kaletra chloroquine ivermektin kaletra generique rhinocortcipralex ciprine cipro med cipro clamycin clarinex clarithrocine claritin claritine claromycine claropram clavamox clavu basan cleocin climara clobex clocim clomid clopin clot basan clozaril co acepril co atenolol co diovan co enalapril co enatec co epril co lisinopril coaprovel colcrys colofac combivir compazine competact concor plus concor confortid conjugen convulex copegus corangine
     
     

0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » DİĞER KONULAR » İSLAMİYET VE FEN   Cevap Ekle

önceki konu   diğer konu
4 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
Gast eseriz  
Konu icon    İSLAMİYET VE FEN Alinti ile cevapla
Misafir
Ýslâmiyet ve fen
Sual: Bazý kimseler, "Müslümanlýkta hep ibâdet olduðu, fenne gereken önem verilmediði için, müslümanlar arasýnda fen adamý çýkmamýþtýr. Ýslâm dini, fenne önem verseydi, müslümanlar arasýndan da Edisonlar, Pastörler çýkardý" diyorlar. Neden müslümanlardan fen adamlarý çýkmamýþtýr?

CEVAP
Ýslâm dini, bütün yenilikleri emr eden bir dindir. Ýþte bundan dolayý ilim adamlarýna çok önem verilmiþ, ilmi, fenni ve teknik araþtýrmalar yapýlmýþ, müslümanlar týbda, kimyada, astronomide, coðrafyada, tarihde, edebiyatta, matematikte, mühendislikte, mimarlýkta ve bunlarýn hepsinin temeli olan, güzel ahlâk ve sosyal bilgilerde, en üstün dereceye varmýþlardýr.

Batýnýn bugün dahi büyük saygý ile andýðý kýymetli bilginler, mütehassýslar, üstadlar yetiþtirmiþler, dünyanýn hocasý, medeniyetin önderi olmuþlardýr. O zaman; yarý vahþi olan Avrupalýlar, en modern bilgileri Ýslâm üniversitelerinde öðrenmiþler, hatta Papa Syivester gibi, hýristiyan din adamlarý bile Endülüs Üniversitelerinde okumuþtur.

Bugün bile, hâlâ Avrupa dillerinde kimyaya ve cebire (Arabca alcebir kelimesinden) "Algebra" adý verilmektedir. Çünkü bu ilimler, önce müslümanlar tarafýndan dünyaya öðretilmiþtir. Avrupalýlar, dünyayý tepsi gibi dümdüz ve etrafý duvarlarla kaplý zannederken, müslümanlar, ilk olarak, dünyanýn küre þeklinde olduðunu ve döndüðünü buldular.

Müslüman Fen Adamlarý
Dünyada ilmin öncüleri olan ve Ýslâm kültürü ile yetiþen ilim adamlarý çoktur. Bazýlarý þunlardýr:

Akþemseddin hazretleri, Pasteurden 400 sene önce mikrobu buldu.

Ali Kuþcu, büyük astronomi âlimi, ilk defa Ayýn þekillerini anlatan kitap yazdý.

Almar, ilk defa katarakt ameliyatýný gerçekleþtirdi.

Battani, dünyanýn en meþhur astronomi âlimi ve trigonometrinin kaþifidir.

Biruni, ilk defa dünyanýn döndüðünü isbat etmiþtir.

Cabir bin Hayvan, atom bombasý fikrinin ve kimya ilminin babasý olan büyük dahidir.

Cezeri, 8 asýr önce otomatik sistemin kurucusu ve bilgisayarýn babasýdýr.

Demiri, Avrupalýlardan 400 sene önce zooloji ansiklopedisini yazmýþtýr.

Ebu Kâmil Þuca, Avrupaya matematiði öðretmiþtir.

Ebül-Vefa, trigonometride tanjant, kontajant, sekant, kosekantý bulan matematikçidir.

Farabi, ses olayýný ilk defa fiziki yönden açýklamýþtýr. Sesin fiziki izahýný ilk defa o yapmýþtýr.

Fatih Sultan Mehmet Han, havan topunu keþfetmiþtir.

Gýyasüddin Cemþid, matematikte ondalýk kesir sistemini ilk defa bulmuþtur.

Huneyn bin Ýshak, göz doktorlarýnýn babasý sayýlýr.

