ivermektin fluvoxamine ivermektin hydroxychloroquine generique plaquenil seretide inhaler seretide rotacaps seretide serevent serocryptin seromycin serophene seropram seroquel servambutol servanolol servicillin serviclofen servispor servitet silagra sildalis sildenafil silvitra simcora simvasine simvast sinemet cr sinemet sinequan singulair sirdalud skinoren smap sortis spersanicol spiroctan sporanox starlix stocrin strattera stromectol suhagra force suhagra sumycin super avana
     
     

0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » A I L E / E Ğ İ T İ M / S A Ğ L I K » SAĞLIK & SPOR » SIGARA UZERINE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

önceki konu   diğer konu
19 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Gönderen
Mesaj
cengiz. su an offline cengiz.  
SIGARA UZERINE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
126 Mesaj -
SÝGARA ÜZERÝNE

Allahu Teâlâ Kur'an-ý Kerim'de Tin suresinde "Biz insaný en güzel bir þekilde yarattýk" buyuruyor. insan kendisini incelediði zaman bu hakikati görecektir. Rabbine þükredip bu yaratýlýþ þeklini bozmamaya gayret edecektir. Peygamber efendimiz (s.a.v.) bir hadisi þeriflerinde: "Ýnsanlarýn kaybettiði iki þey vardýr. Birisi sýhhat, diðeri ise boþ vakittir." buyurdu. Bu hadisi þerifin iþaret ettiði sýhhatin kaybedilmesi hususu bizleri çok düþündürmektedir. Bazen insan kendi eli ile kendi sýhhatini bozar ve ölümünü hazýrlar. Ýþte bizde asrýmýzýn en yaygýn hastalýklarýndan biri olan sigaraya müptela oluþ üzerinde çok düþündük. Buradan hareketle asrýmý-zýn en yaygýn ve tehlikeli bir hastalýðý olan sigara üzerinde geniþ çaplý araþtýr-malar yaptýk. Sigaranýn zararlarýný bütün yönleri ile ele aldýk.

TIBBI AÇIDAN SÝGARANIN ZARARLARI

Týbbi araþtýrmalar neticesinde sigarada 30 bin zehirli madde bulunduðu bunlardan 2 bin'inin kanser yapýcý maddeler olduðu tespit edilmiþtir.

Yine bu araþtýrmalar sonucunda, sigara içenlerin kansere yakalanma risklerinin 10-15 kat, kalp hastalýklarýna yakalanma riskinin ise 10 kat daha fazla olduðu tespit edilmiþtir.

Günde 9 adet sigara içenlerin akciðer kanserine yakalanma riskleri % 6 iken günde 41 sigaradan fazla içenlerin akciðer kanserine yakalanma riskinin % 100 olduðu araþtýrmalar neticesinde ortaya çýkmýþtýr.

Akciðer kanseri vakalarýnýn % 90'ýnýn, gýrtlak kanseri vakalarýnýn % 99 unun sigaranýn sebep olduðu bu araþtýrmalar sonucunda tespit edilmiþtir.

Sigarada bol miktarda bulunan çok zehirli bir madde olan nikotin beyin hücrelerini etkileyerek uyuþturmakta ve zamanla hafýza kayýplarýna ve damar týkanýklýðýna sebep olmaktadýr.

Sigaranýn ana maddesi olan tütün o kadar zehirlidir ki, bir paket sigarada bulunan tütünün içindeki nikotin ve diðer zehirli maddeler bir laboratuarda damýtýlarak bir insana içirilirse veya þýrýnga edilse birkaç dakika gibi kýsa bir zamanda o insaný öldürebilecek güçtedir.

Sigarada 3 bin 885 toksit madde tespit edilmiþtir.

Sigarada öldürücü þu zehirler vardý:

* Toluen (Tiner)

* Kadmiyum (Akü metali)

* Metanol (Füze yakýtýgöz kırpma

* Bütan (Tüp gazýgöz kırpma

* DDT (Böcek ilacýgöz kırpma

* Naftalin (Güve ilacýgöz kırpma

* Arsenik (Fare zehiri)

* Amonyak (Tuvalet temizleyicisi)

* Siyanür (Gaz odalarý zehiri)

* Radon (Radyasyon)

* Polonyum (Kanserojen)

* Karbon (Araba eksoz gazýgöz kırpma

* Katran (Asfalt maddesi)

* Aseton (Oje sökücügöz kırpma

SÝGARANIN ÝNSAN SAÐLIÐINA VERDÝÐÝ ZARARLAR:

