0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » SERBEST KÜRSÜ » Hepimiz her an izleniyoruz

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
vehbi70 su an offline vehbi70  
Hepimiz her an izleniyoruz
919 Mesaj -
Hepimiz her an izleniyoruz
Hayatta her þeyin bir artýsý ve eksisi var. Bir yandan hýzlý teknolojik geliþmeler, bilgisayarlar, uydular, cep telefonlarý, internet, e-mail hayatýmýzý kolaylaþtýrýrken, bir yandan da bu sistemler yüzünden büyük bir gözetim aðýnýn denetimi içine giriyoruz. Yazdýðýmýz her kelime, neredeyse yaptýðýmýz her hareket, her konuþmamýz, hatta alýþveriþlerimiz, saðlýk kayýtlarýmýz, devletlerin ve bazý þirketlerin özel arþivlerinde birikiyor. Ýstedikleri anda bütün hayatýmýz, kiþiliðimiz, iliþkilerimiz hakkýndaki en mahrem bilgileri bile ortaya çýkarýyorlar. Özellikle son yýllarda dünyayý saran terör korkusu, devletlerin hem birbirlerini hem de bütün insanlarý izlemelerini meþrulaþtýrdý. Türkiye'de de yürürlüðe girecek yeni Terörle Mücadele Yasasý bu büyük gözaltýyý daha da geniþletip meþrulaþtýracak. Bir anlamda herkesi, mahremiyetine girilmiþ bir halde çýrýlçýplak býrakan bu elektronik gözetimin ne boyutlara ulaþtýðýný, nasýl yapýldýðýný, 'Enformasyon Toplumundan Gözetim Toplumuna' ve 'Ýþte Büyük Birader' kitaplarýný yazan Çanakkale 18 Mart Üniversitesi öðretim üyesi Yard. Doç. Uður Dolgun'la konuþtuk.

Kitabýnýzda anlattýðýnýza göre bizi özgürleþtiren bütün o aletler, bilgisayarlar, e-mailler, cep telefonlarý ayný zamanda bizi büyük bir denetimin içine sokuyor. Gerçekten her haberleþmemiz anýnda kayýtlara geçiyor mu?
Evet her türlü haberleþme anýnda kayýtlara geçiyor. Özellikle 11 Eylül saldýrýlarýndan sonra bütün dünyada özgürlüklerin teröristlere çok fazla imkân tanýdýðý görüþünden hareketle çeþitli anti terör yasalarý çýkarýldý ve kiþilerin sürekli izlenmelerinin yolu daha da açýldý. Mesela Amerika'da, internet üzerinden yapýlan her türlü yazýþmanýn, e-mail'lerin bir yýl süreyle saklanmasý kanunen zorunlu kýlýndý. Ayrýca cep telefonlarýyla yapýlan mesajlaþmalara da istenildiði anda ulaþýlýyor. Çünkü bu yazýþmalar da cep telefonu hizmeti veren þirketlerce saklanýyor.
Kiþi o anda internete baðlý deðilse bile bilgisayarýnda yaptýklarý ve yazdýklarý da izlenebiliyor mu?
Tabii. Bilgisayarlarda 'arka kapýlar', denilen teknolojik olarak zayýf býrakýlmýþ sistemler var. Siz bir kez internete girdiðinizde, Windows sistemi otomatik olarak çalýþýyor ve bu arka kapýlar yoluyla bilgisayarýnýzý ele geçiriyor. Siz ondan sonra bir daha internete girmeseniz bile bilgisayarýnýzda tüm yazdýklarýnýz izlenebiliyor. Ayný þey cep telefonlarý için de geçerli. Dinlenmeyi engellemenin tek yolu pili ayýrmak.
Cep telefonlarý sinyal yaydýðý için bu anlaþýlabilir ama bilgisayarlar sinyal yaymýyor ki, internete baðlý olmadýklarýnda izlenebilsinler. Bu nasýl mümkün oluyor?