Ýbni Cessar, cüzzamýn sabebini ve tedavilerini 900 sene önce açýklamýþtýr.

Ýbni Firnas, Wringt kardeþlerden bin sene önce ilk uçan aracý yapýp uçmayý gerçekleþtirmiþtir.

Ýbni Haldun, tarihi ilm haline getirmiþ, sosyolojiyi kurmuþtur.

Ýbni Hatib, vebanýn bulaþýcý bir hastalýk olduðunu ilmi yoldan açýklamýþtýr.

Ýbni Karaka, dokuzyüz yýl önce harika bir torna tezgahý yapmýþtýr.

Ýbni Türk, cebirin temelini atan bilginlerdendir.

Kadýzade Rumi, yaþadýðý asrýn en büyük matematik ve astronomi bilginidir. Fizik kurallarýný astronomiye uygulamýþtýr.

Kambur Vesim, verem mikrobunu R. Kochdan 150 sene önce keþfetmiþtir.

Piri Reis, 400 sene önce bugünküne çok yakýn dünya haritasýný çizmiþtir.

Uluð Bey, çaðýnýn en büyük astronomudur.

Lagari Hasen Çelebi, füzeciliðin atasýdýr. Osmanlýlarda ilk defa füzeyle uçan budur.

Din ve fen
Din düþmanlarý, temiz gençleri aldatmak için, (Ýslâmiyet ilerlemeye engel olmaktadýr. Hýristiyanlar ilerliyor. Her nevi fen vasýtasý yapýyorlar. Týpta, savaþta, haberleþmelerde kullandýklarý fen aletleri, gözlerimizi kamaþtýrýyor. Biz de hýristiyanlara uymalýyýz.) gibi sözlerle, islâmiyetteki güzel ahlâký, kardeþliði býraktýrmaya uðraþýyorlar ve Avrupalýlara, Amerikalýlara benzemeye ilericilik diyorlar. Gençleri, kendileri gibi islâm düþmaný yapmaya, felakete sürüklemeye çalýþýyorlar.

Hâlbuki Ýslâmiyet, fende, sanatta ilerlemeyi emrediyor. Hýristiyanlar ve bütün gayr-ý müslimler, babalarýndan, ustalarýndan öðrendiklerini yapýyorlar. Önceki neslin yaptýklarýný, ufak tefek ilavelerle, tekrar yapýyorlar. Öncekiler yapmasalardý, bunlar hiçbirini yapamazdý. (Tekmil-i sinaat telahuk-ý efkar iledir.) sözü asýrlarca önce söylenmiþtir. Yani sanatýn, fennin, tekniðin ilerlemesi, fikirlerin, deneylerin birbirlerine eklenmesi ile olur.

Fendeki Yenilikler
Tarih gösteriyor ki, fendeki yenilikleri, hep müslümanlar yaptý. Fen bilgilerini, fen aletlerini yüz sene evvelki hâle kadar yükselttiler. Bu terakkilere, hep islâm dini ve bu dini tatbik eden Ýslâm devletleri sebep oldu. Hýristiyanlar, haçlý seferleri ile Ýslâm devletlerini yýkamadýklarý için, siyasi oyunlarla, yalanlarla, hilelerle, içerden yýktýlar. Bunlarýn topraklarýnda, muhtelif rejimler kurdular. Fakat, Ýslâmiyeti yok edemediler. Müslümanlardan kalan, fendeki keþiflere, ilaveler yaparak bugünkü terakkiyi kendilerine mal ediyorlar. Yalnýz kendi keyiflerini, zevklerini, menfaatlarýný düþünenler kötülüklerini ortaya koyduðu için, fen ve sanatý emreden Ýslâmiyete gericilik diyorlar. Yahudiler, hýristiyanlar, hatta baþka din mensuplarý da Cennete, Cehenneme inanýyor, mabedleri dolup taþýyor. Bu inananlara gerici demediklerine göre, fenne, sanata deðil, zevk ve safaya, ahlâksýzlýklara ilericilik dedikleri anlaþýlýyor. Böyle asýlsýz ve haksýz yalanlara, Ýslâmiyete küstahça, ilk saldýran Ýngilizlerdir. [Ýngiliz Casusunun Ýtirafarý kitabýnda kâfi bilgi vardýr.]