Sigara sindirim sistemini tahrip eder, buna baðlý olarak sindirim güçlüðü, bozukluklarý, mide hastalýklarý, ülser, baðýrsak hastalýklarý, böbrek rahatsýzlýðý, iþtahsýzlýk, halsizlik, kansýz-lýk, üst solunum yollarýnda tahribat, öksürük, balgam, bronþit, astým, amfizem, gýrtlak ve akciðer kanseri, dudak, dil ve yemek borusu kanseri, dolaþým sisteminde tahribat, damar sertliði, damar týkanýklýðý, þeker hasta-lýðý, kalp hastalýklarý, kangren, beyin felci gibi son derece tehlikeli hastalýk-lara sebep olduðu Týbbi araþtýrmalar neticesinde ortaya çýkmýþtýr.

Saðlýk otoriteleri amfizem (Akciðerin görevini yitirmesi)'nin nedeninin %90 oranýnda sigaradan dolayý olduðunu söylemektedirler. Amfizemin ilk belirtisi nefes darlýðý þeklindedir. Sigara içenlerde nefes darlýðý daha çok görülmektedir.

Alman kanser araþtýrma merkezin-den Prof. Dr. Haraldzur Hausen sigaranýn çevre ve insan saðlýðýný tehdit eden araba ve sanayi gazlarý gibi zehirli maddelerle ayný nispette risk faktörü olduðunu ve içindeki radyoaktif kurþun ve polonium maddesinin hücreleri tahrip ettiðini bildirmiþtir.

Medical tribüne adlý týp dergisinin Oxford Üniversitesinden epidemiyolog (salgýn hastalýklar) uzmaný Richard Peto þu tespiti yapmýþtýr. "1993 de Avrupa topluluðu sýnýrlarý dahilindeki ülkelerde yaþayan toplam 6 milyon insaný sigaranýn sebep olduðu hastalýklar yüzünden kaybettik."

1998 yýlýnda yapýlan bir araþtýr-mada sigaranýn erkeklerde iktidarsýzlýða sebep olduðu ve bunun sonucunda psikolojik rahatsýzlýklarýn ve boþanma olaylarýnýn artýðý tespit edilmiþtir.

Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Prof. Dr. Þevket Ruacan, kanser hastalýðýnýn % 30 unun sigaradan kaynaklandýðýný bildirmiþtir.

Tütünün ortalama üçte birini nikotin oluþturmakta ve her sigara ile insan vücuduna 1 ile 2,5 miligram nikotin girmektedir. Nikotin insanda baðýmlýlýk yapmaktadýr. Sinir sistemini ve sindirim sistemini etkilemekte, kalp atým hacmini, kan basýncýný ve oksijen tüketimini artýrmaktadýr.

Akciðer kanserinde % 90 sigara-nýn etkisi vardýr. Akciðer kanserinin yaný sýra mesane ve pankreas kanser-lerine de yol açmaktadýr.

Sigara içen kadýnlarda düþüklere, ölü bebek doðumlarýna, çocuklarýn sakat doðmasýna, üreme hücrelerinde bozuk-luklara, þekil bozukluklarýna ve rahim kanserine sebep olmaktadýr. Sigara içen kadýnlar içmeyen kiþilerden 10 yaþ fazla ihtiyarlamakta ve þekilleri bozulmaktadýr. Sigara içen annelerin çocuklarý oksijen azlýðý nedeniyle geri zekalý olma riski daha fazladýr. Günde bir paket sigara içilen evde yaþayan bir çocuk beþ tanesini içmiþ gibi zehir almaktadýr. Özellikle çocuklar sigaradan çok etkilenmektedir.

SÝGARANIN SEBEP OLDUÐU ÖLÜMLER

Günlük bir paket sigara içen kimse ölümünü kendi eliyle hýzlandýr-maktadýr. Her gün bir paket sigara tüketen bir kimsenin vücudunda 20 yýl sonra 7 kg is ve katran birikmektedir. Sigara farkýnda olmadan insaný yavaþ yavaþ öldürmektedir.

Dünyada her yýl 2,5 milyon, her gün 7 bin, her saat 300 ve her dakika 5 kiþi sigaranýn sebep olduðu hastalýklar yüzünden ölmektedir.

