0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » A I L E / E Ğ İ T İ M / S A Ğ L I K » SAĞLIK & SPOR » Panik Atak Hakkında Bilmek İstedikleriniz

önceki konu   diğer konu
4 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
hazanrengi su an offline hazanrengi  
Panik Atak Hakkında Bilmek İstedikleriniz
608 Mesaj -


Bilindiði gibi panik atak tüm dünyada giderek artan bir önemi ve dikkati üzerinde toplamaktadýr. Bu önemi hak etmesinin birinci nedeni, giderek yaygýnlaþmasý, toplum saðlýðýný tehdit eder boyuta ulaþmasýdýr. Yakýn zamanda yapýlan bir araþtýrma sonucuna göre ABD de her beþ kiþiden birinin panik atak geçirdiði belirlenmiþtir. Ülkemizde de her yüz kiþiden 4'nün tedavi gerektirecek düzeyde panik atak problemiyle karþý karþýya olduðu sanýlmaktadýr. Her yüz kiþiden 10' u da panik atak için sýrada beklemektedir Hastalýðý önemli kýlan en önemli etken budur. Diðeri de sanýldýðý gibi kolay tedavi edilemediðinin, beklenmedik zamanlarda tekrar ortaya çýkabildiðinin anlaþýlmasýdýr.

Panik atak fiziksel belirtilerle seyreden bir psikolojik sendrom olarak basitçe tarif edilebilir. Ancak hastalarýn da söylediði gibi yaþananlar hiçte basit deðildir. Kimilerine göre hissedilenlerin tarifi mümkün deðildir. Bu fiziksel belirtiler alelade deðildir. Çok þiddetli ve sarsýcý olarak yaþanýr. Örneðin çok þiddetli bir kalp atýmý, sanki kalbiniz yerinden fýrlayacakmýþ gibi, buna eþlik eden beyninde uðultu, basýnç, sanki tansiyonu çok yükselmiþ gibi bir his. Bu arada düþüncelerde bulanýklaþma giderek benliði saran ölüm korkusu ve
-sonum geldi- düþünceleri ile bazen nefes düzensizliði ile baþlar, nöbet þiddetlenir, dilinizin boðazýnýza kaçtýðýný düþünür nefes alamaz ( aslýnda alýrsýnýz )hale gelir. bayýlma hissi acil yardým arama ve yine ölüm korkusu hissedebilirsiniz.

Fiziksel belirtiler çok çeþitli olabilir. Belirtiler çoðu kez korkulan bir hastalýðýn taklididir. Kalp krizi,tansiyon yükselmesi,beyin kanamasý ya da felç geçiriyor olma gibi. Ama gerçekte bunlarýn hiçbiri olmuyordur. Üstelik bu belirtiler yukarýdaki hastalýklarýn herhangi birini yaþýyor olsanýz bu kadar kuvvetli ve korkutucu olamaz. Bu noktadan bakýnca panik atak aslýnda uyanýkken görülen bir kabusa benzer. Örneðin kalp krizi geçirdiði kabusu gibi ve hastalar bir kabustaki gibi Çaresizdirler.

Hastalarý bu yaþadýklarýnýn gerçekte olmadýðýna inandýrmak pek güçtür. O yüzden baþlangýçta psikiyatrik tedavi ye pek yanaþmazlar. Bir dönemi acil servislerde ya da kardiyoloji servislerinde çare arayarak geçirebilirler. Panik ataðý tanýmak, kabullenmek ve tedavisine baþlamak ilk ve önemli adýmdýr. Ama tedavi bununla bitmez. Bu belirtilerin psikolojik olduðu kabul edilse bile, her geliþi korkutmaya devam edebilir.

Bu nöbetler ya da ataklar gelmeye devam ettikçe, hastalarda iki temel belirti daha ortaya çýkar. Bunlardan birincisi beklenti anksiyetesi denen bu ataklarýn tekrarlayacaðý korkusudur. Hastalarýn beyni 'ya bunu tekrar geçirirsem' korkusuyla çok fazla meþgul olabilir. Bu durum hastayý depresyona sürükleyebilir.

