0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » A I L E / E Ğ İ T İ M / S A Ğ L I K » ÇOCUK EĞİTİMİ » Çocuğun Geç Konuşması

önceki konu   diğer konu
8 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Gönderen
Mesaj
hazanrengi su an offline hazanrengi  
Çocuğun Geç Konuşması
608 Mesaj -


Konuþma ve dil geliþimi iletiþim ve sosyal hayatýn en önemli öðesidir. Kiþi iletiþim araçlarý ile kendini ifade eder ve hayatýný devam ettirir.


Konuþma ve iletiþimin eksik kaldýðý bir hayatta bir çok sýkýntýnýn geliþmesi açýsýndan zemin hazýrlanmýþ olur. Çocuk ilk doðduðu günden beri sürekli olarak psikososyal ve psikomotor geliþim süreci içerisindedir. Dil geliþimi de belli ölçüde doðumdan itibaren geliþmeye baþlar. En ideal olaný çocuðun yaþýna uygun konuþma becerisine kavuþmasý ve bu yönde herhangi bir geliþimsel bir sýkýntý oluþmamasýdýr. Çocuðun zamanýnda konuþmasý, psikososyal geliþimin aþamalarýnýn düzenli olmasý , çocuðun sosyal iliþkilerinin ve geliþiminin normal olmasý , zeka ve öðrenme kapasitesinin normal seviyeye gelmesi , ulaþmasý gereken geliþimsel dönemlere varmasý için gereklidir. Konuþma bu kadar önemli olduðuna göre isterseniz konuþmanýn zamaný ve bunu pozitif ve negatif yönde etkileyen etkenleri gözden geçirelim.

Genelde bütün çocuklarýn konuþmasý ve dil geliþiminin olmasý için yapýsal olarak sinir sistemi , sinir sistemi ile dil kaslarý arasý yollar , aðýz -damak -dudak -diþ yapýsýnýn doðuþtan normal olmasý gerekmektedir. Bunlarda ki herhangi bir doðumsal sýkýntý ve eksiklik veya sonradan oluþabilecek bozukluk, çocuðun konuþmasýný negatif yönde etkileyecektir. Bu normal anatomik yapýyý kötü yönde etkileyebilecek bir çok hastalýk mevcuttur. Bu hastalýklarýn hamilelik döneminde annede ve çocukta geliþmesi veya doðum sonrasý çocukta geliþmesi ile bu normal anatomik yapý bozulabilecektir. Bu hastalýklarý tek tek saymak oldukça uzun ve geniþ kapsamlý olduðundan , þu anda fazla ayrýntýya girmeden temel konularý aktarmak istiyorum.

Çocuklarýn genelde ilk altý ayýnda yavaþ yavaþ heceler çýkmaya baþlar ( ma ma , ba ba , da da vb ) , 12 aydan itibaren kelimeler çýkmaya baþlar ( anne , baba, mama , dede vb ) , 18 aydan itibaren de cümle kurmaya baþlar (anne gel , baba ver vb ). Bu geliþim dönemlerinin çok gerisinde kalan çocuklarýn genel olarak konuþma yönünden incelenmesi gereklidir. Zira gözden kaçýrýlacak bir durum çocuðun iletiþim sorununa ikincil olarak , normal zeka geliþimini , sosyal geliþimini kötü yönde etkileyecektir. Bu arada bazý çocuklar hiçbir problemi ( anatomik ve psikiyatrik ) olmadýðý halde geç konuþmaya baþlamakta ve konuþma geç olmaktadýr. Ama anne babalara tavsiyemiz , belli bir dönem beklendikten sonra hala konuþmayan çocuklar için gerekli incelemeleri saðlamalarý uygun olur.

Konuþmaya negatif etki eden , yani geç konuþmaya neden olan yada istenen konuþma seviyesini engelleyen durumlarý belirtmek yerinde olur. Bunun en sýk karþýlaþýlan nedenleri arasýnda zeka sorunlarýný saymak yerinde olur , Zeka olarak yaþýtlarýna göre geri olan çocuklar , yaþýtlarýndan daha geç konuþmaya baþlayacaklardýr.