Türkiye de sigaranýn sebep olduðu hastalýklar yüzünden yýlda 160 bin kiþi hayatýný kaybetmektedir. Bu rakam maalesef korkunç rakamdýr. Çanakkale savaþýnda biz yaklaþýk 250 bin þehit verdik. Nerdeyse Çanakkale'de verdiðimiz þehit sayýsýna yakýn bir oranda her yýl insanlarýmýzý kaybedi-yoruz. Bu acý bir gerçektir.

A.B.D de yýlda 350 bin kiþi sigaranýn sebep olduðu hastalýklar yüzünden hayatýný kaybediyor. 1985 de A.B.D de yapýlan bir araþtýrmada karaciðer kanserinden ölen hastalarýn % 15'inin sigara içenler olduðu tespit edilmiþtir.

Sigara içenlerde erken ölüm oraný içmeyenlere göre 20 kat daha fazladýr. 2020 yýlýnda geliþmiþ ülkelerde sigara-nýn sebep olduðu hastalýklar yüzünden 2 milyon insanýn öleceði tahmin edilirken geliþmekte olan Türkiye de bu oranýn 10 milyon civarýnda olacaðý tahmin edil-mektedir. Bu araþtýrma gösteriyor ki Türkiye insaný sigaraya daha çok müpteladýr. Yetkililer bu tehlikeye karþý gerekli tedbirleri almasý gerekir.

SÝGARANIN EKONOMÝK ZARARLARI

Dünyada kiþi baþýna yýllýk sigara tüketimi 2500 iken Türkiye de ise bu oranýn 1430 adet olduðu tespit edilmiþtir.

Türkiye de yýlda 76 milyar 500 milyon adet sigara tüketilmektedir. Sigara tüketiminde Türkiye Dünyada 4. sýrada gelmektedir. Türkiye de sigara tiryakilerinin sayýsý 20 milyon, her üç kiþiden biri sigara tiryakisidir. Tiryaki olmayýp da sigara içenleri bu rakama ilave etsek karþýmýza korkunç bir rakam çýkar. Bunun üzerinde durup düþünül-mesi gerekir.

Türkiye'nin bir yýllýk sigara tüketimi 5,5 trilyon liradýr. Dünyada kiþi baþýna 1 kg sigara tüketilirken Türkiye de kiþi baþýna 1,5 kg sigara tüketil-mektedir. Bu araþtýrmalar gösteriyor ki ülke ekonomisi açýsýndan 5,5 trilyon lira milli gelir adeta duman olup havayý uçup gitmektedir. Ülke ekonomisi zarar gördüðü gibi aile ekonomisi de ciddi oranda etkilenmektedir. Ayrýca yýlda 160 bin insanýmýzýn kaybedilmesi, ülke ekonomisinde büyük bir iþ kaybýdýr. Yetkililerin bu konuya da dikkatlerini çekiyoruz.

WHO (Dünya saðlýk teþkilatýgöz kırpma hesaplarýna göre Dünya üzerinde 1 milyar 370 milyon insanýn sigara tiryakisi olduðu bildirilmiþtir. Ýnsanlýk alemi açýsýndan da korkunç bir rakamdýr. Özellikle geri kalmýþ ve geliþmekte olan ülke ekonomileri sigara tüketiminden büyük oranda zarar görmektedir.



SÝGARANIN ÇEVREYE ZARARLARI:

Sigaranýn çevreye de büyük oranda zararý vardýr. Dünyadaki yangýnlarýn % 70 inin sigara sebebiyle çýktýðý ve binlerce hektar ormanýn yok olmasýna neden olduðu araþtýrmalar neticesinde tespit edilmiþtir.

Suçlularýn % 95'inin sigara tiryakileri olduðu istatistiklerle ortaya çýkmýþtýr.

Sigaranýn insanýn kendisine zararý olduðu gibi baþkalarýna da zararý vardýr. sigara içen kimseler çeþitli hastalýklara yakalanmakta bu hastalýklar o kiþinin çocuklarýna da kalýtsal bir hastalýk olarak geçmektedir. Gelecek nesillerde tehlike içindedir. Nesillerimiz sigara sebebiyle saðlýksýz bir toplum o ülke için büyük bir problemdir.

Sigara içen kimseler aile efradýna ve çevresine de zarar vermektedir. Sigara içmeyenlerde sigara dumaný sebebiyle büyük oranda etkilenmektedir. Özellikle kapalý bir odada içilen sigara doðrudan herkesi etkilemektedir. Kapalý salonlar, toplu taþýma araçlarý sigaranýn en çok zararlý olduðu mekanlardýr. Bu mekanlarda azda olsa içilen sigaralar içmeyenlere de zarar vermektedir.

