0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » D İ N / İ S L A M » M E A L » ALAK SURESİ MEALİ, ANLAMI, AÇILIMI, MESAJLARI

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
aldemira su an offline aldemira  
ALAK SURESİ MEALİ, ANLAMI, AÇILIMI, MESAJLARI
7 Mesaj
ASR SURESÝ


Asr’ý, sýkýp suyunu çýkarmayý, özüne ulaþmayý düþün. Kuraný asr yapmayý, okumayý, anlamayý, ilkelerini kavramayý aklet. Ýnsana verilen özellikleri, melekeleri, imkanlarý, zamaný, gelip geçiciliði düþün. Nerden gelip nereye gittiðini, ne için geldiðini anla.
Aksi halde insan hasar içerisindedir. Hüsrana uðramaktadýr. Ýnsanýn yaratýlýþýný, tüm melekelerin insana itaatini, ayartýcý melekenin yani Þeytanýn ayartýsýný ve insanýn geçici hayatýn süsleri karþýsýndaki zaafýný, çoðaltma tutkusunu, geçimlikleri amaç edinerek azmasýný düþün. Allahýn vaadi gereði insanlýða lütfettiði Kuranýn rehberliðine olan ihtiyacýný idrak et. Ancak, Kuraný asr edip, suyunu sýkanlar, özüne, manasýna, ilkelerine, amacýna ulaþanlar hüsrandan, hasardan kurtulabilir.
Kuran ve rehberliði doðrultusunda kendisinden baþlayarak, kurbiyet kurarak, iliþki, bað, tanýþýklýk, dostluk, sevgi, iletiþim köprüsü ve diyalog kanallarý oluþturarak tüm insanlýðý, güzellikle, en uygun zaman, yer, ortam, söz, tavýr ve yöntemle ýslah, deðiþtirme ve dönüþtürme çalýþmasýnda sürekli bulunmalýdýr. Hasenat olan, yani kendi dýþýndakilere yansýmayan, hasene olan iþleri çok yapmak, gece gündüz hatta devamlý, namaz, oruç vb iþleri çokca yapmak deðildir. Hasenat olarak anýlan bu ve benzeri, insaný kötülükten alýkoyan ve manevi yapýsýný güçlendiren güzel iþlerin yaný sýra, esas rolünün, kulluðun ve ibadetin, ameli salihatta bulunmak, yani tüm insanlýðý, düzenleri ve sistemleri deðiþtirmek, gerçek barýþa, kainattaki teslimiyete ulaþtýrmaktýr. Deðiþim, dönüþüm için Kuranla tanýþmaya, ikra yapmaya vesile olmaktýr. Kuran terbiyesine ulaþtýrmaktýr. Kuran halkalarý oluþturarak bu deðiþimi ve dönüþümü sürekli hale getirmektir. Gündemi Kuran yapmaktýr. Kuraný amaç yapýp, araçlarý, mal vb her þeyi bu yolda seferber etmektir.
Bu yolda, hep Haktan, gerçekten, adaletten, güzellikten, doðruluktan, Kitaptan yana olmalýdýr. Bunlarý savunmalýdýr. Bu deðerlerin yanýnda yer almalýdýr. Davasýnda, yönteminde, usulünde, aracýnda, bu deðerleri gözetmelidir. Hikmetli davranmalýdýr.
Bu davada, karþýlaþacaðý zorluklara, sýkýntýlara, engellere, dünyanýn cazibeliði geçimliklerine, çekiciliðine, ayartýsýna, tüm insanlýðý peþinden sürükleyip köleleþtirmesine, zorbalýklara, tehditlere, baský ve iþkencelere karþý sabýrlý olmalýdýr. Tahammül göstermeli, dayanmalý, göðüs germeli ve direnmelidir. Mücadelesine devam ederek tüm zorluklarý aþmaya ve amaçlarýna ulaþmaya çalýþmalýdýr.
Kuraný sýkýp suyunu çýkaran, özüne ulaþan, bunlara iman eden, bu ilkelere güvenen, bu uðurda tüm insanlýðý ýslah ve deðiþtirmeye çalýþan, ameli salihat için uðraþan, bunu yaparken haktan, doðruluktan, güzellikten ayrýlmayan ve tüm zorluklara tahammül ederek davasýna devam eden, direnen insanlar kurtuluþa, felaha ermektedir.
Ýnsanlýk tarihi, bu surede açýklanan Sünnetullaha uyan örneklerle doludur.
Bu tabloda yer almak isteyenler için buyurun asr’a ve Kuran sürelerine.
http://aaldemira.blogspot.com/


