordu. Hepsi göðüslerine birer kýrmýzý Haç takmýþlardý. Bu haçlý ordusunun önünde eski Cermen efsanelerinde mukaddes sayýlan bir Keçi ile bir de Kaz bulunuyordu. Bu insan seli Batý Avrupa dan yaya olarak Bizans a geldi. Bizans imparatoru bu kalabalýktan ürkerek bunlarýn hepsini Anadolu yakasýna geçirtti.
Kýlýçarslan, Anadolu ya çýkan bu korkunç afet karþýsýnda soðukkanlýlýðýný muhafaza etti. Neye mal olursa olsun, bu müstevli kuvvetlere karþý Türkün öz yurdu olan Anadolu yu müdafaa etmeðe ant içti. Kýlýçarslan, bu büyük kuvvetlere karþý bir gerilla harbi yapmaya karar verdi. Türk kuvvetlerini muhtelif çetelere ayýrdý. Þehirlerde bulunan halký daðlara ve yaylalara çýkarttý.
Ambarlarda ne kadar zahire varsa yaktý ve sularý da zehirletti. Selçuk askerleri baskýn halinde grup grup haçlýlarýn üzerine atýlarak ilk çýkan kafileyi bir anda imha etti. Fakat arkadan daha büyük kuvvetler Anadolu ya çýktýlar. Kýlýçarslan o büyük kuvvetleri de Eskiþehir ovasýnda yýprattý. Bundan sonra kuvvetleriyle Çorum a çekildi. Bu durum karþýsýnda bütün Anadolu Türkleri top yekün silaha sarýldý. Saadetini yýkanlarla kanlý mücadelelere giriþti. Bu tarihte eþine az rastlanýr bir vatan müdafaasý idi. Askerî kýtalar her tarafta bir þimþek gibi çakýyorlar; düþmanýn yurt tutmasýna imkan býrakmýyorlardý. Anadolu þehir ve kasabalarýnda büyük bir yangýn vardý.
Bu kýyametin içine girenler de þaþýrýp kaldýlar. Bunlar nasýl bir millet! Vatanlarýný canla baþla ne þekilde müdafaa ettiklerini görüp öðrendiler. Nihayet haçlýlar kýrýla kýrýla bir geçit bularak Kudüs e gidip bir Latin Krallýðý kurdular. Fakat güzel Anadolu da yerleþemediler. Çünkü buranýn bekçileri yüksek vatansever ve kahraman Türklerdi. Kumandanlarý da Kýlýçarslan gibi cesur bir yiðitti.
Türkler bu þekilde Anadolu için kan döktüler. Bu sebeple Anadolu topraklarý Türkün kanýyla yoðrulmuþ bir ana vatandýr. Kýlýçarslan ýn haçlýlara karþý kazandýðý zaferler onun adýný Türk tarihinde ebediyen yaþatmaya kafi gelmiþtir. Onun hayatý büyük destandýr. Tarih onun (Ebulgazi) unvanýný vermiþti.
Sekiz buçuk ay süren bu kanlý mücadeleden sonra Birinci Kýlýçarslan Konya Sarayýna yerleþti. Bir sabah sarayýndan çýkýp bir meydanda toplanmýþ binlerce esirin arasýndan geçerken bir ses yükseldi.
-Bizler ne olacaðýz?
Kýlýçarslan sesin geldiði tarafa baktý. Bu sözü söyleyen genç ve güzel bir esir kýzdý. Ona:
-Kimsin, ne istiyorsun? Diye sordu.
Esir kýz:
- Savaþta esir düþen Efon Ejyid in kýz kardeþi Ýzabella yým. Bir an önce vatanýma dönmek istiyorum! Dedi.
Kýlýçarslan þöyle mukabele etti:
-Biz Türkler, yurdumuzda oturanlara çýkýp gidin! demeyiz, ve yurdumda din ve adetiniz üzere hür yaþayabilirsiniz. Fakat arzu ettiðiniz gün de yurdunuza dönebilirsiniz. Ben vatan hasretini takdir edenlerdenim...
Hiç beklemediði þekilde bir cevapla karþýlaþan dilber Fransýz kýz, hem hayrette kaldý, hem de çok sevindi. Kýlçarslan, yiðit olduðu kadar da yakýþýklý bir Türk delikanlýsý idi: bu esire Kýlýçarslan ýn yüzüne dikkatli bakarak:
-Sizi nerede ziyaret edip minnet ve þükranlarýmý bildirebilirim? Diye sordu.
-Her saat, nerede bulunursam!
Meydana toplanmýþ olan bütün esirler Türk Hakanýnýn bu yüksek kalpliliðine hayran kaldýlar. Teþekkür makamýnda hepsi birden boyun kestiler. Kýlýçarslan bütün esirlere harçlýk verilmesini emretti. Eðlence yerlerine gitmelerine de izin verdi. Bir müddet sonra da bu haçlý ordusunun esirleri grup grup memleketlerine iade edildiler. Bu kanlý mücadeleden muzaffer çýkan Kýlýçarslan sarayýnda eþi Sevindik Hatun ve çocuklarý Þehinþah ve Mesut adlý iki oðlu ve Aydýn adýndaki kýzý ile mesut ve tatlý günler yaþadý.
Fakat Kýlýçarslan, Suriye de yaptýðý bir savaþtan dönerken 1106 tarihinde Fýrat Nehrine düþerek boðuldu.
Gönderen: 05.08.2006 - 08:36
Bu Mesaji Bildir   tahabiri üyenin diger mesajlarini ara tahabiri üyenin Profiline bak tahabiri üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1110 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 11:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
metsah47 (47), manahoz (59), hazar1158 (46), gulfidan (51), delikanli_51 (39), harunnn (34), white_mantis (44), dila40 (56), sevdayuklu (37), mettah (45), beycan (48), noor (37), m_s_t (61), menzil02 (41), deren (37), yusuf89 (36), hakan83 (42), Selko (63), Sehervakti (54), sahtekar (49), kral14 (48), dengesizzz (39), mehtapsenel (45), Sen_Bende_Guzel.. (40), nuryolcusu (37), tacva (43), sena çelik (42), Sgonlum (47), tuyluoglu (38), ferhat (54), tayip (40), manahos (59), mustafacinar (43), Goncaa (38), C-G-N (56), krizantem_ (45), abisin (43), aft_23 (43), zadar81 (44), aysegült (42), Krall01 (55), sayfa (51)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.62804 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.