Þimdi müslümanlarýn Ýslâmiyetin emrettiði, fen bilgilerine de sarýlmalarý, yine büyük sanayi kurarak yeni aletler yapmalarý, hýristiyanlardan üstün olarak, bütün beþeriyyeti saadete kavuþturmalarý gerekir.
agla agla
Gönderen: 17.02.2004 - 17:12
Bu Mesaji Bildir   Yukari
Gast eseriz  
Konu icon    devamw Alinti ile cevapla
Misafir
Fennin ilerlemesi ve Ýslamiyet

Sual: Fen ilerledikçe dinin zayýflýyacaðý doðru mudur? Ýslâmiyetin fen bilgilerine bakýþ açýsý nasýldýr?

CEVAP
Kesinlikle yanlýþtýr. Ýslâmi ilimler, (Akli ilimler) ve (Nakli ilimler) olmak üzere ikiye ayrýlýr: Nakli ilimler, aklýn ve dimað gücünün dýþýnda ve üstündedir. Bunlar, (edile-i þerýyye) denilen dört kaynaktan meydana çýkmýþtýr. Bunlara (Din bilgileri) denir.

Akli ilimleri, his organlarý ile duyularak, akýl ile incelenerek, tecrübe edilerek ve hesaplanarak elde edilir. Bu ilimler, nakli ilimlerin anlaþýlmasýna ve tatbik edilmesine yardýmcýdýr. Öðrenilmeleri farz-ý kifayedir. Bu ilimler, matematik, mantýk ve bütün tecrübi ilimlerdir. Bunlara (Fen bilgileri) de denir. Demek ki (fen bilgileri) islâmi ilimlerin bir koludur. Hadis-i þerifte buyuruldu ki: (Hikmet, yani fen ve sanat müminin kaybettiði malýdýr. Nerede bulursa almasý gerekir.) [Ýbni Asakir]

Bir islâm þehrinde, fennin yeni bulduðu bir alet, bir vasýta yapýlmayýp, bu yüzden bir müslüman zarar görürse, o þehrin idarecileri mesul olur. Fennin ilerlemesi, her yeni buluþ, Allahü teâlânýn varlýðýný, bir olduðunu, kudretini ve ilmini daha fazla meydana çýkarmakta, Ýslâmiyeti desteklemektedir. Büyük Ýslâm âlimi Seyyid Þerif Cürcani hazretleri buyuruyor ki: (Aklý olan, iyi düþünen bir kimse için, astronomi ilmi, Allahü teâlânýn varlýðýný anlamaya çok yardým eder.)

Astronomi ve Anatomi
Ýmam-ý Gazalî hazretleri de buyuruyor ki: (Astronomi ve anatomi bilmiyen, Allahü teâlânýn varlýðýný ve kudretini iyi anlýyamaz.)

Kadi Beydavi hazretleri, Neml suresindeki (Daðlarý, yerinde duruyor görüyorsun, Hâlbuki bunlar bulut gibi hareket etmektedir.) ayet-i kerimesini açýklarken dünyanýn nasýl döndüðünü açýklamaktadýr. Ýmam-ý Razi hazretleri de, Enbiya suresinin 33. ayet-i kerimesinin tefsirinde; ayýn, güneþin, yýldýzlarýn mihverleri ve yörüngeleri etrafýnda döndüklerini daha önceki âlimlerden alarak bildirmektedir. Fen adamlarý, islâm kitaplarýný okuyunca Kur'an-ý kerimin her tecrübeyi, her buluþu, daha önceden aynen haber vermiþ olduðunu görerek hayran kalmaktadýr.

Fen bilgilerini iyice tedkik eden bir fen adamýnýn Allahü teâlânýn varlýðýný inkar etmesi mümkün deðildir. Bazý fen adamlarýnýn dinsiz olmalarýna ise, papazlarýn ve cahil halkýn bâtýl inanýþlarý ve yanlýþ anlayýþlarý sebep olmuþtur.

Ýnsaflý fen adamlarý, eðer, Kur'an-ý kerimden çýkarýlan, fenne baðlý bilgileri, bunlarýn inceliðini, doðruluðunu, okuyup anlasalar, hepsi de hakikati görüp seve seve müslüman olur. Hýristiyanlýðýn akla ve ilme aykýrý hükümlerini okuyan bazý ilim adamlarý þüpheye düþmekte veya inkarcý olmaktadýr.