Ýkinci temel belirti de kaçýnmalardýr. Bu nöbetler yaþandýkça kiþi bazý ortam ve durumlarda bulunmaktan kaçýnýr. Örneðin çarpýntýsý olacaðý korkusuyla spor yapmaktan, havasýz kalacaðý korkusuyla kapalý ortamlardan, herkesin içinde düþüp bayýlabileceði korkusu ile kalabalýk ortamlarda bulunmaktan, asansörlerden, toplu taþama araçlarýndan, toplantýlardan vs. vs. kaçýnmaya baþlar.
Kaçýnmanýn bir diðer görünümü de yalnýz kalamamaya baþlama ya da bazý koþullarda yalnýz bulunmama çabasýdýr. Hasta baþýna bir þey geleceði korkusu ile hep yanýnda birini bulundurma - hatta küçük bir çocuk bile olabilir - eðiliminde olabilir. Bazý hastalar evden çýkamaz hale gelebilir. Kuaföre gidemez, Giysi almak için maðaza görevlisini eve çaðýrýr.
Kaçýnmalar deðiþik boyutlarda olabilir, silik, hafif ya da þiddetli, ya da sadece bazý durumlarda ortaya çýkabilir. Örneðin tatile çýkacaðýnda orada tam teþekküllü bir hastane olmadýðýný öðrenip gitmekten vazgeçme gibi.

Panik atakta görülebilen fiziksel belirtilerden bazýlarý:

- Mideye bir þey çöküyor hissi
- Avuç içlerinde terleme
- Her tarafta sýcaklýk hissetmek
- Hýzlý ve þiddetli kalp atýþlarý
- Ellerde titreme
- Diz ve bacaklarda güçsüzlük veya esneklik
- Ýç titremesi, titreme duygusu
- Aðýz kuruluðu
- Boðazda yumruk hissi
- Göðüste basýnç
- Hýzlý nefes alýp verme
- Bulantý veya ishal
- Baþ dönmesi, sersemlik, göz kararmasý
- Gerçek dýþýlýk hissi (rüyada gibiyim)
- Açýk olarak (net olarak) düþünememe
- Bulanýk görme
- Kýsmen felce uðramýþlýk duygusu
- Ayrýlma yada hayal gibi hareket etme duygusu
- Çarpýntýlar veya düzensiz kalp atýþlarý
- Ellerde, ayaklarda ve yüzde karýncalanma
- Göðüs aðrýsý
- Bayýlma hissi
- Midede titreme heyecan
- Soðuk ve ýslak eller


Bunlara da þu korkular ya da negatif düþünceler eþlik edebilir:

- Ölmek üzereyim
- Kalp krizi geçiriyorum
- Aklýmý yitirmek üzereyim
- Kendimden geçmek üzereyim
- Týkanmadan öleceðim
- Nefes almam mümkün olmayacak
- Ýnme inecek,felç olabilirim
- Kontrolümü kaybediyorum
- Tansiyonum çok yükseldi ve beyin kanamasý geçirmek üzereyim

Panik ataðýn tedavisine gelecek olursak, önce þunu belirtmekte yarar var. Panik atak sadece ve sadece psikiyatristlerin tedavi etmesi gereken bir hastalýktýr. Tedavi bir çok yöntemin kombine uygulanmasý ile daha çabuk sonuþ verir. Sadece ilaçla ya da sadece terapi ile iyileþmesi nadirdir. En önemlisi de belirttiðimiz gibi hastalýk hakkýnda bilinçlenmedir. Örneðin alýþtýðýmýz bir panik nöbet türü birden baþka bir görünüme bürünebilir. Onun için olabilecekleri bilmek hazýrlýklý olmak çok önemlidir. Evde kendi kendini tedavi etmeye çalýþmanýn kendi kendine apandisit ameliyatý yapmaktan farký yoktur. Mutlaka bir uzmandan yardým alýnmalýdýr. hastalýðýn nüks edebileceði unutulmamalýdýr.

Tedaviye hastanýn katýlýmý da saðlandýðýnda 4 - 6 ay içinde tümüyle iyileþme þansý %95 dir. Hasta, hastalýðý yenmesini öðrenmediyse nüks etme riski hep vardýr. Panik ataðý iyi tanýmak, tedaviden kaçýnmamak,tedavi için doðru adresi bulmak önemlidir. Hipnoz, akupunktur, üfürükçü tedavileri zarar verebilir.

Geçerli tedavi yöntemleri:

- Psikoterapi
- Ýlaç kullanýmý
- Relaksasyon teknikleri
- Nefes egzersizleri
- Spor ve egzersiz
- Biofeedback
- Ýmajinasyon
- Üstüne gitme teknikleri



Panik Atak Tedavi Seçenekleri

Tedavi her birey için ayrý ayrý deðerlendirilmektedir. Ancak çok sayýda standart tedavi yaklaþýmý mevcuttur. Anksiyete bozukluðu olan hastalar genellikle ayakta tedavi altýna alýnmaktadýrlar.

