0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » DİĞER KONULAR » BURAM, BURAM ANADOLUM » VAN'DAN GÖRÜNTÜLER 2

önceki konu   diğer konu
3 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
_SeRKaN_ su an offline _SeRKaN_  
VAN'DAN GÖRÜNTÜLER 2
406 Mesaj -


HOÞAP KALESÝ



VAN ULU CAMÝ



AKDAMAR KÝLÝSESÝ



ÇARPANAK KÝLÝSESÝ



KIRMIZI KÖPRÜ



ÞEYTAN KÖPRÜSÜ



VAN KEDÝSÝ


Mesaj 3 kez düzenlendi. En son abdullahbiri tarafından, 03.05.2005 - 11:47 tarihinde.
Gönderen: 28.04.2005 - 14:10
Bu Mesaji Bildir   _SeRKaN_ üyenin diger mesajlarini ara _SeRKaN_ üyenin Profiline bak _SeRKaN_ üyeye özel mesaj gönder _SeRKaN_ üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
_SeRKaN_ su an offline _SeRKaN_  
VAN TARİHİ
406 Mesaj -
VAN YÖRESÝ TARÝHÝ

Türkiye'nin doðusunda olan Van þehrimizin kuzeyinde Aðrý,güneyinde Hakkari, Batýsýnda Bitlis, doðusunda ise Ýran vardýr.Van'ýn tarihi M.Ö. 7000 yýllarýna kadar uzanýr. Þehri ilk kuran Asur Kraliçesi Semiramis'dir.Van'ýn daha önceki ismi Truþba (Tuþba) idi.Urartular kendilerini Bianili olarak adlandýrýyorlardý. Yaþadýklarý yerlere ise "Bian" derlerdi.
Bu bölgeye önce Hurriler yerleþmiþlerdir. Sonra Urartular (200 yýlý aþkýn bir süre hüküm sürdüler bu süre zarfýnda 12 Urartu kralý gelip geçti). Medler, Persler, Maakedonyalýlar, Büyük Ýskender, Partlar, Sasaniler ve Bizans hakim ooldu. M.S. 675 yýlýnda müslümanlar bu bölgeyi fethetti. Daha sonra bölge yine Bizaanslýlara, bunlarý yenen Selçuklulara ve sonrada Ýlhanlýlara, Celahiroðullarýna, Karakoyunlara, Akkoyunlara ve Sefevilere yurt oldu.

ÞÝÝRLERÝ

KARACAOÐLAN
Karacaoðlan eydür =Van da gezimiz.
Süremedik devran ile demimiz,
Kal, diye limandan gitmez gemimiz,
Limansýz gitmeðe kadir deðilem.

Kaya KAYAÇELEBÝ
Vanlýyam gardaþ men serhat illiyem
Selçuk Türklerinin esas nesliyem
Men Anadolunun öz bekçisiyem
Orta Asyalardan gelen menem, men.
Menem, bu illerde gýlýç salliyan
Doðudan batýya hürriyet yayan
Menem, düþmanlarý yasa baðlýyan
Silaha deðnekle vuran menem, men.




VAN BALIÐI

Tatlý su balýðý olan Van Balýðý, göle dökülen sularýn civarýnda yaþadýklarýndan zamanla göle uyum saðlamýþ ve burada yaþamaya baþlamýþlardýr. Balýk, ÝNCÝ KEFALÝ cinsinden olup kendine has özel bir tada sahiptir. Yýlda yaklaþýk 5 -15ton kadar üretilir. Mart ve haziran aylarýnda çýkartýlan Van Balýðýndan kýzartma, ýzgara,buðulama,fýrýn ve tandýrda piþiriliþ þekilleri ile gene özellikle yöresel AYRANAÞI, AÇIK EKMEK'le yendiðinde ise lezzetine doyum olmaz.
Üretimin olmadýðý zamanlarda yerli halk bu balýðýn salamurasýný TUZLU BALIÐ yaparak kýþýnda bu lezzetin devamýný saðlarlar.
Son zamanlarda üretimin fazla olmasýndan dolayý buraya Karadenizli balýkçýlarda gelmiþ ve pazarlanmasý diðer illerede yapýlmaktadýr. Ayrýca havyarýda deðerlendirilmektedir.
Baþka balýk cinslerininde üretildiði Van'da soðuk sularda yaþayan ALABALIK'I Çatak ilçesinin