Ýþitme sorunu olan çocuklar dýþ dünyadan hiç bir ses iþitmedikleri ve uyaran almadýklarý için konuþma sorunu onlarda da yoðun bir þekilde olacaktýr. Çocuðun konuþma mekanizmasýnýn ve yeteneðinin geliþmesi için dýþ dünyadan ses olarak uyarý almasý , bunlarý algýlamasý , yorumlamasý , ayýrt etmesi ve bunun sonucunda ona benzer sesleri çýkartmasý süreci gereklidir. O nedenle konuþmayan çocuklarda iþitme yönünün incelenmesi uygun olur , özellikle sýk olarak otitis media ( orta kulak infeksiyonu ) geçiren çocuklar için bu konuda dikkatli olunmalýdýr.

Konuþma ya negatif etki edecek diðer bir durum ise çocuðun görme sorunu olmasýdýr . Bu durum iþitme sorunu kadar probleme yol açmasa da çocuðun etrafýnda olup biteneleri görmesi , nesneleri tanýmasý , isimlerini öðrenmesi , diðer çocuklara uyum saðlamasý açýsýndan , görme özürünün olmasý ,konuþma açýsýndan sorun olabilmektedir.

Bir baþka neden olarak sýk havale ve epilepsi geçiren çocuklarý örnek olark verebiliriz . Bazý çocuklar normal konuþmaya baþladýklarý halde , hatta bazý cümleler kurmalarýna karþýn geçirdikleri havaleler ve epileptik nöbetler çocuklarýn beynindeki iþitme merkezi veya ilgili bölümlerde zarara yol açarak , konuþma açýsýndan ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle anne babalarýn çocuklarýnýn havale geçirmesini engellemeleri önemlidir. Bu durumu olan çocuklarda EEG (elektroensefalografi) çekilerek kolaylýkla havale ye baðlý sorunlar tespit edilebilir.

Bir diðer neden olarak kendi halinde olan , çok fazla uyarý almayan çocuklarda , geç konuþma ve iletiþim sorunlarý olabilmektedir. Çocuðun doðduðu andan itibaren insanlar arasýnda olmasý , onunla konuþulmasý , sevilmesi , oyun oynanmasý onun gerekli çevresel uyarýlarý alarak konuþmasýný hýzlandýracaktýr. Diðer yandan etrafýnda fazla insan bulamayan , kendi halinde kalan çocuklarda bu geliþim geri olabilmektedir.

Yukarýda bahsedilen soruna paralel olarak özellikle 0-3 yaþta izlenen TV ye (saatlerce müzik , reklam izleme ) baðlý olarak çocuklarda dýþ dünyadan kopma , kendi halinde olma eðilimi , insanlardan ve insanlar arasý iliþkilerden uzaklaþma , nesneler ile daha fazla ilgilenme , duygusal alýþveriþten vazgeçme , konuþmama , yaþýtlarý ile ilgilenmeme , seslenince bakmama gibi bir durumun olduðu bir psikiyatrik tablo geliþebilir. Buna baðlý olarak çocuklarýn konuþmasý geliþmez veya geliþtikten sonra gerileyebilir. Bu durum geç farkedildiði zaman konuþma sorununun yanýsýra bir çok sorunun eþlik ettiði otistik özellikler geliþebilir . Anne babalarýn bu kritik yaþam evresinde ( 0-4 yaþ ) çok fazla TV izlettirmekten kaçýnmalarý yerinde olur.

Ayrýca düzenleme bozukluklarý , yaygýn geliþimsel gerilikler , kronik depresyon , çocukluk çaðý psikozlarý gibi bir çok hastalýkta ve çok merkezi sinir sistemini tutan hastalýklarda konuþma sorunlarý yaþanmaktadýr.