Akýllý kimse, gökteki aya, güneþe, yýldýzlara, yeryüzündeki bitki, hayvan ve acaip deðiþmelere baksa, Allahü teâlânýn varlýðýna, birliðine ilim ve iradesinin kemaline, akýllarý durduran hikmetinin sonsuzluðuna, kudretini büyüklüðüne ve nihayetsizliðine iman eder, nimetlerine þükreder.

Fen bilgileri, doðru iman sahiblerinin imanýný kuvvetlendirir. Ýmaný bozuk olanlara faydasý olmaz. O hâlde önce doðru imanýn ne olduðunu öðrenmek gerekir
Gönderen: 17.02.2004 - 17:14
Bu Mesaji Bildir   Yukari
Gast eseriz  
Konu icon    devam Alinti ile cevapla
Misafir
Dinimizde alimin ve ilmin önemi

Sual: Ýlmin ve âlimin dinimizdeki yeri nedir?

CEVAP
Ýlmin önemi çok büyüktür. Yaratýlýþ gayesine uygun yaþamak, dinimizin emrettiði faydalý iþleri yapmak, zararlý þeylerden kaçmak için ilim sahibi olmak gerekir. Kur'an-ý kerimde buyuruldu ki:

(Allah iman edenleri yüceltir; bunlardan kendilerine ilim verilmiþ olanlarý ise, kat kat derecelerle yükseltir.) [Mücadele 11]

(De ki, hiç bilenlerle bilmiyenler bir olur mu? Bilen elbette kýymetlidir.) [Zümer 93]

(Kullarý arasýnda Allahü teâlâdan en çok korkan âlimlerdir.) [Fatýr 28]

(Bilmiyorsanýz, bilenlere sorun!) [Nahl 43]

Hadis-i þeriflerde de buyuruldu ki:

(Allahü teâlâ, Ýbrahim aleyhisselama "Ben ilim sahibiyim, ilim sahiplerini severim." buyurdu.) [Ýbni Abdilber]

(Ýlim, Ýslâmýn hayatý, imanýn direðidir.) [Ebuþþeyh]

(Hiç kimse, cehaletle aziz, ilim ile de zelil olmaz.) [Askeri]

(Fýkýh öðrenmek her müslümana farzdýr. Fýkhý öðrenin ve öðretin, cahil olarak ölmeyin!) [Ý. Maverdi]

(Boþ vaktini ilme harcýyan kurtulur.) [Ý. Maverdi]

(Salih âlimlerden olun, eðer salih âlimlerden olamazsanýz, böyle âlimlerin sohbetinde bulunun, sizi hidayete kavuþturacak, dalaletten uzaklaþtýracak ilmi dinleyin!) [Ý. Maverdi]

(Ya âlim, ya talebe ol, ya dinleyici veya ilmi seven ol! Beþincisi olma helak olursun!) [Beyhekî]

(Hikmet, [fen ve sanat] müminin kaybettiði malýdýr. Nerede bulursa alsýn! [Ýbni Asakir]

(Ýlim Çinde de olsa alýn.) [Beyhekî]

(Ýlim öðrenmek, kadýn-erkek her müslümana farzdýr.) [Beyhekî]

(Ýlim öðrenmek, namaz, oruç, hac ve cihaddan da efdaldir.) [Deylemî]

(Yarýn ölecek gibi ahýrete, hiç ölmiyecek gibi dünyaya çalýþýn!) [Ýbni Asakir]

(Nerede ilim varsa, orada müslümanlýk vardýr.) [S.Ebediyye]

(Beþikten mezara kadar ilim öðrenmeye çalýþýnýz!) [S.Ebediyye]

(Bilerek yapýlan az bir ibâdet, bilmiyerek yapýlan çok ibâdetten daha iyidir.) [Þira]

(Âlimler Peygamberlerin varisleridir.) [Ý.Neccar]

(Âlimin, abide üstünlüðü, 14. gecede, ayýn diðer yýldýzlara üstünlüðü gibidir.) [Ebu Nuaym]

(Bir âlim, bir þehirden gelip geçse, onun ayak basmasýnýn hürmetine, oradaki kabristandan kýrk gün azab kaldýrýlýr.) [R.Nasýhin]

Hz. Lokman, oðluna buyurdu ki:

(Âlimlerle otur, hikmet sahiplerinin sözlerini dinle! Allahü teâlâ, bahar yaðmuru ile topraða hayat verdiði gibi, ölü kalbleri hikmet nurlarý ile diriltir.)