***


ASR SURESÝ ÇALIÞMA NOTLARI

وَالْعَصْرِ
103.1 - Vel asr.
SA - Asr'a andolsun ki,
Asara :Sýkmak, suyunu özünü çýkarmak, hapsetmek, menetmek, vergi vermek yaðmurun yaðmasý, usare, öz, asýr, yüzyýl, zaman, devir, kasýrga,
Bu kelimenin geçtiði 12/36, 12/49, 78/14 ayetlerde asr sýkmak, suyunu çýkarmak, yaðdýrmak anlamýnda yer almýþtýr.

اِنَّ الْاِنْسَانَ لَفٖى خُسْرٍ
103.2 - Ýnnel insâne lefî husr.
SA - Ýnsan ziyandadýr.
Hasera:Hasar, zarar, zayi etmek, eksilmek, helak olma

اِلَّا الَّذٖينَ اٰمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ
103.3 - Ýllellezîne âmenû ve amilus sâlihâti ve tevâsav bil haggý ve tevâsav bis sabr.
SA - Ancak inanýp iyi iþler yapanlar, birbirlerine hakký tavsiye edenler ve birbirlerine sabrý tavsiye edenler ziyânda deðillerdir.
Amene: Güvenmek, emin olma, korkmama, emanet, inanma, iman, inanç

Hakaka: Sabitleme, ispat, gerçekleþtirme, hak kazanma, layýk olma, uygun olma, denk olma, hak, gerçek, adalet, doðruluk, þeriat, tam, mükemmel, caiz, hikmetli, aþikar, diriliþ, hakkýyla, gerçek ilimle, kitap, Allah, hukuk, hýrslý, düþkün,
Saleha: Doðru, salih, sulh, barýþ, anlaþma, ýslah etme, düzeltme,
SÂLÝHÂTI ÝÞLEMEK: “عملواالصّلحات - amilu’s-sâlihâtý” Sâlihâtý iþleyenler” olarak çevirdiðimiz ifade kalýbý Kur’ân’da toplam 62 âyette yer almýþtýr. Bu kalýbýn pek çok meal ve tefsirde olduðu gibi “amel-i salih iþleyenler” þeklinde çevrilmesi yanlýþtýr. “اصلاح - Islâh” sözcüðünden türemiþ olan “sâlihât” düzeltmek demektir. “Sâlihâtý iþlemek” ise bozuk olan þeyi düzeltmek, düzelticilik yapmak, düzeltmeye yönelik iþler yapmak anlamlarýna gelir. Diðer taraftan da Kur’ân, bu âyette geçen “hakký ve sabrý tavsiyeleþme”yi, Bakara Sûresinin 277. âyetinde geçen “namaz kýlma ve zekât verme”yi, Hud Sûresinin 23. âyetinde geçen “edep ve gönülden Allah’a boyun eðme”yi belirtilen âyetler içinde ayrý ayrý zikretmek sûretiyle “sâlihât”tan ayýrmýþtýr. Yani “hakký ve sabrý tavsiyeleþme”, “namaz kýlma ve zekât verme”, “edep ve gönülden Allah’a boyun eðme” gibi hasenat, Kur’ân’a göre “sâlihât”tan” sayýlmamaktadýr. Kur’ân’daki bu hususlar dikkate alýnarak “sâlihât” konusunda þunlarý söylemek mümkündür: Namaz kýlmak, oruç tutmak, zekât vermek sâlihâtý iþlemek deðildir. Ama öðüt verme yolu ile namaz kýlmayaný namaz kýlar hale getirmek, zekât vermeyeni zekât verir hale getirmek, oruç tutmayaný da oruç tutar hale getirmek, sâlihâtý iþlemektir. Bu kavramý toplumsal boyuta taþýdýðýmýzda, bulunduðumuz zaman ve zeminde adlî, idarî, siyasî, iktisadî ve benzeri alanlarda her türlü bozukluðun düzeltilmesi için gösterilecek çaba, yapýlacak uygulama, sâlihâtý iþlemektir. Bu konuda, “dýþa yansýmayan iþler” demek olan hasenat ile sâlihât arasýndaki fark iyi anlaþýlmalýdýr. Rabbimiz de bu iki konu arasýndaki farký, her bir haseneye on karþýlýk verirken (En’âm 160) sâlihât karþýlýðýnda cenneti vaat etmek sûretiyle çok açýk bir þekilde belirlemiþtir. (Bakara 25, 82; Nisa 57, 122, 124; Hud 23, Ýbrahîm 23, Kehf 107 ve daha birçok âyet)HY