Çocuðun konuþma ve iletiþim yönünde geliþimini hýzlandýrmak için yapýlabilecekler.( yukarýda bahsedilen hastalýklar ve bedensel sorunlar dýþlandýktan sonra )

1- Çocuða sevgi ve huzur dolu bir aile ortamý hazýrlamak
2- Çocuk ile ilgilenmek ve sevildiðini hissettirmek
3- Çocuðun bedensel ihtiyaçlarýna ( yemek , uyku , koruma vb ) cevap vermek
4- Çocuk ile yaþý ne olursa olsun sýk sýk konuþmaya çalýþmak
5- Yaþýna uygun bir þekilde onun ile oyun oynamak
6- Çocuk ile birlikte vakit geçirmek
7- Onun dengeli ve çeþitli beslenmesini saðlamak
8- Onun kendi haline kalmasýna izin vermemek
9- Mümkün olduðunca yaþýtlarý ile birlikte oyun oynamasýný saðlamak
10- Ýnsanlar arasýnda sýk sýk bulundurmak
11- Ona hikaye masal anlatmak , ninni söylemek
12- Onun size gönderdiði konuþma ve ses mesajlarýna cevap vermek
13- Bir nesneyi eline aldýðýnda onun ile ilgili ona bir þeyler anlatmak ( çocuk 3- 4 aylýk bir bebek olsa bile )
14- TV karþýsýnda çok uzun süre kalmasýný engellemek (0-4 yaþ )
15- Onun ile konuþurken ses tonunu iyi ayarlamak
16- Onun iþaret ile gösterdiði istekleri onunla konuþarak yönlendirmek, anlatmasýný saðlamak (yaþýna uygun
olarak)
17- Onun fikirlerine deðer vermek onun ile sýk sýk dertleþmek ( yaþýna uygun olarak )
18- Onun kendine güvenini artýrmak (bakýnýz özgüveni artýrma yollarý )
19- Onun sýk sýk sosyal ortamlarda bulunmasýný saðlamak
20- Kalabalýk içinde onun konuþmasýný teþvik etmek
21- O konuþtuðunda onu cesaretlendirmek , teþvik etmek
22- Onun yaþýna uygun bir eðitim almasýný saðlamak
23- Günlük belli bir zaman ayýrarak onun ile resimler üzerinde bol bol konuþmak
24- Ondan yaþýna uygun olarak hikaye , masal anlatmasýný istemek
25- Konuþma zorluklarý gördüðünüzde onun dikkatini konuþma zorluklarý üzerine çekmemek



Gönderen: 09.03.2004 - 01:08
Bu Mesaji Bildir   hazanrengi üyenin diger mesajlarini ara hazanrengi üyenin Profiline bak hazanrengi üyeye özel mesaj gönder hazanrengi üyeyi arkadas listeme ekle hazanrengi üyeyi ICQ listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
önceki konu   diğer konu

Mesajlar Gönderen Tarih
 Çocuğun Geç Konuşması
hazanrengi 09.03.2004 - 01:08
 Çocuğun Geç Konuşması
Emirdag 09.03.2004 - 04:01
 RABBİM RAZI OLSUN KARDEŞ.
Suhedanur 09.03.2004 - 11:32
 selam ve dua ile...
hazanrengi 09.03.2004 - 23:51
 Çocuğun Geç Konuşması
sefaköylü 13.06.2004 - 13:40
 Çocuğun Geç Konuşması
DiLRuBa 15.06.2004 - 17:50
 Çocuğun Geç Konuşması
yaban el 15.06.2004 - 21:33
 RE:
sefaköylü 20.06.2004 - 23:17

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1162 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 11:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
leyla_ozcan89 (36), hnb sonnefes (31), Xmaill (47), RebeRenaS (44), paqpaq23 (43), nvbhr (41), sureyyahanim (57), kirmizi-gul (48), www.geceyolcusu.. (55), hasan bozdogan (53), Fatich (36), aFFeDiLMeYeN (49), metude (31), ardic (54), _mert_x44 (61), mkaltintas (60), Feyzanur S. (47), Ecem (39), karanlýk.. (42), rabia24 (44), aliya2003 (40), ALMANYALI_DADAS (53), Enderr (44), xsedanurx (41), seta (40), xAsudex (52)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.65600 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.