Ýlim, Cennete giden bir yol, gurbette arkadaþ, yalnýzlýkda sýrdaþtýr. Ýlim, iki cihanda kurtuluþ, düþmana karþý siperdir. Ýnsan için hayâ, gözler için ziyadýr.

Ýlim öðrenmek ve öðretmek çok mühimdir. Hadis-i þeriflerde de buyuruldu ki:

(Allahü teâlâ ilim verdiði âlimlerden de Peygamberlerden aldýðý misak gibi, ilimlerini saklamayýp insanlara açýklamalarý için, söz almýþ ve "Rabbinin yoluna hikmetle, güzel öðütle davet et!" buyurmuþtur.) [Ebu Nuaym]

(En güzel hediye, hikmetli bir sözü iyice anlayýp, din kardeþine anlatmaktýr.) [Taberânî]

(Heves edilecek iki kimse vardýr: Biri, Allahü teâlânýn verdiði ilimle amel edip baþkasýna da öðreten, ikincisi de, Allahýn verdiði serveti hayra sarfedendir.) [Buharî]

(Bir saat ilim öðrenmek veya öðretmek, sabaha kadar ibâdetten daha sevabdýr.) [Deylemî]

(Ýlim yolunu tutana, Allah Cennet yolunu açar.) [Tirmizî]

(Melekler, ilim talebesinden mennun olduklarý için kanatlarýný onlarýn üzerine gererler.) [Ý. Abdilber])

(Ýlimden bir mesele öðrenmek, dünyadaki her þeyden kýymetlidir.) [Taberânî]
Gönderen: 17.02.2004 - 17:15
Bu Mesaji Bildir   Yukari
Gast eseriz  
Konu icon    devam Alinti ile cevapla
Misafir
Din ve Ýlim

Sual: "Dini, ilmi, edebi ve ahlâki yayýn" gibi tabirler kullanýlýyor. Din ile ilim ayrý mýdýr?

CEVAP
Böyle konuþup yazanlar, ya dinimizi iyi bilmiyorlar veya mezhebi kabul etmiyorlar. Ýslâmi ilimler ikiye ayrýlýr:

1- Nakli ilimler. (Tefsir, kelam, hadis, fýkh ilmi gibi.)

2- Akli ilimler. (Matematik, edebiyat ve mantýk ilmi gibi.)

Görüldüðü gibi, bütün ilimler, Ýslâm bilgileri içinde incelenir. Dini, ilimden ayýranlar, Batýlý yazarlarýn tesiri altýnda kalan kimselerdir. Bildirdiðiniz gibi dinimizde ahlâk da var, edeb de var, edebiyat da... Bu bakýmdan "Dini, ilmi, edebi, ahlâki yayýn" tabiri doðru deðildir. Dini denilince, diðerleri kullanýlmaz. Dini kelimesi kullanýlmadan diðerlerinin hepsini kullanmakta mahzur yoktur.

:D :D
Gönderen: 17.02.2004 - 17:16
Bu Mesaji Bildir   Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

  Cevap Ekle Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1328 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
6607 üye ile 12.06.2024 - 22:37 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
bulmaca (44), *sare (44), SAFFET GÜVEN (58), swat29 (46), banucicek92 (32), turgayino (41), Enes Bil (32), mehmetxy05 (49), nikfer (39), suragül (45), muhsinipek (50), ahiret yolcusu (42), ankarali 06 (55), murat19 (39), emrdogan (48), Ahmet CILGIN (39), hyarar (75), ebuhafsa (52), zeinab (39), celikkurt (39), Sofi_fr (39), abdullah27 (39), yildiz23 (44), Tekgül (36), TehLiQe (35), zeynepcoskun (42), serdar430 (45), neyzen50 (47), zara (43), siddartha (48), zulalime (43), ayetullah19 (50), yasmina (36), halileren80 (44), zafer acar (52), elessar (42), Ghezal (40), nur_i_ayn (40), ohesa (45), sinancan22 (48)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 1.50643 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.