0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » A I L E / E Ğ İ T İ M / S A Ğ L I K » SAĞLIK & SPOR » Neden başımız döner? Baş dönmesini nasıl engelleriz?

önceki konu   diğer konu
2 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
mesoguz su an offline mesoguz  
Neden basimiz döner? Bas dönmesini nasil engelleriz?
106 Mesaj -
Neden baþýmýz döner? Baþ dönmesini nasýl engelleriz?

Sersemlik Hâli Nedir? Bazý kiþiler, denge sorunlarýný, "kendilerini sersem hissetme, ayakta duramama, terelelli" gibi kelimelerle ifade ederler. Dönme veya ivmelenme hissi olmadan, kendini dengesiz, güvensiz hissetme, bazen iç kulak probleminden kaynaklanýr.

Baþ Dönmesi Nedir?

Kiþiler, kendilerinin veya çevrelerinin döndüðünü söylerler. Baþ dönmesi, sýklýkla bir iç kulak probleminden kaynaklanýr.

Denge Anatomisi: Baþ dönmesi ve sersemlik hissi, denge sistemleri ile ilgilidir. Bu sistemle kiþi, vücudunun hangi yönde olduðunun, nereye dönük olduðunun, ne tarafa doðru hareket ettiðinin veya döndüðünün bilincinde olur.

Denge hissiniz aþaðýdaki sistemlerin karýþýk bir iliþkisi sonucu gerçekleþir:

1-Ýç kulaklar (labirent), hareketin yönünü belirler; dönme, ön-arka, yan-yan, yukarý aþaðý gibi.

2-Gözler, vücudun boþlukta nerede olduðunu (ayakta, ters dönmüþ gibi) ve hareketin yönünü görür.

3-Doku alýcýlarý, eklem ve omurga gibi organlarda bulunur, vücudun hangi bölgesinin yere deðdiðini algýlar.

4-Kas ve eklem his alýcýlarý, vücudun hangi kýsýmlarýnýn hareket ettiðini algýlar.

5-Merkezi sinir sistemi (beyin ve omurilik), diðer dört sistemden gelen bütün bulgularý deðerlendirerek, aradaki iliþkiyi saðlar.

Merkezi sinir sistemi, bu dört sistemden karýþýk veriler aldýðý zaman, kiþi, sersemlik veya baþ dönmesi hisseder.

Fýrtýna esnasýnda uçakta bulunduðunuzu ve uçaðýnýzýn hava boþluðuna girdiðini farzedin. Siz, sadece uçaðýn içini gördüðünüz için, uçak dýþýndaki bu fýrtýnayý göremezsiniz. Bu durum, beyin algýlarýnýzýn karýþmasýna yol açar ve sizde "uçak tutmasý" görülebilir.

Ayný þekilde yolda giden bir arabanýn arka koltuðunda oturduðunuzu ve kitap okuduðunuzu farzedin. Ýç kulaðýnýz ve his algýlayýcýlarýnýz bunu algýladýðý halde gözleriniz sadece kitabý görmekte olduðundan, sizde de "araba tutmasý" görülebilir.

Gerçek bir hastalýk örneðini verelim. Bir kafa travmasý veya kulak iltihabýndan dolayý, tek taraflý iç kulaðýnýzýn etkilendiðini farzedin. Etkilenen iç kulak, diðer kulak gibi mesajlarý saðlýklý olarak beyine iletemez. Bu durumda beyninizin, deyim yerindeyse "aklý karýþýr" ve baþ dönmesi, bulantý hissedebilirsiniz.

Hangi Týbbi Rahatsýzlýklar Baþta Sersemlik Hissi Yaratýr?

1-Kan Dolaþýmý: Dolaþým bozukluklarý, sersemlik yaratan rahatsýzlýklarýn baþýnda gelir. Beyninize yeteri derecede kan gelmezse kendinizi sersem gibi hissedersiniz. Hemen hemen herkes, otururken veya yatarken ani þekilde ayaða kalktýðýnda bunu hissetmiþtir. Fakat bazý kimseler, sürekli olan rahatsýzlýklarýnýn yol açtýðý dolaþým bozukluðuna sahiptirler. Yüksek kan basýncý, þeker hastalýðý veya yüksek kan kolesterol düzeyi olan kiþilerde, damar sertliði sýk olarak görülür. Kalp yetmezliði veya kan düþüklüðü olan kiþilerde de bazen görülebilir.