Ýzlenmeniz için internete bir kez girmiþ olmanýz yeterli. Bu baðlantý, bilgisayarýnýzý, diyelim ki bir istihbarat servisinin sistemiyle entegre hale getiriyor. Arka kapýlar yoluyla bilgisayarýnýz sistem tarafýndan ele geçiriliyor ve kendi uygulamalarýný bilgisayarýnýza kuruyor. Sonrasýný da artýk uydular aracýlýðýyla hallediyor. Mahremiyetinizi korumanýn tek yolu çift bilgisayara sahip olmanýz ve internete hiç baðlanmadýðýnýz bilgisayarýnýzda özel yazýlarýnýzý yazmanýz. Rusya, Çin, Fransa, Almanya Microsoft'u devlet dairelerinde ve orduda yasakladý. Baþka sistem kullanacaklar. Devletler kendilerini böyle savunuyor ama vatandaþlar bu kez de Windows yerine baþka bir sistemle gözetlenecekler.
Yeryüzünde milyarlarca cep telefonu, 1 milyar kadar da internet kullanýcýsý var. Bütün bu bilgiler nasýl kaydedilip izlenebiliyor?
Amerika'nýn dünyanýn en geliþmiþ istihbarat örgütü olan NSA diye bir ulusal güvenlik ajansý var. Yabancý diplomatlarý ve askeri ataþeleri dinlemek için kurulmuþtu ama NSA bugün yeryüzünde telefon, faks, bilgisayar, internet dahil her türlü yazýþmayý ve konuþmayý izliyor. Ýsterse sizi de, beni de dinleyebilir. Bunun için Promis ve Echelon sistemlerini kullanýyor. Bu sistemler her gün uydulara 50'den fazla anahtar kelime, kavram yüklüyor. Ýçinde bu kelimelerin geçtiði her türlü konuþma otomatik olarak izlenmeye alýnýyor. Sonra insansý yargýlar yapabilen akýllý bilgisayar sistemleri devreye giriyor ve bu konuþmalarý ayýklýyor. Önemsiz görülenler imha ediliyor. En önemliler analizciler tarafýndan raporlaþtýrýlýp ilgililere sunuluyor. NSA'da her gün 40 ton evrak atýlýyor.
Dünyanýn bütün istihbarat örgütleri, dünyadaki bütün haberleþmeleri kontrol ediyorlar mý?
Amerika, Ýngiltere ve Ýsrail kontrol ediyor. Çünkü uydularla bilgisayarlarý birlikte kullanan Promis ve Echelon sistemini yaratanlar onlar. Diðer ülkelerin istihbarat örgütleri ellerindeki teknoloji yeterli olmadýðý için dünyadaki bütün haberleþmeleri kontrol edemiyor. Öcalan'ýn cep telefonuyla konuþurken yakalanmasý bu sistemlerin kullanýlmasýna örnektir. Echelon ve Promis'te kiþinin konuþmasýný uyduya yüklüyorsunuz. Sonra uydular konuþmalarý uzaydan alýyor ve bilgisayara gönderiyor. Bilgisayar da kiþinin koordinatlarýný saptýyor. Öcalan'ýn da konuþmasý uyduya yüklendi. Sonra sadece telefonla konuþmasý beklendi. Konuþtuðu anda, sistem ses tanýmýný yaptý ve Öcalan'ýn yeri milimetrik saptandý. Dudayev de böyle yakalandý. Rusya Çeçen lideri yakalayamýyordu. ABD, onun yerini cep telefonuyla konuþurken belirledi ve Dudayev telefonla konuþurken füzeyle öldürüldü.
Promis ve Echolon programlarýný birlikte geliþtiren MOSSAD ile Amerikan ulusal güvenlik ajansý NSA, bu programlarý dünyanýn diðer istihbarat örgütlerine de satmýþlar. Bizim istihbarat örgütünde de var mý bu programlar?
Evet var. Rusya, Japonya, Almanya, Türkiye dahil bütün ülkelere, bu programlarýn eski teknolojisi satýldý. Arka kapýlarla da bu ülkelerin istihbarat örgütlerindeki bütün bilgiler Amerika'nýn eline geçti. Amerika, bu yolla diðer ülkelerin istihbarat örgütlerini izledi. O ülkelerin planlarýný, komþu devletlerle iliþkilerini, yöneticilerin konuþmalarýný gözetledi. Amerika ve Ýsrail, yarattýklarý bu programlarla bütün dünyayý izleyebiliyorlar.
Bunlar engellenemiyor mu?
Bunu engelleyecek bir program bulursunuz ama sizin þifreleme programýnýz þifre kýrýcýlar tarafýndan her zaman aþýlýr. Uydular var olduðundan beri her þey, her kiþi çok rahat kontrol ediliyor. Çünkü her türlü yazýþma ve doküman artýk bilgisayarlarda bulunuyor. Bilgisayarlarýn uydularla korelasyonu olduðu için elektronik ortamda her kiþi, her ülke artýk kontrol edilebiliyor. Ülkeler sistemlerini deðiþtirseler bile girilemeyecek bir sistem yok. Pentagon'un sitesine bile girildi.