VAN KEDÝSÝ

Dünyaca ünlü Van kedisinin ana vataný Rus bilim adamý Charle Texier tarafýndan Altaydaðlarý eteklerindeki Buhtarma þehri olduðu, Cihaçef'de ANKARA KEDÝSÝ diye bilinen kedilerinde gerçekte Van Kedisi cinsinden geldiðini iddia etmiþlerdir.
Yörede bir gözünün SARI, bir gözünün YEÞÝL veya MAVÝ olmasýndan dolayý bu kediye "TEKGÖZ" denilmektedir.Tüyleri çok uzun ve karbeyaz olan bu kedilerin, hakiki olanlarýnýn kulaklarýnýn saðýr olduðu söylenir. Van Kedisi çok uslu, sevimli, ve uzun ömürlüdür.Temizliðinede özen gösteren ve yüzebilen nadir hayvanlardandýr.Düþük rakýmlý yerlerde yaþama þansý olmayan kediye Van'ýn her sokaðýnda rastamak mümkündü, Son zamanlarda yabancýlarýn bunlarý çalmasý veya satýnalmasý sonucu Vanda artýk nadir evlerde Van kedisi görmek mümkünken Avrupalarda bu hayvanlarý görünce þaþýrmak lazým. Bu soyun devamý için Van Ziraat Müdürlüðünce üretim ve islah çalýþmalarý baþlatýlmýþ,Van valiliði ve 100. Yýl Üniversitesi iþbirliði ile kale civarýnda bir Van Kedisi Evi tanzim edilerek korumaya alýnmýþtýr.
Gönderen: 03.05.2005 - 11:23
Bu Mesaji Bildir   _SeRKaN_ üyenin diger mesajlarini ara _SeRKaN_ üyenin Profiline bak _SeRKaN_ üyeye özel mesaj gönder _SeRKaN_ üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
_SeRKaN_ su an offline _SeRKaN_  
406 Mesaj -
VAN YEMEKLERÝ



Van mutfaðý deðiþik lezzetleriyle, çok çeþitlidir. Mutfaktan sofraya her aþamada dayanýþma, paylaþma, konukseverlik vardýr. Van Mutfaðý coðrafi koþullar, iklim koþullarý, sosyal imkanlar ve el becerisinden þekil almýþtýr. Geleneksel Van Evleri'nde Tandýr Evi, Kiler evin önemli bölümlerini oluþturmaktadýr.

Van yemekleri genellikle ete dayalýdýr; ancak yerel sebzelerle, çeþitli tahýl ürünleriyle yapýlan yemekler de çok zengindir. Van'da sonbahar ayý ile birlikte evlerde kýþlýk Bulgur pilavý,tuzlu balýk. hazýrlýklar yapýlýr. Bunlar, kavurma, otlu peynir, tutma balýk, eriþte, hayvansal yað, kýþlýk yoðurt, kurutulmuþ sebze ve meyve vb. gibi gýdalardan oluþur. Kýþ aylarýnda ayrý ayrý evlerde oturan ailenin genç çiftleri, eþleri çocuklarýyla özellikle pazar günleri baba evinde bir araya gelerek mahalli Van yemeðini birlikte yerler ve üstüne semaver semaver çay içerler. Sofrada aile içi hiyerarþi saygý ve sevgiye dayalý yürür.
Van yemeklerinden bir demet: Ayran aþý, Grut aþý, Þile, Keledoþ, Sengeser, Murtuða, Kurut köftesi, Üzüm aþý, Cýlbýr, Ekþili, Ciðer köftesi, Van baklavasý, Van pastasý, Ýþbabyan, Kavut, Tandýrda Van Balýðý, Fýrýnda Van balýðý, Tereyaðýnda alabalýk, Helise, Paluza, Çömlek yahnisi, Gül reçeli.

Van'da konuk olarak bulunanlar sabah bir evde olsalar da, sabahleyin mutlaka Van'ýn ara sokaklarýnda bulunan Van'a özgü kahvaltý salonlarýnda kahvaltý yapmalýdýrlar. Kahvaltý salonlarý yalnýzca süt ürünleri olan peynir, Van cacýðý, otlu peynir, kaþar peyniri ve bal, murtuða, reçel, Van sucuðu, kaymak, köy yumurtasý gibi ürünler satar. Ucuz ve temizdir. Nezih, keyifli ortamý vardýr.

Tabii ki öðlen saatlerinde Van'a has kavurma,Fýrýn aðzý,güvec,mahalli Van Yemekleri ve Van kebabý satan lokantalar da ilgi çekicidir.


OTLU PEYNÝR




Dünyanýn en güzel kahvaltýsý Van'da yapýlýr. Yolunuz Van'a düþtüðünde bir kahvaltý salonuna uðramadan dönmeyin... Van'dan götürülen en kýymetli hediyenin "otlu peynir" olduðunu da sakýn unutmayýn!...

Otlu peynir deyip geçmeyin sakýn... Fransýzlarýn rokforuna karþý, Van'ýn otlu peyniri bilim adamlarýnýn araþtýrmalarýna konu olmuþ... Yörede uzun süre incelemelerde bulunan Prof. Dr. Nurhan AKYÜZ'ün elde ettiði sonuçlarla bu besin kaynaðýmýzý yakýndan tanýyalým...