Araba egzoslarýndan çýkan zehirli maddelere eþ deðer sigarada zehirli maddeler vardýr. Atmosfere de bu zehirli maddelerin karýþmasý neticesinde oksijeni azaltmakta böylece tüm canlýlara zararý dokunmaktadýr.

Bir tane sigaradan ne olacak diye düþünmek çok yanlýþtýr. Herkes böyle düþünürse milyonlarca sigara içilmiþ olur. Her birinin dumaný hesap edilse havayý nasýl etkilediði ortaya çýkar.

Sigara dumanýnýn havaya yaydýðý zehir korkunç boyutlardadýr. Her yýl havaya sigara dumanýnda bulunan 5555 ton hidrokarbür karýþmaktadýr. Dünya-mýzýn da bir sýnýrý bir ölçüsü vardýr. atmosferimizde ozon tabakasý bilinçsiz tüketilen kimyasal maddeler sebebiyle delinmiþtir. Bunun sebeplerinden birisinin de parfüm olarak kullanýlan spreyler olduðu tespit edilmiþtir. Bir spreyden ne olacak diye düþünmek ne kadar yanlýþsa bir sigaradan ne olacak diye düþünmekte o derece yanlýþtýr. Ýnsanoðlu kendi eliyle hem kendisine hem de tüm canlýlara zarar vermektedir.

Ýnsanlar piknik yaptýklarý orman-lýk alanlarda, içtikleri sigaranýn izmari-tini söndürmeden geliþi güzel saða sola atmakta, bunun sonucunda orman yangýnlarý çýkmaktadýr. Binlerce hektar-lýk milli servetimiz olan ormanlarýmýz sigara yüzünden, bir ihmalin sonucu olarak yok olup gitmektedir. Ülke ekonomisi büyük ölçüde zarar gördüðü gibi, Türkiye insaný oksijen kaynaklarýný ve tabii güzelliklerini kaybetmektedir. Ýnsanýmýz için bu büyük bir kayýptýr. Ayrýca bu orman yangýnlarýndan ormandaki güzelim hayvanlar da etkilenmekte ve bir çoðu bu yangýnlarda ölmektedir. Ýþte sigaranýn ne büyük ölçüde çevreye zarar verdiðini görelim ve tedbir alalým. Ýnsanýmýzý eðitelim bu konuda bilinçlendirelim.

SÝGARA BÝR SÖMÜRÜ ARACIDIR

Emperyalist ülkeler tarafýndan sigara bir sömürü aracý olarak kullanýl-maktadýr. Özellikle geri kalmýþ 3. Dünya ülkeleri bu yolla sömürülmektedir. Amerikanýn ürettiði Marlboro sanayileþ-memiþ ülkelerin en çok tükettiði bir tüketim maddesidir. Ýnsan haklarýndan bahseden emperyalist ülkeler para için fakir ülke insanlarýný sigara yoluyla sömürmekte ve zehirlemekte, binlerce insanýn ölümüne neden olmaktadýr. Yaptýklarý filmlerde adeta sigara reklamý yapýlmaktadýr.

"Marlboro Kovboy" reklamlarýnda elinde sigarayla keyifli pozlarýyla tanýnan, Wayne Mc Laren bu görüntüsüyle gençleri tesir altýna almýþtýr. Bir çok genç ona özenerek sigaraya baþlamýþtýr.

1990 yazýnda 51 yaþýnda meþhur film artisti Mc Laren akciðer kanserinden ölmüþtür. Ölmeden önce þunlarý söylemiþtir: "Sigara, öldürücü bir illettir. Ben bunun canlý bir ispatýyým. Hayatýmý iþte bu oksijen çadýrýnda noktalýyorum. Size sesleniyorum sigara katiyen bir deðer kazanmýyor, kaybet-tiriyor."