Nikotin, kafein gibi bazý uyarýcýlar ve ilaçlar, beyin kan akýmýný azaltýr. Diyetteki aþýrý tuz da dolaþým azlýðýna yol açar. Psikolojik stres, gerginlik ve endiþe gibi durumlar da, damarlarda spazm yaratarak, dolaþým bozukluðuna yol açar.

Þayet iç kulak beslenmesinde bir problem olursa, daha belirgin olan "baþ dönmesi" hissi ortaya çýkar. Ýç kulak, dolaþým bozukluklarýna karþý çok hassastýr ve beyinde olan dolaþým bozukluklarýndan da direkt olarak etkilenir.

2-Travma: Ýç kulaðý etkileyen kafatasý kýrýðý, belirgin ve dayanýlmasý zor baþ dönmesi ile iþitme kaybý oluþturur. Sersemlik haftalar sürer; zamanla saðlam taraf, iç kulak görevlerinin hepsini üstlenirken þikayetler hafifler.

3-Ýltihap: Basit nezle ve gribe yol açan virüsler, iç kulaðý ve beyine giden sinirleri etkileyebilir. Bu, baþ dönmesine yol açar, fakat iþitme çoðunlukla normal kalýr. Mamafih, orta kulak iltihabýna yol açan bakteri, iç kulaðý tutarsa, hem ileri derecede iþitme kaybýna hem de baþ dönmesine yol açar. Sersemlik hissinin þiddeti ve süresi, kafatasý kýrýklarýnda olduðu gibidir.

4-Alerji: Alerjik olduklarý yiyecek veya toz, mantar, çiçek poleni gibi maddelerle karþýlaþan bazý kiþilerde, sersemlik hâli veya baþ dönmesi olabilir.

5-Nörolojik Hastalýklar: Multipl skleroz, frengi, tümör gibi sinirleri etkileyen hastalýklar, denge bozukluklarýna yol açabilirler. Nadir görülmelerine raðmen, doktorunuz, sizi muayene ederken bunlarý da düþünür.

Sersemlik Hissi Ýçin Hekim Ne Yapabilir? Hekim, sizin sersemlik hissinden ne kasdettiðinizi, ne kadar zamandýr olduðunu, size ne gibi bir problem yarattýðýný, ne kadar sürdüðünü, bulantý veya kusma ile birlikte olup olmadýðýný soracaktýr. Bu hissi baþlatan ortamlar sorulabilir. Genel saðlýðýnýz, kullandýðýnýz ilaçlar, kafa travmalarý, son zamanlarda geçirdiðiniz iltihaplar ve kulaðýnýz ile sinir sisteminiz hakkýndaki diðer sorular size sorulacaktýr.

Hekiminiz, kulak, burun ve boðazýnýzý muayene edecek, sinir ve denge fonksiyonlarý ile ilgili testler yapacaktýr. Bazý vak'alarda, hekiminiz, kafa filmleri, bilgisayarlý, manyetik rezonanslý filmler, kulaða sýcak ve soðuk havanýn verildiði denge testleri isteyebilir. Yine gerek görülen vak'alarda, kan testleri ve kalp muayenesi yapýlabilir.

Bütün hastalar, bu testlerin hepsine ihtiyaç göstermez. Kiþinin bulgularýna göre, buna hekim karar verir. Ayný þekilde hekiminizin tedavisi, teþhis edilen hastalýða dayanacaktýr.

Sersemlik Hissini Nasýl Azaltabilirsiniz?

1-Yatarken birden ayaða kalkmak gibi ani hareketlerden kaçýnýn.

2-Aþýrý baþ hareketlerinden kaçýnýn.