E-mail'lere dönelim. Gönderdiðimiz bütün e-mail'lerin kayýtlarý bir yerlerde saklý mý?
Tabii ki. Dünyada internet üzerinden yapýlan tüm yazýþmalar, e-mail'ler Amerika'da 'root server' denilen 13 tane kök bilgisayardan geçiyor. Tüm interneti Amerika'daki bu 13 kök bilgisayar yönetiyor. Ayrýca Amerika, 11 Eylül'den sonra getirdiði antiterör yasalarýyla, tüm internet servis saðlayýcýlarýnýn kendilerindeki yazýþmalarý bir yýl süreyle saklamalarýný ve istendiði takdirde bunlarý Emniyet ve istihbarat örgütlerine vermelerini zorunlu kýldý. Yani, bilgisayar üzerinden yapýlan her haberleþme kayýtlara geçiyor ve mahremiyetine bakýlmaksýzýn istenildiðinde de aleyhinize kullanýlýyor. Mesela Türkiye'de de internete servis saðlayýcýlar üzerinden baðlanýyorsunuz. Ne kadar süreyle olduðu bilinmiyor ama bütün yazýþmalar ve e-mailler bunlarda saklý. Hatýrlarsýnýz, üç yýl önce Doðu Perinçek, eski AB Türkiye temsilcisi Karen Fogg'un bazý gazetecilerle yazýþmalarýný deþifre etmiþti. Þunu da söylemek lazým. Eðer kiþi e-mail'lerini özel olarak þifrelemiyorsa...
Ne olur?
Biraz bilgisayar ve internetle uðraþan biri bile, bilgisayar yazýlýmý okuyan üniversite üçüncü sýnýf öðrencisi bile bir baþkasýnýn e-mail'lerine girebilir. Bu, yapýlan bir þey. Ýnsanlarýn mahremiyetine girmek çok basitleþti. Kiþilerin ve þirketlerin mahremiyetine, ülkelerin bilgilerine kolayca tecavüz ediliyor. Türkiye'de bazý þirketler var.
Ne þirketleri bunlar?
Sizin adýnýza rakip þirketin bilgisayarlarýna giriyor ve size bilgileri veriyor. Þirketler için olduðu gibi, kiþiler hakkýnda da böyle bilgi edinebilirsiniz. Günümüz bilgi toplumunun en büyük sorunu kiþilerin mahremiyetine ve özgürlüklerine yönelik tecavüzlerdir. Bu tecavüzü de istihbarat örgütleri, özel þirketler veya kiþiler yapar. Geçenlerde internette bir ilan vardý. Bir Türk þirketi 'Bilgi bankamda 800 bin kiþinin mail adresleri var, bunlarý satýyorum' diyordu. Ýstanbul'da bu iþi yapan 17 þirket var. Ýnternette kiþiler hangi siteleri geziyor. Nerelerde surf yapýyor, internetten ne satýn alýyor artýk bu bilgiler de kiþi profilleri halinde çýkarýlmaya baþlandý. Böylece sizin internette yaptýðýnýz her iþlem, ziyaret ettiðiniz siteye kadar her þey bazý servis saðlayýcýlarca gözetleniyor.
Hangi amaçla gözetleniyor?
Bu bilgiyi ister istihbarat servislerine saðlarsýnýz, ister büyük þirketlere pazarlarsýnýz. Mahremiyetler ve bireysel özgürlükler elektronik gözetimle ortadan kalkýyor. Ticari yaþam ve sanayi dünyasý istihbarat oyununun bir alaný haline geliyor. Amerika'da 11 Eylül'den sonra çýkarýlan antiterör yasalarý þu gerekçeye dayandýrýlmýþtý. 'Þimdi savaþ durumu var. Kiþisel özgürlüklerden, mahremiyetlerden savaþ koþullarýna özgü olarak taviz verilebilir' denildi ve totaliter rejime dönük uygulamalar gündeme geldi. Ýngiltere'de de terör kanunlarý yürürlüðe girdi.
Türkiye'de de yeni bir terörle mücadele kanunu çýkarýlýyor.