David Goertliz'de Camel ve Winston sigara firmalarýnýn reklam artisti idi. Kendiside sigara tiryakisiydi, pek çok defa mide ve ciðerlerindeki rahatsýzlýk sebebiyle tedavi gördü. Yýllar sonra dikkatini bir þey çekti. David'in çalýþtýðý sigara firmasýnýn idari kadrosunun tamamý kesinlikle sigara içmiyordu. Merakla sordu ve çok ilginç bir cevap aldý: "Biz bu zehirli mereti içmeyiz, sadece tatlý parasý için satarýz." Bu söz David'i çok etkilemiþtir. Sigara içen kimselerde çok iyi düþünmeliler. Sigara içmek suretiyle kime para kazandýr-dýðýný, nasýl sömürüldüðünü düþünen bir insan iradesine sahip olur ve sigarayý býrakýr. Alýþmýþým býrakamýyorum sözü çok yanlýþ bir düþüncedir. Ýradesine sahip olan bir insan bu sözü söylemez ve derhal sigarayý býrakýr. "Sigara firmalarý sigaranýn üzerine saðlýða zararlýdýr diye yazmaktadýrlar. Onlar da sigaranýn saðlýða zararlý olduðunu bildikleri halde üretiyorlar. Para kazanmak uðruna insanlarýn saðlýðýný tehlikeye atýyorlar."

Ülkemizde sigara alýþkanlýðý ortaokul çaðlarýnda bir özenti ve hevesle baþlamaktadýr. Ortaokul öðrencilerinin % 37'sinin üniversite öðrencilerinin % 50'sinin sigara içtiði, ayrýca iþçilerin % 70'i kadýn memurlarýn % 49'unun sigara tiryakisi olduðu, Türkiye'de erkeklerin % 63'ünün sigara içtiði araþtýrmalar neticesinde ortaya çýkmýþtýr.


alintidir http://www.ilimbahcesi.sitemynet.com dan
düsün düsün düsün


Mesaj 1 kez düzenlendi. En son cengiz. tarafından, 03.07.2005 - 17:35 tarihinde.
Gönderen: 03.07.2005 - 17:31
Bu Mesaji Bildir   cengiz. üyenin diger mesajlarini ara cengiz. üyenin Profiline bak cengiz. üyeye özel mesaj gönder cengiz. üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
önceki konu   diğer konu

Mesajlar Gönderen Tarih
 SIGARA UZERINE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
cengiz. 03.07.2005 - 17:31
Konu icon  yüregine saglık
bihaber 01.09.2005 - 20:42
 SIGARA UZERINE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
fosaloglu 01.09.2005 - 20:55
Konu icon  fasaloglu derler benim namıma
bihaber 01.09.2005 - 21:15
 SIGARA UZERINE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
fosaloglu 01.09.2005 - 21:23
Konu icon  allah allah
^^DAYI^^ 01.09.2005 - 23:02
 SIGARA UZERINE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Teyakkuz 02.09.2005 - 11:27
 SIGARA UZERINE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Karahilal 02.09.2005 - 18:39
 SIGARA UZERINE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
SaHRa 03.09.2005 - 14:24
 RE:
amine1 03.09.2005 - 14:38
 SIGARA UZERINE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
_Resul_ 03.09.2005 - 15:15
 SIGARA UZERINE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
_Resul_ 03.09.2005 - 15:23
 SIGARA UZERINE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
SaHRa 03.09.2005 - 16:19
 Bu gün gelin kendinize bir iyilik yapın
cengiz. 01.10.2005 - 22:42
 RE:
cengiz. 01.10.2005 - 23:41
 SIGARA UZERINE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
_Resul_ 02.10.2005 - 19:05
 SİGARA_İÇEN_BİRİNİ_ÖPMEK_KÜL_TABLASINI_YALAMAYA_BENZER
k_ali_te 22.05.2006 - 19:07
 RE: Bu gün gelin kendinize bir iyilik yapın
NurBahcesi 22.05.2006 - 19:10
 RE:
NurBahcesi 22.05.2006 - 19:15

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 749 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
2243 üye ile 29.03.2024 - 11:40 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
serhat34 (55), ERKAN1 (36), asalbike (38), yunusemrevulkan (44), dilara-87 (37), mustafa güler (67), nesee (42), yasar karatay (52), Sebiha (48), ismaildemir (58), rizacetinkaya (37), Cankiz04NL (38), hulyaozdal (46), atillabaran (51), Sevket14 (35), salihumut (56), yigidimm (53), qwert2626 (52), guzelsoz (47), mehmelen (41), *Buket* (34), ferhatbnc (45), cCcTAHIRcCc (41), LEVENTDURMAZZ (43), Kerbelaa (33), Anteplisofi (44), haram (43), ngulacar (45), TARIK-ist (54), simsekkk (35), mevanur (40), aybeks (43), kasimbey (44), sengroup (19), selcuklu (49), ayla_cakir (43), akcaabatli (62), hakir (39), vuslat789 (42), djamsterdam (44), furkansoner (43), mustafa.sahin (47), halidbin (53), eliz (45)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.59894 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.