Sabera: Sabýr, oruç, bekleme, cüret, beka, tahammül, kendini tutma.
SABRI TASVÝYELEÞMEK: “صبر - sabr” en geniþ anlamýyla aklýn ve dinin gösterdiði yolda azimle yapýlan mücadele demek olduðu, “katlanmak”, “ses çýkarmamak” gibi pasif eylemlerle herhangi bir ilgisinin olmadýðý unutulmamalýdýr. Bu konuda gözden kaçýrýlmamasý gereken en önemli nokta, sabrýn kesinlikle atalet deðil, bir hareketlilik içerdiðidir. Miskin ve uyuþuk bir halde eylemsiz kalarak payýna düþen rezillikleri “kader böyle imiþ, tahammül etmeli” mantýðýyla kabullenmek, M. Akif Ersoy’un da çok yerinde olarak saptadýðý gibi asla Kur’ân’da geçen “sabr” sözcüðü ile açýklanamaz: “Aman yarabbi! Kur’ân ne söylüyor, biz ne anlýyoruz! Sabýr ‘katlanmak’ deðil, ‘göðüs germek’ demektir. Neye göðüs germek? Evet, sonunda katlanýlamayacak acýlara katlanma ýstýrabýna mahkûm olmamak için, önceden her türlü þedaide [sertliklere, çetinliklere], her türlü mezalime [zulümlere] mertçesine, insancasýna göðüs germek… Fedakârlýklarýn semtine uðramayarak miskin miskin oturmak, sonra da hissesine düþecek rüsvalýðý [rezilliði, kepazeliði] ‘kader böyle imiþ, tahammül etmeli’ diye hazma [sindirmeye] çalýþmak, hiçbir zaman ’sabýr’ sözcüðü ile telif olunamaz [baðdaþtýrýlamaz].” (Doç. Dr. Abdülkerim Abdülkadiroðlu, Nuran Abdülkadiroðlu,Mehmet Akif’in Kur’ân-ý Kerim’i Tefsiri, Mev’ýza ve Hutbeleri , Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Yayýnlarýgöz kırpma Gerçekten de Kur’ân “sabr” sözcüðü ile katlanmayý deðil, göðüs germeyi kastetmektedir. Göðüs germek ise, içinde bulunulan zorluklarýn verdiði acýlara katlanmak ama ayný zamanda o zorluðu yenmek için onunla mücadele etmek demektir. Dolayýsýyla “sabr” sözcüðü, tam bir aktivite, tam bir canlýlýk ihtiva etmektedir.HY
Bunun için, Kuraný özüne, ilkelerine ulaþacak þekilde asr edip okuyanlar, gereðince alaka gösterenler, önem ve öncelik verenler de bu sonuçlara teslim olur, inanýr, güvenir, emin olur, yaþarsa kurtulabilir. Kuranýn rehberliðine, Allah’a ve öðretisine güvenmek, yaþama geçirmek, tercihlerde bulunurken uygulamakla olur. Her ne olursa olsun bu güvende zaafa uðramamalý, endiþe etmemeli ve ümidini yitirmemelidir. Kuran ölçülerini görmezden gelmemelidir.
Gönderen: 04.08.2013 - 13:03
Bu Mesaji Bildir   aldemira üyenin diger mesajlarini ara aldemira üyenin Profiline bak aldemira üyeye özel mesaj gönder aldemira üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1767 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 11:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
turis (51), nur_nur (36), MuhamMaD (38), berrun (51), dila_89_06 (36), Sabri67 (55), msalihs (67), mehmetsurat (43), nurluyol8 (60), yusuf_misali (40), ibrahim Yeniay (61), FallinLoveMan (46), yarenlale (39), bergama (59), cennetbahcesi (37), irem57 (44), sulugozler (43), erdogandirik (59), ofosoft (42), genc_yahya (41), bedircan (44), sezai (48), erhanakif (59), fatih_1453 (47), mihr_u_vefa (45), muhammer (39), sevkatebru (42), mcalta (60), elmaskahveci (40), taganaga (45), rahman (35), mert4242 (), halil0170 (55), bilal8181 (44), Alina (67li) (38), erolbolat (48), siptar (50), FirdevsÖzkan (42), enes-NL (58), mimdem (63), a_demirel (41), nun (46), masiva (46)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.75994 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.