Dünyanýn her yerinde ayný. Ýnsanlar terör korkusuyla öyle bir paranoya ortamýna girdiler ki, gözetlenmeye razý oldular. Bunun hukuki altyapýsý antiterör yasalarýyla oluþturuluyor iþte. Zaten Huxley, Orwell gibi kara ütopyacýlarýn söylediði de buydu. Terör insanlarda öyle korku yaratacak ki, insanlar güvenlik kaygýsýyla gözetlenmeyi sonunda olaðan karþýlayacak ve totaliter sistemlere kayýlacak. Bugün dünyanýn en fazla kamerayla donatýlmýþ ülkesi Ýngiltere. Londra'da bir yabancý 'olaðan þüpheli' sayýlarak, günde ortalama 300 kez kameraya alýnýyor.
Amerika'da e-mail'lerin bir yýl saklandýðýný söylediniz. Türkiye'de e-mail'ler nasýl saklanýyor?
Türkiye'de bu konuda bir yasa yok ama sabit veya cep, telefonlarýn hepsi kaydediliyor ve bütün bu kayýtlar saklanýyor. Bir siyasi parti cep telefonu konuþmalarýna dayanýlarak kapatýlmak istenmiþti hatýrlarsanýz. Türkiye'de elektronik gözetim gittikçe yoðunlaþýyor. EMASYA diye bir uygulama var. Artýk her þehirdeki askeri karargâhta istihbarat birimi kuruluyor. Ayrýca Emniyet'in, MÝT'in, askeriyenin ve jandarmanýn da istihbarat birimleri var. Öte yandan derin devlet boyutuna giren bazý özel istihbarat birimleri de var.
Teknolojik ürünlerden yararlanan herkes büyük bir denetim aðýnýn içinde mi bu durumda?
Eðer teknolojiyi kullanýyorsanýz, gözetimin pençesindesiniz. Devletin, istihbarat örgütlerinin, derin devletin, illegal birimlerin, özel þirketlerin, tüketici profili üzerine çalýþan pazarlama þirketlerinin sürekli gözetimi altýndasýnýz. Olay bu kadar net. Türkiye'nin her zaman çeþitli korkularý vardýr. Bu korkular yüzünden bu ülkede belli gruplar, kiþiler sürekli izleniyor ve her yaptýklarý raporlanýyor. Zaten devletlerin her zaman bir ulusal güvenlik kaygýlarý olmuþtur. Zararlý ve tehlikeli gördükleri vatandaþlarýný izlemiþlerdir. Soðuk Savaþ döneminde Amerika'nýn Türkiye'de bilinen 13 üssü vardý. Doðu Bloku çökünce, Amerika bu istasyonlarýn bazýlarýný boþalttý ve buralarda kullandýðý Promis sistemini Türkiye'ye hibe etti. Teknolojisi geride kaldýðý için Türkiye bunu uluslararasý istihbaratta kullanamýyor ama bu sistemle kendi vatandaþýný, telefonlarý, fakslarý, bilgisayarlarý, interneti izliyor.
Ýstihbarat örgütlerinin kullandýðý Promis ve Echelon bilgisayar programlarý tam olarak nedir?
Ýnsanlara ait bilgiler elektronik ortamda farklý yerlerde olur. Diyelim ki sizin nüfus, vergi ve doðalgaz idarelerinde, iþyerinizde kayýtlarýnýz var. Promis, bu farklý ortamlarý ve kiþilere ait bölük pörçük bilgileri bir araya getiriyor, depoluyor ve bunlardan insansý yargýlar çýkarýyor. Mesela hangi evlerde su kullanýmý arttý, hangilerinde azaldý saptýyor ve bundan þu evdeki insan, bu eve geçti gibi sonuçlar çýkarýyor. Ýsrail, Promis'i Filistin'de çok kullandý. Filistinli teröristler eylem için bazý evlerde bir araya geliyorlardý. Ýsrail su kullanýmý artan hanelerde yoðun gözetime gitti. Yani Promis, bir istihbarat servisinin veya devletin sizinle ilgili hangi bilgilere ihtiyacý varsa hepsini saðlýyor. Bilgisayarýnýzda sakladýðýnýz dosyalardan yazýþmalarýnýza, internette gezindiðiniz sitelerden kredi kartýyla alýþveriþlerinize, saðlýk durumunuza, psikolojinize kadar insanýn günlük yaþamýnda akla gelebilecek her þeyi kontrol ediyor. Zaten gözetim toplumu dediðimiz de insanýn gündelik yaþamýndaki rutinlerin bile belli güçlerin eline geçmesidir.