Terapistler aþaðýdaki tedavi seçeneklerini kombine ederek kullanmaktadýrlar. Bunlardan herhangi biri diðerine göre daha doðru bir tedavi yöntemi sayýlmaz.

Tedavi Yöntemleri

Davranýþ Terapisi; Ýstenmeyen davranýþý deðiþtirmek ve kontrol altýna almak Güç durumlarla baþa çýkmayý öðrenmek, genellikle de bunlara karþý kontrollü yüzleþme yoluyla Kiþi tüm yaþam boyu kullanabileceði iyileþme yetenekleri geliþtirir. Sonuca ulaþmak zaman alabilmektedir.
Biliþsel Terapi; Verimsiz düþünce þekillerini deðiþtirmek Duygularý incelemek, gerçekçi düþünce ile gerçekçi olmayan düþünceyi birbirinden ayýrd etmeyi öðrenmek. Kiþi tüm yaþam boyu kullanabileceði iyileþme yetenekleri geliþtirir. Sonuca ulaþmak zaman alabilmektedir
Ýlaçlar; Semptomlarý ortadan kaldýrýr Semptomlara yol açan kimyasal dengesizliklerin düzelmesine yardýmcý olur Birçok kiþide iþe yarar ve diðer tedavi seçeneklerinin kullanýlmasýna yardýmcý olur. Çoðu ilacýn yan tesirleri vardýr
Gevþeme Teknikleri; Anksiyeteye eþlik eden stresin ortadan kalkmasýna yardýmcý olur. Nefes alma eðitimi ve diðerleri Kiþi tüm yaþam boyu kullanabileceði iyileþme yetenekleri geliþtirir. Sonuca ulaþmak zaman alabilmektedir
Tedavi Anksiyete hastalarýnýn yaklaþýk % 90 kadarýnda iþe yaramaktadýr. Çoðu kiþi yukarýda adý geçen tedavi seçeneklerinin hepsi kombine edildiðinde daha çok fayda görmektedir.




Gönderen: 23.02.2004 - 02:40
Bu Mesaji Bildir   hazanrengi üyenin diger mesajlarini ara hazanrengi üyenin Profiline bak hazanrengi üyeye özel mesaj gönder hazanrengi üyeyi arkadas listeme ekle hazanrengi üyeyi ICQ listeme ekle Yukari
muhammedfevzi su an offline muhammedfevzi  
slm
379 Mesaj -
Allah razý olsun.Bizatihi bir ara bana musallat olmuþtu.Ama çok þükür atlattýk.Þunu söyleyeyim.Genelde psikoterapi çok faydalý oluyor.Kafaya takmamak ve iþin bilincinde olmak lazým.Bu illeti çeken tüm müslamanlarýn Allah(cc) yardýmcýsý olsun.Selam ve Dua ile.....
Gönderen: 24.02.2004 - 13:04
Bu Mesaji Bildir   muhammedfevzi üyenin diger mesajlarini ara muhammedfevzi üyenin Profiline bak muhammedfevzi üyeye özel mesaj gönder muhammedfevzi üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Gast SUDAKISIR  
Konu icon    """""""""""""""""
Misafir
bu konuyu dikkate alacaðým.
akýl akýldan üsttndür..
selam ve dua.
Gönderen: 24.02.2004 - 13:09
Bu Mesaji Bildir   Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1617 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 11:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
zeyno_47 (39), hilye82 (43), savasr (62), remo43 (47), sade bir kul (52), nergisan (54), yasemin** (33), GencSair (35), GÜLE ASIK (41), isce_lee (40), M_Sahin (43), hendekk (43), @dem (40), selam2004 (45), Eslem-Nezir (51), bedirhan_85 (40), Mystiiq (47), siradisiadamNL (55), ulku_84 (41), selinkülünko&et.. (35), zanahocaoglu (51), cündüp76 (49), furkan_79 (46), bulent.gndz (49), 25dadas (67), ALiSerhat (44), ihvan (56), ikraoku (48), lahza (41), suayipdangir (46), enidemm (44), aozlu (47), ccxxxcc (51), isarirfan (44), Talib (47), mikatmahali (54), dumangozlum (42), ayozde (46), Muslim.1 (40), shakespeare (49)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.82751 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.