3-Nikotin (sigara, püro...), kafein ve tuz gibi, kan dolaþýmýný engelleyen maddelerden kaçýnýn veya azaltýn. Alkol kullanmayýn.

4-Sersemlik hissinizi baþlatan, stres, gerginlik gibi durumlardan ve alerjik olduðunuz maddelerden mümkün olduðunca uzak durun.

5-Sersemlik hâliniz varken, araba veya makine kullanmak, merdiven týrmanmak gibi tehlikeli olabilecek iþlerden kaçýnýn.

Yapýlabilecek Egzersizler:

Yatakta uygulanabilecek egzersizler:

Göz hareketleri:

Baþlangýçta yavaþ yavaþ baþlanmalý, sonra hýz arttýrýlmalýdýr.

*Gözlerinizi, yukarý ve aþaðý hareket ettiriniz.

*Gözlerinizi, bir yandan, öteki yana hareket ettiriniz.

*Gözünüzün karþýsýnda tuttuðunuz parmaðýnýzý yüzünüze yaklaþtýrýp uzaklaþtýrýrken (30-90cm arasýnda), gözlerinizi bu parmak ucunda odaklaþtýrýnýz.

Baþ Hareketleri: Baþlangýçta yavaþ yavaþ ve gözler açýk olarak baþlanmalý, daha sonra hýz giderek arttýrýlmalý ve en son olarak da gözler kapalýyken yapýlmalýdýr.

*Baþýnýzý öne ve arkaya eðiniz.

*Baþýnýzý bir yandan öteki yana çeviriniz.

Oturur durumda uygulanabilecek egzersizler:

*Omuzlarýnýzý silkeleyiniz ve omuz baþlarýnýza daireler çizdiriniz. *Yere doðru eðilerek yerdeki bir cismi yakalamaya çalýþýnýz.

Ayakta dururken yapýlabilecek egzersizler:

*Gözler açýk ve kapalýyken, oturup kalkýnýz. *Göz hizasýnda ufak bir topu elden ele atarak yakalamaya çalýþýnýz. *Diz hizasýnda ufak bir topu elden ele atarak yakalamaya çalýþýnýz. *Yere çömelip, doðrulunuz. Daha sonra, kendi çevrenizde tam bir tur atýnýz.

Hareket halindeyken yapýlabilecek egzersizler:

*Önce gözler açýkken, daha sonra kapalýyken oda içinde dolaþýnýz.

*Önce gözler açýkken, daha sonra kapalýyken bir yokuþ inip, çýkýnýz.

*Önce gözler açýkken, daha sonra kapalýyken bir merdivene inip, çýkýnýz.

*Eðilme ve gerilere hedef alma hareketlerini içeren basketbol veya bowling gibi herhangi bir oyunu oynayýnýz.


Mesaj 2 kez düzenlendi. En son mesoguz tarafından, 25.08.2004 - 08:22 tarihinde.
Gönderen: 25.08.2004 - 08:19
Bu Mesaji Bildir   mesoguz üyenin diger mesajlarini ara mesoguz üyenin Profiline bak mesoguz üyeye özel mesaj gönder mesoguz üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Emirdag su an offline Emirdag  
Allah razi olsun
1071 Mesaj -
Cok faydali bilgiler;InsAllah gerektigi gibi faydalananlardan oluruz.Ben otururken yapilmasi tavsiye edilen egsersizleri yaptimbilegöz kırpma Rabbim herkeze saglik sihat versin.göz kırpma
Gönderen: 25.08.2004 - 09:07
Bu Mesaji Bildir   Emirdag üyenin diger mesajlarini ara Emirdag üyenin Profiline bak Emirdag üyeye özel mesaj gönder Emirdag üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1717 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 11:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
selaattin (63), didabra (41), cem_80 (44), nadim (57), Ramazanoglu (55), hilal_celik (36), fehmi84 (40), Feyza (40), maleman (43), _berzah_ (39), Süley (44), tevatur (53), fendülüs (49), bilal1 (52), Suvarîi (55), enes8386 (42), NUHYILDIZ (49), Esra_01 (41)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.79238 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.