Van halký, eski çaðlardan beri doðal kaynaklardan geniþ çapta faydalanma yollarýný bulmuþ hep... Yabani bitkileri çeþitli þekillerde deðerlendirerek, yöreye özgü lezzetler yaratmýþ... Van bölgesinde farklý bitki türlerinin ilavesiyle hazýrlanan gýda maddelerinden en çok tanýnaný olmuþ; otlu peynir... Bu üretim þeklinin ilk baþladýðý tarih, kesin olarak bilinmemekle beraber, eldeki belgeler incelendiðinde, eski çaðlara indiði anlaþýlmýþ. Bilim adamlarýnýn araþtýrmalarýna konu olan bu gýda maddesini henüz bütün yönleriyle tanýmak mümkün olmamýþ. Yaptýklarý araþtýrmalarda, "peynire ot neden katýlýyor ve niçin kullanýlan türler seçiliyor" sorularýna cevap aramýþ bilim adamlarý... Laboratuvarda hassas aletleri kullanarak zaman ve emek sarfýndan sonra elde edilen bulgular akla durgunluk verecek nitelikte olmuþ.

Bu otlar peynire üç önemli gaye için katýlýyormuþ: Onun besin deðerini artýrmak, hazmolma derecesini yükseltmek ve insan saðlýðýna zararlý mikroorganizma faaliyetlerini durdurmak. O zamanki imkânlarýyla üretici, peynire katýlan otlarýn bu özelliklerini nasýl mý tespit etmiþ? Prof. Dr. AKYÜZ'e göre, bu soruya verilecek tek cevap þu: "Saðduyusu, zekâsý ve kuvvetli sezgisiyle..." Þu atasözümüzü de hatýrlatýyor Prof. Dr. AKYÜZ: "Peynir ekmek, hazýr yemek."

Otlu peynir, bölge insanýnýn sofrasýnda üç öðün yerini alýyor ve severek tüketiliyor. Birkaç kilo otlu peynir, Vanlý'nýn diðer illere giden yakýnlarýný ziyaretlerinde, onlara götüreceði en kýymetli hediye... Yavaþ yavaþ yurtiçinde en çok tüketilen peynir çeþitlerimiz arasýna giren otlu peynirin ünü ülke sýnýrlarýný aþýyor.

Bu deðerli süt ürünümüzü layýk olduðu þekilde tanýtmamýz ölçüsünde, otlu peynirimize gerek yurtiçi ve gerekse yurtdýþýndan talep artacak ve üreticilerimizin yüzünü güldürüp, el emeði, alýnteri karþýlýðýnda kazanç elde etmelerini saðlayacak bir pazar oluþturacaktýr. Otlu peynir, yurtiçi ve yurtdýþýnda, zevkle tüketilen, ýsrarla aranan bir süt ürünü olma özelliklerini daha geniþ halk kitlelerine kabul ettirecektir.

Otlu peynirin yapýmý köklü bilgi, beceri ve çok dikkat istiyor. Van'da en çok beðenilen peynirler Gevaþ ilçesi, Görentaþ beldesi ve civarýnda yapýlýyor. Otlu peynir yapýmýnda mutlaka koyun sütü kullanmak, çok hassas ve temizlik þartlarýna azami dikkat göstererek çalýþmak gerekiyor. Otlu peynire 25 deðiþik bitki katýlýyor. Yöresel adlarýyla; sirma, mendo, heliz ve kekik en çok kullanýlanlarý...

Peynire aroma kazandýrmak, besin deðerini arttýrmak ve uzun süre saklanabilen güvenli bir gýda maddesi yapmak için katýlan bu otlar, baþta üriner sistem bozukluklarý olmak üzere çeþitli hastalýklarýn tedavisinde de kullanýlýyor. Otlu peynirdeki kuru madde ve protein miktarý beyaz peynirden, toplam mineral madde miktarý da beyaz peynir, kaþar ve tulum peynirinden daha fazla... Yapýmýnda çeþitli faydalý bitkilerin kullanýlmasý ise ona tat, aroma, besin deðeri ve muhafaza kolaylýðý açýsýndan diðer peynirlere tercih edilmesini saðlayan üstünlük özelliði kazandýrýyor.
Gönderen: 25.05.2005 - 08:28
Bu Mesaji Bildir   _SeRKaN_ üyenin diger mesajlarini ara _SeRKaN_ üyenin Profiline bak _SeRKaN_ üyeye özel mesaj gönder _SeRKaN_ üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1355 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 11:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
abdullahbilgefi.. (53), Nazen38 (38), tekkekoy19 (50), asker16 (48), tmterminator (43), emos_nl (37), UmutYolcusu.Net (42), muhammed atif (42), BJKKARAKARTAL (67), abdullahbfiliz (53), papatya_303 (39), gamzem 123 (53), artvinden (56), HaSaNn (39), hudayfa25 (45), kardelen33 (53), YakupDemir (119), bedraka (41), Divane (38), MatematikciBilg.. (39), ütopya (45), grupakabe.de (44), gultekin1978 (47), gülehasret (34), nazira (40), aakyildiz (54), veli_market (43), sahavet (49), bcanarslan (53), mustee (46), kutsalcan (55), suheda72 (48), TEvET (43), sancar1 (59), ahiret (44), RUKIYYE (45), yukselkalinci (41), eczacý21 (39), benefþe (57), cancana (47), amine (43), yusufkoca (65), selim_kocaman (35), ziko (53), seyhmus_nas (38), mero87 (38), rauna (39), Kitrelili (60), xxsaskinxx (54), atilla (54), Derfat (51), Mücahid (38), envarrecep (45)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.89789 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.