Peki Echelon programý nedir?
En geliþmiþ izleme sistemi olan Echelon'un Türkiye dahil, dünyada birçok ülkede uydu trafiðini izleyen antenleri var. Bu programýn sahipleri,
Amerika, Ýsrail ve Ýngiltere. Uydu-bilgisayar korelasyonu sayesinde görüntü istihbaratý da var bu programda. Uydularla yerini belirlediðiniz kiþinin koordinatlarýyla görüntü alýyorsunuz. Amerikalý kuramcýlar, gece saatinde siyah tenis topunun yerinin bile uydularla saptandýðýný söylüyorlar.
Ellerinde bu kadar geliþmiþ, ürkütücü izleme araçlarý varken Bin Ladin'i nasýl bulamýyorlar?
Bulamamak mümkün deðil. Bulmak istemiyorlar. Red Kit her defasýnda Daltonlarý yakalar ama hiç öldürmez. Çünkü sonraki maceralarda Daltonlara ihtiyacý vardýr. Bugünkü güvenlik sistemin, istihbarat servislerinin devamlýlýðý saðlamak için hep düþmanlara ihtiyaç var. Eðer Bin Ladin güvercinlerle haberleþmiyorsa yerini her zaman bulmak mümkün. Uydular dünyayý izleyen gözler, kulaklar oldu artýk.
Bu 'büyük gözaltý'ndan kurtulmak mümkün mü?
Kiþiler veya sistem, teknolojiyi kullandýðý sürece kurtulmak mümkün deðil. Üstelik teknoloji sürekli ilerlediði ve yeni nesiller de teknolojiye daha baðýmlý yaþadýklarý için bu büyük gözaltý çok daha artacak. Gözetim toplumunda milat 11 Eylül'dür. 11 Eylül'den önceki döneme 'enformasyon-bilgi toplumu' diyorduk. Þimdi 'gözetim toplumu' diyoruz. Terör paranoyasý insanlarýn mahremiyetlerini ve özgürlüklerini yok ederek egemen güçlerin önündeki engelleri kaldýrýyor.



Kaynak: http://www.radikal.com.tr
Gönderen: 01.05.2006 - 19:20
Bu Mesaji Bildir   vehbi70 üyenin diger mesajlarini ara vehbi70 üyenin Profiline bak vehbi70 üyeye özel mesaj gönder vehbi70 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1364 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 11:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
bedirde (44), guvendag (42), beyza-nur (52), Mustafa_Ogras (39), TANATAR (40), arasat (65), mustafaaa (39), DaYMoN_38 (40), ben kimim (65), suskun_amedli (41), yakubu (38), yagmuralp (46), tatoglu (45), saygýlý (48), beguum (46), semih1973 (51), BERDAN13 (50), merve70 (33), xxxakrepxxx (43), damlanur (39), emsal (37), nisa Nur (26), FEYZAferhan (46), aliihsan (43), fatih_kull (41), halisseker (40), r.yildiz (43), Taskin70 (41), NaMaz_iM (48), baran4735 (43), simurg_anka (59), feride_özen (47), igci (43), ihvancan (45), civan (46), hakan_20 (55), lnxwise (41), ~~Esinti~~ (39), kent (52), veyselgün (52), drakula514 (33), sahhaf (54), hüdayi_yolu (48), eyy_yolcu (48), ravza30 (51), epikon (44), dursun bektas (58), shacird (39), ohme (62), HakanKA (36), abdülbari (32), aliasik (60), datedock (37), Kar çiçeði (38), luicin79 (45), yusuf_ali (43), pcpcpc (43), meryem_ (38), meryem.im (38), abuzer (43), EBRUEBSUDE (43), burak_1 (50), öznur (45), esinti34_69 (51), h mükremin (52), dogutrade (60), esinti69 (51), nired (51), Ensar 66 (58), ABDULLAH FURKAN (), akýn (65), tungaeralp (53), bykilic (50), canisi (58), sedatsen (46), kocaahmet79 (45), esselam (42), kirrli (37), ismey (53), xxxemrexxx (51), seida (43), blueangel_ahmet (50), cesum (58), dhan (49), eschra (34), tamerr70 (51), resul asigi (38), yusuf163 (47), Misafiir (45), Zeynep..66 (39), hüseyin _k (34), vizyon (55)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.84419 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.